Dodaj do ulubionych

Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić?

26.03.06, 13:25
Witam! Mam duży problem i mętlik w głowie. Jestem na kupnie samochodu.
Ponieważ nie stać mnie na sensowny nowy (nawet z kredytem), a nie chcę
kupować auta typu Logan czy Panda, myślę o jakimś 3-4 letnim używanym. Zależy
mi na pewności zakupu i niezawodności (pewnie jak każdemu) ale ofert w miarę
nowych samochodów jest dość mało. Jedni mówią że najlepiej sprowadzić z
Zachodu, inni że w komisie u dealera (auto pozostawione w rozliczeniu). Jest
też trochę aut poleasingowych (np. Focusy) ale czy takie auta nie
będą "zajeżdżone"? Wydaje mi się że w zwykłych komisach takie auta są
najmniej pewne - bo kto oddaje do zwykłego komisu prawie nowe auto?
Proszę o opinie - może ktoś ma doświadczenia z kupnem takiego samochodu?
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 26.03.06, 14:15
      nie ma reguly, wszedzie z tych miejsc mozesz trafic na jakis super zadbany
      rodzynek jak i na totalnego trupa.
      Ja bym sie raczej kierowal tym, zeby kupic auto od pierwszego wlasciciela,
      serwisowane w ASO z udokumentowanym przebiegiem. Takie auta w porownaniu do
      tych sprowadzanych przez handlarzy z zagranicy (z trudnym do okreslenia
      przebiegiem) sa deczko drozsze, ale wydaje mi sie ze jest to auto pewniejsze.
      jesli z zagranicy to tylko sprowadzic samemu, tak zebys wiedzial ze nie
      kupujesz od zadnego turka, tylko od prywatnej osoby. Tylko ze dobrze utrzymane
      auta z sensownym przebiegiem, w niemczech sa czesto drozsze niz u nas w kraju...
      Pozdrawiam
    • lysy_w_beemce Kolejny naiwny:( 26.03.06, 14:28
      Wyobrazasz sobie siebie sprzedajacego 3-letnie auto w dobrym stanie? Ja siebie
      nie, ani innyhc rosadnych ludzi tez nie. Moja znajoma sprzedala rocznego Polo,
      bo po 12 wizytach i naprawach u dilera miala dosc niemieckiej motoryzacji.
      Jestes idealnym kandydatem na oszukanie i wyludzenie pieniedzy, gdyz wierzysz w
      niemozliwe. Ale skoro pytasz to ci odpowiem - jedynym miejscem, gdzie bym
      pewnie poszedl kupowac bylby efl poleasingowe (z gory zakladajac, ze cudow tam
      nie ma). A tak naprawde, to powinienes kupic po prostu nową Thalie i olaca
      tych, co sie beda dziwic.
    • przemek19882 Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 26.03.06, 14:53
      Witaj!!
      Ja uwazam ze po uzywane auto 3-4 letnie powinienes pojechac na zachod i sam sobei kupic i ewentulanie zleecici komus przywezienie. Kup konieczenie auto po lekkim wypadku bo takie ida do ubezpieczyciela i do handlow. Ciezko kupic na zachodze uto w dobrym stanie mlode z malym przebiegiem w dobrym stanie, po prstu malo kto to sprzedaje. A rozbic zawsze mozna fajne auto. Ja np sobie kpilem Avensis 3 letnia diesel przetarta z boku pelna wersja sol za 6000euro dieselek i przebieg 60 000 ale szukalem auta 4 miesiace.

co do liesingow to sobie odpusc bo auta 3 letnie maja min 150-200 tys km. Wiec to kompletnie bez sensu. podobnie jak talie logany i inne cuda tego typu
      • jay_z Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 26.03.06, 15:27
        Ja mam tzw leasing prywatny. I jakos auto nie jest zajezdzone. Mysle panowie ze
        rozumowanie ze KAZDY leasing to tzw "flota". Ta jak widac sa dwa ROZNE pojecia
        i wyrazy nawet...
        • mis.z.wiertarka Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 26.03.06, 16:04
          niemcy pozbywaja sie trzepnietych aut za sensowna cene. to tak apropos kto sie
          pozbywa 3 letnich aut.trzeba pojechac,poszukac i wziac jakiegos ze
          zderzakiem,lampa,blotnikiem do wymiany.
          lepiej z takim felerem jak auto z 80 tys km zrobionymi w polskich realiach.

komisy przydilerniowe maja ceny z sufitu.

inna sprawa ze niemcy sa bogatszym narodem i po 3,4 latach auto ma bardzo duze
          szanse ze sie znudzilo wlascicielowi :-)
          • jay_z Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 26.03.06, 16:08
            Szybciej, nudza sie w momencie jak konczy sie gwarancja na auto. Po 2 latach
            dokupuja sobie na rok, lub dwa a czsem 3. Potem juz sie nie oplaca, bo serwis
            w "nie ASO" kosztuje srednio mniej o 5 euro za roboczogodzine. I nie oplaca sie
            takiego auta utrzymywac. Oczywiscie, biedniejsi, czyli 30% Niemcow + imigracja
            + 90% DDRu trzyma auta jak w Polsce, po 10 i wiecej lat...
        • przemek19882 Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 26.03.06, 20:31
          tak potrafie rozroznic, tylko jak masz leasing prywatny to nie sadze ze oddajesz auto po okresie leasingu tylko raczej je wykpujesz i sam sprzedajesz. Firmy leasingowe wyprzedaja w 99% auta flotowe
          • jay_z Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 26.03.06, 20:34
            Troche cie zaskocze. Sa kraje na swiecie, gdzie masz taka form finansowania
            auta, nie majac na nim zastawu zadnego. I deal jest taki, ze moge sobie je
            sprzedac nawet i za 5 minut i nikomu do tego nic nie bedzie. A to kiedy splace
            auto wynika juz z podpisanej umowy. I moze byc tak, ze auta dawno nie bedzie a
            ja sobie bede placil to co mam placic... :)

Ale faktycznie jest tak jak mowisz. Oplaca sie je sprzedac samemu, za "wartosc
            rynkowa" w moim przypadku wlasna sprzedac po cenach "rynkowych" ale nie w
            Polsce i splata reszty...
    • jerzy_kr3 Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 26.03.06, 18:30
      A czy nie sądzicie że w Polsce również zdarzają się sytuacje, że ktoś kto ma
      więcej kasy (a takich i u nas jest trochę) i kupuje co parę lat nowy samochód
      (bo pojawił się nowy, lepszy model itp)? A jeśli chodzi o auta z leasingu to
      widziałem oferty aut z przebiegiem ok. 60-80tys. Z drugiej strony pytanie jak
      gość jeździł te 60 tys?
      Poza tym zależy mi na klimie - bo może się trafi jakiś wyjazd do Chorwacji, kto
      to wie?
      Pozdrawiam!
    • csabai Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 26.03.06, 18:44
      powiem ci że nie ma reguł. szukaj najlepiej na gratci lub allegro, potem jedź z
      potencjalnym sprzedawcą do mechanika i zanim kupisz wykonaj przegląd. Jak
      sprzedawca się nie zgodzi to sprawa tylko do odwalenia...

s8.bitefight.pl/c.php?uid=64215 - będzie jeszcze lepiej :)
    • grzek Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 26.03.06, 19:34
      Ja sprzedawałem 4 letni samochód przez ogłoszenie w gazecie. Nikt kto ma
      samochód w dobrym stanie i bezwypadkowy nie będzie sprzedawał przez komis nawet
      u dealera, chyba że jakiś desperat. Zazwyczaj samochód o wartości 30-35 tysięcy
      w komisie chcą przyjąć za 25 i specjalnie nie interesuje ich stan techniczny,
      ważne żeby nie był za bardzo poobijany i dobrze się prezentował z zewnątrz.
      Często dealerzy mają namiary na chcących sprzedać, którzy nie chcą im zostawić
      samochodu w rozliczeniu, poszukując indywidualnie kupca i raczej robią to
      chętnie bo chcą żeby ten ktoś kupił od nich nowy.
      • jerzy_kr3 Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 01:50
        To ciekawe co napisałeś! Bo ogłoszenia prywatnego w ogóle nie brałem
        pod uwagę... Zawsze wydawało mi się, że ktoś kogo stać na wymianę auta po 3-4
        latach nie ma chęci zajmować się sprzedażą starego. A może to być stresujące,
        (nawet w przypadku maluchów - miałem dwa i sprzedawałem prywatnie) :)
        • grzek Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 08:04
          Teraz takie czasy, że trudno sprzedać samochód, a pośrednicy chcą za dużo,
          chyba, że komuś się bardzo śpieszy i chce w ciągu tygodnia sprzedać samochód.
          • loyezoo Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 08:30
            Nie wiem skąd bierzecie ceny komisowe?Bo moi kumple którzy prowadzą komisy
            wystawiają za tyle ile klient sobie życzy narzucając od 900zł(tańsze auta od 10-
            15tys zł) do 1500zł.
            • grzek Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 09:22
              Chodzi o taki "komis", gdzie oddajesz samochód i dają gotówkę do ręki.
              • bmatelski Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 10:33
                witam, mam ten sam problem:(
                dobre tego typu autka rozchodza sie wśród rodziny i znajomych,
                przegladanie ofert doprowadziło mnie do stanu, w którym stwierdzam, że trza sie
                rozejżec za nowym. Objechawszy dilerów stwierdzam z kolei, że za 35 koła idzie
                wyrwać sopko małe autko z zeszłego rocznika szczególnie na stare clio są dobre
                oferty. zaczekam więc pewnie do kolejnej wiosny, jak bedzie wchodziła nowa
                corsa i wyrwę jakis egzemplarz 2006 w starej (obecnej) budzie.
                oczywiście na tym forum jest grono zwolenników aut typu 4 letni mondeo czy inny
                taki, który owe 4 temu kosztował 80 koła a obecnie 35 i jest 1000x lepszy od
                tych małych pierdzidełek: corsa, clio itp. tu jednak rozważ sobie koszta
                utrzymania bo na pytanie kto w ogóle sprzedaje takie auto juz sobie
                odpowiedziałes
                pzdr
                • jerzy_kr3 Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 14:38
                  Ja też się już zastanawiam nad zmianą opcji, biorąc pod uwagę kiepską
                  dostępność 3-4 letnich kompaktów. Może kupię coś małego i nowego ew. może
                  jednak szukać starszego samochodu gdzie jest większy wybór?
                  Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z kupnem takiego samochodu?
    • issey5 Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 10:39
      Witam

Polecam swoje CLIO
      Opis na:moto.allegro.pl/show_item.php?item=94110352

Pzdr Issey
      • edi040176 Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 15:40
        Albo takiego yarisa www.uzywane.mojeauto.pl/ogloszenia/ogloszenie.php?
        id=413643
      • bmatelski Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 21:22
        i właśnie w tym rzecz, jak mam kupic 4 letnie auto z przebiegiem 100.000 za 20
        koła, zrobic rozrząd, sprzegło, pół zawieszenia, hamulce, opony i jeszcze kilka
        innych dupereli, pojeżdzić 4 lata i sprzedać może za 5 koła a nowe z rocznika
        2005 moge wyrwac w poznaniu za ok 33 - 34 u dilera, nawet z silnikiem 1,4 16 v
        to juz wiesz dlaczego nie ma sesnu kupować takiego autka
        pzdr
        • loyezoo Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 21:54
          bmatelski napisał:

> i właśnie w tym rzecz, jak mam kupic 4 letnie auto z przebiegiem 100.000 za
          20
          > koła, zrobic rozrząd, sprzegło, pół zawieszenia, hamulce, opony i jeszcze
          kilka
          >
          > innych dupereli, pojeżdzić 4 lata i sprzedać może za 5 koła a nowe z rocznika
          > 2005 moge wyrwac w poznaniu za ok 33 - 34 u dilera, nawet z silnikiem 1,4 16 v
          >
          > to juz wiesz dlaczego nie ma sesnu kupować takiego autka
          > pzdr
          Jak mi znajdziesz 8-mio latka (1998rok) nie poloneza tylko sensowne auto za
          5tys zł to biorę hurtem 10 sztuk a może więcej.
          • bmatelski Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 22:46
            www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C872499
            www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C974026
            wyszukanie zajęło mi 3 minuty, myślę, że wiele się nie pomylłem
            podsumowując: kupuję nówkę za 35 i po 8 latach sprzedaję za 5 czyli jestem w
            plecy 30 koła. kupuje co cztery lata używki 2x20 = 40 koła jak to clio i
            przedaje jako 8 latki 2x5 koł = 10 i też tracę 30 koła
            w tym pierwszym przypadku wiem co mam, spokojnie sobie jeżdzę i jako pierwszy
            właściciel spokojnie raczej jakoś sprzedam
            chodziło mi o pewne proporcje i tyle
            pzdr
        • przemek19882 Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 28.03.06, 13:16
          jak robisz sprzeglo po 100tys to chyba w polonezie...
          Caly bajer polega na tym zeby znalezc 4 letnie auto co ma np 60tys...
    • d7d Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 27.03.06, 23:47
      issey5 napisał:
      "...Polecam swoje CLIO
      Opis na:moto.allegro.pl/show_item.php?item=94110352 ..."

kosztuje 19800pln
      ja mam podobne Clio II Extreme z lipca 2002 z przebiegiem ok 30000km
      kupiony w Polsce, silnik 1,2 16V, czarny metalik, z podobnym wyposażeniem
      ale dodatkowo
      - klima elektroniczna
      - szyberdach
      - alufelgi 15"
      - koła zimowe na stalowych felgach
      - bezwypadkowy (u isseya też)
      - reszta jak w allegro u isseya5.

Ciekawe ile jest warte w złotówkach w opinii przedmówców?
      • bmatelski Re: Auto 3-4 letnie - gdzie najlepiej kupić? 28.03.06, 21:08
        moja opinia nie ma tu znaczenia, liczy sie rynek - spróbuj sprzedać, to sie
        przekonasz.
        Może 22-25 koła?????? a nowe takie mam za 33 - 35 (rok produkcji 2005)
        Czasy, kiedy 5 letni maluch był droższy od nowego widać utkwiły niektórym w
        pamięci...
        masz 4 letnie zadbane autko, z małym przebiegiem, tak małym, że nie wiem po co
        je kupiłeś, bez obrazy ale taniej jeżdziłbyś taryfami. nadal jest to jednak 4
        letnie auto, w dodatku ze średnią w polsce opiną co do usterkowości po
        skończeniu tychże 4 lat, co dodatkowo działa na niekorzyść w porównaniu z np;
        yarisem.
        takie są fakty
        pozdrawiam
        • d7d Clio 2002r. 29.03.06, 01:10
          to jest drugie auto w domu i nie zamierzam sprzedawać .... :)
          (żona jeździ do pracy, sklepu, znajomych, kina itp.)
          pytam tylko z ciekawości a nawet bardziej dla wypowiedzi j.w.

znajomy kupił w końcu 2005r. w komisie Corsę z 2001r. 3-d chyba 1,2 z 1x
          poduszka oraz radiem (a bez wspomagania) z przebiegiem 130tkm po leasingu
          za .............. 26000zł .... :)stan techniczny bdb ale chyba się nie znał na
          cenach

to już wole swojego wyposażonego clio 2002r. za małym przebiegiem :)

dobrze że dodałeś:
          "4 letnie auto, w dodatku ze średnią w polsce opiną co do usterkowości ... "

ze średnią w Polsce opinią!! bo bym nie wiedział że się powinno psuć

a nowe takie Clio z 2006 r. kosztuje 45300pln minus upusty (nie wiem jakie są -
          chyba 3000pln )
          i nie ma klimy eklektronicznej, bocznych poduszek alu 15" i jeszcze kilku
          drobiazgów .......

za 30950 jest Clio Storia 1,2 60KM + trzeba dodać ABS+Klima+alu+dach+inne
          • bmatelski Re: Clio 2002r. 29.03.06, 17:11
            co do ceny, to chodziło mi o nówke ale z rocznika 2005 i w starej budzie,
            naprawdę mozna teraz kupic za tanie pieniądze
            tak na marginesie nie twierdzę, że renówki to gówna, np. o lagunie mam na
            podstawie autopsji zdanie 100x lepsze od passata, ale przy sprzedaży liczy sie
            taka opinia i tyle. dlatego paski są od lagun droższe i to sporo, cóż Polska...
            dzieki za głos rozsądku, nieliczny na tym forum
            pozdrawiam
            • d7d Re: Clio 2002r. 29.03.06, 23:23
              "... a nowe takie Clio z 2006 r. kosztuje 45300pln minus upusty (nie wiem jakie
              są - chyba 3000pln )i nie ma klimy eklektronicznej, bocznych poduszek alu 15" i
              jeszcze kilku drobiazgów .......
              za 30950 jest Clio Storia 1,2 60KM + trzeba dodać ABS+Klima+alu+dach+inne ..."

mowa jest o starym Clio .... !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka