Dodaj do ulubionych

Saab 9-3 - opinie

04.04.06, 15:30
W zasadzie od zawsze jestem fanem marki Saab i pomyslałem że może czas kupić w
końcu auto tej marki. Zastanawiam sie na kupnem Saaba 9-3, a konkretnie chodzi
mi o model Saab 9-3 2.2 TiD, 3 drzwi, rocznik ok. 1999-2000. Wygląd dla mnie
absolutnie kapitalny. Wyposażenie bardzo dobre. Mam tylko wątpliwości co do
szeroko pojętej niezawodności tego auta. Jeśli ktoś był użytkownikiem takiego
saaba (bądź innego auta tej marki) albo po prostu chciałby się podzielic
swoimi uwagami na temat tego samochodu będę wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • qtasinski Re: Saab 9-3 - opinie 04.04.06, 20:46
      ogolnie moge ci potwierdzic, ze Saab to porzadna firma. Jesli chodzi o 9-3 99-
      2000 to w zasadzie nie byl to jakis specjalnie pechowy rocznik. To co go
      wyroznia to: komfort jazdy, wyposazenie na odpowiednim poziomie, o ergonomii
      nie wspominam bo mozna go prowadzic przez 12 godzin i nie jestes zmeczony... .
      Kolejna rzecz to wysoka jakosc wykonania - Saab to jedna z tych firm co to
      stawiaja na jakosc, nie zas na ilosc.Bezpieczenstwo 4/5 wg NCAP wiec poziom
      raczej wysoki. Wez pod uwage fakt, ze jest to auto 6-7 letnie i niektorzy
      producenci teraz dopiero zaczynaja w standardzie oferowac wyposazenie
      podnoszace bezpieczenstwo, ktore Saab wprowadzil pare lat temu...
      Wiekszosc aut z tego rocznika jest wciaz w bardzo dobrym stanie wiec nie
      powinienes miec problemow ze znalezieniem czegos ciekawego. Oczywiscie sprawdz
      historie autka, bo to standard... Niektorym zdarzaja sie wycieki oleju ale wg
      mnie to przez zla eksploatacje i przeglady oraz naprawy w nieautoryzowanych SO.
      Mi sie nie zdarzylo i wsrodu uzytkownikow Saabow, ktorych ja znam taki feler
      rowniez nie wystapil. Koszty napraw moga byc nieco wyzsze bo i Saab nie jest
      tak popularny jak VW, jednak to jakosc ktora gwarantuje mniejsza ilosc napraw i
      wieksza niezawodnosc. Podzespoly dobrane sa precyzyjnie, a ich zdecydowana
      wiekszosc wykonana jest z materialow wysokiej jakosci co gwarantuje
      zdecydowanie mniej niezaplanowanych wydatkow.
      Smigalem przez 2 lata 9-3 2.2 TiD i 2 lata temu zmienilem go rowniez na Saab'a
      9-3 2.2 TiD Vector z 2004. Mowia, ze wnetrze saaba jest archaiczne ale ja to
      lubie, nic mi nie skrzypi, nie lata, nie boje sie dotknac niczego w obawie
      przez tym zeby nic nie pozostalo mi w rece, w zasiegu reki mam cale centrum
      dowodzenia, wygodne siedzenia. Samochod na kazda pogode, jesli bedzie kochany
      to odwzajemni milosc niezawodnoscia, lekkim powarkiwaniem w razie potrzeby oraz
      zapewnieniem bezpieczenstwa w sytuacji kryzysowej...
    • przemekthor Re: Saab 9-3 - opinie 04.04.06, 23:53
      No coz, ja sie przymierzalem do saaba 9-3 z 2000 roku, 3 drzwi, 2 litry,
      benzyna. Mialo to byc 2-gie auto, do przyslowoiowego tluczenia.
      Wyglad rzeczywiscie ma kapitalny, aczkolwiek zawiodlem sie na tym aucie -
      spodziewalbym sie lepszego kopa i lepszych hamulcow. Jakosc wnetrza tez budzi
      watpliwosci, chociaz fotele swietne, i rewelacyjna pozycja za kolkiem.
    • clex2 Re: Saab 9-3 - opinie 05.04.06, 01:56
      silnik diesla nie jest najlepszy (ten sam co w oplu), chyba lepiej postawic na
      benzyne z turbo. tez kiedys sie przymierzalem ale w koncu sobie odpuscilem ze
      wzgledu na mala popularnosc (co oznacza bycie skazanym na serwisy fabryczne).
      Auto jest podobno w miare niezawodne ale drobiazgi czasami sie psuja. ciekawe
      jak zawieszenie znosi polskie drogi?
      • el_adas Re: Saab 9-3 - opinie 05.04.06, 10:33
        no własnie, słyszałem już różne opinie o tym silniku diesla z opla. Byc moze
        benzyna byłaby lepsza, ale jestem miłośnikiem diesli i raczej ku takiemu
        silnikowi sie skłaniam. Choć ktoś mógłby mi zarzucić, że jak chcę diesla to po
        co mi Saab. Po prostu lubię diesle, a Saabowi nie potrafię sie oprzeć :-)
        • gustawtorrent Re: Saab 9-3 - opinie 05.04.06, 11:09
          wlasnie takim saabem jezdze (2001). silnikowi nie mam nic do zarzucenia.
          w 2000 byly chyba jeszcze 2 wersje tego diesla: 116 i 125 PS (potem juz tylko
          125PS).
          zdecydowanie polecam ten mocniejszy. nie tylko wieksza dynamika ale jeszcze
          nieco mniejsze spalanie.
          silnik dosyc glosny jak jest zimny, w trasie za to sprawdza sie idealnie.
          Vmax jakies 210kmh (licznikowe). Srednie spalanie jakies 7-8l/100 na
          autostradzie. A spokojna jazda 100-120kmh to jakies 6l/100
          Spalanie oleju praktycznie nie wystepuje, nie dolewam miedzy serwisami.
          Fachury od saaba polecaja wymieniac olej i filr oleju co 10tkm a nie jak w
          ksiazce zalecane co 15tkm.
          Slaby punkt to przeplywomierz, ktory sie zanieczyszcza. Czyszczenie pomaga
          tylko chwilowo, raczej trzeba wymienic. Czeste symptomy to spadek mocy,
          kontrolka check engine, slaby ciag.

Przeglady robie poza ASO ("u pana henia"). kazdy mechanik ktory robil vectre z
          tymi silnikiem nie bedzie mial problemu (no moze bedzie chwile czukal filtru
          paliwa, ktory siedzi nietypowo pod prawym tylnym kolem)
          Czesci takie same drogie i dostepne jak do vectry, mitem jest ich straszna cena
          i niedostepnosc.

silnik i caly samochod jak narazie zbiera same pozytywne opinie mechaniorow,
          ktorzy go widzieli.

a co do designu saaba to kwestia gustu. mi sie bardzo podoba. szczegolnie
          polecam wersje ze skora i drewnem. nie ma bardziej stylowego klasyka.
          jest sporo drobnostek typowych dla saaba: stacyjka w tunelu srodkowym, gaszone
          podswietlenie zegarow i kompa, niesymetrycznie skalowany predkosciomierz itp...

swietnie dziala ogrzewanie i automatyczna klima.
          sprawdz czy wyswietlacz kompa i klimy nie ma spalonych pixeli, czesto sie
          zdarzaja.

jak masz jeszcze jakies pytania to pisz smialo.

pozdro.gus.
          • el_adas Re: Saab 9-3 - opinie 05.04.06, 15:00
            Wielkie dzięki za praktyczne informacje. A duży masz przebieg? Pytam żeby
            wiedziec czy np. 180 000 to juz lekko zmęczony silnik czy jeszcze śmiało mozna
            nim jeździć bez wiekszych problemów.
            • gustawtorrent Re: Saab 9-3 - opinie 05.04.06, 16:04
              wlasnie dochodzi do 170tkm, kupilem jak mial 130tkm.
              i smiga jakby dopiero co byl dotarty :)
              • el_adas Re: Saab 9-3 - opinie 06.04.06, 10:02
                Mam jeszcze jedną watpliwość. Silnik 125-konny jest z opla, a co z tym
                116-konnym, bo nie znam opli z takimi silnikami. Czy to autorski model saaba,
                czy może jeszcze coś innego?
        • greenblack Re: Saab 9-3 - opinie 06.04.06, 10:40
          >ale jestem miłośnikiem diesli

A ja jestem miłośnikiem mielonki turystycznej i papieru toaletowego z odzysku.

Co ty ku.. kombinujesz? Jak Saab to tylko z turbobenzyną. Lepiej od razu kup
          se Vectrę albo Omegę z tym silnikiem. Tańsze, większe, tańsze części...
          • el_adas Re: Saab 9-3 - opinie 06.04.06, 15:21
            Chyba rzeczywiście jesteś "miłośnikiem mielonki turystycznej i papieru
            toaletowego z odzysku" proponując mi zamiast saaba opla vectrę. Z rad nie
            skorzystam, ale mimo wszystko dzięki za komentarz
            • drpawelek Re: Saab 9-3 - opinie 07.04.06, 21:03
              Tutaj musze zgodzic sie z GB: diesel 125hp nie pasuje do saaba. Jezeli z 9-3ss
              usunie sie mocny silnik z turbo, to pozostaje dosc nudna skorupa. Tylko w
              najmocniejszych wersjach te samochody sa interesujace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka