IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 08.11.02, 08:52
Wszyscy twierdzą, że na zime powinno się mieć olej 0W40. Dwa miesiące temu
wymieniałem olej na 15W40. Czy to znaczy, że mam go teraz znowu wymieniać po
5tys. km, czy może zlać do garnuszka i wlać sobie go z powrotem na wiosne. A
może zrobiłem błąd i w sierpniu powinienem wlać olej 0W40.
Obserwuj wątek
    • Gość: maro99 Re: Olej 0W40 IP: *.pwpw.pl / 10.1.2.* 08.11.02, 10:26
      Gość portalu: sandwich napisał(a):

> Wszyscy twierdzą, że na zime powinno się mieć olej 0W40. Dwa miesiące temu
      > wymieniałem olej na 15W40. Czy to znaczy, że mam go teraz znowu wymieniać po
      > 5tys. km, czy może zlać do garnuszka i wlać sobie go z powrotem na wiosne. A
      > może zrobiłem błąd i w sierpniu powinienem wlać olej 0W40.

> Jest w tym jakaś prawda, aczkolwiek nie jest to konieczność.
      > Oleje o takich parametrach są na rynku od kilku lat, a wcześniej
      > też się przecież jeżdziło. Rozwój technologi produkcji olejów
      > doprowadził do tego, że dziś mamy oleje o znacznie lepszych
      > parametrach lepkościowych. I takie są właśnie syntetyczne oleje
      > o lepkości 0W40 lub 0W30 lub 5W50, itp. Pierwszy człon 0W lub w twoim
      > przypadku 15W mówi o lepkości(płynności) oleju w temperaturach ujemnych,
      > wartość 40 mówi o jego możliwości użytkowania w temparaturach dodatnich.
      > Jeszcze 10-15 lat temu oleje 15W40 były standardowymi olejami dla
      > samochodów eksploatowanych w Europie. Teraz takim standardem sa oleje
      > 5W40. Związane jest to również z rozwojem technologi produkcji silników.
      > - większą precyzją wykonania oraz poszukiwaniem możliwości obniżenia
      > zużycia paliwa. Ponadto dobór oleju zależy również od zaleceń producenta
      > i stanu silnika w aucie. Również od tego na jakim dotychczas oleju silnik
      > był eksploatowany. Jeżeli masz przebieg powyżej 60-80kkm, a dotychczas był
      > zalewany olejem mineralnym to nie radzę stosować syntetyka 0W40. Może
      > rozszczelnić poprzez wypłukanie osadów twój slnik. Jeżeli jest to auto
      > w miarę nowe to owszem polecam na zimę oleje klasy lepkości 0W30, 0W40 lub
      > 5W30 lub 5W40. W mrożne poranki rozrusznik będzie łatwiej kręcił, a silnik
      > będzie szybciej smarowany. Nie wymaga taki olej również wymiany na lato.
      > Jego parametry na pewno będą lepsze od tego minerała który posadasz.
      > Pozdrawiam
      > Maro 99
      • Gość: Pablo Maro ma z grubsza rację... IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 08.11.02, 14:26
        ... może jedynie przesadził, że syntetyczne oleje (5W..,0W.. to oleje
        syntetyczne) w samochodach występują od kilku lat. Najpierw były półsyntetyki
        (w większości 10W40) i to już jakieś 12 lat, później technika poszła dalej do
        sprzedaży ruszyły synetyczne (w sportach oczywiście stosowane były znacznie
        wcześniej) Podstawowym warunkiem zastosowania oleju syntetycznego to faktycznie
        przebieg i stan silnika. 60 to może nie, ale powyżej 100tys km to faktycznie
        już tylko mineralny (15W40) tak więc może nawet nie będziesz mógł zmienić na
        0W40. Oczywiście są i tacy którzy jeżdżą na syntetyku od początku a mają już i
        200tys (np. Merc czy Audi, ale nie stare rupiecie)i jest OK, ale na 95% Maro ma
        rację.
        Pablo
        • Gość: zdzichu Re: Maro ma z grubsza rację... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.11.02, 16:13
          Najlepiej lac taki olej jaki zaleca producent w końcu on projektowł silnik i wie najlepiej
          • Gość: Braził Re: Maro ma z grubsza rację... IP: 213.25.84.* 11.11.02, 10:32
            Gość portalu: zdzichu napisał(a):

> Najlepiej lac taki olej jaki zaleca producent w końcu
            on projektowł silnik i wi
            > e najlepiej

Gówno prawda !
            Producent silnika zawsze zaleca olej producenta od
            którego wziął odsyp.
        • Gość: zdzichu Re: Maro ma z grubsza rację... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.11.02, 16:13
          Najlepiej lac taki olej jaki zaleca producent w końcu on projektowł silnik i wie najlepiej
          • Gość: noras Re: Maro ma z grubsza rację... IP: sunserver:* / 212.244.59.* 09.11.02, 11:29
            Gość portalu: zdzichu napisał(a):

> Najlepiej lac taki olej jaki zaleca producent w końcu on projektowł silnik i
            wi
            > e najlepiej

A czasem ma układ z producentem oleju (patrz Fiat-Selenia) i zaleca tak, żeby
            kaska (i to nie mała) została w rodzinie...
            • Gość: cage Re: Maro ma z grubsza rację... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 14:03
              Nie chodzi o markę tylko parametry. Zalecenia producenta to kompromis między
              zimą a latem.
    • Gość: Krzysiek Re: Olej 0W40 IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.02, 01:07
      Olej to. Temperatura minimalna rozruchu dla 15W40 to okolo - 25 stopni. Jasne,
      ze smarowanie jest lepsze w nizych temperaturach dla 0W, ale w polskich
      warunkach klimatycznych spokojnie moze byc 15W. w koncu sa jakies powody dla
      ktorych jezdzisz na minerale (pewno jakis stary silnik albo z duzym
      przebiegiem).
      • Gość: clin dokładnie,olej to IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.02, 21:10
        15w40 w zupełniości wystarczy na nasz klimat.Już raczej latem lej w50,jeżeli
        lubisz szybka jazdę.
    • greenblack Re: Olej 0W40 11.11.02, 16:33
      Ten 15W-40, to pewnie mineralny albo semi-. 0W-40 to raczej na pewno syntetyk.
      Jak stosowałeś dotychczas mineralny, eweentulnie semi-, to raczej nie zmieniaj
      na pełny syntetyk. Rozszczelnisz Sobie silnik i będziesz miał kłopoty. 15W-40
      dotychczas Ci starczał, to starczy i tej zimy. Ja mam 5W-40 i w zupełności
      wystarcza(do -35C).
      I nie zlewaj oleju do "garnuszka". Może chłonąć wilgoć, jakieś paprochy mogą
      wpaść... Poza tym olej starzeje się nawet jak nie jest używany i pół roku to
      sporo.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka