Gość: BartekW IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 01:23 Czy ktoś może podzielic się uwagami dot. serwisu Jaguara (dostępność cześci, ceny, awaryjność ww aut itp)? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: robert zadaj bardziej konkretne pytania to ci odpowiem IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 25.10.02, 09:07 jaki model, który rocznik etc. Bo to bardzo różne dane nt. awaryjności. A ja kilka Jagów miałem. I jeszcze jednego mam. Link Zgłoś
Gość: Bartek W Re: zadaj bardziej konkretne pytania to ci odpowi IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 17:39 Gość portalu: robert napisał(a): > jaki model, który rocznik etc. Bo to bardzo różne dane nt. awaryjności. A ja > kilka Jagów miałem. I jeszcze jednego mam. Idzie mi głównie o model: XJ6 ewent. Daimler Double Six i Sorverin, roczniki 1990-93. Słyszałem o nienajlepszej trwałości i bardzo drogim serwisie tych aut (drogie części, mało zakładów mechanicznych zajmujących się tą marką itd). Interesują mnie wszelkie uwagi dotyczące zakupu i eksploatacji tych aut. Nadmieniam, iż ww Jaguara planuję posiadać jako 2-gi samochód. Rozważałem jako alternatywę MB 126 SEC lecz chyba ... Jaguar! Dziękuję i pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: robert coś napisałem. IP: *.pl 27.10.02, 17:37 Gość portalu: Bartek W napisał(a): > Idzie mi głównie o model: XJ6 ewent. Daimler Double Six i Sorverin, roczniki > 1990-93. > Słyszałem o nienajlepszej trwałości i bardzo drogim serwisie tych aut (drogie > części, mało zakładów mechanicznych zajmujących się tą marką itd). > Interesują mnie wszelkie uwagi dotyczące zakupu i eksploatacji tych aut. Niestety jakość wykonania Jaguarów poprawiła się dopiero po pwprowadzeniu modelu X300, czyli od 1994 roku. Poprzednie modele pod wzgledem niezawodności wymagają wielkiej miłości od swojego właściciela. Z tych starszych miałem tylko Daimlera III serię. To taka linia nadwozia produkowana w latach 1968-92, o bardzo zaokrąglonych kształtach. Silnik miał 12 cylindrów i apetyt, że hej. No i niestety 3 biegową skrzynię automat. Ale na jedynce jechał do setki:-))). Auto wykonywane jeszcze ręcznie, więc spasowanie nie było jego mocna stroną. No i szumiało mocno powietrze powyżej 150. Wszystkie inne moje Jagi to modele młodsze niż 1996 rok. Jeśli chodzi o podstawowy silnik 6cyl (3,2l) to mozna powiedzieć że jest dość oszczędny (miasto 14-15, szosa 11-12 litrów). Pięknie i miękko pracująca skrzynia biegów, no i bardzo "otwarcie" zachowujące się zawieszenie. Samochód po prostu ostrzega kierowcę, że jak jeszcze troche przesadzi to może spodziewać się kłopotów. Co do kłopotów z Jaguarami starszej daty, to musisz się przyzwyczaić, że pod samochodem będą jakieś plamy (oleju etc). Dbać trzeba o akumulator, bo moga być kłopoty z uruchamianiem (duzy silnik). Uważaj również na stan układu wydechowego - dwa układy i podwójne katalizatory. Jeśli coś jest tam nie tak, to cena może cię zaboleć. Jeśli szukasz części, to z zakupu części na Grojeckiej w Warszawie lepiej zrezygnuj. Ceny są często dwukrotnie wyższe niż np. w Niemczech, i na byle głupstwo trzeba czekać 2-3 tygodnie. Odradzam również handlarzy z Bielska Białej, którzy ogłaszaja się że maja wszystkie części. Kiedyś skorzystałem z ich usług i juz więcej nie bedę. Ceny maja często wyzsze niz w serwisie a ponadto naprawiaja części, które nie powinny byc naprawiane (np. elementy zawieszenia) i sprzedają jako używane bądź nowe (!). Jednym słowem - krętacze w najczystszej postaci. Uważaj i jak możesz to omijaj ich duzym łukiem. Części są łatwo dostępne w Niemczech, nawet jako używane. Do modeli XJ40 ceny są przystepne. Kontakt znajdziesz w niemieckiej edycji Auto Motor und Sport. Drobne rzeczy możesz kupować w Polsce. Jest kilka warsztatów, które serwisują Jagi poza oficjalna siecią (za mniej więcej 30-50% ceny serwisu fabrycznego). Niestety serwis fabryczny do tanich nie należy:-))) Jeśli mogę wyrazić własne zdanie, to lepiej dołóż trochę i zdecyduj się na kupno modelu X300 (produkcja od 1994). To zdecydowanie ładniejsza sylwetka (klasyczny Jaguar wreszcie), piękne światła z przodu, no i moralnie mało zużyty ze względu na duże podobieństwo do modelu ostatnio produkowanego (X308). Ponadto ma ładniejszy wzór deski rozdzielczej. Niestety modele z przełomu lat 80 - 90tych (wybrany przez ciebie wzór XJ40) miały najmniej ze szlachetnej sylwetki tej marki (były troche kwadratowe). Jak jeszcze chcesz cos wiedzieć to pytaj. Czesc. Link Zgłoś
Gość: Bartek W Re: coś napisałem. IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 16:08 Dziękuję za wiele cennych informacji. Oczywiście pytań mam wiele lecz nie chcę zanudzać nimi innych. Można Robert na priv? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: wuj Re: Jaguar IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 09:13 Co do cześci, to jak cos potrzeba to mozna ściągnać z Anglii. Jest tam potężny rynek części zamiennych , akcesoriów organizowany przez właścicieli, kluby posiadaczy i entuzjastów marki. Dotyczy to głównie starszych egzemplarzy. Link Zgłoś