Gość: Cukier IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.10.02, 21:35 Ze przy jezdzie na biegu wstecznym (i oczuwiście ostrym hamowaniu) nie działa ABS? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Gal Re: Czy to prawda? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 22:34 Nie mam pojęcia! A robi Ci to różnicę? Boisz się poslizgu? Link Zgłoś
Gość: Cukier Re: Czy to prawda? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.10.02, 23:04 po prostu chce wiedziec. |Ktos tak twierdzi, a ja postanowilem zapytac fachowcow. Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Czy to prawda? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 23:14 Rozumiem ciekawość, ale ABS nie chroni przed niczym innym (nie skraca drogi hamowania) jak przed poślizgiem - dlatego było moje pytanie. Z praktycznego punktu widzenia, to czy ABS działa czy nie (podczas cofania), nie ma żadnego znaczenia - zbyt mała prędkość ( chyba, że ktoś bije rekordy ;- )))) Link Zgłoś
Gość: Cukier Re: Czy to prawda? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.10.02, 23:21 Mysle, że wbrew pozorom czasem moglby sie przydac (np na zalodzonym parkingu). Ale nie o to chodzi. Podobno ABS to system ,ktory działa tylko przy jeżdzie do przodu? Czy ktos moglby to potwierdzic? Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: Czy to prawda? IP: *.bielsko.msk.pl 13.10.02, 23:34 Gość portalu: Cukier napisał(a): > Mysle, że wbrew pozorom czasem moglby sie przydac (np na zalodzonym parkingu). > Ale nie o to chodzi. Podobno ABS to system ,ktory działa tylko przy jeżdzie do > przodu? Czy ktos moglby to potwierdzic? Na pewno ABS nie działa poniżej jakiejś (niedużej) prędkości, ale czy to jest np. 20 km/h trochę mniej czy trochę więcej - nie pamiętam. Ale na pewno działa dopiero powyżej, bo poniżej krótsza jest droga hamowania nawet w poślizgu, ale BEZ ABS-u. Inna sprawa, że na LODZIE często lepiej byłoby wyłączyć (guzikiem, ale nie zawsze takowy jest) ABS, bo z nim naprawdę trudno się zatrzymać w takich warunkach: cały czas się włącza. Choć oczywiście lepiej MIEĆ ABS niż nie. Inna sprawa, że np. kierowalność podczas hamowania (nie wszyscy to wiedzą) też jest ograniczona, tzn. ona JEST, ale tylko do pewnej prędkości (np. 80 km/h - ale dla każdego auta inaczej) - powyżej to hamowanie jest prawie jak bez ABS-u (lecz proszę tego dosłownie nie brać!). Pzdr. Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Czy to prawda? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 23:44 Naprawdę nie wiem o co chodzi. Jeżeli to czysta ciekawość poznawcza - OK, może znajdzie się ktoś, kto wie precyzyjnie. Ale w praktyce, to nie ma znaczenia - chyba, że chodzi o to, że na zaśnieżonym parkingu, z ABS droga hmowania będzie dłuższa - tyle, że na zaśnieżonym parkingu lepiej uważać - z- czy bez ABS. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: Cukier Re: Czy to prawda? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.10.02, 23:46 Gość portalu: Gal napisał(a): > Naprawdę nie wiem o co chodzi. Qrcze, jak mam tłumaczyc?! Chodzi o to czy ABS włącza się na biegu wstecznym czy nie, bo tak jest ten system skonstruowany?! Link Zgłoś