Dodaj do ulubionych

Problem z silnikiem 1,9 TDi VW

06.06.06, 12:38
Witam,

Mam problem z silnikiem 1,9 TDi w VW Golf.

Pisze najpierw na formum bo wielokrotnie sie okazywalo ze diagnoza na 'sucho'
byla trafniejsz niz ta w warsztacie.

Problem jest taki ze przy ok 1800-2100 obrotow przy malym gazie (np 55 na 3
biegu czy 75 na 4) silnik strzsznie szarpie, wystepuje to glownie kiedy
odpuszczam delikatnie gaz , wystarczy odpuscic zupelnie lub przyspieszyc i
szrpanie ustaje.

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie
Obserwuj wątek
    • uki145 Re: Problem z silnikiem 1,9 TDi VW 06.06.06, 15:54
      Witam!prawdopodobnie uszkodzona poduszka pod silnikiem .Pozdrawiam Łukasz
      • loyezoo Re: Problem z silnikiem 1,9 TDi VW 06.06.06, 17:27
        Ten typ tak ma mógłbym odpisać gdyż jeździmy w firmie nówkami transporterami z
        tym silnikiem i większość z nich ma takie szarpnięcia (nie mocne ale są) a fury
        maja po 4 do 8 tys km przebiegu:))
    • sven_b Re: Problem z silnikiem 1,9 TDi VW 06.06.06, 19:32
      Moze to wtryskiwacz.
    • silikoplast Re: Problem z silnikiem 1,9 TDi VW 07.06.06, 13:10
      wyszukiwarki na:
      www.audiklub.org/phpBB2/viewforum.php?f=5
      www.diagtronik.pl/forum/viewforum.php?f=3&sid=d8d60a0e3e42ae141ece09d830f02b23
      polecam szczególnie diagtronika, oni wiedzą wszystko.
    • jay_z Re: Problem z silnikiem 1,9 TDi VW 07.06.06, 14:29
      Mozliwe ze to przeplywomierz lub zawor EGR. Ale to jest mozliwosc, prawde ci
      powie dobry mechanik.
      • bsikorski Re: Problem z silnikiem 1,9 TDi VW 09.06.06, 10:50
        Dzieki za sugestie.

Okazalo sie ze to jednak poduszki

Pozdrawiam
        • uki145 Re: Problem z silnikiem 1,9 TDi VW 09.06.06, 11:13
          Witam! to czesta przypadlosc w tym silniku ,stad moja sugestia . Pozdrawiam
          Łukasz
          • sandomingo1 Re: Problem z silnikiem 1,9 TDi VW 09.06.06, 13:15
            Łukasz, a skąd Ty to wszystko wiesz ? Pytam poważenie, żeby nie było że się
            nabijam. Pracujesz w branży motoryzacyjnej, właśnie poprawnie zgjagnozowałeś
            kolesiowi auto? Mam nadzieję, ze nieczesto zdarzają się takie problemy z 1.9
            tdi, przymierzam się do kupna passata z 2001 r. z tym silnikiem (wiem że nie
            jesteś fanem VW, ale mam nadzieję że to dobry zakup, pomimo znanych problemów z
            zawieszeniem i elektroniką, przebieg 160 kkm, auto z dojczlandu).
            Pozdrawiam
            Michal
            • uki145 Re: Problem z silnikiem 1,9 TDi VW 09.06.06, 14:04
              Witam! jestem pasjonatem motoryzacji i traktuje ja typowo hobbystycznie.
              informacje czerpie z praktyki warsztatowej znajomych , własnego
              doswiadczenia,prasy moto . duzo pytam ,sporo jezdze i wychodza pewne rzeczy. z
              tym 1.9 TDI to był raczej trafny strzał niz 100 % pewnosc ,ze własnie to jest
              przyczyna . co do paska po liftingu w 2000 roku to jest jak najbardziej
              polecanym pojazdem ,szczególnie 1.9 TDI ( we wszystkich wersjach montowanych w
              b5 po liftingu 1.9 miały pompowtryskiwacze , to dobry silnik ,8 zaworów ,1
              wałek rozrzadu ,tania wymiana napedu rozrzadu,trzeba jednak dobrze zdiagnozowac
              turbine bo taki przebieg moze ja przy złej eksploatacji wykonczyc.problemy z
              poduszkami pod silnikiem wystepuja ,ale czesciej w starszych 1.9( 90 i 110 KM
              na zrzadzenie losu najczesciej w oktaviach). nie jest to jednak tak nagminny
              problem jak jedyna w 100% typowa usterka silnika : przepływomierz(czesto juz po
              30 tys nadaje sie do wymiany ,nie ma jednak reguł ,w pasku 1.8 t wymieniłem
              ustrojstwo po 60 tys km i jezdzi do dzisiaj bezproblemowo).problemy z zawiasem
              i elektryka poprawiono (z reszta nigdy nie twierdziłem ,ze sa jakas tragedia w
              tym modelu : z własnego doswiadczenia z B5 z 98 roku wahacze dolne przednie i
              łaczniki stabilizatora wymieniłem po 80-90 tys km i do dzisiaj ,czyli 142 tys
              km, z zawiasem nie ma zadnych problemów . amorki fabryczne maja jeszcze 60 %
              skutecznosci . tragedii nie ma ,fakt ,ze auto jezdzi w 2/3 po drogach szybkiego
              ruchu . w modelu po liftingu wahacze sa jednak wytrzymalsze . co do samego VW
              to nie przepadam z uwagi na fakt ,ze passat b5 rozczarował mnie duza iloscia
              usterek,błedów fabrycznych (1.8 T ,które odczułem na własnym portfelu) i akcji
              fabrycznych . były to przypadłosci o tyle irytujace ,ze zdazyły sie akurat w
              aucie wzorcowo eksploatowanym (ojciec jest od nowosci I włascicielem). na
              podstawie tego doswiadczenia uwazam ,ze produkty VW nie sa złe(wysoki komfort
              jazdy ,poczucie solidnosci ,rewelacyjna pozycja za kierownica ) ,ale stanowczo
              za drogie w stosunku do oferowanej jakosci (usterkowosc). Pozdrawiam Łukasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka