Dodaj do ulubionych

UWAGA PUŁAPKA! Doubezpieczenie po kolizji-legalne?

10.02.06, 12:49
Likwiduję obecnie szkodę z mojejgo autocasco (kwota pakietu ubezpieczeń ok. 4
tys. złotych rocznie PZU). Szkoda wynosi 13 tys. zł.
Wartość samochodu przed kolizją 55 tys. zł.
Co się okazuje...
Dostałem piękny liścik od PZU w którym żądają "doubezpiecznia" mojego auta
gdyż w razie kradzieży lub kolejnej szkody kwota bazową będzie NIE wartość 55
tys. zł. lecz 55 tys. minus 13 tys. (szkoda) = 42 tysiące.
Tak sobie wymyślili.
A więc muszę tam iść i "doubezpieczyć" co będzie mnie kosztowało 1300 złotych
bo inaczej jak mi ukradną auto to mogę zapomnieć o odszkodowaniu równym
wartości.
Wniosek jest taki że BEZPŁATNA NAPRAWA W RAMACH AUTOCASCO TO FIKCJA i bedzie
mnie kosztować 1300 złotych pięknie nazwanym "doubezpieczeniem" a w
rzeczywistości to kolejny,tyle że ukryty udział własny (tego nieukrytego
oczywiście nie chciałem).
Pomimo horrendalnych składek jakie regularnie opłacam.
Czy to legalne?
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • dawny_ubek Re: UWAGA PUŁAPKA! Doubezpieczenie po kolizji-leg 10.02.06, 13:04
      Ja wiem czy legalne...
      Ale zdzierstwo niezłe.
      Dlatego ubezpieczam tylko OC i to w samopomocy.
    • edek40 Re: UWAGA PUŁAPKA! Doubezpieczenie po kolizji-leg 10.02.06, 13:04
      Zdziwisz sie jeszcze bardziej, gdy przy odnowieniu ubezpieczenia nalicza Ci jeszcze tzw. szkodowosc.
    • marcinc3 to jest jasne jak slonce 10.02.06, 16:43
      kwota ubezpieczenia jest pomniejszana o wyplacone odszkodowania .a
      dobezpieczenie jest dobrowolne mozesz ale nie musisz ,wyobraz sobie cos takiego
      ubespieczasz auto warte 15000 walisz wyplacaja ci 10000 naprawiasz walisz
      wyplacaja 10000 naprawiasz walisz wyplacaje 10000 naprawiasz walisz wyplacaja
      10000 razem wyplacaja 40 000 odjac naprawy ok 10000 zysk 30 000 wiesz ilu by
      bylo u nas milionerow a ile skladka by kosztowala? acha na koniec ukradli ci go
      i znowu 15000 do raczki . a tk na marginesie to miales w OWU
      • kodem_pl tos polecial... 11.02.06, 13:14
        W tym wypadku za kazda kolizja Twoj zysk zmniejszy sie po prostu o okolo 1000zl
        z tytulu doubezpieczenia - i caly czas dostajesz odpowiednia kase. I jakos nie
        mamy pelno multimilionerow.
    • mary_elx policz.... 10.02.06, 16:56
      Na poczatku okresu ubezpieczenia samochód jest wart 55 tys. zł Ale jego cena
      spada. Zatem "doubezpieczasz" do jakiej kwoty - tych 55 tys z poczatku umowy,
      których i tak nigdy byś nie dostał czy do niższej?
    • gordon_shumway Re: UWAGA PUŁAPKA! Doubezpieczenie po kolizji-leg 10.02.06, 19:55
      > ukryty udział własny

Jaki ukryty, słyszałeś o czymś takim jak owu masz np. tutu pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/Komunikacyjne_nowe/OWU_AC.pdf
      wystawione publicznie, ale się qrna czytać nie chce, ech ...

> BEZPŁATNA NAPRAWA W RAMACH AUTOCASCO TO FIKCJA

Nie drzyj chałabały, to primo, secundo, tosz to business, a nie ochronka Janiny Ochojskiej.
      • ubersztumperumper Re: UWAGA PUŁAPKA! Doubezpieczenie po kolizji-leg 10.02.06, 21:52
        A ty kto ku.. agent ubezpieczeniowy?
        No twoi kolesie pie.. się już z moim odszkodowaniem 3 miesiące chyba dla
        sportu ale jak podpisywałem polisę to było cacy.

ZŁODZIEJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!!!!!!!!
        • lucynder Re: UWAGA PUŁAPKA! Doubezpieczenie po kolizji-leg 10.02.06, 22:49
          A czy wiesz że jeżeli naprawiałeś auto w sieci naprawczej PZU to masz założone
          najtańsze podruby kiepskiej jakości....
        • marcinc3 ja mam to samo 11.02.06, 08:50
          no niestety ja mam to samo prosta sprawa ponad 3 msc a oni juz nie wiedza co
          wymyslac to ze swprawca sie nie zglasza[zlosil sie w grudniu] ,ze duza szkoda
          dlugo liczenie [niezalezny zrobil w 1 dzien] ze niby jest u dedektywa-dedektyw
          sie rozchorowal, teraz wymyslil ze problem z ustaleniem roku produkcji ze
          wyslali zapytanie do szwecji ,[ja ustalilem w 5 minut w przedstawicielstwie w
          warszawie ] sciemniaja na czas chyba zbieraja ze skladek albo czekaja az padna
          i fundusz ubespieczeniowy przejmnie
        • piotrek_zalogowany Bzdura!Sieć naprawcza PZU =tylko oryginalne części 11.02.06, 12:48
          Miesiąc temu żona przemodelowała trochę Scenica,w zasadzie do wymiany cały
          przód (ale elementy nosne i airbagi OK) i części były STUPROCENTOWO ORYGINALNE
          wiem bo widziałem je wczoraj obok auta w oryginalnych kartonach z Renault
          (zaznaczam nie żadne Motrio tylko RENAULT) od maski po głupią uszczelkę.
          A naprawa w sieci naprawczej PZU.
          Ale fakt faktem nieco się guzdrzą,można to było zrobić dużo szybciej niż
          miesiąc a to dopiero wycena i sprowadzenie częsci (gdzie tam naprawa i
          lakierowanie...)
          Pozdro
          • lucynder Re: Bzdura!Sieć naprawcza PZU =tylko oryginalne c 11.02.06, 13:46
            Jak auto ma mniej jak trzy lata to moga być użyte części w kartonach fabrycznych
            a i to nie wszystkie, jest też możliwe że akurat do tego modelu nie ma
            zamienników co sie zdarza i wtedy stosuje się częsci od dealera. Sieć naprawcza
            Pzu powstała po to aby obniży koszty napraw i skupia warsztaty grzeczne wobec
            Pzu i żaden z tych warsztatów nie zrobi nic niezgodnego z zaleceniami pzu bo na
            każdego pzu ma haka i kazdego mogą zamknąć.A zalecenia pzu są takie:
            -samochody powyżej trzech lat mogą być naprawiane tylko z użyciem zamienników,
            niezależnie czy jest to OC czy autocasko. W internecie jest pełno informacji na
            ten temat.
            • piotrek_zalogowany No to bzdura do kwadratu 11.02.06, 14:06
              rocznik 2000 pełno dostępnych zamienników a części wszystkie oryginalne i co
              teraz?
              Bo chyba nie zaczniesz wymyśliać spiskowych teorii że to części nieoryginalne
              tylko wpadkowane do fabrycznych kartonów dla ściemy ;)))
              • lucj Re: No to bzdura do kwadratu 11.02.06, 23:50
                www.motofocus.com.pl/index.php?aid=1522&mailreq=1
                www.motoryzacja.home.pl/aktualnosci_rz_17102005.html
                www.euroflota.pl/temat.php?id=1576
                www.expert.org.pl/s_0509info.html
                www.motofocus.pl/szkolenia/szkolenia_1876.php
                Domyślam się że w twoim przypadku warsztat postanowił dolożyć do tej naprawy
                abyś był zadowolony hmmm... czego to się nie robi w trosce o klienta.
                No jest jeszcze druga opcja "orginalne" części tańsze od zamienników.
                Normalnie cuda, ale w "orginalnych kartonach"....
                A tak swoją drogą jeszcze wielu rzeczy nie widziałeś, a ja już widziałem
                samochody które miały nowe części a potem okazywały się używkami...
                • piotrek_zalogowany Re: No to bzdura do kwadratu 12.02.06, 02:34
                  Samochód został dostarczony firmową lawetą Reanult do konkretnego dealera u
                  którego był kupowany (masz to w ramach dożywotniej mobiloności jeśli robisz
                  przeglądy w ASO).
                  Ten przetransportował wóż do warsztatu który miał podpisaną umową z PZU.
                  Wszystkie części sa oryginalne czy się to komu podoba czy nie.
                  A jak macie jeszcze siły to układajcie teorie spiskowe,proszę bardzo :)
                  Żonka i tak wyjedzie autem w którym nie ma ani jednego zamiennika,pozdrawiam
                  wszystkich "miszczów" i "znafcuf" tematu:)

PS.Przecież WTC to też był spisek Mossadu i CIA :))))))))))))))
        • gordon_shumway Re: UWAGA PUŁAPKA! Doubezpieczenie po kolizji-leg 12.02.06, 22:31
          > A ty kto ku.. agent ubezpieczeniowy?
          Niczym Chuck Norris nigdy nie uprawiałem zawodu agenta ubezpieczeniowego, Nigdy ;-)
          Po prostu posiadłem zdolność pisania i czytania, bezwzględnie wykorzystuję, Zawsze.

ZŁODZIEJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          !!!!!!!!!

Cierpisz na ADHD hmm ...
    • sakii Re: UWAGA PUŁAPKA! Doubezpieczenie po kolizji-leg 11.02.06, 16:26
      auto casco to jest ubezpieczenie dobrowolne. Podpisując umowę godzisz się z OWU
      (ogólne warunki ubezpieczenia). Gdybyś przeczytał co podpisałeś, nie jęczałbyś
      teraz na forum.
      Inaczej sprawa wygląda w przypadku OC, które jest obowiązkowe i OWU reguluje
      ustawa oraz rozporządzenia wykonawcze do niej.
    • etom Re: UWAGA PUŁAPKA! Doubezpieczenie po kolizji-leg 12.02.06, 00:15
      herr_uberszturmfuhrer napisał:

> Dostałem piękny liścik od PZU w którym żądają "doubezpiecznia" mojego auta
      > gdyż w razie kradzieży lub kolejnej szkody kwota bazową będzie NIE wartość 55
      > tys. zł. lecz 55 tys. minus 13 tys. (szkoda) = 42 tysiące.
      > Tak sobie wymyślili.

To nie jest zadna nowosc ,tak bylo zawsze.
      Zreszta to calkiem logiczne ,skoro masz polise na X zl a np. 1/2X wykorzystales
      to dlaczego masz nadal miec cale ubezpieczenie za pozostale 1/2X ???
      To tak jakby zaplacic polowe skladki a zadac np. przy kradziezy calej wartosci
      auta !
      Juz tu ktos pisal ,ze mozesz przeciez miec kilka szkod na jednej polisie,
      ktorych wartosc laczna moze duzo przekroczyc wartosc ubezpieczenia.Myslisz ze
      powinni tyle wyplacic ,skoro ubezpieczyles sie na mniej niz ta laczna wartosc
      szkod ?????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka