Dodaj do ulubionych

"Uwaga pirat"

10.04.06, 13:31
Od niedawna zaczałem oglądać ten program na TVN Turbo. Moim zdaniem znacznie
ciekawszy od "Drogówki" TV4 skupiającej sie głównie na nudnej jak flaki z
olejem analizie stłuxczek o zarysowań lakieru.

Sam jezdżę na codzień i widuję szybkich i wściekłych miszczuff kierownicy,
ale niegdy nie widziałem jeszcze takich wariatów, potrafiących pomykać po
Wawie 170 km/h rozmawiając przez komórkę, czy też zganiających pieszych z
pasów...
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: "Uwaga pirat" 10.04.06, 13:37
      Jak dla mnie koszmar! Sposob mowienia, wyrazania mysli wypisz-wymaluj jak z
      rezimowej Kroniki Filmowej! Wyglaszane ex catedra sady, pseudo dowcipne
      komentaze, na pograniczu obrazania obiektu komentaza. Nie dalem rady obejzec
      nawet jednego odcinka!
      • des4 Re: "Uwaga pirat" 10.04.06, 13:59
        Nie przesadzaj. Sposób narracji to stosowana przez autorów z premedytacją
        ironia. Z kolei, to co wyprawiają ci sfilmowani kowboje raczej nie kwalifikuje
        bna zbyt wyrafinowany komentarz, których jest jak dla mnie rzeczą wtórną...
        • emes-nju Re: "Uwaga pirat" 10.04.06, 14:13
          Wyglada na to, ze nie miales do czynienia z komunistyczna propaganda :-) Ja
          niestety tak i sluchanie czegos co jest zywcem wyjete z propagandowych Kronik
          Filmowych przerasta moje sily.
      • abrams Re: "Uwaga pirat" 13.04.06, 08:34
        emes-nju napisał:

> Jak dla mnie koszmar! Sposob mowienia, wyrazania mysli wypisz-wymaluj jak z
        > rezimowej Kroniki Filmowej! Wyglaszane ex catedra sady, pseudo dowcipne
        > komentaze, na pograniczu obrazania obiektu komentaza. Nie dalem rady obejzec
        > nawet jednego odcinka!

he, he, miałem dokładnie takie samo skojarzenie - facet mówiący z offu niczym
        Andrzej Łapicki gromiący kułaków, bumelantów i spekulantów w PKF z lat 50-tych
      • ss85 Re: "Uwaga pirat" 13.04.06, 11:34
        Program jest irytujący, ale niektóre przypadki rzeczywiście wołają o pomstę do nieba. Lubię za to insp. Pasiecznego, który rzeczowo (zazwyczaj) tłumaczy błedy kierowców, bez przekąsu, czy pseudo-poczucia humoru. Swoją drogą można zaobserwować czasem jak policaje z videoradarem "podpuszczają" kierowców, by jeszcze trochę bardziej przekroczyli szybkość... A jakby tak wtedy doszło do wypadku... Przecież policja ma PRZEDE WSZYSTKIM zapobiegać wypadkom, a o ile dobrze wiem, to świadome dopuszcenie do popełnienia przestępstwa/wykroczenia też jest przestępstwem. ZAKAZAĆ WIDEOREJESTRATORÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Sorry, trochę wyszedłem poza temat.
    • derduch Re: "Uwaga pirat" 10.04.06, 14:27
      Czyli niewidziałeś mnie :-))) Z tym że ja NIGDY nie zganiam ludzi z pasów a
      prędzej zatrzymam się i puszczam.
      • pindoll Re: "Uwaga pirat" 10.04.06, 14:40
        derduch napisał:

> Czyli niewidziałeś mnie :-)))

wiemy wiemy, jeździsz 200 km/hpo Warszawie. Expresspizza.
    • 1realista Re: "Uwaga pirat" 10.04.06, 21:25
      ciekawszy jest karambol. i bardziej pouczający. a pirat mial byc smieszny. jest taki sobie. choć pokazuje niekiedy sytuacje egzotyczne a niekiedy to drogowkę bym pogonil. może jestem bardziej tolerancyjny da dziwnych zachowan na drodze. to chyba kwestia kultury jazdy i mej tolerancji a nie patrzenia z pozycji "władzy".
      • jasiek-23 Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 10:23
        dla mnie miszczostwem jest zdjęcie na pasach 2 pieszym butów z piet przy pomocy
        auta ale oczywiście nie wolno ich nawet drasnąc.prędkosc nie ma większego
        znaczenia
    • kulawywos Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 11:11
      Szlag mnie trafia jak to oglądam. Ostatnio pokazywali faceta jadącego prostą
      dobrą drogą, dobrym samochodem z prędkością dostosowaną do warunków drogowych i
      co? jechała za nim swołocz i już krzyk "co to za pirat"!!!!!! i jeszcze te
      kretyńskie komentarze typu "o płaszcz założył"

To samo trasa Siekierkowska, trzypasmowa autostrada bez przejść dla pieszych nic
      tylko jechać ile fabryka dała i oczywiście jeździe taka p....a prawym pasem 70 i
      pokazuje "piratów" jadących normalnie czyli tyle ile się da i oczywiście
      bezpiecznie.

Ten program tym bardziej mnie irytuje, że o ludziach jeżdżących szybko, ale
      bezwypadkowo i bezpiecznie mówi się w nim "piraci"!!!!!!

Rozumiem, że nie wolno jeździć po pijaku i przejeżdżać staruszek na pasach, ale
      jak jest dobra droga to się jedzie najszybciej jak można dostosowując oczywiście
      prędkość do warunków na drodze dlatego
      REDAKTORZYNY PRZESTAŃCIE PIEPRZYĆ O PIRACTWIE!!!!!!!

Piraci to ta swołocz pochowana po krzakach z suszarkami czająca się na zawartość
      naszych portfeli!!!!
      • des4 Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 11:16
        kulawywos napisał:

>
        > Ten program tym bardziej mnie irytuje, że o ludziach jeżdżących szybko, ale
        > bezwypadkowo i bezpiecznie mówi się w nim "piraci"!!!!!!
        >

Kolejny miszczu kieroffnicy...?
        • mariusz-ef Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 11:23
          des4 napisał o kulawywos:
          > Kolejny miszczu kieroffnicy...?

on pewnie nie, ale ty na 100% jestes tzw. typem nauczyciela
      • derduch Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 11:43
        Popieram Twoją wypowiedź w 100%! Debile stawiają znaki bez sensu a potem się
        dziwią że nikt normalny ich nie przestrzega, te 70 na siekierkowaskiej jest tu
        dobrym przykładem. A zobacz na odcinek od mostu Grota do Pułkowej, tam się
        jeździ ile fabryka dała a znak jest 70 :-))))
        • kulawywos Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 12:29
          W nawiązaniu do wypowiedzi tych "świętojebliwych" co jeżdżą 70, a reszta to dla
          nich piraci. Otóż okazuje się, że wszyscy wiemy, że te znaki i ograniczenia są
          chore, ale są i swołocz ma pilnuje przestrzegania czyli absurd i jeszcze raz
          absurd. Dzisiaj w w TVN Turbo pokazywali film o "pracy" angielskich policjantów.

Pierdu pierdu my dbamy o bezpieczeństwo i scigamy "przestępców" i "piratów" w
          poprzednim odcinku pokazywali jak jakiś lekarz wracał Cordobą z dyżuru i jechał
          110 zamiast 70 na dobrym prostym odcinku i oczywiscie dostał mandat bo to
          przestępca, ale w dzisiajszym odcinku pokazali grupę policjantów z małżonkami na
          prywatnej wycieczce motocyklowej po cywilnemu i jeden z nich wyjeżdża z tekstem
          my na motorach to jeździmy szybko, ale bezpiecznie!!!!!

Czyli co są równi i równiejsi? Ten co ma czym i jeździ szybko, ale z głową to
          pirat i przestępca, ale ten co ma policyjną szmatę w kieszeni to szanowany
          funkcjonariusz i jego koledzy nie ruszą!!!!!!Jemu wolno bo on wie jak jeździć
          szybko i bezpiecznie. Szlag mnie trafia bo u nas jest to samo!!!!!!!!!!
          • emes-nju Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 12:44
            U nas jest gorzej. W wielu miejscach w Anglii policjant nie ma prawa w raporcie
            podac jako przyczyny wypadku wylacznie predkosci.

Zapewne ogladalismy ten sam odcinek. Byl tak pokazany tragiczny wypadek
            motocoklisty, ktory zaparkowal w traktorze. Pierwsze spostrzezenia policjanta
            brzmialy, ze motocyklista jechal szybko. A potem obejrzal droge, okolice i
            zauwazyl kombajn. Uznal, ze sama obecnosc kombajnu mogla zadzialac na
            motocykliste dekoncentrujaco, a przeciez ta maszyna dodatkowo poteznie kurzy. W
            koncu wypadek zostal zakwalifikowany do nieszczesliwych zbiegow okolicznosci.
            Motocykista ponosl smierc w wyniku "przemielenia" przez kolo traktora -
            predkosc uderzenia nie miala wiec wiekszgo znaczenia. Ot, taka "sila wyzsza".
            Zeby nasi policjanci zechcieli przestac isc na latwizne i analizowali wypadki w
            ten sposob... Ale po co? Lepiej napisac, ze predkosc byla nadmierna bo to
            swietnie tlumaczy szalenie intratne sciganie za predkosc zawsze i wszedzie!
            • misiek4111 Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 14:23
              emes-nju napisał:
              .
              > Motocykista ponosl smierc w wyniku "przemielenia" przez kolo traktora -
              > predkosc uderzenia nie miala wiec wiekszgo znaczenia. Ot, taka "sila wyzsza".

Tylko może gdyby motocyklista jechał wolniej, pomimo "nieszczęśliwego zbiegu
              okolicznoczności" zdążyłby wyhamować i nie byłoby "przemielenia przez koło
              traktora". Żadna "siła wyższa", a błąd kierowcy. Trudno uniewinniać kogoś, kogo
              rozproszy kombajn czy inne 1000 innych podobnych czynników "rozpraszających".

• emes-nju Re: "Uwaga pirat" 12.04.06, 10:16
                Gdyby nie wyszedl z domu, to by nie zmokl, a gdyby nie wstal z lozka, to by sie
                nie przewrocil.

Taka ideologia przyswieca naszym znakologom i rozpatrujacym przyczyny wypadkow
                policjantom. A ja uwazam, ze skoro ktos kupil superbike'a, to nie po to, zeby
                nim jezdzic "wolniej". Skoro sprzet ten jest dopuszczony do ruchu mimo mocy
                przekraczajacej wielokrotnie moc potrzebna do ruszenia tego zelastwa z miejsca,
                to nie sluzy do wolnego przemieszczania sie! W opisywanym przeze mnie przypadku
                policjant nie doszukal sie w predkosci podstawowej przyczyny wypadku (zreszta
                nigdy nie padlo "nadmierna predkosc" - policjant mowil, ze motor jechal szybko,
                ale nie mowil, ze za szybko). Uznal, ze predkosc z jaka poruszal sie
                motocyklista nie miala wplywu na jego smierc - PECH chcial, ze motocyklista
                uderzyl w takie miejsce, ze kolo traktora go wciagnelo. Gdyby uderzyl jadac 40
                km/h (oslepiony kurzem z kombajnu) tez moglby zginac! Zabilo go kolo, a nie
                samo uderzenie. Gdyby nie jechal motocyklem, to by zyl...

W tym samym odcinku pokazano wypadek, w ktorym kobieta-pasazer doznala
                skomplikowanego zlamania nogi. Motor prawie nie jechal, ale poslizgnal sie na
                czyms i wywrocil. Gdyby nie wsiadla na motor, to by nozki nie zlamala...
                Prawda? :-P
            • bluter Re: "Uwaga pirat" 13.04.06, 15:13
              Zgadzam się z Tobą. Chciałbym kiedyś zobaczyć analizę wypadków w której byłby
              ujęty stan techniczny samochodu sprawcy i poszkodowanego, np. sprawność
              amortyzatorów, hamulców, stan opon,rodzaj opon (zimowe,letnie), ilość lat
              jeżdżenia, warunki drogowe (krzaki, parkujące pojazdy, stan drogi) i parę
              innych. Myślę że przy takiej analizie wyszłoby sporo ciekawych rzeczy. Szybkośc
              nie jest jedynym czynnikiem powodującym wypadki.
      • grzek Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 12:48
        kulawywos napisał:

>
        > To samo trasa Siekierkowska, trzypasmowa autostrada bez przejść dla pieszych ni
        > c
        > tylko jechać ile fabryka dała i oczywiście jeździe taka p....a prawym pasem 70
        > i
        > pokazuje "piratów" jadących normalnie czyli tyle ile się da i oczywiście
        > bezpiecznie.
        >

Na odcinkach autostradowych np w Wiedniu też jest ograniczenie do 70km/h, a jest
        cztery albo pięć pasów w jednym kierunku, momentami jest nawet ograniczenie do
        50. W miastach są często zjazdy i wjazdy i muszą być ograniczenia żeby na
        krótkim odcinku można było zmienić pas ruchu albo włączyć się do ruchu. A z
        punktu widzenia inżynierii ruchu nikogo nie obchodzi, że ktoś ma szybki samochód
        i jeździ bezpiecznie. Jak chce szybko pojeździć to może pojechać na tor.
        • emes-nju Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 13:02
          Na odcinkach autostradowych w Wiedniu sa tez miejsca z niewyobrazalnym w
          polskich miastach limitem do 90 km/h, a na odcinkach podmiejskich (ale wciaz w
          strefie zabudowy) nawet 130 km/h. Zapewne, zamiast wrzucac wszystko w terenach
          zabudowanych do jednego worka (50 km/h), ktos przeprowadzil analize...
          • grzek Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 13:34
            emes-nju napisał:

> Na odcinkach autostradowych w Wiedniu sa tez miejsca z niewyobrazalnym w
            > polskich miastach limitem do 90 km/h, a na odcinkach podmiejskich (ale wciaz w
            > strefie zabudowy) nawet 130 km/h. Zapewne, zamiast wrzucac wszystko w terenach
            > zabudowanych do jednego worka (50 km/h), ktos przeprowadzil analize...
            >

To chyba wynika z tego, że tam jak jest 50 to jadą 50 jak 90 to 90, a u nas 50
            to 70, jak 90 to 120 i pewnie z tego wynika, że ci co ustalaja biorą poprawkę na
            to, że jak postawią ograniczenie 70km/h to uzyskają w praktyce średnio ok. 90km/h.
            • emes-nju Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 14:01
              Znakujacy w Polsce MUSZA brac poprawke bo nastawiali blaszek zbyt duzo. I kolko
              sie zamyka. A moze by tak przerwac to bledne kolo, zdjac polowe ograniczen i
              zaczac scigac tam, gdzie ograniczenie jest faktycznie zasadne?

Poza tym nie jest prawda jakoby austriacy jezdzili tak jak znaki. Jezdza mniej
              wiecej tak samo jak rozsadna wiekszosc polskich kierowcow - ograniczenie z
              mniejszym lub wiekszym plusem. Np. na autostradach malo kto jedzie 130 km/h.
              Wiekszosc za to nie przekracza 150 km/h i policja absolutnie takich przekroczen
              nie sciga - sprawdzalem :-)
              • misiek4111 Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 14:11
                To się musiało zmienić, w 2003r. jechałem w Dolomity przez Austrię w obie
                strony. Trzymałem licznikowe 140, nikt mnie nie wyprzedzał.
                • emes-nju Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 14:22
                  Napisalem, ze wiekszosc nie przekracza 150 km/h. 140 km/h jak najbardziej sie w
                  tym miesci. Ostatnio jechalem w zeszlym roku, we wrzesniu. W zaleznosci od
                  warunkow ruch odbywal sie z predkosciami miedzy 120, a 150 km/h. Wiekszosc tak
                  jechala wiec nie bylo powodow do niepokoju. Jechalem bardzo obladowanym autem
                  wiec moja skolonnosc do szalenstw byla dosc skutecznie hamowana wskazaniami
                  komputera :-) Przy predkosciach do 130-140 km/h (chyba, ze bylo z gorki :-) -
                  wtedy do 150 km/h) wyprzedzany bylem przez ok. 1/4 samochodow osobowych (na
                  bardzo roznych rejestracjach - austriackich, niemieckich, czeskich, polskich).
                  Nie robmy balwochwalczo swietych z tych, ktorzy nimi nie sa...
                  • ss85 Kolejny wątek o bezp. prędkości 13.04.06, 11:47
                    Np. Słowacy w zabudowanym chodzą jak zegarki - 50 góra 60, ale poza to tak ile fabryka dała, policja stoi raczej b. rzadko, ale jak jest ogr. przed zakrętem do 40, to znaczy, że nie powinno się zbytnio przekraczać (max. 50 km/h), bo się można nie zmieścić. Linie przerywane też malują dość liberalnie: np. w górach, gdzie prostych jest mało, przerywana jednostronna zaczyna się OD MIEJSCA, Z KTÓREGO TĄ PROSTĄ WIDAĆ, tzn. mniej więcej od połowy zakrętu. To jest ROZSĄDEK, którego u nas brakuje. I jakoś dziwnie u nich jest mniej wypadków niż u nas; za nami ponoć w UE jest tylko Łotwa. W Austrii nie byłem, ale sądzę że to właśnie jest coś podobnego.
            • kodem_pl Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 14:13
              Tak jak pisze kolega, nie zabieraj sie do tego od "dupy strony".

Panstwo nastawialo ograniczen jak nasral, zmuszajac ludzi do nauczenia sie ich
              olewania. Najpierw wiec trzeba je zdjac, skorygowac, a nastepnie dopiero karac.
        • clex2 Re: "Uwaga pirat" 12.04.06, 01:09
          a w holandii w miasteczkach (w niektorych miejscach) przy ktorym sa wybudowane
          domy mozne jezdic 80 pod warunkiem, ze jest wybudowane osobna drozka dla
          rowerow i chodniki dla pieszych. na autostradach na miejskich odcinkach
          ograniczenia sa do 80, ale w ggodzinach szczytu jedzie sie tam 50.
          w polsce, przy wjezdzie do wsi stawia sie ogranicznie do 40 bo taniej jest
          postawic na drodze krajowej absurdalne ogranicznie niz wybudowac chodniki. w
          razie wypadku wuinni sa oczywiscie 'piraci' a nie ci ktorzy zostali wybrani po
          to aby mieszkancy czuli sie bezpiecznie.
          • grzek Re: "Uwaga pirat" 12.04.06, 09:42
            clex2 napisał:

> w polsce, przy wjezdzie do wsi stawia sie ogranicznie do 40 bo taniej jest
            > postawic na drodze krajowej absurdalne ogranicznie niz wybudowac chodniki. w
            > razie wypadku wuinni sa oczywiscie 'piraci' a nie ci ktorzy zostali wybrani po
            > to aby mieszkancy czuli sie bezpiecznie.

Wybudowanie chodników czasami też nic nie daje, bo dzieci muszą przejść na drugą
            stronę, gdy idą do szkoły, a przy dużym ruchu jak wszyscy grzeją 80-100km/h to
            praktycznie się nie da, zwłaszcza, że nikt nie ma ochoty się zatrzymac i
            przepuścić. Są różne sposoby na popraę bezpieczeństwa. Postawienie budki na
            radar jest tańsze niż każda inwestycja związana z drogą. Na trasie Lublin -
            Warszawa zaraz za Lublinem na odcinku ok 25km jest 5 fotoradarów w każdej
            większej wsi (może nie są w każdej budzie, ale też nie wiadomo w której ich nie
            ma) i teraz praktycznie ruch odbywa się z prędkością 40-50km/h. Kierowcy nie są
            zadowoleni ale mieszkańcy przypuszczalnie tak.
            • emes-nju Re: "Uwaga pirat" 12.04.06, 10:19
              grzek napisał:

> Wybudowanie chodników czasami też nic nie daje, bo dzieci muszą przejść na
              > drugą stronę, gdy idą do szkoły,

Holenderskie dzieci tez chodza do szkol...
              • grzek Re: "Uwaga pirat" 12.04.06, 11:46
                emes-nju napisał:

>
                > Holenderskie dzieci tez chodza do szkol...

Podejrzewam, że nasze mają jednak gorzej :-)
                • emes-nju Re: "Uwaga pirat" 12.04.06, 13:07
                  Wchodzimy w tematy polityczno-gospodarcze? :-)
      • misiek4111 Re: "Uwaga pirat" 11.04.06, 14:14
        Kolejny "szybki ale bezpieczny" się objawił...
    • polski_murzyn A już był taki co jeżdzi szybko i bezpiecznie ,a 11.04.06, 20:10
      chodzi mianowicie o pana co zmiótł w Warszawie z przystanku 3 osoby . Był
      jeszcze jeden miszcz kierownicy co umiał szybko i bezpiecznie i też w
      Warszawie ,otóż chodzi o pana z BMW ,którym na wyboju przy 140 km/h wypier....
      w kosmos i się zabił . Jestem ciekaw co tacy miszcze kierownicy potrafią robić
      w trakcie poślizgu przy prędkości 120 km/h samochodem i co zrobią jak mu wyleci
      sarna ,albo dzik . Już widywałem takich debili i szkoda mi tylko zwierząt i
      pieszych .
      • zima0001 Re: A już był taki co jeżdzi szybko i bezpiecznie 12.04.06, 16:32
        Jedno jest pewne: ci magicy 4 kółek nie piszą już postów nt.głupoty
        wprowadzających i egzekwujących ograniczenia prędk. W areszcie/zaświatach nie
        ma dostepu do netu.
    • jusytka ostanio widziałam "piratkę" ;) 12.04.06, 13:24
      Jechała CC - nie dość, że jej sie spieszyło, to w jednej łapce trzymała komórkę,
      a w drugiej papierosa - miała częściowo otworzoną szybę, więc było widać. Nie
      umiałabym tak prowadzić, chyba jest jakąs akrobatką ;)
      • pindoll Re: ostanio widziałam "piratkę" ;) 12.04.06, 13:49
        to musiał być facet... :)
        • wiktoria11 Re: ostanio widziałam "piratkę" ;) 12.04.06, 20:39
          Gorsze od piratów jest chyba hamstwo np dziś skręt z Wału Miedzeszyńskiego na
          Fieldorfa kolejka bardzo długa i odczekałem kilka zmian świateł nareszcie na
          tej zmianie się załapię bo jestem pierwszy ! nagle z pasa dla jadoncych prosto
          wcinają się dwa auta i zajeżdżają mi drogę i teraz oni są pierwsi bo są
          oczywiście cwańsi i nie czekali 15 minut jak ja by skręcić nagle zmiana świateł
          i co?? ci cwaniacy stoją bo niby z kąd mają wiedzieć że zaświeciło się zielone
          ja zdążyłem ale ci co zostali na tych światłach przez kolejne kilka minut
          pewnie by im jaja urwali co zrobić z takimi hamami wysiąść i zaje.. w pysk
          • emes-nju Re: ostanio widziałam "piratkę" ;) 13.04.06, 09:55
            wiktoria11 napisał:

> co zrobić z takimi hamami wysiąść i zaje.. w pysk

Nie. W miejscach umozliwiajacych cwaniakowanie trzeba miec oczy dookola glowy.
            W tym wypadku po prostu WSZYSCY skrecajacy z prawego pasa powinni CIASNO, jeden
            za drugim, OBSZERNIE skrecac na lewy. Ot, tak - niechcacy :-P Tam jest wysepka -
            nie bardzo da sie wyprzedzic przeciwnym kierunkiem ruchu.
    • dr.wal2 Re: "Uwaga pirat" 14.04.06, 09:01
      W Wodzisławiu Śląskim policja ukarała mandatami za przekroczenie szybkości
      dwóch kierowców karetek pogotowia. Kierowcy starają się wyjaśnić policjantom,
      że bardzo się spieszyli, bo pędzili ambulansami reanimacyjnymi do chorych.
    • 0golone_jajka mój ulubiony fragment... 29.07.06, 23:38
      to jak policja wyhacza cfaniaczkuff i za cwaniakowanie (np. skręcenie z pasa do jazdy prosto w prawo podczas gdy na lewym czeka naście samochodów) daje 500 zł mandatu i 6 czy 11 punktów karnych! Dusza rośnie :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka