Dodaj do ulubionych

Ford Focus

10.04.06, 16:17
Co sądzicie o tym autku.Poradcie mi cos, bo moj znajomy sie pyta czy warto
kupic to auto.Jest z 2003 r. versja comfort(są wszystkie dodatki jakie były
dosepne.Kosztuje 26.000 PLN i co wy na to . Piszcie swoje opinie.
P.S - samochod jest ładnie utrzywany 1.6 silniek 30.000 przebieg.
Obserwuj wątek
    • bibi68 Re: Ford Focus 11.04.06, 09:35
      Tylko fakty: jezdżę takim samym, choć nieco starszym (kombi, wersja Trend,
      2001, klima, cztery poduchy, ABS, wzmocnione zawieszenie) od lipca 2004. Kupiłem
      z przebiegiem 67 tys.km.
      Do tej pory kolejno robiłem: złamane cięgno sprzęgła przy pedale (siłowniku
      hydraulicznym - robiłem sam, musiałem kupic poxilinę - trzyma mocno. gdybym
      chciał naprawic jak trzeba musiałbym kupić cały siłownik - ok. 300 zł), wymiana
      paska rozrządu (wymienili przy kupnie), uszczelnienie obudowy termostatu (15
      złotych uszczelki plus , 40 zł płyn chłodzący - ekstrakt), naprawa alrmu cobra
      (zepsuty przekażnik - koszt holowania i naprawy - ok. 150 zł), zatarty kompresor
      klimatyzacji (wymiana 1300 zł), wymiana czujnika prędkościomierza VSS (focus nie
      ma linki prędkościomierza, koszt - 225 zł), zaprawki (a'100 zł), wymiana
      uszczelniacza wybieraka biegów (a'160 zł), wymiana tarcz i klocków (ok. 300 zł),
      likwidacja zwarcia oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej (paliło
      bezpieczniki, koszt - 80 zł plus bezpieczniki), wymiana żarówek H4 (za często
      się to dzieje). Teraz czeka mnie znowu lakiernik bo gnije tylna klapa i mam
      odpryski jak to po zimie.
      Ale auto na drodze sprawuje się świetnie - ma przede wszstkim fantatstyczne
      zawieszenie z tyłu więc jeździ jak po torach. Pali od 8 do 12 litrów na setkę.
      Dla mnie i mojej rodzinki jest wygodny i poręczny - ma fajnie mały promień
      skrętu, dobrze przyspiesza i hamuje. Niestety denerwuje korozja pod maską (u
      mnie rdzewieją wszystkie śruby), pocące się półosie, łącznie skrzyni z
      silnikiem. Auto czułe na kipeskie paliwo - po 100 tys. km. podobno lubi padac
      pompa paliwa (ok. 1200 zł).

O gazie raczej zapomnij - co prawda znajdą sie fachowcy, którzy powiedzą, ze nie
      ma problemu bo jest sekwencyjna instalacja za 6000 zł ale w praktyce to
      morderstwo dla tego silnika, który ma tzw. miękką głowicę z delikatnymi
      gniazdami zaworowymi. trzeba co 15 tys.km. spfrawdzać luzy i robić korekty.
      Bywa, że po krótkim czasie nie ma już czego regulować .
      Samochód jest jednak wdzięczny w używaniu i jeszcze przez pewien czas jego
      sylwetka się nie zestarzeje.
      pzdr
      • bibi68 Re: Ford Focus 11.04.06, 09:37
        aha, dopiero teraz spojrzałem - mam jednak inny silnik - 1.8 Zetec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka