Dodaj do ulubionych

Spzedaż DAEWOO

IP: *.toya.net.pl 29.05.01, 10:22
Jutro koncern GM ma ogłosić złożenie oferty zakupu Daewoo,jakie jest Wasze
zdanie na temat dlaszych losów,rozwoju,polityki cenowej tej marki.Co w tym
kontekście sądziecie o przyszłości Żerania ?
Obserwuj wątek
    • Gość: rico Re: Sprzedaż DAEWOO IP: 195.136.25.* 29.05.01, 10:50
      Wszyscy chyba mamy nadzieję, że GM kupi również oddziały Daewoo w Polsce.
      Nieważne czy się komuś te auta podobają czy nie, ale tu chodzi o pracę paru
      tysięcy ludzi. Osobiście nie mam nic przeciwko tej marce, jeżdżę czym innym ale
      żal mi tych ludzi co mogą stracić pracę.
    • Gość: Ptr Re: Spzedaż DAEWOO IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 11:05
      Najpierw długo nikt nie chciał Żerania, potem w końcu znalazło się Daewoo, więc
      w naszym rządzie myśleli, że to zbawienie i postanowili sprzedać żółtkom
      tą "perłę z korony naszej motoryzacji". Koreańczycy dużo obiecywali
      (inwestycje!) i tymczasem skręcali ze zwolnionych od cła części stare rzęchy
      typu Nexia, Espero itd. Potem wprowadzili nowe modele, rozbudowali fabrykę, ale
      niestety okazało się, że nici z zalania zachodniej Europy autami. Prawie nikt
      tego złomu tam nie chciał, nawet po dumpingowych cenach, a rynki wschodnie też
      mają ograniczoną chłonność. Do tego recesja w Korei, mnóstwo niespłaconych
      kredytów, w końcu bankructwo i tak oto prysł kolejny mit o azjatyckim tygrysie.
      I tylko niektórzy będą żałować, bo to przecież "takie dobre, tanie auta dla
      Kowalskiego i te 3 lata serwisu...". Rzeczywistą korzyścią dla naszego rynku
      była jedynie wymuszona konkurencja dla Fiata i wynikająca z tego wojna na ceny.
      Trochę lepiej wyposażone auta zaczęła też dzięki temu sprzedawać konkurencja.
      Ciekawe czy GM znowu się nie wycofa z negocjacji z Daewoo?
      • Gość: Yoony Re: Spzedaż DAEWOO IP: *.p.lodz.pl 29.05.01, 15:50
        Bzdura ze nikt nie chcial ale zamiast europejskich standardow woleli zlom bo im
        nie zwalniali pracownikow
        ale co sie odwlecze to nie uciecze
        nie oszukujmy sie polskich oddzialow nie wezma i tak maja wolne sily
        produkcyjnew europie a przy naszych clach juz produkcja unas nie jest oplacalna
        moim skromnym zdaniem nie ma co czekac tylko dogadac sie z wv. bo tylko oni
        maja braki sil produkcyjnych (zwlaszcza skoda).
    • Gość: von Re: Spzedaż DAEWOO IP: *.net.pl 29.05.01, 22:08
      przyszłośc Daewoo w Polsce była do przewidzenia w momencie podpisywania umów z
      Koreańczykami , teraz jest to zwykła konsekwencja tamtych wydarzeń , od dawna
      podejrzewam, że ktoś miał w tym niezły interes; oczywiście szkoda mi
      zwalnianych ludzi, mam nadzieję ,że interwencja GM może polepszyć sytuację ,
      ale nie na długo , bo niestety kupujemy mało samochodów , co też nikogo nie
      dziwi; można się w tej materii uczyć od Czechów, chociaż , na pewno ich związek
      z VW też ma ujemne strony, ale bez tego nie byłoby Skody
      • Gość: GREG Re: Spzedaż DAEWOO IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 30.05.01, 15:44
        W USA ZNANA AGENCJA BADAŃ JAKOŚCI UZNALA DAEWOO LANOSA ZA TRZECI POD TYM
        WZGLEDEM SAMOCHOD W SWOIM SEGMENCIE SPRZEDAWANY W USA, A DAEWOO LEGANZA ZA
        CZWARTY W SWOIM SEGMENCIE, SZCSEGOLNYM UZNANIEM CIESZA SIĘ TRWALOŚC I KOMFORT
        LEGANZY, I CO WY NA TO, ZAZNACZAM ŻE JEŻDŻE ZUPELNIE INNĄ MARKA I NIE MAM
        ŻADNEGO INTERESU W POPRAWIANIU SOBIE SAMOPOCZUCIA, TO ŻE FIRMA BANKRUTUJE NIE
        ZNACZY ŻE JEJ WYROBY SA GORSZE OD FIATA, OPLA Vw ITD.
        SAM BYM NIE KUPIL TEJ FIRMY GDYZ MA CALY CZAS NIEPEWNA PRZYSZLOŚĆ,
        PZDR
        • Gość: Adam Re: Spzedaż DAEWOO IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 30.05.01, 16:19
          Rok temu Daewoo zwyciężyło w USA w badaniach opinii publicznej pod względem
          obsługi serwisowej.Sieć warsztatów była nie do przebicia przez inne koncerny
          obecne na rynku amerykańskim m.in.dzięki obsłudze i 3 letnim pakiecie usług
          gwarancyjnych.Miesiąc temu Matiz zwyciężył konkurs na najpopularniejszy
          samochód tego segmentu we Włoszech-ojczyżnie małych Fiatów!!!.Było to jego
          trzecie zwycięstwo w róznych konkursach motoryzacyjnych w tym kraju.Sam
          wielokrotnie byłem we Włoszech i faktycznie jest tam bardzo dużo Matizów,Nubir
          kombii oraz Leganz.Jest również bardzo rozwinięta sieć dillerska i serwisowa
          Sam jezdzę kolejnym już samochodem tej marki i są one OK
          Natomiast jeśli chodzi o sam pogrążony w długach koncern to po obecnych ruchach
          GM sądzę.że kupi on Daewoo za 200-300 mln dolarów i będzie dalej trzaskał te
          wózki bo są to przecież wariacje na temat opla i z grubsza każdy model koreana
          jest unowocześnionym modelem opla (oprócz Tico bo to stare Suzuki).
          Natomiast nie jestem przekonany co do losów koreańskiej fabryki na Żeraniu.GM
          ma potężną sieć fabruk Opla I Fiata w Europie i nie sądzę,aby mu była potrzebna
          jeszcze jedna,no może i dałby sie uprosić,ale kto o zdrowych zmysłach wejdzie w
          negocjacje z polskimi związkowcami!!!Podsumowując-marka będzie obecna,części
          nie zabraknie,ale na Żeraniu może wyrosnąć kisiel,chyba,że pójdziemy na daleko
          idące ustępstwa i nastąpią m.in.masowe zwolnienia tak,aby z ekonomicznego
          punktu widzenia stać się znowu perłą w koronie koncernu (sam nie wierzę w to
          ostatnie zdanie).Pozdro.
          • Gość: rar Re: Spzedaż DAEWOO IP: 192.168.102.* / *.rtk.net.pl 30.05.01, 22:32
            Smutno jezeli cos sie konczy. Oczywiscie bylo bledem odstapienie w miare
            nowoczesnej fabryki koreanczykom. Odkad pamietam a mam juz troche latek to
            zawsze korea tetnila korupcja, i to na najwuzszych pietrach.
            Bylem pewny ze kiedys to nastapi-zobaczycie jak padnie FSO to wyjda na jaw nie
            jedne szwindle.
            A jezeli chodzi o autka to zupelnie niepotrzebnie tak strasznie sie je
            krytykuje, z ta jakoscia to nie jest tak strasznie tragicznie. Sadze ze
            najgoretszymi dyskutantami sa zwykli pistolety widze ich co dzien jak pedze
            swoimi BMW. Sa to auta w okropnum stanie-smiesza mnie ci ludzie, pedza i strazc
            jechac obok takich. Winny jest rzad, zero pomocy-popatrzcie na Francje i GB
            jakimi samochodami jezdza tam urzedasy. U nas musza miec cos z zachodu a to
            zwykle kmioty.
    • Gość: ffmarkus Re: Spzedaż DAEWOO IP: *.icpnet.pl 31.05.01, 14:16
      GM nie kupi polskich zakładów Daewoo ,gdyż byłyby to praktyki monopolistyczne .Także nie tyle że nie chcą ,to
      nawet nie mogą tego zrobić .Teraz czas na ciekawostkę.Otóż gdyby nie "wspaniała" krótkowzroczność naszego
      byłego rządu (połowa lat 90-tych) to Żerań byłby w rękach...OPLA .To właśnie Opel chciał kupić naszą fabrykę
      ,ale władze oddały go w ręce rzekomo przyszłościowych żółtodziobów ,którzy mieli z niej utworzyć pprawdziwy
      raj ,rozszerzając produkcję ,zatrudniając nowych ludzi... .W Czechach jakoś się nie bali i teraz mają wspaniałą
      firmę SKODA .U nas też z Poloneza mogłaby wyrosnąć jakaś Fabia ,ale tylko przy inwestycjach
      przyszłościowego Opla .Co prawda konsekwencją takiej decyzji jest dobrze prosperująca fabryka w Gliwicach
      ,ale Zerań mamy taki jaki mieliśmy(a właściwie gorszy) .Trzeba więc go sprzedać oddzielnie innemu koncernowi
      ,tylko jakiemu? VW nie kupi bo rozbudowywuje fabrykę w Antoninku pod Poznaniem .Więc kto ? Poczekamy
      zobaczymy .
      • Gość: Adam Re: Spzedaż DAEWOO IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 31.05.01, 20:17
        Coś mi mówi,że będzie to Hundai.Oni od dawna przebąkują ,iż coś takiego by im
        się przydało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka