Dodaj do ulubionych

opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!!!!!!!

11.12.05, 11:37
Dziś rano w wawie padał mokry śnieg. Chwilami dość intensywnie. Ulica Piastów
Śląskich, Bemowo. Zbliżam się do przejścia dla pieszych, tuż przede mną, na
sąsiednim pasie Ford Focus. Zaczyna hamować. Ja też. Staję bez poślizgu przed
pasami. On nie i wali w przejeżdżającego rowerzystę. Kolo z roweru wpada na
maskę Forda i spada na asfalt tuż przed moim Aveo. Karetka, Policja,
oględziny, opisy, zeznania, w tym moje jako świadka. Policjant mówi, że gdyby
kolo jechał na zimówkach to by stanął. Piszę to ku rozwadze wszytkich tych,
którzy uważają, że zmiana opon na zimowe nie ma sensu gdy się jeździ w mieście.
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 11:47
      To akurat niekoniecznie wina opon takie wypadki zdarzaja sie takze w lato
      przy ladnej pogodzie i co jest wtedy przyczyna,choc nie ulega watpliwosci ze
      opony zimowe w takich warunkach czesto sa znacznie lepsze niz wielosezonowe.
      • habudzik Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 15:25
        Masz racje a poza tym skąd policjant wie że na zimowych lepiej by było zatrzymac
        ten pojazd. Czy polija prowadzi jakies badania ? Czy wie to z gazet i TV tak ja
        my zresztą.
    • okrutny_mariuszek Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 15:08
      gdyby jechal ostroznie to by stanal
      nie pomoga cud opony gdy w samochodzie kierowca niedoswiadczony ;)
    • lotnik78 Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 16:30
      Zawsze wymieniam opony na zimowe. I dosć mam tych idiotów ignorantów na letnich
      którzy blokują drogi nie mogąc ruszyc albo wyjechac pod górkę, nie moga
      zahamowac przed światłami i walą w tył aut, Ludzie bądzcie rozważni i wymieńcie
      opony. Nawet z punktu finansów się to opłaci bo opony zimowe i letnie wystarcza
      na kilka sezonów.
    • xystos Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 16:35

... sa drozsze od trumny ???
    • nie.banalny Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 16:50
      Gdyby koles byl inteligentny (ten policjant), to poszedlby na prawo albo na SGH.
      A tak zostal tylko policjantem.
      Rzeczywiscie wzor do nasladowania i cytowania.
      • xystos Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 17:02
        Zeby uniknac dylematow-kupic czy tez nie kupic zimowek ,powinno rozwiazac sie
        to prawnie ,tak jak w skandynawi: od 01-go grudnia do 31 marca obowiazkowe
        zimowki z M+S znaczkiem albo 1000zl mandat i polowa punktow karnych ,

Prusak Fryderyk IV (puzniej juz I-szy ) wszelkie dylematy rozwiazywal prawem -
        jest ojcem nowoczesnego panstwa,nie tylko w europie.
        • habudzik Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 17:26
          xystos napisał:

> Zeby uniknac dylematow-kupic czy tez nie kupic zimowek ,powinno rozwiazac sie
          > to prawnie ,tak jak w skandynawi: od 01-go grudnia do 31 marca obowiazkowe
          > zimowki z M+S znaczkiem albo 1000zl mandat i polowa punktow karnych ,
          >
          > Prusak Fryderyk IV (puzniej juz I-szy ) wszelkie dylematy rozwiazywal prawem -
          > jest ojcem nowoczesnego panstwa,nie tylko w europie.

A powiedz mi dlaczego my w Polsce mielibyśmy stosowac akurat takie przepsy jak w
          Skandynawii a nie takie jak w Zimbabułe ?
          • xystos Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 12:14
            habudzik napisał:

A powiedz mi dlaczego my w Polsce mielibyśmy stosowac akurat takie przepsy jak
            w Skandynawii a nie takie jak w Zimbabułe ?

..Habudzik ,zaskakujesz mnie ,ci w Zimbabwe i innym Babalungo moga wedlug mnie
            jezdzic na samych felgach,tam nie pojade samochodem.

Od 1-go XII do 31-go III nie oznacza ze nie mozna zimowek zalozyc wczesniej
            niz 1-go gdy na ulicach snieg i golo lec,mozna tez z tych samych powodow
            jezdzic na zimowkach (bez kolcow) dluzej niz do 31-go marca.

Zasada; wymaga pogoda cieplej kurtki i beretki cieplej ? - czas zalozyc zimowki
            • habudzik Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 13.12.05, 11:21
              xystos napisał:

> habudzik napisał:
              >
              > A powiedz mi dlaczego my w Polsce mielibyśmy stosowac akurat takie przepsy jak
              > w Skandynawii a nie takie jak w Zimbabułe ?
              >
              >
              > ..Habudzik ,zaskakujesz mnie ,ci w Zimbabwe i innym Babalungo moga wedlug mnie
              > jezdzic na samych felgach,tam nie pojade samochodem.

Ja za to do Skandynawii się nie wybieram i dalej nie łapie dlaczego mamy ich
              przepisy papugować . Dalej nie rozumiem dlaczego mamy przyjmować takie
              rozwiązania jak w Szwecji czy u dunów lub fińczyków zamiast takich jak na Sycylii.
              • wpr_pl Re: opony zimowe-nie warto ich zakłada_!!!!!!!!!! 13.12.05, 11:23
                zamiast takich jak na Sycyl
                > ii.
                masz racje - sycylie tez lubie
                • habudzik Re: opony zimowe-nie warto ich zakłada_!!!!!!!!!! 13.12.05, 11:24
                  wpr_pl napisał:

> zamiast takich jak na Sycyl
                  > > ii.
                  > masz racje - sycylie tez lubie

No no , fajnie jest ale goraco.
        • nie.banalny Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 19:15
          A u mnie juz 17 listopada padal snieg.
        • edek40 Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 10:23
          Takie oznaczenie wiazalem z oponami uniwersalnymi. Przynajmniej pirelli tak oznacza swoje wielosezonowe p2500euro.
    • plawski Czy rowerzysta przeżył???? 11.12.05, 17:14
      intimo napisał:

> Dziś rano w wawie padał mokry śnieg. Chwilami dość intensywnie. Ulica Piastów
      > Śląskich, Bemowo. Zbliżam się do przejścia dla pieszych, tuż przede mną, na
      > sąsiednim pasie Ford Focus. Zaczyna hamować. Ja też. Staję bez poślizgu przed
      > pasami. On nie i wali w przejeżdżającego rowerzystę. Kolo z roweru wpada na
      > maskę Forda i spada na asfalt tuż przed moim Aveo. Karetka, Policja,
      > oględziny, opisy, zeznania, w tym moje jako świadka. Policjant mówi, że gdyby
      > kolo jechał na zimówkach to by stanął. Piszę to ku rozwadze wszytkich tych,
      > którzy uważają, że zmiana opon na zimowe nie ma sensu gdy się jeździ w
      mieście.
      • intimo Re: Czy rowerzysta przeżył???? 11.12.05, 17:40
        Cóż, nie wiem... Był nieprzytomny, udzieliłem pierwszej pomocy, karetka
        przyjechała szybko, wzięli go i po chwili odjechali na sygnale nie czekając na
        Policję.
        • nie.banalny Re: Czy rowerzysta przeżył???? 11.12.05, 19:16
          intimo napisał:

> Cóż, nie wiem... Był nieprzytomny, udzieliłem pierwszej pomocy, karetka
          > przyjechała szybko, wzięli go i po chwili odjechali na sygnale nie czekając na
          > Policję.

Usta usta?
          • zgred-j Re: Czy rowerzysta przeżył???? 12.12.05, 15:20
            Ty to tylko o jednym.
    • nie.banalny Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 19:17
      A w ogole to jakim prawem rowerzysta przejezdzal przez przejscie dla pieszych?
      Bedzie mial nauczke.
      • intimo Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 19:27
        W tym miejscu przejście dla pieszych bezpośrednio sąsiaduje ze ścieszką rowerową.
        • swoboda_t Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 21:55
          Co nie zmienia faktu, że zabroniene jest przejeżdzanie na kole przez przejścia,
          o ile nie są one wyposażone w sygnalizację świetlną.
          • wujaszek_joe Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 23:14
            co nie zmienia faktu ze droge hamowania na letnich mial kosmiczną
            nie znam nikogo kto raz kupił zimówki a potem gadał ze to nie ma sensu. to jest
            tak oczywiste ze tylko na tym forum jest inaczej
            • swoboda_t Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 23:34
              Hmm, emes-nju tak twierdzi(w odniesieniu do tanich zimówek)i potrafi to dobrze
              uargumentować. Ja cenię dobre zimowe ogumienie(polecam Nokiany WR!!), ale takie
              opinie jak Jego mają swoją wartosć :) Nade wszystko dobrze być świadomym
              własnych potrzeb i możliwości i kierować się zdrowym rozsądkiem, a nie głupią
              oszczędnością lub natrętną reklamą/lobbingiem.
              • wujaszek_joe Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 23:51
                co nie zmienia faktu, ze tanie zimówki zimą będą lepsze od drogich zimówek.
                najbardziej bawi mnie jak pisze ze tylko kilka dni w roku jest w miescie
                slisko. tych dni juz było kilkanascie
                • wujaszek_joe Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 11.12.05, 23:52
                  miało byc tanie zimówki od drogich letnich
                  • androx Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 00:17
                    Też mam Focusa.
                    Niedawno zima zaskoczyła mnie na letnich oponach. Wykorzystałem okazję do wypróbowania ruszania i hamowania na letnich. Tragedia !!! Na ujeżdzonym śniegu pod byle górkę nie szło ruszyć ! Hamowanie prawie niezauważalne - jak na łyżwach !
                    Tego dnia zmieniłem na zimówki i ponownie przeprowadziłem próbę. Nie ma żadnego porównania ! Ruszanie pod górki bez problemu. Hamowanie też - szczególnie z ABS.
                    Ci co piszą głupoty o bezcelowości zakładania zimówek to chyba nigdy ich nie mieli! Albo nie mają kasy na zakup, albo nie mają rozumu. Ja hamując z obawą patrzę w lusterko, czy mnie taki oszczędny nie przywali z tyłu.
                    • pocieszne Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 01:11
                      androx napisał:

> Ci co piszą głupoty o bezcelowości zakładania zimówek to chyba nigdy ich nie
                      > mieli!

wyznawcy teoretycznego empiryzmu ???
              • emes-nju Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 10:15
                Odpowiadasz na :

swoboda_t napisał:

> Hmm, emes-nju tak twierdzi

Potwierdzam, ze tak twierdze :-)

Potwierdzam tez, po kilkuletniej "przygodzie" z zimowkami (w miescie) plan zakupu dobrych uniwersalnych na wiosne.
          • intimo Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 12:14
            Nie chcę się kłócić o byle co, ale wydaje mi się, że jeśli jedziesz rowerem
            ścieżką rowerową to możesz przejechać przez ulicę nawet jeśli na skrzyżowaniu
            nie ma świateł. Oczywiście nie zmienia to zasad ruchu i powinieneś zachować
            należytą ostrożność.
    • emes-nju Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 10:00
      intimo napisał:

> Piszę to ku rozwadze wszytkich tych, którzy uważają, że zmiana opon na zimowe
      > nie ma sensu gdy się jeździ w mieście.

Sens jest zawsze. Absolutnie nie powinno sie jezdzic na letnich.

Tylko, ze dla mnie nie jest do konca pewne czy zimowki sa jedyna opcja - sa jeszcze uniwersalne bedace doskonalym wyborem dla biedniejszych, zapominalskich, zapracowanych...

Jak na razie udalo mi sie tej zimy jezdzic po lodzie/sniegu jakies 6-8 min na dojazdowce do domu. W ciagu calej zimy dojede moze do godziny lub dwoch jazdy zimowej. W zasadzie mam wrazenie, ze jezdze na zimowkach wylacznie w celu nasycania asfaltu (zimowa) mieszanka gumowa :-P

PS Na mokrym sniegu, ktory padal ostatno w Warszawie, nie ma wiekszego znaczenia na czym jedziesz - bylo go tyle co kot naplakal i natychmiast topnial.
      • zgred-j Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 11:51
        Świateł w nocy też nie warto zapalać - w końcu za kilka godzin bedzie świt a w
        mieście przecież wszystkie ulice są oświetlone.
        Zimowy płyn do spryskiwaczy to też wymysł marketingowy - po kilku godzinach w
        ogrzewanym garażu przecież płyn letni rozmarza.
        Że już nie wspomnę o zimowym oleju napędowym - przecież starym zwyczajem można
        pod Ził-em czy Kama3-em rozpalić ognisko, żeby ogrzać zbiornik paliwa.
        W końcu w puchowej kurtce na Costa del Sol w sierpniu też można!
        • emes-nju Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 11:59
          Sa opony letnie, zimowe, uniwersalne. Sadzac z twojej wypowiedzi, nie zauwazasz tej ostatniej grupy produktow oferowanych rowniez przez znane i cenione firmy oponiarskie.
          • zgred-j Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 14:57
            Jasne. Prosta analogia z wodą mineralną, gazowaną oraz... kranówą (z miejskich
            wodociągów). W pełni zgadzam się, że opony same w sobie są wymysłem
            marketingowym, bo przecież na drewnianych kołach od kołodzieja też można, a w
            zimę lepiej na płozach saniami.
            • emes-nju Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 14:58
              jezdziles na uniwersalnych?
              • zgred-j Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 15:20
                Ostatnie uniwersalne, które musiałem używać, miały oznaczenie D124, potem
                dostępne się zrobiły inne niż TYLKO takie uniwersalne.
                • emes-nju Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 12.12.05, 15:31
                  No wlasnie. Tez jezdzilem na D 124 i bylem zachwycony, ze mam na czym jezdzic. Potem jezdzilem przez kilka lat autem na UNIWERSALNYCH Navigatorach i bylem bardzo zadowolony. I w lecie i zimie (nawet w gorach). Potem uleglem modzie na uklad zima/lato i srodze sie zawiodlem. Barum Polaris okazaly sie gorsze od Navigatorow! Navigatory wyraznie dawaly znac kiedy koncza sie ich mozliwosci i nigdy sie na nich nie slizgalem w sposob niekontrolowany; na Barumach za to slizgalem sie kilka razy tak, ze robilo mi sie goraco. Opony te trzymaja dosc umiarkowanie i daja sobie z tym spokoj bez zadnego ostrzezenia zmieniajac auto w sanie motorowe. Hm... to ja juz wole opony, ktore trzymajac gorzej glosno i wyraznie daja mi o tym znac. W ten piatek zostalem zwymyslany przez mojego osobistego brata, ze na wyjsciu z oblodzonego zakretu dodaje gazu. Sek w tym, ze nie dodalem - obroty wzrosly jak opony daly d... Bez uprzedzenia...
                  • zgred-j Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 13.12.05, 11:12
                    Z tego co wiem, to nie ma Nawigatorów w rozmiarze 255/75R15.
                    • emes-nju Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 13.12.05, 11:16
                      To prawda. Ale wiekszosc uzytkownikow aut nie przekracza szerokosci 200, a na takie rozmiary opony uniwersalne sa. I dzialaja ;-)
                      • zgred-j Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 13.12.05, 11:19
                        Dzięki, ale zostanę przy (też działających) Yokohamach - letnich i zimowych.
                        • emes-nju Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 13.12.05, 11:38
                          Twoja decyzja wynika z posiadania opon o duzym rozmiarze. I tak jest ok.

Gorzej jezeli decyzja o jezdzie na zestawie zima/lato wynika z poddania sie modzie (bez analizy potrzeb i mozliwosci) i konsekwencja tego jest zakup np. opon uzywanych, bo dla wiekszosci Polakow zakup nowych opon to zbyt powazne nadszarpniecie budzetu. Koniecznosc dwukrotnego w roku placenia za wymiane tez jest klopotem (w Warszawie za te przyjemnosc placi sie ok. 100 zl). Stad wielu kierowcow w ogole nie wymienia opon. Lepiej wiec, zeby raz kupili opony uniwersalne niz jezdzili na nie wiadomo jakich uzywanych czy w ogole nie wymieniali opon.
                          • zgred-j Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 13.12.05, 11:49
                            > Twoja decyzja wynika z posiadania opon o duzym rozmiarze. I tak jest ok.
                            Moja decyzja wynika z chęci jak najlepszego zabezpieczenia nowego samochodu, na
                            który ciężko harowałem prawie dwa lata, przed poślizgiem. Nic więcej.
                            • emes-nju Re: opony zimowe-nie warto ich zakładać!!!!!!!!!! 13.12.05, 12:12
                              Spoko. Jezeli Cie stac i podejmujesz swiadoma decyzje jest ok.

Nie jest ok. jezeli jest to wynik owczego pedu. Mialem kiedys sasiada, ktory skrupulatnie wymienial opony na zimowe. I NIGDY nie widzialem go, zeby jezdzil jezeli asfalt byl inny niz czarny. Strasznie za to narzekal jakie te opony drogie :-P I to jest absurd - facet uwierzyl, ze musi miec zimowki mimo, ze ich nie uzywal! Tego przynajmniej bylo na to stac i kupowal nowe opony. A wielu ludzi kupuje uzywane, nie wiadomo jakie nadlewane itp. Ja kupilem uzywane raz - kilkanascie lat temu. I o raz za duzo! Co z tego, ze mialy jeszcze bieznik skoro byly kwadratowe i miekkie jak g... prezesa - w ogole nie przypominaly opon. Kupilem je chyba po jakims miszczu.
    • leje-sie Pytanie nieco w bok 12.12.05, 13:44
      Czy w Polsce wolno jezdzic na zimowych z kolcami?

Co do dyskusji glownej:

Na letnich oponach jezdza mordercy i samobojcy.
      • pocieszne Re: Pytanie nieco w bok 12.12.05, 19:37
        leje-sie napisał:

> Czy w Polsce wolno jezdzic na zimowych z kolcami?

nie wolno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka