Dodaj do ulubionych

Vectra problem ?

08.01.06, 09:57
Mam Opela Vectre 2000 rok silnik 2.0 przebiegu 65 tys i od pewnego czasu silnik gasnie. Zeby uscislic to zaobserwowalem ze gasnie dopiero po przejchaniu kilku km gdy silnik sie zagrzeje podczas redukcji biegu dzieje sie to rutynowo. Natomiast na postoju silnik chodzi rowno i nie gasnie. Drodzy forumowicze jak myslicie co jest przyczyna ? dodam ze sinik krokowy czyscilem.
Obserwuj wątek
    • bigt Re: Vectra problem ? 08.01.06, 12:00
      może być przerwany przewód z czujnika położenia wału. obejrzyj dokłądnie
      fragment na widoku, tj ten co leci po lewej stronie silnika na górze. ja miałem
      cos takiego 2 razy na silniki 1.8 co prawda z duzo większym przebiegiem. ASo
      wyminił mi komplet tj przewód z czujnikiem. podobno jest to nierozłaczne.
      mi działo się to w roznych sytuacjach. a to poprostu było zalezne od sił
      działających na przewód w miejscu złalanym.
      sprawdź to.
      • powerd Re: Vectra problem ? 08.01.06, 15:08
        Dzieki za porade sprawdzalem te przewody i sa 2 zaizolowane tasma. Wyglada na to ze fachowcy z serwisu opla podczas wymiany czujnika paska rozrzadu uszkodzili je. Moze ktos z was ma jeszcze jakies inne pomysly na ta awarie poniewaz nie spieszy mi sie do serwisu. Wolabym nie powiezac do konca naprawy serwisu bo to roznie z nimi bywa.
        • zdecydowany4 Re: Vectra problem ? 08.01.06, 16:46
          Zobacz na stronie klubowej www.vectraklub.pl/index2.htm

Pozdrawiam,
          • bigt Re: Vectra problem ? 08.01.06, 21:18
            napisz jeszcze skąd jesteś, jeśłi ze ślaska moge podpowiedziec który ASO jest
            prawdziwym ASO.. ;)
            • m_mazur Re: Vectra problem ? 08.01.06, 23:51
              Nie wiem jakie jest sterowanie przpustnica, jesli jest elektroniczne to moze byc
              wina oprogramowania. Mialem taki problem ze przy wysprzegleniu obroty spadaly za
              nisko a po pewnym czasie silnik zaczal gasnac. Elektronik pokombinowal cos z
              oprogramowaniem czujnika powietrza i problem zniknal.
              Pozdrawiam
              Maciek
              • bigt Re: Vectra problem ? 09.01.06, 07:22
                przepływomierz powietrza tez faktycznie może to powodować, ale jak mi sie
                wydaje prędzej obroty by falowały. oprogramowanie jest wspólne dla całego
                komutera, więc można podczas zwykłej diagnostyki komputerowej to okreslić ,
                będzie odpowiedni kod błedu. Kolega jednak nic nie mówił, że świeciła mu się
                kontrolka silnika (check engine).
                • powerd Re: Vectra problem ? 09.01.06, 11:40
                  Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie sie moim problemem. Jestem z Czestochowy a co do kontrolki check engine nie swieci sie ona podczas jazdy. Ale wiciaz nie rozumiem tej usterki wczoraj jezdzilem troche i nie zgasl ani razu natomiast dzien wczesniej przy kazdej redukcji biegu gasl.
                  • bigt Re: Vectra problem ? 09.01.06, 20:49
                    więc tak, ASO Polaczek - nie polecam w żadnym razie. nie wiem, ale my (z żoną,
                    i generalnie Jej firmą gdzie mają ople) mamy złe doświadczenia z tą firmą. tam
                    jest trudna sytuacja, bo Polaczek jest 1 na czestochowe. Jeśli możesz pojechac
                    np do Tarnowskich Gór (OPEL ASKO, mają www.) - to polecam.
                    z częstotliwością tej usterki jest tak jak mówiłem. przewód z czujnika
                    położenia wału jest jednozyłowy z izolacją gumową. musi byc peknięty na całym
                    przekroju, ale w takim miejscu, że mimo wszytsko jeszcze łączy (np na jakimś
                    prostym odcinku). pamietam, jak sam to znalazłem, wziąłem drewniany patyczek i
                    taśmą izolacyjna dobrze przewód przymocowałem do niego, w taki sposób, aby
                    obydwa kawałki były połaczone. oddziaływanie sił na przewód pęknięty powoduje
                    rozłączenie na ułamek sekundy przepływu sygnału i silnik gasnie.
                    ja w kazdym razie na ten przewód stawiam.
                    • powerd Re: Vectra problem ? 10.01.06, 09:44
                      Jeszcze raz serdeczne dzieki kolego Bigt
    • edek40 Re: Vectra problem ? 09.01.06, 12:49
      No coz. Kilka razy holowalem mojego kolege wyposazonego przez los w podobny samochod. Tez gasl w nieustalonych okolicznosciach. Dlugie i mozolne poszukiwania i eliminowanie przyczyn (ASO chcialo oczywiscie wymienic sterownik silnika, bo to chyba to) stwierdzilismy, ze moze zawiesza sie, wart w ASO 57 zlotych, przekaznik pompy paliwa. I trafilismy. Niestety nie potrafie powiedziec w ktorym miejscu w komorze silnika sie on znajduje. Przyznam, ze nigdy przedtem, ani nigdy potem nie spotkalem sie z zawieszaniem sie stykow przekaznika, ale czlowiek uczy sie cale zycie...
      • zubek73 Re: Vectra problem ? 10.01.06, 13:53
        edek40 napisał:
        przekaznik pompy paliwa. I trafilismy. Niestety nie potrafie powiedziec w
        ktorym miejscu w komorze silnika sie on znajduje

Jeśli to ten przekaźnik to jest w czarnej skrzynce przekaźników obok
        zbiorniczka płynu hamulcowego. (w tym silniku powinien to być pierwszy od
        przodu auta, drugi jest od wtryskiwaczy) Jeśli jest uszkodzony to można go
        zrobić "na krótko". Wątpię czy to on ale sprawdzić nie kosztuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka