Dodaj do ulubionych

Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac?

09.03.06, 10:51
Mam (a wlasciwie mamy, wraz z moja piekniejsza polowa) dylemat, ktore auto
wybrac. Bierzemy pod uwage Toyote Yaris, Nissana Micre, Citroena C1 i Peugeota
107. Przyznam, ze na tym etapie decydowal wyglad. :-)
Teraz czas na racjonalne dzialania, stad prosba o Wasze opinie odnosnie
wymienionych samochodow - wrazenia z uzytkowania, zastrzezenia, pochwaly,
rowniez wyglad, koszty napraw itp. Bez wchodzenia w jakies superszczegolowe
opisy oczywiscie, ale tez nie haslowo poprosze. Dzieki z gory. :-)
Dodam jeszcze tylko, ze chcemy kupic auto nowe, w salonie.
Obserwuj wątek
    • jimmyjazz Re: Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac? 09.03.06, 11:10
      bryt.bryt napisał:

> Mam (a wlasciwie mamy, wraz z moja piekniejsza polowa) dylemat, ktore auto
      > wybrac. Bierzemy pod uwage Toyote Yaris, Nissana Micre, Citroena C1 i Peugeota
      > 107. Przyznam, ze na tym etapie decydowal wyglad. :-)

C1 i 107 to bym od razu odrzucił ze względu na rozmiary i stosunek ceny do
      wartości pojazdu.
      Yaris czy Micra - Podobnie wyposażone, micra troszke tańsza. Yariska nowsza
      konstrukcja.

A i tak bym kupił punto grande :-)
    • beghorton Re: Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac? 09.03.06, 12:07
      Prywatnie
      Moja ładniejsza połowa wybrała Yaris2, bez wdawania się w szczegóły, zaglądania
      pod maskę czy osiągi.

Służbowo
      Koszty sa zawsze rozne, samochody zawsze inaczej sie psuja. Kupilismy 4 nowe
      takie same samochody w tym samym dniu i po ok 100-140 tys (rozne przebieki,
      kierowcy, etc) w kazdym psuje się coś innego, kolo rozwalił tłumik 4 tys, ja
      klime 3 tys, inny cos tam z zapłonem prawie 5 tyś. Po 3-4 latach koszty napraw
      nie roznia sie znacznie ale to co było naprawiane juz tak...

Co do samochodów - opini bedzie tyle ile postów (a czasami wiecej) w sumie to
      Wy bedziecie nim jezdzić - więc nie daj sobie wmówić, że np. ten jest lepszy a
      ten gorszy. W jednej klasie i w podobnej cenie - duzo zalezy od szczescie.
      Reszta to stylistyka
      Najwazniejsza jest zawsze Twoja ocena - pamiętaj "A bo ja taki chce" jest
      najwazniejsze ;-) no chyba ze chcesz by to sąsiad zazdroscił Ci samochodu -
      wtedy mozesz się go poradzić. Ale może się okazać ze za pół roku będziesz
      chciał mu go oddać

Gdyby interesowało Cię coś więcej o Y2 daj znać na emaila - tutaj nie będę sie
      odzywał bo mnie skodziarze zjedzą ;-)))
      • bryt.bryt Re: Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac? 09.03.06, 12:34
        beghorton napisał:

(...)
        > Gdyby interesowało Cię coś więcej o Y2 daj znać na emaila - tutaj nie będę sie
        > odzywał bo mnie skodziarze zjedzą ;-)))

Dzieki za info. Zapewne odezwe sie na maila.
    • frax1 Re: Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac? 09.03.06, 12:14
      suzuki swift
      pozdrawiam
      • bryt.bryt Re: Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac? 09.03.06, 12:33
        frax1 napisał:

> suzuki swift
        > pozdrawiam

Byla taka opcja, ale z nas dwojga tylko ja gustuje w czolgach. :-)
        • frax1 Re: Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac? 09.03.06, 12:39
          C1 i Aygo bym odpuścił bo to jest oszczędność w każdym calu.
          Micra... hmm... jak się komuś podoba... ale nie jest to jakiś świetny samochód,
          raczej poniżej przeciętnej w klasie.
          Yaris.. nowym nie jeździłem, starym owszem - była to wersja podstawowa i powiem
          szczerze że oprócz silnika który się fajnie kręcił to nie było dobrze.
          Szczególnie brak wspomagania doskwierał.
          A co Swifta to poprostu cena tego modelu jest bardzo dobra i oferuje naprawde
          wiele już w podstawowej wersji. Pozatym silnik - nawet podstawowe 1.3 jest
          dynamiczniejszy niż podstawowe jednostki u konkurencji.
          Pozdrawiam
          • bryt.bryt Re: Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac? 11.03.06, 16:49
            frax1 napisał:

(...)
            > A co Swifta to poprostu cena tego modelu jest bardzo dobra i oferuje naprawde
            > wiele już w podstawowej wersji. Pozatym silnik - nawet podstawowe 1.3 jest
            > dynamiczniejszy niż podstawowe jednostki u konkurencji.
            > Pozdrawiam

To jest chyba ok. 10 tys roznicy miedzy Suzuki i Toyota lub Nissanem w
            podstawowej wersji. Warto?
            • frax1 Re: Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac? 13.03.06, 10:39
              45000 kosztuje podstawowy, 47000 kosztuje 1.5, czy warto musisz sobie
              odpowiedzieć. Ale to jest niezła oferta, biorąc pod uwage silnik i wyposażenie.
              Pozdrawiam
    • nie_mloda_juz Re: Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac? 13.03.06, 09:20
      A to wszystko zalezy od tego, do jakich celow taki samochod jest potrzebny.
      Jesli jako drugi samochod w rodzinie to C1 bylby nawet fajny (ja sobie taki
      wlasnie kupilam:-)), ale dla rodziny to nie polecam. Mialam kiedys Yarisa w
      podstawie i byl naprawde super. Oczywiscie jest to kwestia gustu ale Micra
      wydaje mi sie zupelnie nie trafiona, Yaris nowy juz jest bardziej przyzwoity.
      Kupujac sobie ostatnio samochod zrobilam maly przeglad rynku i Yaris ma
      najlepsze wyposazenie w swojej cenie. Serwis Toyoty nie jest moze najtanszy,
      ale i nie najdrozszy. Jezdzialam tam zreszta tylko na przeglady- srednio ok
      600zl. Da sie zyc;-)
    • hippolin Yaris 13.03.06, 10:45
      jeśli nowy to Yaris
      pojeżdzisz 7-8lat i sprzedaż za połowę ceny nowego, On traci strasznie mało na wartości
    • gls1 Re: Micra, Yaris, C1, 107 - co wybrac? 13.03.06, 10:57
      Kup lepiej 2 letniego Civica 1.6 VTEC sedan, albo coś w tym rodzaju, bo te
      powyższe nowe szmelce nadają się tylko jako wózki na pole golfowe!! Pozatym
      nowy samochód to wysokie koszty i ekspresowy spadek wartosci auta. Wiec jeżeli
      nie jest to flota dla akwizytorów tylko wóz dla rodziny, nie kupuj nowego bo
      stracisz dużo!! ZPDR!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka