Dodaj do ulubionych

Po co mi tyle biegow w dizlu?

16.02.06, 17:50
No wlasnie to najpierw sie cieszylem ze mama az 6 biegow w swoim 2,2 DcI (140
km) Ale w sumie to Az tyle nie potrzeba. Jak juz wrzuce na 6 to prawie caly
czas jeade ( od 70 km/h juz mi sie na 6 dobrze zbiera.
W zasadzie to by wystarczyly mi biegi 1,6, i dwa pomiedzy nimi. Tak jeden
miedzy 2i3 (do rozpedzania) i drugi miedzy 4 a 5 co mam (do wyprzedzania -
redukcja w zasadzie potrzebna tylko przy nizszych predkosciach, przy wyzszych
tak samo zbiera sie na 6 co na nizszych)
By bylo mniej przekladania.
Obserwuj wątek
    • fazi_ze_sztazi Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 16.02.06, 17:51
      dopracowanywkazdymcalu napisał: > By bylo mniej przekladania.

AUTOMAT JEST DOBRY DLA TYCH CO NIE LUBIA PRZEKLADAC ...
      • dopracowanywkazdymcalu Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 16.02.06, 17:53
        > dopracowanywkazdymcalu napisał: > By bylo mniej przekladania.
        > AUTOMAT JEST DOBRY DLA TYCH CO NIE LUBIA PRZEKLADAC ...

A ja lubie. i 4 to by bylo w sam raz - a nie zastanawiac sie miedzy 4 a 5, albo
        miedzy 3 a 4? Bo to w dizlu prawie to samo
    • iberia30 na przyszlosc zanim kupisz to sie 16.02.06, 17:54
      takim autem przejedz, a poza tym zawsze mozesz kupic automat.
      • dopracowanywkazdymcalu Re: na przyszlosc zanim kupisz to sie 16.02.06, 18:11
        > takim autem przejedz, a poza tym zawsze mozesz kupic automat.

Co w niczym nie zmienia faktu ze 6 biegow w tym przypadku jest zbedne
      • polski_murzyn Nie wszystkich biedaków stać na automat . n/t 20.02.06, 07:31
    • callafior Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 19.02.06, 21:56
      To tsza było kópić ałtomat, rzeby nie pszekuadać...
    • izyda12 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 19.02.06, 22:09
      drazek zmiany biegow w dizlu jest po to zeby mogl go sobie wsadzic w ...waskes
      mi opowiadal
    • le_blond Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 19.02.06, 22:14
      Diesel ma bardzo krótki zakres obrotów użytecznych, aby miał rozsądne osiągi
      potrzebne jest 6 biegów. Dzięki temu można jechac na niskich obrotach na
      autostradzie co trochę oszczędza turbinę i paliwo, pozatym aby przyspieszyć
      rozsądnie szybko właśnie tyle biegów jest potrzebnych, dzięki temu diesla mają
      także normalną, czyli porównywalną z 5 biegowymi benzynami prędkość maksymalną.
      Pozdrawiam
      • mistrz_cietej_riposty wujek dobra rada... 19.02.06, 22:59
        napisz petycję do producenta.
        jak chesz to ci pomogę napisać...

przeczytaj cos napisał głupolu... masz 6 biegów i korzystasz z 1 potem 2 i 3 a
        pewniep otem 4 i 5 no i ten 6 ....
        ale skomplikowane!

jak ci jest nie potzrebna 4 i 5 to wrzucaj od razu na 6 i co... albo pojedź do
        serwisu i niech ci wyjmą tryby od 4 i 5 i 6 pzrełożą na 4 i masz 4 biegi i
        wsteczny i ci wystarczy....

aleś głupiś wyrósł.

kup se awtomata i sie zastrzel
    • wujaszek_joe Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 19.02.06, 23:18
      przy 70km/h to sie chyba słabo zbiera jak przy stówie ma troche ponad wolne
      obroty. ale biegi jakies krótkie są.
      coraz mniej mi sie diesle podobają. tzn w mondeo. łatwo go zdusic przy
      ruszaniu, potem dostaje kopa ze traci przyczepnosc. tdi 90km w skodzinie jest
      znacznie przyjemniejszy.
      a mondeł dostanie juz trzecie drzwi nowe, mają wolniej rdzewiec.
      tatuś stopniowo odmładza sobie auto:)
      • izyda12 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 19.02.06, 23:21
        jeszcze dziewczyno pojmiesz ze dizelki sa dla tatusiów i dziadziusiow- a takie
        laski jak ty potrzebuja duzej benzyny
        • wujaszek_joe żałośnaś "prawniczko" 19.02.06, 23:28
          • mistrz_cietej_riposty Re: żałośnaś "prawniczko" 19.02.06, 23:34
            praw(n)iczka ma taką dupę ,że do solarisa nie wejdzie a jak juz to dwa miejsca
            zajmuję...

ale ja takieee lubię..... i te figi ściskające kochany smalczyk :D
            • izyda12 [...] 19.02.06, 23:35
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • wujaszek_joe Re: żałośnaś "prawniczko" 19.02.06, 23:38
                wieś tańczy i śpiewa
                • mistrz_cietej_riposty ala kapella - boys - "jesteś szalona izydo" 19.02.06, 23:40
                  jesteś szalona mówię ci , zawsze nią byłaś ......
                • izyda12 Re: żałośnaś "prawniczko" 19.02.06, 23:49
                  a spiewaj se i tancz, razem z twoja wsią, ojejeee
                  • wujaszek_joe Re: żałośnaś "prawniczko" 20.02.06, 00:26
                    znowu nie zrozumiałaś
                    • izyda12 Re: żałośnaś "prawniczko" 20.02.06, 00:36
                      załosne - jestes zbyt wolny...
    • blue_miata Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 19.02.06, 23:40
      W dizlu, ktorym jezdze, tez jest szesc biegow. Ruszam przewaznie z 2 i jezdze na
      6 albo jak chce przyspieszyc to redukuje na 5. Jedyny problem to to ze 6 bieg
      konczy sie przy 120km/h, moglby byc jesze jeden albo dwa biegi.
    • anthonette Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 01:46
      Wspolczuje Ci- masz taaaaki wielki problem, ze az nie zazdroszcze. Gdybym ja
      taaaaaki problem mial, to pewnie zle bym skonczyl.
    • zgryzliwy1 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 02:10
      nie kupuj czasem nowego Lexusa z 8-biegowym automatem
      • wowo5 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 04:53
        A ja myslalem, ze tzw elastycznosc jest zaleta diesli.
        • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 09:26
          a ja myslalem ze dynamika i elastycznosc to rozne pojecia. Diesel moze i byc
          dynamiczny, ale na pewno nie jest elastyczny.
          • waskes29 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 09:47
            tiges_wiz napisał:

> a ja myslalem ze dynamika i elastycznosc to rozne pojecia. Diesel moze i byc
            > dynamiczny, ale na pewno nie jest elastyczny.

DLaczego nie jest elastyczny? wlasnie wiekszosc jest elastyczna i to
            zdecydowanie bardziej niz silniki benzynowe o tej samej mocy.
            Silnik diesla moze byc i dynamiczny i elastyczny.
            • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 09:53
              i dlatego ma 6 biegow?
              To ze moment obrotowy jest nisko maksymalny, nic nie swiadczy o elastycznosci.
              Diesle maja albo wieksze przelozenie na przekladni glownej (mniej biegow,
              kipeskie osiagi), lub takie samo przelozenie jak benzyna ale za to 6 biegow, bo
              im sie obroty za szybko koncza.

tak wyglada moment obrotowy elastycznego auta.
              img258.imageshack.us/my.php?image=fordsierra20dohchamowania7xs.jpg
              daje to zakres przyspieszania na 4 biegu od 60 km/h do 190.
              V8 wymagaly od jazdy tylko 3 biegow.
              • waskes29 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:01
                tiges_wiz napisał:

> i dlatego ma 6 biegow?
                > To ze moment obrotowy jest nisko maksymalny, nic nie swiadczy o elastycznosci.
                > Diesle maja albo wieksze przelozenie na przekladni glownej (mniej biegow,
                > kipeskie osiagi), lub takie samo przelozenie jak benzyna ale za to 6 biegow,
                bo
                > im sie obroty za szybko koncza.
                >
                > tak wyglada moment obrotowy elastycznego auta.
                > img258.imageshack.us/my.php?image=fordsierra20dohchamowania7xs.jpg
                > daje to zakres przyspieszania na 4 biegu od 60 km/h do 190.
                > V8 wymagaly od jazdy tylko 3 biegow.
                >

Jesli przyjmujemy za elastycznosc zdolnosc przyspieszania od niskich obroto na
                danym biegu to jak porownasz sobie silnik benzynowy i diesla o tej
                samej/podobnej mocy to zdecydowana wiekszosc diesli bedzie lepsza.
                A do porownania mozesz sobie wziasc skrzynie 5 biegowe lub 6 biegowe i tu i tu.
                W nowych silnikach benzynowych tez sa juz 6 biegowe skrzynie.
                • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:09
                  to zle przyjmujesz. Elastycznosc to zdolnosc przyspieszania w jak najszerszym
                  zakresie obrotow. Na tym wykresie jest to od 2200 do 6000 praktycznie.
                  Diesel to jest od 1500 do 4000 maksymalnie. Czyli masz zakres 3800 do 2500.

by diesel jezdzil normalnie to daje sie wiesza przekladnie glowna (maly zakres
                  pokrywa wiecej predkosci, ale odbywa sie to kosztem osiagow), albo dodaje
                  biegow. Jasniej juz nie potrafie.
                  • waskes29 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:19
                    tiges_wiz napisał:

> to zle przyjmujesz. Elastycznosc to zdolnosc przyspieszania w jak najszerszym
                    > zakresie obrotow. Na tym wykresie jest to od 2200 do 6000 praktycznie.
                    > Diesel to jest od 1500 do 4000 maksymalnie. Czyli masz zakres 3800 do 2500.
                    >
                    Wszyscy biora do testow jako elastycznosc przedzial predkosci na IV
                    biegu 60-100 na V lub VI biegu 80-120 i mierza czas.
                    Po co wiec ty wprowadzasz inne definicje ,sam teraz chcesz
                    zrewolucjonizowac lub obalic metody pomiarow?
                    Jak wezmiesz sobie dane jak napisalem i porownasz dla obu silnikow to
                    wnioski nie beda juz trudne.
                    Czemu przyjeles przedzial predkosci jaki tobie odpowiada.Diesel dobrze
                    przyspiesza juz od 1500obr do 4000tys , silnik benzynowy przy 2.2 tys ma
                    spore problemy .Wez za przyklad silnik 1.8 w Hondzie civic gdzie
                    obroty nawet 3tys to za malo na normalne przyspieszanie.
                    Dla mnie to jest proste jedziesz 60 km/h na tym samym biegu silnikiem
                    benzynowy i diesla to wciskajac pedal na max. predkosc 100km/h osiagniesz
                    szybciej dieslem.Oczywiscie zkladamy ze samochody sa podobne i o podobnej
                    mocy.
                    • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:25
                      nie interesuje mnie jak sie robi testy "elastycznosci" w pisemkach.
                      Nic nie chce obalic a podalem ci ksiazkowa definicje elastycznosci silnika.

Proponuje zajrzec na przyklad do ksiazki "Silniki spalinowe".

Elastyczność silnika spalinowego mówi o jego zdolności przystosowania się do
                      zmiennych obciążeń i prędkości obrotowych.Dla silników trakcyjnych jest to
                      bardzo istotny wskaźnik ich możliwości eksploatacyjnych.Liczbowym wyrazem
                      elastyczności silnika jest współczynnik elastyczności.Można określić go między
                      innymi na podstawie charakterystyki zewnętrznej silnika:

E = eM eN = (Momax/MN) (nN/nMomax)
                      gdzie:

eM – rozpiętość (elastyczność) momentu obrotowego;
                      eN – rozpiętość prędkości obrotowej;
                      Momax – maksymalny moment obrotowy silnika;
                      Mn – moment obrotowy odpowiadający mocy znamionowej;
                      nMomax – prędkość obrotowa maksymalnego momentu obrotowego;
                      nN – znamionowa prędkość obrotowa.

Najprostszym sposobem określania elastyczności jest wyznaczenie na podstawie
                      jego charakterystyki zewnętrznej wartości parametrów niezbędnych do wstawienia
                      do wzoru podanego wcześniej zgodnie z rysunkiem na foliogramie i obliczenie jej
                      wartości opierając się na ogólnie znanych zależnościach. :P

No ale ty wierzysz w jakies pseudotesty.
                      • waskes29 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:32
                        tiges_wiz napisał:

>
                        > No ale ty wierzysz w jakies pseudotesty.

A dlaczego mam nie wierzyc?
                        Co mi po ksiazkowych teoriach jak liczy sie to co w praktyce wychodzi.
                        Przyjeli w testach takie przedzialy bo widocznie najbardziej reprezentuja
                        sytuacje podczas codzienenej/statystycznej jazdy .
                        A co do wiarygodnosci to warunki sa takie same dla wszystkich.
                        Widocznie nie miales/jezdziles nigdy nowoczesnym dieslem skoro twierdzisz ze
                        nie sa elastyczne .Mi sie w codziennych .zwlaszcza po Polskich drogach
                        jazdach znacznie lepiej jezdzilo dieslem niz tym co mam teraz -a mam
                        benzynowy silnik 2.8 V6.Zyby zrobic to samo musze wykonac redukcje o dwa
                        biegi nizej w stosunku do sporo slabszego diesla.
                        • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:38
                          bo to sie powinno nazywac zdolnosc do przyspieszania. To ze masz dwa biegi nizej
                          to dlatego ze maksymalny moment masz przy wyzszych obrotach i tyle. Te testy
                          takze "udawadniaja" ze Viper jest mniej elastyczny od jakiegos 1.9 TDI, bo na 6
                          biegu ledwo sie zbiera :). Sam sporo jezdzilem wlasnie autem z takim silnikiem
                          2.8 V6 (Granada).
                  • etom Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 22.02.06, 20:04
                    tiges_wiz napisał:

> to zle przyjmujesz. Elastycznosc to zdolnosc przyspieszania w jak najszerszym
                    > zakresie obrotow.

Generalnie elastycznosc silnika to zdolnosc przystosowania sie do zmiennych
                    obciazen i szybkosci obrotowych a nie do przyspieszania w szerokim zakresie
                    obr.Chociaz jedno nie przeczy drugiemu :-)
                    Dlatego lepsza elastycznosc ma silnik ze stromo opadajaca! charakterystyka
                    mom. obr. a nie ten z plaska (oczywiscie przy porownywalnych polach pod krzywa
                    mom.).
                • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:11
                  6 biegowe skrzynie stosuje sie w nieeleatycznych beznyniakach, bo i takie tez
                  sa. Wiekszosc benzyniakow nowych to nieelatyczne 16 zaworowe wiertatki.
                  Elatyczne sa silniki DOHC 8V oraz V6 i V8.
                  • waskes29 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:23
                    tiges_wiz napisał:

> 6 biegowe skrzynie stosuje sie w nieeleatycznych beznyniakach, bo i takie tez
                    > sa. Wiekszosc benzyniakow nowych to nieelatyczne 16 zaworowe wiertatki.
                    > Elatyczne sa silniki DOHC 8V oraz V6 i V8.

A silniki turbo jak np w golfie GTI ,czy TSI , silniki 2.o FSI to tez sa
                    nieelastyczne silniki?
                    Wiekszosc nowych samochodow ma 6 biegow od kompaktow w gore.
                    Audi S6, RS4 ,S8 itd czyli wszystkie ponad 400konne a kazdy ma 6 biegow .Nie
                    powiesz mi chyba ze to nie sa elastyczne silniki?
                    • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:28
                      Formula 1 ma kolo 900 KM i posiada bardzo nieelastyczny silnik. Na elastycznosc
                      plywa przepieg krzywej momentu obrotowego. Najlepiej aby byla plaska jak stol w
                      jak najwieksztm zakresie obrotow. Bardzo elastyczne silniki, to silniki
                      elektryczne. Majac taki silnik nie potrzebujesz nawet przekladni praktycznie.
                      Nie myl DYNAMIKI (zdolnosci przyspieszania) z ELASTYCZNOSCIA.
                      • waskes29 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:38
                        tiges_wiz napisał:

> Formula 1 ma kolo 900 KM i posiada bardzo nieelastyczny silnik. Na
                        elastycznosc
                        > plywa przepieg krzywej momentu obrotowego. Najlepiej aby byla plaska jak stol
                        w
                        > jak najwieksztm zakresie obrotow. Bardzo elastyczne silniki, to silniki
                        > elektryczne. Majac taki silnik nie potrzebujesz nawet przekladni praktycznie.
                        > Nie myl DYNAMIKI (zdolnosci przyspieszania) z ELASTYCZNOSCIA.

Mi sie wydaje ze ty wlasnie myslisz przyspieszenie z elastycznoscia.
                        Nie piszemy o samych silnikach a o samochodach .
                        Ile razy mozna ci pisac bierzesz dwa takie same samochody o tej samej mocy .
                        Predkosc max jest podobna ,skrzynie biegow o tej samej liczbie przelozen .
                        I wykonujesz przyspieszenia na poszegolnych biegach przy tej samej
                        predkosci.I nie mow mi ze samochod z silnikiem benz. bedzie mial krotsze
                        czasy!
                        Dla mnie elastycznosc to np tez jada na 3 biegu z predkoscia 30km/h .Zaden
                        16zaworowy silnik nie bedzie przy tej predkosci plynnie przyspieszal ,a dla
                        diesla to zaden problem.Mnie gorne graniczne wartosci obr. silnika nie
                        interesuja bo warunki drogowe nie zmuszaja do tego to nie wyscig F1 zeby
                        tak krecic silnik.
                        • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:43
                          o juz zaczynasz lapac. Jedna sprawa. Jezeli diesel ma takie same biegi jak
                          bezyna to oznacza ze ma dluzsza przekladnie glowna. Sprawdz to :) Diesle maja
                          zazwyczaj kolo 3 a bezyniaki 4. Zazwyczaj wyglada to tak, ze nieelatyczne
                          silniki wymagaja wiecej biegow, aby pokryc maly zakres uzytecznego momentu.
                          Silnik elastyczny nie potrzebuje wielu biegow.
                          • waskes29 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 11:12
                            tiges_wiz napisał:

> o juz zaczynasz lapac. Jedna sprawa. Jezeli diesel ma takie same biegi jak
                            > bezyna to oznacza ze ma dluzsza przekladnie glowna. Sprawdz to :)

To ja nie wnikam silniki elastyczne nie elastyczne .Biore dwa samochody o tej
                            samej mocy i porownuje.Nie interesuje mnie jakie przekladnie itd.
                            Zadalem sobie trud i znalazlem dane z testow.

Honda accord 2.0 5 biegowa skrzynia moc 155ps predkosc max 217 km/h,masa 1540kg
                            Honda accord 2.2 d 5 bieg, moc 140ps , v max 210km/h ,masa1420 -dane w nawiasie
                            Przyspieszenie 8.8/(9.6)
                            elastycznosc
                            IV bieg 60-100 9.2/(7.5)
                            V bieg 80-120 13.2/(10.4}
                            -------------------------------------------------------------------------------
                            Passat 2.0FSI 6 bieg. ,moc 150ps, v max 213km/h masa -1460kg
                            Passat 2.0 tdi 6 bieg ,moc 140ps,v max 210 km/h, masa 1565kg -w nawiasie
                            Przyspieszenie 0-100
                            9.0/(10.3)
                            elastycznosc
                            IV bieg 60-100 7.1/(7.0)
                            VI bieg 80-120 12.2/(12.7}?
                            Jak widac w VW tych roznic juz nie ma ale tdi jest slabsze i sporo ciezsze i
                            to wyjatek akurat jest.
                            ------------------------------------------------------------------------------
                            Peugeot 407 2.2 6 bieg, moc 158ps,v max 220 ,masa 1550kg
                            Peugeot 407 2.0HDI 6 bieg , 136ps,v max 208,masa 1580 /( dane w nawiasie)
                            Przyspieszenie 0-100
                            9.8/(10.5)
                            elastycznosc
                            IV bieg 60-100 9.6/(5.9)
                            VI bieg 80-120 15.5/(12.5)
                            Czyli widzisz wypisalem tylko 3 samochody w dwoch przypadkach slabszy i
                            ciezszy diesel ma lepsze wyniki w porownaniu z silnikiem benzynowym.Wyjatek
                            stanowi VW 2.0fsi ,widocznie ten silnik jest bardzo elastyczny ale tez
                            mocniejszy i lzejszy od wersji dielsa .

• tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 11:43
                              da rade tak dobrac predkosci, aby udowodnic cos innego. To udowadnia, ze przy
                              takich biegach i takim zakresie predkosci jeden samochod ma wiejszy moment na
                              kolach nic drugi. Mozna tak dobrac wartosci, aby udowodnic zupelnie cos
                              odwrotnego :). To ze diesel nie jest elastyczny, to nie oznacza, ze jest to zly
                              silnik. Ma nisko wysoki moment obrotowy i to jest jego duza zaleta, ale zakres
                              tych obrotow jest bardzo krotki niestety.
                              • waskes29 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 12:05
                                tiges_wiz napisał:

> da rade tak dobrac predkosci, aby udowodnic cos innego. To udowadnia, ze przy
                                > takich biegach i takim zakresie predkosci jeden samochod ma wiejszy moment na
                                > kolach nic drugi. Mozna tak dobrac wartosci, aby udowodnic zupelnie cos
                                > odwrotnego :). To ze diesel nie jest elastyczny, to nie oznacza, ze jest to
                                zly
                                > silnik. Ma nisko wysoki moment obrotowy i to jest jego duza zaleta, ale zakres
                                > tych obrotow jest bardzo krotki niestety.
                                >

Skoro prawie wszystkie pisma motoryzacyjne stosuja takie przedzialy i takie
                                same warunki pomiaru to chyba cos w tym jest , bo jaki by mialy
                                nieracjonalny powod akurat takiego dobrania predkosci a nie innego.Co i
                                komu maialy by udowadniac w tej chwili i dla czyjej korzysci ?.Uwazam za
                                dobrano widocznie takie parametry ktore najbardziej odzwierciedlaja sytuacje
                                podczas codziennej jazdy.Warunki sa rowne dla wszystkich .Zadnego spisku tu
                                nie moze byc bo niby jaki?
                                • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 12:10
                                  normalna jazda? Ja jak wyprzedzam, to wrzucam 3 bieg akurat. Dlaczego nie zrobia
                                  testow takich na 3 biegu? Taki test powinien byc zrobiony na biegu optymalnym,
                                  bo 6 bieg w Viperze nie rowna sie 6 biegowi w dieslu.
                                  • waskes29 Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 12:22
                                    tiges_wiz napisał:

> normalna jazda? Ja jak wyprzedzam, to wrzucam 3 bieg akurat. Dlaczego nie
                                    zrobi
                                    > a
                                    > testow takich na 3 biegu? Taki test powinien byc zrobiony na biegu optymalnym,
                                    > bo 6 bieg w Viperze nie rowna sie 6 biegowi w dieslu.

No bo wlanie na tym polega elastycznosc zeby to robic na wysokich biegach
                                    bez potrzeby redukcji.To jest komfort i wygoda.
                                    Wyprzedzajac na 3 przy 100k/h to sa juz spore obroty.
                                    Wlasnie tym udowadniasz ze nierozumiesz pojecia elastycznosc.
                                    Zreszta uwazasz ze ty masz racje a wszyscy testujacy w programach,pismach
                                    motoryzacyjnych sie nie znaja na tym co robia? To moze budzic podejrzenie
                                    jesli tak wiele osob sie myli a moze wlasnie ty sie mylisz?
                                    Po cos te standardy przyjeto i raczej nie doszukiwalbym sie w tym czyjegos
                                    interesu
                                    • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 12:41
                                      pewnie... przez 5 lat techinkum samochodowym sie wszycy mylili, w ksiazkach tez
                                      sie myla, na wydziale mechaniczmym sie myla, a jakies pisemko, ktore sobie
                                      wymyslilo taki parametr sie nie myli. Wyzej dalem ci info co to jest
                                      elastycznosc i jak sie go prawidlowo okresla.

prace.sciaga.pl/21532.html
                                      calkiem niezla praca.

przyspieszanie od 80-120 to jest dupa a nie elastycznosc, to jest jakies 20%
                                      zakresu predkosci. To jest parametr okreslacy dynamike silnika, zdolnosc do
                                      przyspieszania. Kiedys mial wiekszy sens, bo wiekszosc silnikow byla benzynowa,
                                      wiec mniej wiecej cos to mowilo. Teraz takie prownanie diesla i bezyniaka nie ma
                                      sensu wogole, bo te silniki maja gdzie indziej moment obrotowy maksymalny i
                                      wymagaja inne techniki jazdy. Fajnie, ze mozna tak przyspieszac na wysokich
                                      biegach, bo taka jest charakterystyka diesla. Charakterystyka benzyniaka jest inna.

Silniki super elatyczne - silnik parowy i elektryczny. Nie wymagaja przekladni.
                                      Silniki średnioelastyczne - duze silniki v6 i v8. Można stosować skrzynie 3
                                      przelożeniowe
                                      Silniki nieelastyczne - silniki wysilone (16V, wysokoobrotowe i diesle).
                                      Wymagaja skrzyni biegow o wielu przelozeniach.
                        • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:46
                          aha i jeszcze jedna uwaga :)
                          Przyjrzyj sie temu wykresowi co pokazalem.
                          Te auto przyspiesza na drugim biegu od 10 do 100 km/h bez zadnego problemu. 3
                          bieg to juz 30-150 km/h. 4 to 50-190. 5 to juz tylko nadbieg aby obroty
                          ekonomiczne wypadly kolo 90 km/h.
                        • tiges_wiz Re: Po co mi tyle biegow w dizlu? 20.02.06, 10:49
                          a co do mylenia dymaniki i elastycznosci. Jechales pociagiem elektrycznym?
                          Tak wyglada praca elastycznego silnika. Od 0 przyspiesza do 160 bez skrzyni
                          biegow! o zdolnosci przyspieszania decyduje jednak jego masa, co nie zmienia
                          faktu ze silnik jest super elastyczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka