dr.wal2 09.03.06, 08:27 Japonska firma "Bridgestone" skonstruowala nowe ,wielokomorowe opony,- utrzymuja niezbedne cisnienie w przypadku perforacji jednej lub paru komor - wiecej w linku :- www.auto-motor-und-sport.de/d/105746 Link Zgłoś Obserwuj wątek
emes-nju Re: Opony nowej generacji 09.03.06, 10:01 Ja, ja, focwagen! Sorry, ale ja po niemiecku, to tylko pozdrowienie, ktoremu towarzyszy wyciagniecie reki :-P Link Zgłoś
kodem_pl Re: Opony nowej generacji 09.03.06, 10:12 Niestety moj niemimecki jest na mizernym poziomie. Na jakims forum byly zdjecia opon, ktore nie posiadaly scian bocznych, wiec jak nietrudno sie domyslic cisnienie "w" nich panujace bylo... atmosferyczne;-) Opony byly prototypami, bieznik opieral sie na kilku "scianach" poprzecznych, rozmieszczonych na obwodzie okregu. Auto z tymi oponami wygladalo... ko(s)micznie. Oczywiscie nawet jesli wejda do produkcji seryjnej beda mialy sciany boczne, gdyz jakikolwiek smiec z drogi czy bloto, ktore dostaloby sie gdzies w okolice tej konstrukcji spowodowaloby niezle zamieszanie. Poszukam tych zdjec, bo jak sadze nie mozna za wiele zrozumiec z tego co napisalem (opisy fotografii to trudna zabawa;-)). Link Zgłoś
skyddad Re: Opony nowej generacji 09.03.06, 13:47 Loj, doktorze to stary wynalazek armijny z lat piedziesiatych ,ale zarzucono. Byly proby w Korei,Vietnamie itp.Nie oplaca sie .Lepiej szybko zalozyc na nowa. Koni juz niema na szosach i autostradach,hacle nie wpijaja sie w opony.Reperacja opony wielokomorowej jest utrudniona i nieoplacalna.Moze to cos innego? Pzdr.Sky. Link Zgłoś