Dodaj do ulubionych

zatarty chyba silnik

24.01.06, 21:30
witam mam prosbe moj samochod mial kilka dni temu test i poniewaz przy temp
minus 30 po 20 km zaczelo brakowac oleju o czym wskazywala kontrolka oleju
oraz temp skoczyla do 115 w chlodnicy czy mozliwe jest ze po przejechaniu 30
pomimo zamiast w silniku powinno byc okolo 4 litry oleju brakowalo 2 silnik
sie nie zatarl poniewaz caly olej wylecial i rozprysl sie po calym silniku
czy mozliwe jest ze silnik sie nie zatarl poniewaz dolałem 2 litry i silnik
chodzi
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: zatarty chyba silnik 24.01.06, 21:38
      Super tu tez kazdy zrozumie co i jak.
      • mis.z.wiertarka Re: zatarty chyba silnik 24.01.06, 21:41
        myslalem ze tylko ja nie rozumiem :-)
        sie ugryzlem w jezyk.
        • szczepcio25 Re: zatarty chyba silnik 24.01.06, 21:48
          wczoraj moja zona przy minus 30 jechala do pracy i po przejechaniu 30 km
          zaczelo brakowac oleju w silniku i tem w chlodnicy skoczyla do 115 i byl sygnal
          dzwiekowy ze brakuje oleju jednak jechala dalej gdy wracala z pracy kontrolka
          oleju nadal swieciła i przyjechala do domu ja dzisiaj patrze a tam w silniku
          brakuje 2 litry oleju dolalem zapaliłem silnik chodzi mozliwe jest ze silnik
          sie nie zatarl zaznaczam ze tem w chlodnicy przy wracaniu do domu byla w normie
          • typson Re: zatarty chyba silnik 24.01.06, 21:50
            zmien samochod. Zone tez zmien
          • waskes29 Re: zatarty chyba silnik 24.01.06, 21:57
            szczepcio25 napisał:

> wczoraj moja zona przy minus 30 jechala do pracy i po przejechaniu 30 km
            > zaczelo brakowac oleju w silniku i tem w chlodnicy skoczyla do 115 i byl
            sygnal
            >
            > dzwiekowy ze brakuje oleju jednak jechala dalej gdy wracala z pracy kontrolka
            > oleju nadal swieciła i przyjechala do domu ja dzisiaj patrze a tam w silniku
            > brakuje 2 litry oleju dolalem zapaliłem silnik chodzi mozliwe jest ze silnik
            > sie nie zatarl zaznaczam ze tem w chlodnicy przy wracaniu do domu byla w
            normie
            >

Oj nadawalbys sie na rzecznika rzadu nawet w wersji poprawionej trudno sie
            polapac.
            Silnik sie nie zatarl skoro jeszcze zapala .Ale obawiam sie ze duzo z tego
            silnika juz nie bedzie bez remontu.Raz ze zona jechala bez oleju co
            spowodowalo przegrzanie silnika ale jechala twardo dalej .
            Pierscienie ,uszczelniacze ,moze nawet tloki do wymiany .
            Jeszcze nie wiadomo dlaczego silnik wywalal tyle oleju?
            • mis.z.wiertarka Re: zatarty chyba silnik 24.01.06, 22:00
              ile auto przejechalo kilometrow z zapalona kontrolka i jaka maksymalna
              temperature osiagnelo?
            • wlk.brytania Re: zatarty chyba silnik 24.01.06, 22:05
              Moj Boze,dobrze ze ja mam auto ktorym zona nawet nie probowala ruszac...

• typson Re: zatarty chyba silnik 24.01.06, 22:46
              olej mogl nawiac jesli odma byla zamarznieta
          • lotnik78 Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 17:58
            Olej Ci wywalił górą, podejrzewam ze przez otwór z bagnetem do sprawdzania
            stanu oleju, Przyczyną na 99% jest zamarznięcie odpowietrznika (odmy) . Skoro
            silnik chodzi tzn pracuje to znaczy że nie jest zatarty, moze być przegrzany
            ale nie zatarty
    • kompletny_idiota Re: zatarty chyba silnik 24.01.06, 22:28
      Silnik bez oleju moze przejechac o wiele wiecej niz 30 kilometrow. Nic Ci sie
      nie zatarlo i nie urwalo jezeli dalej chodzi. Ale duzo elementow sie w tym
      silniku zuzylo przedwczesnie przez zwykle wytarcie metalu o metal bez
      smarowania. Bedzie prawdopodobnie bral olej, dymil i mial obnizona moc, jak po
      milionie kilometrow. Ktoredy ten olej "wylecial i rozprysl po silniku" ???
      • elyk Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 00:26
        2 litry ponizej max to nie problem w silniku do ktorego wchodzi np. 6,5.
        Nagly ubytek oleju to problem ktory trzeba koniecznie rozszyfrowac.
        Kiedys zaczepilem miska o kamien i po chwili stanalem by sprawdzic czy nie ma
        wycieku, byl - mala strozka. Do najblizszego mechanika z 5 km dojechalem na dwu
        dolewkach.
        W misce olejowej jest jakis poziom oleju przewidziany dla pracy silnika w
        zakresach jego obrotow. lampka ostrzegawcza poziomu oleju wskazuje nie jego
        brak ale stan ponizej tego poziomu.
        • edek40 Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 13:51
          W wiekszosci aut kontrolka wskazuje wylacznie za niskie cisnienie smarowania. Czesto oczywiscie ten brak cisnienia wynika z braku oleju. Ale tok rozumowania masz prawidlowy - kontrolka wskazuje na za niskie cisnienie, a to nie koniecznie oznacza calkowity brak smarownia. Tak naprawde uszkodzenia silnika wyjda po pewnym czasie. Jesli odpalil na mrozie to zapewne nie jest tak zle.
          • elyk Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 18:10
            Nie wiem czy wpisuje we wlasciwe miejsce-
            oczywiscie w wiekszoaci samochodow jest lampka ktora zapala sie gdy cisnienie
            smarowania jest za male.
            W MB jest indykator poziomu oleju i zegarowy wskaznik cisnienia. Na coz auto
            sprzed 15 lat.
            Ciekawi mnie dlaczego silnik spalil olej jak odma zamarzla. Na ogol odma jest
            podlaczona pod kolektor ssacy albo filtr powietrza. Jak spadnie to stary silnik
            kopci przez nia. Jak sie zapcha to czasem wyrzuci olej przez bagnet. To by bylo
            widac.
    • pietia_26 Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 10:54
      Możliwe, że poszła uszczelka pod głowicą, albo w najgorszym wypadku pękła
      głowica. W temp. -30 sam boje się jeżdzić, a co do piero dawać żonie.
      Wystarczy, że na zmrożonym silniku,w takich ekstremalnych warunkach pogodowych,
      wejdzie się na wyzsze obroty i już silnik może trafić szlak. Dlatego ważne, by
      pierwsze kilometry po uruchomieniu jechać bardzo otrożnie, nie przekraczać 2-3
      tys. obrotów, a najlepiej dać silnikowi popracować na jałowym kilka minut.
      • szczepcio25 Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 14:25
        gadalem ze znajomy mechanikiem i powiedzial ze byc moze odpowietrznik zamarzł i
        dlatego cały olej rozprysł sie po zewnetrznej komorze silnika samochod pali od
        tyku ale boje sie ze silnik sie mogł przytrzec ja tylko sie modle zeby to tylko
        byla uszczelka pod głowica albo zeby odpowietrznik zamarzł
        • waskes29 Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 15:04
          szczepcio25 napisał:

> gadalem ze znajomy mechanikiem i powiedzial ze byc moze odpowietrznik zamarzł
          i
          >
          > dlatego cały olej rozprysł sie po zewnetrznej komorze silnika samochod pali
          od
          > tyku ale boje sie ze silnik sie mogł przytrzec ja tylko sie modle zeby to
          tylko
          >
          > byla uszczelka pod głowica albo zeby odpowietrznik zamarzł

Raczej odpowietrznik skrzyni korbowej zamarzl i dlatego wyrzucalo olej ale
          raczej ten silnik juz nie bedzie duzo wart.A toze odpala to zaden wskaznik
          jesli to slnik benzynowy to bedzie odpalal nawet w koncowym stanie.
          Przygoruj sie na znacznie wieksze zuzycie oleju i mniejsza moc choc moze byc
          i tak ze nic sie nie stalo wiekszego.
          • radomir996 Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 15:38
            > > tyku ale boje sie ze silnik sie mogł przytrzec ja tylko sie modle zeby to
            >
            > tylko
            > >
            > > byla uszczelka pod głowica albo zeby odpowietrznik zamarzł

co to za auto?
    • marcinc3 chyba nie 25.01.06, 15:19
      jezeli jezdzii odpala to sie nie zatarl kontroluj czesciej stan oleju
      mi nie raz sie zdarzylo jezdzic autem nie sprawdzajac poziomu oleju wierzac w
      kontrolki i wskazniki a gdy komus porzyczylem auto to on skontrolowal i dolal
      1 , 1,5 a nawet 2 litry to nie tragedia jezeli duzy silnik i sie nie grzeje i
      nie ma innych objawow to jest dobrze .
    • pietia_26 Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 15:50
      Trochę odejdę od tematu.

Wyobrażcie sobie: podobna sytuacja zdarza się w Niemczech, właściciel sprzedaje
      za grosze auto handlarzowi z Polski, ten robi remont-fuszerke, woskuje auto,
      jeszcze przekręca licznik i odsprzedaje jakiemuś jeleniowi zapewniając, że tym
      samochodem jezdził dziadek pare razy w miesiącu, a auto garażowane... Typowe w
      Polsce

Dlatego nigdy nie zdecydowałem się na kupno używanego samochodu.
      • typson Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 17:45
        majac odrobine wiedzy w tym temacie nie jest klopotem kupno auta z prawdziwym
        przebiegiem
        • mis.z.wiertarka Re: zatarty chyba silnik 25.01.06, 18:06
          majac odrobine znajomosci nie jest problemem zakup innego silnika :-)
          no ale to bedzie zalezalo co to za auto i ile ma lat. bez sensu kupowac silnik
          za 1,5 tys do auta wartego 3 tys jak i trudno bedzie znalezc silnik do
          rzadkiego,nowego modelu :-)
          od pewnego czasu numer silnika nie jest wiazacy :-)
        • moped Madry Polak po szkodzie, ale poucza innych:))) 25.01.06, 18:07
          tak jak wszystko w Polsce - fuszerka..
          jeden drugiego orznac ....okrasc, toc to kraj chrzescjanski :))))

Moze wreszcie MROZY madrych rodakow naucza wyciagac wnioski
          z tego co sie dzieje w ich kraju..
          rynek napchany hlamem i fuszerka...

Ale czy Polak jest madry po szkodzie?

watpie, lubi pouczac innych, a u siebie ???? :)))))))
          • mis.z.wiertarka Re: Madry Polak po szkodzie, ale poucza innych:)) 25.01.06, 18:15
            albo taki numer na przykladzie mondeo MKIII 2,5 v6 to drogi dosc silnik.chodzi
            za 5-6 tys bez osprzetu.maly przebieg.
            sciagasz sobie takiego z anglii bez prawa do rejestracji powiedzmy z rozbitym
            tylem.powiedzmy z transportem do 10 tys zl. bierzesz silnik do swojego i
            sprzedajesz reszte szmelcu na allegro i w gieldzie samochodowej. jeszcze na tym
            zarobisz :-) jedynym mankamentem jest koniecznosc posiadania skrawka dzialki
            zeby postawic padline :-)
        • szczepcio25 Re: zatarty chyba silnik 27.01.06, 16:45
          wczoraj bylem u mechanika i okazało sie iz uszczelka pod korbowodem poszła i
          trzeba ja wymienic . Jak mozna sprawdzic czy silnik nie jest przytarty nie
          rozbierajac go na czesci pierwsze moj znajmy powiedzial ze mozna sprawdzic
          cisnienie oleju w silniku i na tłokach
          • uki145 Re: zatarty chyba silnik 28.01.06, 01:16
            Witam! mozna sprawdzic cisnienie oleju na pompie i cisnienie w komorach
            spalania. to powinno juz cos powiedziec o stanie jednostki. mozna tez zajrzec
            do silnika endoskopem,ale rzadko który warsztat posiada takie urządzenie.
            Pozdrawiam Łukasz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka