Dodaj do ulubionych

Nowa Vitara 1.9 DDiS już w sprzedaży - hit cenowy

19.02.06, 10:33
Kto przebije ją pod względem stosunku wyposażenia i silnika do ceny?
CR-V o nieco archaicznym wyglądzie i wnętrzu w stylu Lublina 3 jest dobre 10
tys. droższy. Nowa Rav4 pewnie jeszcze droższa.
Obserwuj wątek
    • cc_2004 Re: cennik 19.02.06, 10:34
      www.suzuki.com.pl/car/salon_vitara-5dr_c.php
      Niemcy też na to wpadli ;-)
      www.samar.pl/index.html?__lang=pl&__action=sec,4&new=9632
    • ktosiek33 Re: Nowa Vitara 1.9 DDiS już w sprzedaży - hit ce 19.02.06, 10:42
      Bazowa Rav4 kosztuje tyle samo. SOL 117 500. Jednak wolalbym Ravke. Obawiam sie
      ze podobnie jak benzyna 1.9 bedzie za slaby do tego ciezkiego samochodu ze
      stalym napedem 4x4. Wystarczy spojrzec na dane w katalogu. Do tego silnik to
      Renault. Pod wzgledem bezpieczenstwa Toyka ma lepsze wyposazenie - np. 9
      poduszek, ESP ktorego Suzuki nie ma wgole.

• cc_2004 Re: skąd masz ceny? 19.02.06, 11:04

• cc_2004 Re: wyposażenie Rav4 19.02.06, 11:06
        Wg. Moto.wp.pl w Toyocie jest klima manualna i 7 poduszek, a nie 9. ESP za
        dopłatą. Skąd masz te twoje dane??
        • ktosiek33 Re: wyposażenie Rav4 19.02.06, 13:39
          Dane mam ze strony Toyoty
          www.rav4.pl/spec_rav4_06_07.pdf
          Luna ma te same poduchy co wyzsze wersje - nawet kolanowa.

O ESP mowilem odnosnie wersji SOL bo ta wersja wydaje mi sie najrozsadniejsza.
          W Suzuki nie masz takiej opcji wogole.

Skora w samochodzie jest moim zdaniem zbednym dodatkiem - zima zimno latem sie
          kleisz. Owszem sa dobrze zrobione fotele z wentylacja ale to raczej nie w
          najtanszych samochodach.

System bezkluczykowy - no moze fajnie to wyglada na reklamach ale w praktyce
          nie wiem jak sie sprawdza. Jezdzilem Vitara i Ravka. Za kazdym razem byla
          konsternacja czy samochod juz jest otwarty czy trzeba cos nacisnac. Po jezdzie
          probnej za kazdym razem wahanie - zamkniete czy nie? Moze to kwestia
          przyzwyczajenia ale na pierwszy kontakt jak dla mnie to za bardzo stresujace.
          Zreszta w Polsce dochodza jeszcze zlodzieje. Wychodzisz z auta i nie zalaczasz
          alarmu ani nie zamykasz samochodu - na 95% jakis lepek bedzie szarpal za klamke.

W SOL jest klima automat dwustrefowa. Do tego mnostwo 3 literowych bozkow typu
          ABS EBD VSC+ TRC HAC.

Ksenony - faktycznie na + u Suzuki ale poczytalem sobie na innych grupach
          narzekania posiadaczy tychze na widocznosc w przypadku polskiego mokrego
          asfaltu. Wiele osob narzeka ze przy takiej pogodzie nie widac szczegolow na
          drodze. Nie wiem o co chodzi to nie moja opinia tylko przeczytana. Nie mialem
          nigdy okazji uzytkowac ksenonow wiec nie moge dyskutowac. Wiem tylko ze zuzyty
          ksenon to jakies 600-800 zl a nie 8 zl za zarowke.
          Toyka ma jakies soczewkowe reflektory mysle ze nie bedzie zle.

Ja sie sklaniam jednak ku Toyocie. Suzuki juz chcialem kupowac ale po jezdzie
          benzyna mi przeszlo. Straszny mul, halas w kabinie przy wysokich obrotach do
          tego paskudnie drzacy lewarek od skrzyni biegow. Moze ten diesel bedzie lepszy
          ale 13,2 do setki dobrze nie wrozy.
      • cc_2004 Re: Ceny Toyoty wg. toyota.com.pl 19.02.06, 11:14
        Nieeee, co tu kosztuje tyle samo?
        Przeczytaj sobie cennik toyoty. Bazowa Rav4 z dieslem nie ma się co równać z GV
        1.9 DDiS.
        109,00 zł na dzień dobry + dopłata za lakier metalik i już masz 112,400 bez
        skóry, automatycznej klimy, systemu bezkluczykowego itd.
        Więc nie da się porównać.

Jak chcesz wydać dużo więcej, to oczywiście Toyota oferuje więcej opcji. Za
        142,000 jest juz pełen wypas.
        • ktosiek33 Re: Ceny Toyoty wg. toyota.com.pl 19.02.06, 13:54
          Jeszcze zapomnialem dodac. Ten diesel pochodzi z Laguny. Czytalem o wielu
          osobach narzekajacych na Lagune. Moze powody sa inne, nie silnik tylko
          elektryka ktora zdaje sie lubi platac figle we francuzach ale mnie to
          zestawienie Suzuki + Renault srednio zacheca. Z cala pewnoscia duzym minusem
          tego rozwiazania jest filtr czastek stalych. Nawet mechanik Suzuki przyznal ze
          to mocno bijace po kieszeni rozwiazanie. Wtedy nie byla znana jeszcze
          specyfikacja ale patrzac po innych francuzach to wymiana raz na 40-60 tysiecy -
          koszt jakies 800E - kiepska przyjemnosc. Toyota ze swoim D-4D tez spelnia Euro4
          ale nie ma filtra. Moze w niemczech to sie oplaca (nizsze ubezp) ale w Polsce
          to ja dziekuje.

142 tys za Rav4-X to juz jest przegiecie. Doplacac tyle za ciemne szyby,
          poszerzane blotniki, runflaty i silnik 177KM to juz trzeba miec kaprys.
          • miloszpm Re: Ceny Toyoty wg. toyota.com.pl 19.02.06, 14:22
            O tym dieslu równie dobrze można napisać, że pochodzi ze Scenica, Primery czy
            Megane... W Lagunie mam właśnie ten silnik, ale w wersji 120KM i bez
            wspomnianego filtra. Jest to dość prosta, ośmiozawrowa konstrukcja, jestem
            zadowolony.

Co do tapicerki skórzanej-w Vitarze są podgrzewane fotele.

Toyota ma rzeczywiście lepsze osiągi w stosunku do Vitary....

Jak wygląda porównanie tych dwóch samochodów w terenie? Czy RAV4 ma stały napęd
            na obie osie??
            • ktosiek33 Re: Ceny Toyoty wg. toyota.com.pl 19.02.06, 16:21
              Umowmy sie ze "terenowosc" tych dwoch samochodow to rzecz umowna. Suzuki
              zrezygnowalo z ramy na rzecz komfortu na drodze. Do ciezkiego terenu sa inne
              samochody wiekszosc klientow chce wygodnie podrozowac po normalnych drogach i
              miec mozliwosc zjazdu na laczke, do lasu, przejazdu przez lekki piach czy tez
              wiekszej sprawnosci zima w gorach na zasniezonych drogach. Takie jest
              zapotrzebowanie i dlatego taka jest popularnosc SUV'ow.

Suzuki przy stalym 4x4 z mozliwoscia zalaczenia reduktora powinna sobie radzic
              lepiej ale na razie dostepna jest tylko wersja benzynowa i ta wg opinii ktore
              czytalem sobie kiepsko radzi. Diesel z wiekszym momentem moze sie lepiej
              sprawowac. W Polsce diesle maja byc dostepne w kwietniu/maju.

Toyota ma naped sterowany elektronicznie. Tyl jest dolaczany ale istnieje
              mozliwosc zalaczenia 4x4 na stale do predkosci 40km/h.
              • cc_2004 Re: diesle w maju? 19.02.06, 17:16
                Na stronie SMP jest cennik, a w prasie podali, że można już kupować Vitarę 1.9
                DDiS i Jimny'ego 1.5 DDiS.

Co do opinii na temat sprawności Vitary w terenie, to większość jest bardzo
                pozytywna (mam tu na myśli głównie zagraniczne rynki i tamtejsze testy).
                Rav4 tradycyjnie nie nadawała się do jazdy w terenie, bo klienci nie po to ją
                kupowali. GV tradycyjnie była dzielniejsza w terenie niż Rav4 i CRV razem
                wzięte.
                Teraz mówią, że nie straciła na właściwościach terenowych, lecz znacznie lepiej
                niż kiedyś się prowadzi po szosie.

Faktem jest, że 2.0 benzyna nie nadaje się w żaden teren.
                • ktosiek33 Re: diesle w maju? 19.02.06, 17:33
                  Dzwonilem do 2 dealerow poniewaz chcialem umowic sie na jazde testowa.
                  Obydwaj zeznali tak samo :-) Samochody testowe beda na przelomie
                  marca/kwietnia, a pierwsze mozliwe do kupienia dla klientow w kwietnia/maja
                  wiec raczej nie mozna ich jeszcze kupic.
                  • cc_2004 Re: diesle w maju? 19.02.06, 17:39
                    OK, dzięki za info, bo znajomy chce takiego kupić. Myślał o marcu.
                    • miloszpm Re: diesle w maju? 20.02.06, 09:31
                      Muszę przyznać, że obie propozycje są ciekawe. Mi bardziej podoba się wygląd
                      Vitary, ale omawiany tutaj diesel wydaje mi się być rzeczywiście za słaby (a
                      Laguną sobie radzi, GV jest jednak ciężka i dodatkowe 9KM nie może)... Natomiast
                      Rav4 a zwłaszcza wersja X jest bardzo droga, zwłaszcza w porównaniu do cen Rav4
                      w USA...
      • habudzik Re: Nowa Vitara 1.9 DDiS już w sprzedaży - hit ce 19.02.06, 11:47
        Rav wyglada jakby się bała zjechać w nieutwardzony teren . O wiele lepiej
        wygląda dla mnie Vitara z tygodnia na tydzien coraz bardziej mi się podoba . No
        i ta cena
    • cc_2004 Re: opinie 19.02.06, 17:39
      (USA: about.com)
      In base 2WD form the Grand Vitara competes with the RAV4, Honda CR-V, Ford
      Element. Against that opposition the standard V-6 and moderate price may give
      it an advantage. Step up to the 4-wheel-drive version and go off-road and the
      Suzuki Grand Vitara leaves them behind. Sipping, by the way, very little fuel.

(Edmunds.com)
      This is by far the most pleasant, most refined Suzuki ever, with driving and
      handling characteristics that seem to meet or exceed those of other car-based
      SUVs like the Toyota RAV4 and Honda CR-V.

(nctd.com)
      Maybe it was too much for that driver, but it certainly wasn't too much for the
      Grand Vitara. We thought it proved that this SUV has true off-road capabilities
      with good ground clearance, approach, departure and break-over angles as well
      as short front and rear overhangs. Good off-road maneuvering might not be a
      trait required by most SUV buyers nowadays, but surely it is still desired by
      some.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka