Dodaj do ulubionych

Przegrzany silnik

03.12.05, 09:36
Jakie są tego późniejsze konsekwencje /
Obserwuj wątek
    • 1adarek Re: Przegrzany silnik 03.12.05, 09:44
      najprosciej mowiac- szybciej zdechnie niz nieprzegrzany
    • xystos Re: Przegrzany silnik 03.12.05, 09:47
      Autor: b-beagle
      Data: 03.12.05, 09:36

Jakie są tego późniejsze konsekwencje /

.. najczestrza konsekwencja jest "zwichrowana" glowica,trzeba planowac+nowa
      uszczelka+robocizna=2 000 do 3 000 pln.

• waskes29 Re: Przegrzany silnik 03.12.05, 10:41
      Najtansza usterka to uszczelka glowicy ale zwlaszcza w dieslach bardzo latwo o
      zniszczenie glowicy plus napewno dosc powazne zuzycie pierscieni ich
      zapieczenie lub nawet popekanie.
      Skrajna mozliwosc to zatarcie silnika i spotkanie z korbowodem z boku i silnik
      do wyrzucenia.Takze calkiem warto przegrzewac silniki pozniej ma sie sporo
      atrakcji z tego powodu.
      • b-beagle Re: Przegrzany silnik 03.12.05, 12:39
        Jakie są tego objawy.Przez jakis czas wyciekał mi płyn z chłodnicy. Nie wiem
        ile czasu minęło zanim się o tym zorientowałam .Wskaźniki niczego nie
        pokazywały. Wymieniono mi obudowę termostatu ale teraz trochę się martwię czy
        jazda bez płynu chłodzacego miała jakieś poważne konsekwencje tym bardziej, że
        nie wiem hak długo to trwało. Na co teraz zwracać uwagę? Mam Forda Fusiona
        diesla 1.5 rocznego 42tys km.
        • waskes29 Re: Przegrzany silnik 03.12.05, 12:50
          Jesli plyn uciekal a wskaznik nie pokazywal zbyt wysokiej temp. to mysle ze
          nie bylo przegrzania -widocznie wyciek nie byl az tak duzy.
          Warto teraz na wszelki wypadek sprawdzac stan i wyglad oleju tak samo jak
          czesciej kontrolowac stan plynu.
          Sprawdz tez dlaczego wskazniki nic nie pokazaly czy dlatego ze nic sie nie
          dzialo czy moze cos jest w nich niesprawne.
          Przy nawet niewielkim wycieku powinna sie przynajmniej po jakims czasie
          zapalic kontrolka ilosci plynu w zbirniczku wyrownawczym jesli taki czujnik
          posiada ten samochod no chyba ze nie zadzialala bo wyciekla niewielka ilosc
          plynu to mozesz zapomniec o sprawie.
          • b-beagle Re: Przegrzany silnik 03.12.05, 13:00
            Mój samochód ma tylko wskażnik temperatury silnika i ten pomimo wycieku płynu
            chłodniczego nie reagował.Wyciek musiał być duży bo jak pojechałam do warsztau
            to zabrali mi samochód i powiedzieli, że dalsza jazda gozi uszkodzeniem
            silnika.A ja cały czas nie wiem ile to trwało i co teraz może sie wydarzyć.W
            warsztacie nie umieli mi powiedzieć czy silnik sie zagrzał czy nie ((((
            Powiedzieli tylko ,że mam opobserwować co się dziej, że może zacząć więcej
            palić i więcej zuzywać oleju. Samochód jest jeszcze tylko pół roku na gwarancji
            i nie chciałabym aby kosztty ewentualnej naprawy silnika przeszły potem na mnie
            • pieprz.kajenski Re: Przegrzany silnik 04.12.05, 00:24
              temperatura!
              podstawowy i główny wróg silnika wywoływany poprzez różne czynniki, a prawie
              zawsze poprzez niedopatrzenie.
              Silnik przegrzany, to silnik zdupiony. Taki silnik nigdy już nie będzie w pełni
              sprawny.
              Dwa przypadki z mojego podwórka. Znajomy kupił dobrych parę lat temu nowego
              Poloneza caro. Po obowiązkowych przeglądach jeżdził nim i jeżdził, ......aż mu
              oleju zabrakło :-)
              A drugiemu jak pożyczyłem na pare godzin samochód, to po przyjeździe powiadomił
              mnie, że świeci mi się jakaś czerwona kontrolka na tablicy. Pytam się od czego,
              a on że nie wie. No to pytam co zrobił jak się zaświeciła. A on, że nic-jeździł
              dalej! Zabić takeigo i to w dodatku mgr inż.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka