Gość: Artur IP: *.toya.net.pl 29.05.01, 10:22 Jutro koncern GM ma ogłosić złożenie oferty zakupu Daewoo,jakie jest Wasze zdanie na temat dlaszych losów,rozwoju,polityki cenowej tej marki.Co w tym kontekście sądziecie o przyszłości Żerania ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: rico Re: Sprzedaż DAEWOO IP: 195.136.25.* 29.05.01, 10:50 Wszyscy chyba mamy nadzieję, że GM kupi również oddziały Daewoo w Polsce. Nieważne czy się komuś te auta podobają czy nie, ale tu chodzi o pracę paru tysięcy ludzi. Osobiście nie mam nic przeciwko tej marce, jeżdżę czym innym ale żal mi tych ludzi co mogą stracić pracę. Link Zgłoś
Gość: Ptr Re: Spzedaż DAEWOO IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 11:05 Najpierw długo nikt nie chciał Żerania, potem w końcu znalazło się Daewoo, więc w naszym rządzie myśleli, że to zbawienie i postanowili sprzedać żółtkom tą "perłę z korony naszej motoryzacji". Koreańczycy dużo obiecywali (inwestycje!) i tymczasem skręcali ze zwolnionych od cła części stare rzęchy typu Nexia, Espero itd. Potem wprowadzili nowe modele, rozbudowali fabrykę, ale niestety okazało się, że nici z zalania zachodniej Europy autami. Prawie nikt tego złomu tam nie chciał, nawet po dumpingowych cenach, a rynki wschodnie też mają ograniczoną chłonność. Do tego recesja w Korei, mnóstwo niespłaconych kredytów, w końcu bankructwo i tak oto prysł kolejny mit o azjatyckim tygrysie. I tylko niektórzy będą żałować, bo to przecież "takie dobre, tanie auta dla Kowalskiego i te 3 lata serwisu...". Rzeczywistą korzyścią dla naszego rynku była jedynie wymuszona konkurencja dla Fiata i wynikająca z tego wojna na ceny. Trochę lepiej wyposażone auta zaczęła też dzięki temu sprzedawać konkurencja. Ciekawe czy GM znowu się nie wycofa z negocjacji z Daewoo? Link Zgłoś
Gość: Yoony Re: Spzedaż DAEWOO IP: *.p.lodz.pl 29.05.01, 15:50 Bzdura ze nikt nie chcial ale zamiast europejskich standardow woleli zlom bo im nie zwalniali pracownikow ale co sie odwlecze to nie uciecze nie oszukujmy sie polskich oddzialow nie wezma i tak maja wolne sily produkcyjnew europie a przy naszych clach juz produkcja unas nie jest oplacalna moim skromnym zdaniem nie ma co czekac tylko dogadac sie z wv. bo tylko oni maja braki sil produkcyjnych (zwlaszcza skoda). Link Zgłoś
Gość: von Re: Spzedaż DAEWOO IP: *.net.pl 29.05.01, 22:08 przyszłośc Daewoo w Polsce była do przewidzenia w momencie podpisywania umów z Koreańczykami , teraz jest to zwykła konsekwencja tamtych wydarzeń , od dawna podejrzewam, że ktoś miał w tym niezły interes; oczywiście szkoda mi zwalnianych ludzi, mam nadzieję ,że interwencja GM może polepszyć sytuację , ale nie na długo , bo niestety kupujemy mało samochodów , co też nikogo nie dziwi; można się w tej materii uczyć od Czechów, chociaż , na pewno ich związek z VW też ma ujemne strony, ale bez tego nie byłoby Skody Link Zgłoś
Gość: GREG Re: Spzedaż DAEWOO IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 30.05.01, 15:44 W USA ZNANA AGENCJA BADAŃ JAKOŚCI UZNALA DAEWOO LANOSA ZA TRZECI POD TYM WZGLEDEM SAMOCHOD W SWOIM SEGMENCIE SPRZEDAWANY W USA, A DAEWOO LEGANZA ZA CZWARTY W SWOIM SEGMENCIE, SZCSEGOLNYM UZNANIEM CIESZA SIĘ TRWALOŚC I KOMFORT LEGANZY, I CO WY NA TO, ZAZNACZAM ŻE JEŻDŻE ZUPELNIE INNĄ MARKA I NIE MAM ŻADNEGO INTERESU W POPRAWIANIU SOBIE SAMOPOCZUCIA, TO ŻE FIRMA BANKRUTUJE NIE ZNACZY ŻE JEJ WYROBY SA GORSZE OD FIATA, OPLA Vw ITD. SAM BYM NIE KUPIL TEJ FIRMY GDYZ MA CALY CZAS NIEPEWNA PRZYSZLOŚĆ, PZDR Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Spzedaż DAEWOO IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 30.05.01, 16:19 Rok temu Daewoo zwyciężyło w USA w badaniach opinii publicznej pod względem obsługi serwisowej.Sieć warsztatów była nie do przebicia przez inne koncerny obecne na rynku amerykańskim m.in.dzięki obsłudze i 3 letnim pakiecie usług gwarancyjnych.Miesiąc temu Matiz zwyciężył konkurs na najpopularniejszy samochód tego segmentu we Włoszech-ojczyżnie małych Fiatów!!!.Było to jego trzecie zwycięstwo w róznych konkursach motoryzacyjnych w tym kraju.Sam wielokrotnie byłem we Włoszech i faktycznie jest tam bardzo dużo Matizów,Nubir kombii oraz Leganz.Jest również bardzo rozwinięta sieć dillerska i serwisowa Sam jezdzę kolejnym już samochodem tej marki i są one OK Natomiast jeśli chodzi o sam pogrążony w długach koncern to po obecnych ruchach GM sądzę.że kupi on Daewoo za 200-300 mln dolarów i będzie dalej trzaskał te wózki bo są to przecież wariacje na temat opla i z grubsza każdy model koreana jest unowocześnionym modelem opla (oprócz Tico bo to stare Suzuki). Natomiast nie jestem przekonany co do losów koreańskiej fabryki na Żeraniu.GM ma potężną sieć fabruk Opla I Fiata w Europie i nie sądzę,aby mu była potrzebna jeszcze jedna,no może i dałby sie uprosić,ale kto o zdrowych zmysłach wejdzie w negocjacje z polskimi związkowcami!!!Podsumowując-marka będzie obecna,części nie zabraknie,ale na Żeraniu może wyrosnąć kisiel,chyba,że pójdziemy na daleko idące ustępstwa i nastąpią m.in.masowe zwolnienia tak,aby z ekonomicznego punktu widzenia stać się znowu perłą w koronie koncernu (sam nie wierzę w to ostatnie zdanie).Pozdro. Link Zgłoś
Gość: rar Re: Spzedaż DAEWOO IP: 192.168.102.* / *.rtk.net.pl 30.05.01, 22:32 Smutno jezeli cos sie konczy. Oczywiscie bylo bledem odstapienie w miare nowoczesnej fabryki koreanczykom. Odkad pamietam a mam juz troche latek to zawsze korea tetnila korupcja, i to na najwuzszych pietrach. Bylem pewny ze kiedys to nastapi-zobaczycie jak padnie FSO to wyjda na jaw nie jedne szwindle. A jezeli chodzi o autka to zupelnie niepotrzebnie tak strasznie sie je krytykuje, z ta jakoscia to nie jest tak strasznie tragicznie. Sadze ze najgoretszymi dyskutantami sa zwykli pistolety widze ich co dzien jak pedze swoimi BMW. Sa to auta w okropnum stanie-smiesza mnie ci ludzie, pedza i strazc jechac obok takich. Winny jest rzad, zero pomocy-popatrzcie na Francje i GB jakimi samochodami jezdza tam urzedasy. U nas musza miec cos z zachodu a to zwykle kmioty. Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Spzedaż DAEWOO IP: *.icpnet.pl 31.05.01, 14:16 GM nie kupi polskich zakładów Daewoo ,gdyż byłyby to praktyki monopolistyczne .Także nie tyle że nie chcą ,to nawet nie mogą tego zrobić .Teraz czas na ciekawostkę.Otóż gdyby nie "wspaniała" krótkowzroczność naszego byłego rządu (połowa lat 90-tych) to Żerań byłby w rękach...OPLA .To właśnie Opel chciał kupić naszą fabrykę ,ale władze oddały go w ręce rzekomo przyszłościowych żółtodziobów ,którzy mieli z niej utworzyć pprawdziwy raj ,rozszerzając produkcję ,zatrudniając nowych ludzi... .W Czechach jakoś się nie bali i teraz mają wspaniałą firmę SKODA .U nas też z Poloneza mogłaby wyrosnąć jakaś Fabia ,ale tylko przy inwestycjach przyszłościowego Opla .Co prawda konsekwencją takiej decyzji jest dobrze prosperująca fabryka w Gliwicach ,ale Zerań mamy taki jaki mieliśmy(a właściwie gorszy) .Trzeba więc go sprzedać oddzielnie innemu koncernowi ,tylko jakiemu? VW nie kupi bo rozbudowywuje fabrykę w Antoninku pod Poznaniem .Więc kto ? Poczekamy zobaczymy . Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Spzedaż DAEWOO IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 31.05.01, 20:17 Coś mi mówi,że będzie to Hundai.Oni od dawna przebąkują ,iż coś takiego by im się przydało. Link Zgłoś