Dodaj do ulubionych

Honda Civic czy Nissan Almera

IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 14.05.01, 10:15
Prosze o rade co kupic:
Nowa Honda Civic 5d, silnik 1.4 90KM, spalanie 8,3 w miescie, ABS, elektryka,
radio w standardzie
czy
Nowa Almera 1.8 3d 114 KM, spalanie w miesice 10,2, ABS, elektryka, 2 poduchy i
KLIMA w standardzie.
Czy ktos moze jezdzi ktoryms z ww samochodow? Bede wdzieczny za uwagi.
Obserwuj wątek
    • Gość: hocest Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.bbnplanet.com 17.05.01, 17:16
      w mojej ocenie lepiej wypada Almera.

sam zresztą czekam na almerę tyle że na Tino ale zawsze miałem porównania tego
      auta z innymi na korzyść almery. tutaj masz sytuację gdzie musisz wybrać między
      dwoma japończykami ale uważam że z uwagi na silnik warto brać almerę. w dodatku
      dzisiejszej gazety znajdziesz wyniki badań almery i sunny-jednym słowem
      rewelacja.
      honda wydaje się być przereklamowana i w zasadzie jest nieładna-taka kańciasta.

wsiądź do almery i sam zobaczysz.
      trudno mi doradzać ale przekonuję Cię do nissana bo to sprawdzona zeszłoroczna
      nowość i naprawdę efektowne autko.
      wyposażenie jest dużo bogatsze no i klima która bądź co bądź przydaje się.
      poinformuj o swojej decyzji proszę.
      • Gość: jarek m Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 157.25.91.* 21.05.01, 14:39
        Wybralem Honde. Po prostu nacisnalem na dealera i dolozyli mi klime za pol
        ceny. Nie wiem skad to sie bierze, ale nowy Civic ma po prostu klase, w jakis
        sposob wychodzi z niego wyrafinowana technologia (jak sie drzwi zamykaja - cos
        nieprawdopodobnego!). Uslyszalem tez kilka niezbyt pochlebnych opinii nt tego
        silnika 1.8 w Nissanie - podobno jak na taka pojemnosc wcale nie jest taki
        zrywny a lubi wypic. Nie bez znaczenia jest fakt, ze mojej dziewczynie Nissan
        po prostu sie nie spodobal (wzornictwo na sile, bez polotu) i w zaden sposob
        nie dala sie przekonac, ze wyposazenie, klima itp.
        Po prostu nie umialbym jezdzic samochodem, ktory nie do konca mi sie podoba. A
        Honda ma to cos.
        Dziekuje za opinie.
        j
    • Gość: Heniek Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 217.8.176.* 18.05.01, 12:52
      Masz na myśli nową Hondę czy starą? O starej kilka słów mogę napisać.
    • Gość: Heniek Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 217.8.176.* 18.05.01, 12:58
      Jeździłem nową Almerą kilka razy. Bez zarzutu. Cichutka, wygodna, bardzo dobze
      trzyma się drogi. Całkiem przyzwoity bagażnik, bogate wyposażenie (m.in. klima,
      ABS ) Świetnie wykończona. POLECAM.
      Dużo jeżdżę też Hondą Civic '2000 3d. Jest o wiele głośniejsza, mniej zrywna no
      i jednak konstrukcja ma kilka lat więc w stosunku do Almery jest trochę
      przestarzała. Nie zmienia to jednak faktu, że to bardzo dobry samochód. No i ma
      klasę. Jest po prostu bardzo ładna. Nie wiem jaki jest bagażnik w Civic 5d ale
      Almera ma 355l. To niezły wynik jak na mały hatchback.
      Pozdro,
      Heniek
      • Gość: Niknejm Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.pg.com 10.07.01, 10:14
        Gość portalu: Heniek napisał(a):

> Dużo jeżdżę też Hondą Civic '2000 3d. Jest o wiele głośniejsza, mniej zrywna

Zaraz. Głośniejsza OK (choć ja lubię ten dźwięk :-)). Ale mniej zrywna? Do setki
        ma 10.5 (choć znajomi przy pomiarach Gtechem są w stanie w egzemplarzach
        seryjnych zejść poniżej 10s), Almera około 11. Fakt, że Almera ma lepszy ciąg
        przy niskich obrotach (większy moment obrotowy), za to Honda nadrabia to na
        obrotach wysokich (powyżej 4000). Wadą tego rozwiązania jest częstsze machanie
        lewarkiem biegów przy dynamicznej jeździe. Zaletą - mniejsze spalanie przy
        spokojnej jeździe Hondą.
        Inna charakterystyka silnika po prostu, mniejsza pojemność, a więc i mniejszy
        moment obrotowy.

Ale nie mówię, że Almera jest zła. Jest OK.

Pozdrawiam,
        Niknejm
    • Gość: Marta Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 195.116.35.* 18.05.01, 15:04
      Od listopada 2000 r. jestem szczęśliwą posiadaczką Almery. Jest to co prawda
      wersja podstawowa, ale i tak polecam. Bardzo dobrze "trzyma" się drogi i ma
      świetnie wykończne wnętrze. Jak do tej pory nie miałam żadnych problemów.
      Jeżeli jesteś z Krakowa to uwaga na dealera "ANWA".
      • Gość: a Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 212.244.170.* 21.05.01, 14:45
        Ale ona jest malutka ...
    • Gość: Daro Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.access.nacamar.de 22.05.01, 19:33
      od 10 lat jezdze Civicami i zrobilem juz ok. 500000km bez powaznych usterek!
      to sa po prostu ladne, ekonomiczne i nie zawodne samochody! poziom techniczny i
      jakosc wykonania 1 klasa! nowy CIVIC 5d jest bardziej nowatorski i komfortowy
      od almery! najwieksze wnetrze w swojej klasie. 90 KM jest ok ale 110KM ma
      wiecej "czadu"
      • Gość: bObO Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 212.244.192.* 23.05.01, 15:52
        Odnoszę się do wybranych opinii z poprzednich postów (na początku napiszę, że
        mam Civica i jestem jego fanatykiem):
        Zrywność: Almera 114KM nie jest zrywniejsza od Civica 90KM, gdyż Nissan jest
        sporo cięższy. Honda ma tę cechę (czy jest to zaleta czy wada, to już kwestia
        gustu), że prawdziwe kopnięcie ma w przedziale obrotów mw. 4500-7000. Jest przy
        tym głośna, natomiast mniej pali od Nissana.
        Klima: od kiedy ją mam stwierdzam, że jest bardzo istotna. W połączeniu z
        zamkniętym obiegiem powietrza mogę jechać za wartburgiem nawet do Katowic.
        Stylistyka: kwestia gustu. Dla mnie nowy Civic jest WIEEEEELKIM rozczarowaniem.
        Honda do tej pory kojarzyła się jednoznacznie jako autko sportowe, teraz zrobił
        się van, którego to gatunku nie znoszę. Jako tako broni się wersja 4d.
        • Gość: Heniek Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 217.8.176.* 24.05.01, 10:20
          Gość portalu: bObO napisał(a):

> Odnoszę się do wybranych opinii z poprzednich postów (na początku napiszę, że
          > mam Civica i jestem jego fanatykiem):
          > Zrywność: Almera 114KM nie jest zrywniejsza od Civica 90KM, gdyż Nissan jest
          > sporo cięższy.
          Stary Civic 3d waży rzeczywiście 970 kg ale nowa WAŻY już tyle samo co Almera
          1170 -1220 kg ( w zależności od modelu ) a ALMERA 1190 kg! Jednak moje wrażenia z
          jazdy są odmienne : Almera ma nie wiele ale jednak lepsze przyspieszenie od
          (starego) Civic'a. Po prostu nowy silnik almery to już nowsza konstrukcja.

Honda ma tę cechę (czy jest to zaleta czy wada, to już kwestia gustu), że
          prawdziwe kopnięcie ma w przedziale obrotów mw. 4500-7000. Jest przy tym głośna,
          natomiast mniej pali od Nissana.
          Z TYM SIĘ JAK NAJBARDZIJ ZGADZAM

> Klima: od kiedy ją mam stwierdzam, że jest bardzo istotna. W połączeniu z
          > zamkniętym obiegiem powietrza mogę jechać za wartburgiem nawet do Katowic.
          OJ TAAAAK!!! POPIERAM. BARDZO SIĘ TA ZABAWKA PRZYDAJE. INO TRZA UWAŻA NA
          ZDROWIE :))
          Stylistyka: kwestia gustu. Dla mnie nowy Civic jest WIEEEEELKIM rozczarowaniem.
          > Honda do tej pory kojarzyła się jednoznacznie jako autko sportowe, teraz zrobił
          > się van, którego to gatunku nie znoszę. Jako tako broni się wersja 4d.
          TUTAJ TEŻ SIĘ Z TOBĄ NIE POTRAFIĘ NIE ZGODZIĆ

Pozdrowienia,
          Heniek

• Gość: Daro Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.access.nacamar.de 26.05.01, 22:57
          Jesli chodzi o nowe Civiki to sa 2 Vany + limuzyna Funkcjonalne,wygodne i
          dobre ,ale dla fanow sportu polecam coupe 1,7 (125KM) chodzi super! ponadto 3d
          100KM lub 200KM Typ r ma jeszcze wejscc rsx na bazie civic pelen CZad !!!!!!!
          160i 220KM wybor jest duzy i dalej jestem fanem hondy jezdze juz 3cim civiciem
          Coupe 1,6 i co do obrotow masz 100% racji od 4500 do 7000obr. to marka dla
          ludzi co lubia wys.obroty+ emocje!!!!!!!!
    • Gość: Jarek Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 24.05.01, 11:45
      Moja znajoma jezdzi Almera od listopada. W lutym zamykajac drzwi w reku zostal
      jej podlokietnik. Kobitka jest filigranowa, wiec rodzi sie pytanie, czy zaklady
      Nissana w Anglii sa zakladami pracy chronionej. Czesto slysze jej utyskiwania
      na to autko z tytulu usterkowosci jakichs pierdol. Chwali wlasciwosci jezdne.
      Wczesniej jezdzila Renaultem Megane. Wychodzi na to, ze nie do konca jest
      zadowolona. Pozdr
      • hocest Re: Honda Civic czy Nissan Almera 24.05.01, 12:13
        jak znam życie to kobiety nawet te filigranowe potrafią nieźle narozrabiać. nie
        zmienia to jednak faktu, że coś było nie halo z montażem elementu. swoja drogą
        może producent nie przewidział, że kobiety potrafią dokonać rzeczy
        niemożliwych, o których się im się nawet nie śniło.
        jestem gorącym zwolennikiem Nissana w szczególności Almery typ Tino i będę
        bronił jej dobrago imienia.

uważam, że ulec kobiecie nie może być postrzegane jako klęska (porażka) ale
        jako zaszczyt.

pozdrawiam miłośników Nissana
        • Gość: Jarek Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 24.05.01, 16:42
          Nikogo nie chce zniechecic do Nissana. Koles prosil o opinie, wiec pisze co
          slyszalem. Przeciez nie uprawiam propogandy za ukochanym przeze mnie Citroenem.
          Pozdr
      • Gość: MONK Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 18:54
        Ten podlokietnik tez mi zostal w reku:) Wystarczylo go zapchac z powrotem w
        swoje miejsce. To byla jedyna usterka ktora sie przytrafila. Wczesniej mialem
        Golfa III Almera jest nieporownywalnie lepsza mimo ze kochalem tamten samochod
    • Gość: kris Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.eti.pg.gda.pl 24.05.01, 17:14
      Polecam ostatni numer Auto Swiat - testy
      zawiera testy 108 samochodow, w tym ALmery (1.5) i
      Hondy. Wyniki sa naprawde ciekawe.

pozdro
      • Gość: Sławek Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.artcom.pl 24.05.01, 18:38
        Almera 1.8 jest pewnie spoko ale:
        -jej sylwetka to nieudana przeróbka Fiata Bravo (b.podobne wymiary itp.)który
        to już w `95 był stylistycznie lepiej dopracowany (lampy przednie,tylne itp)
        -nissan nigdy jeszcze nie wyprodukował ciekawego z w/w punktu widzenia samochodu
        -Tino jest prawie identyczna z Tacuma
        _Nowy Civic ma o dwie klasy większy rozstaw osi,a co za tym idzie więcej
        miejsca w środku oraz lepiej się prowadzi
        -kto produkuje najlepsze benzyniaki?*
        Reasumując poza niezawodnością Nissan jest pare lat za konkurencją. Jedyna rada
        to zatrudnienie włoskiego stylisty (tak jak zrobił to Seat:))
        pozdro
        *-honda :)
        • Gość: hocest Re: Honda Civic czy Nissan Almera-do Sławka IP: *.bbnplanet.com 25.05.01, 12:40
          oj stary nadepnąłeś mi na odcisk pisząc ze Tino jest prawie identyczne z Tacumą.

absolutnie się z Tobą nie zgadzam i uważam, że porównanie Tino do Tacumy jest
          jak porównywanie złota z tombakiem.

poza faktem, że częśc zespołu pracującego nad Tino to byli włosi, którzy
          wcześniej pracowali nad Tacumą nic nie wskazuje na jakiekolwiek podobieństwo
          celowo ściągnięte z Tacumy do Tino. nissan to o niebo lepszy samochód a
          ponieważ wszystkie autka w klasie van są do siebie bardzo zbliżone budową można
          mieć wrażenie optyczne jedynie że są podobne. nie przekłada to się jednak na
          inne jakże ważne rzeczy które przesądzają o klasie auta.
          w teście Scenica z Tacumą ta ostatnia miała przewagę jedynie pod względem
          przestronności wnętrza i nic poza tym. silnik Tacumy jest podobno mocny ale
          żłopie paliwo jak oszalałe.
          co do bezpieczeństwa wypada bladziutko w porównaniu ze Scenikiem a z Tino nie
          należy tego porównywać skoro Tino zwyciężył w swojej klasie i jest mistrzem
          bezpieczeństwa wśród vanów.
          służe mnóstwem informacji na temat Tino, bo zbieram je namiętnie by wiedzieć
          czego się spodziwać po moim nowym samochodzie.
          • Gość: Sławek Re: Honda Civic czy Nissan Almera-do Sławka IP: *.artcom.pl 26.05.01, 16:13
            Gość portalu: hocest napisał(a):

Nie twierdze,że Tino i Tacuma to identyczne auta (z technicznego p.w. nic ich nie
            łączy),twierdze jednak,że mają bardzo podobną linie boczną (porównaj sobie)i nie
            ma to nic wspólnego ze Scenikiem itd.
            pozdro

> oj stary nadepnąłeś mi na odcisk pisząc ze Tino jest prawie identyczne z Tacumą
            > .
            >
            > absolutnie się z Tobą nie zgadzam i uważam, że porównanie Tino do Tacumy jest
            > jak porównywanie złota z tombakiem.
            >
            > poza faktem, że częśc zespołu pracującego nad Tino to byli włosi, którzy
            > wcześniej pracowali nad Tacumą nic nie wskazuje na jakiekolwiek podobieństwo
            > celowo ściągnięte z Tacumy do Tino. nissan to o niebo lepszy samochód a
            > ponieważ wszystkie autka w klasie van są do siebie bardzo zbliżone budową można
            >
            > mieć wrażenie optyczne jedynie że są podobne. nie przekłada to się jednak na
            > inne jakże ważne rzeczy które przesądzają o klasie auta.
            > w teście Scenica z Tacumą ta ostatnia miała przewagę jedynie pod względem
            > przestronności wnętrza i nic poza tym. silnik Tacumy jest podobno mocny ale
            > żłopie paliwo jak oszalałe.
            > co do bezpieczeństwa wypada bladziutko w porównaniu ze Scenikiem a z Tino nie
            > należy tego porównywać skoro Tino zwyciężył w swojej klasie i jest mistrzem
            > bezpieczeństwa wśród vanów.
            > służe mnóstwem informacji na temat Tino, bo zbieram je namiętnie by wiedzieć
            > czego się spodziwać po moim nowym samochodzie.

• Gość: Spr Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.chello.pl 06.06.01, 22:29
          sam czlowieku jestes kilka lat za konkurencja a almera to najladniejszy
          samochod w tej klasie a handa smiech na sali
          • Gość: robi Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.citicorp.com 12.06.01, 16:43
            Almera jest garbata, jak można napisać że to najładnieszy samochód?
        • Gość: mar Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.chello.pl 06.06.01, 22:37
          Jezdze Almmera od pazdziernika i naprawde jestem z niej zadowolony. Zawieszenie
          niewatpliwie lepsze niz Civicu ten samochod nie siada jak wiekszosc japoncow.
          Wnetrze nieduze ale przytulne i wygodne. Silnik niezbyt moze donamiczny ale
          ciagnie od dolu i nie trzeba katowac = trwalosc. Polecam.
          PS A stylistyka nadwozia super
        • Gość: Paweł P. Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 16:24
          Bez wątpienia do zalet nowego Civica należy ponad przeciętna przestronność
          wnętrza, którą zawdzięcza wręcz ogromnemu rozstawowi osi. Korzystnie też wypada
          wyposażenie standardowe oraz jakość użytych materiałów. Ale gdzie podziała się
          niezwykle dynamiczna sylwetka tego auta? Od zawsze Civici kojarzyły się z
          dynamiką, która była "wrysowana" w karoserią. A cóż oferuje najnowsza
          generacja? Nie wiadomo do końca czy to van czy klasyczny kompakt - po prostu
          niekształtny i według mnie nieładny. Proszę spojrzeć na nową 307-kę, która
          mimo, iż podąża za wymogami dyktowanymi przez rynek, nie zatraciła
          charakterystycznego dla Peugota dyanmicznego kształtu. Również jest ogromna we
          wnątrz, jednak na zewnątrz jest dużo ładniejsza.
    • Gość: mona Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.*.*.* 29.05.01, 14:43
      Prywatnie jeżdzę hondą civic z 98 r., służbowo nissanem almerą. Jak to w
      służbowym samochodzie - zazwyczaj wygód nie ma, ale prowadzi się świetnie i w
      niecodziennych sytuacjach mnie nie zawiodła. ALE uwielbiam moją hondę, to czego
      mi w niej brakuje to szyberdach (chyba go wolę od klimy). Jako "baba" nie
      wypowiem się na temat parametrów technicznych, ale opiekuję się nią należycie,
      daję papu i otrzymuję dużo satysfakcji w prowadzeniu.
      Serdecznie wszystkich Państwa pozdrawiam.
    • Gość: nespo Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 10.13.172.* / *.warta.pl 07.06.01, 13:09
      Jezdzilem poprzednia Almera. Bezstresowo (poki jej nie rozbilem) ale samochod
      bez charakteru. Do tego gowniany serwis, przynajmniej w W-wie (firmy nie
      wymienie). A Civic (domyslam sie ze chodzi o tego nowego) jest po prostu
      paskudny. Teraz jezdze Peugeotem 306, a celuje w 307. Nissana, Honde i Toyote
      mam gdzies.
      Pozdr.
    • Gość: malko Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 12.06.01, 14:08
      Subiektywnie: almera paskudna z zewnątrz, wewnątrz super, Ciwic 5D z zewnątrz i
      wewnątrz ochyda. almera jak na swoje silniki nie ma specjalnych osiągów,
      ekonomicznie też tak sobie, civic do przyjęcia. kwestie wyglądu sa bez
      znaczenia, skoro pytasz o te modele to znaczy że podobają Ci się obydwa. Rada:
      jazda próbna. Zwróć uwage na wygodę za kierownicą (min. długosc siedzisk,
      położenie - regulacje foteli i kierownicy, dźwidnia biegów w desce - mnie np.
      nie odpowiada) jeżeli jeździsz w trasy. Honda na pewno oferuje więcej
      przestrzeni. Almera już trochę jest na rynku to pewnie trochę w niej poprawili
      niedoróbek. hondę to dopiero czeka.
    • Gość: MONK HONDA STRACILA WIZERUNEK IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 17:33
      sportowego samochodu, nie mozna ze wsztskiego robic
      vana- tu wg mnie wyszlo gowno.
      Almera jezdze pol roku i wszystko jest ok. Silinik
      (1.8) i skrzynia biegow jest super
      • Gość: Paweł P. Re: HONDA STRACILA WIZERUNEK IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 16:27
        Co do Civica w 100 procentach się zgadzam. O ile poprzednia generacja
        zachwycała pięknem i dynamiką lini nadwozia, to "to coś" jest po prostu
        niekształną hybrydą. Zastanawiam się czemu ludzie to kupują?
      • Gość: robert Re: HONDA STRACILA WIZERUNEK IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 20:33
        mam pytanie ile pali twoja almera, ja swoja (1.8) jeżdzę od ok. 3 miesiecy
        przejechałem 8 tys. km,nie do koń ca jestem zadowolony z samochodu 9 głośny
        silnik, stuki w zawieszeniu, trzeszczy tylnia półka, na swoją moc dość słabe
        przyspieszenie ale lepsze od hondy 90 km - sam sprawdzałem
    • Gość: Igor Re: Honda Civic czy Nissan Almera IP: 194.181.188.* 18.06.01, 09:27
      Jezeli chodzi co wybrac wybralbym Almere ze wzgledu na : bezpieczenstwo ,
      wyposazenie ,"cichosc" w srodku,wnetrze ,chyba jednak lepiej sie trzyma
      drogi ,mniej dociazony silnik /-bardziej dlugowieczny/ ,gdy bedziesz sprzedawal
      Nissana po paru ladnych latach chyba jednak mniej stracisz co chyba jest
      rowniez nie bez znaczenia.Pozdrawiam Igor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka