Dodaj do ulubionych

opel astra 1.4

26.06.06, 09:28
Witam
Mam mozliwośc kupienia opla astry I kombi z silnikiem 1.4 [60KM]- 2001 rok
jezdze około 20 tys rocznie przeważnie na trasach.
Pytanie do uzytkownikow tych aut.
Co z silnikiem? czy nie jest za slaby jak na tego typu samochód? [skatualny
uzytkownik twierdzi, ze jest ok], ja mam trochę wątpliwości, a decyzje musze
podjąć najdalej jutro.
pozdr.
Obserwuj wątek
    • pim68 Re: opel astra 1.4 26.06.06, 10:18
      Mam taką astrę od 9 lat i uważam, że nawet przy niewielkich wymaganiach co do
      osiągów samochodu te 60 koników to znacznie za mało. Jeśli chcesz miec minimum
      przyjemności z jazdy poszukaj 1,4 16V a najlepiej 1,6 16V.
      • wilk.uszatek Re: opel astra 1.4 26.06.06, 13:03
        Niestety ale to racja. Z calym szacukiem do uzytkownikow takiego silnika jak
        piszesz - to straszliwy muł. Ja mam 1.6 - 75 KM i tez zadna rewelacja. Niby
        jedzie ale jakos tak niemrawo. Szukaj 1.6 16 V - ona ma wtedy jakies 100 KM.
        • zja_wa12 Re: opel astra 1.4 26.06.06, 15:55
          Jak chcesz jeździć w trasy to coś mocniejszego bo tym nic bezpiecznie nie
          wyprzedzisz ten silnik bardziej do miasta się nadaje jak na trasy.
    • wielki_czarownik A po co Ci to auto? 27.06.06, 11:52
      Ja się takim woziłem przez 130 tysięcy kilometrów. Na trasie słabo, ale w mieście starcza. Typowy niemiecki wół roboczy. Nie do zajeżdżenia. Przez 130 tysięcy kilometrów miałem usterek na sumę 200 złotych. Reszta to wymiana materiałów eksploatacyjnych.
      Dobrze się trzyma na zakrętach. Silnik słaby, ale elastyczny. Mało pali.
      Ogólnie przyjemne autko dla spokojnego kierowcy który nie musi się dowartościowywać przejeżdżając każde skrzyżowanie jako pierwszy.
      Uważaj na silniki 1.4 16v z lat 97-98 (montowane na Węgrzech) i poszukaj auta z ocynkiem - inaczej będzie szybko rude.
    • callafior Re: opel astra 1.4 28.06.06, 16:38
      motoryzacja.interia.pl/news?inf=667355
    • jusytka Re: opel astra 1.4 28.06.06, 16:49
      Mieliśmy takie auto, niestety jest "mułowate", bo koników mało, a auto dość duże
      i cięzkie. Głównie z tego powodu go sprzedaliśmy, mimo że absolutnie nic w nim
      sie nie psuło, był niezawodny :)
      Problem był głównie przy wyprzedzaniu i podjeżdżaniu pod strome góry np w górach.
    • sven_b Re: opel astra 1.4 28.06.06, 21:23
      Odpusc sobie. Pomijajac wzgledy bezpieczenstwa jazdy takim wołkiem, podobnie jak
      kiedys Octavia I 1.4/60KM tak i Classic 1.4/60KM to klasyczne auto dzialkowca.
      Duza przestrzen bagazowa pożre grabie, szpadel, 8m siatki, taczki a nawet mala
      betoniarke (kombi). Na trasie bedziesz jednak zmuszony poruszac sie wsrod
      ospalych maruderow lub malych slabeuszy. Bedziesz wygladal jak uczeń drugoroczny
      w klasie Vb - wyrosniety i zawsze na koncu.
      • callafior Re: opel astra 1.4 29.06.06, 18:35
        I to jest właśnie istota pluralizmu - co klient to inne oczekiwania. Jedem musi
        mieć "pod maską" co najmniej 3 cyferki (z czego pierwsza to najmniej 2), a
        drugiemu wystarczy ślimak na kółkach byleby jechał. Zależy co komu jest potrzebne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka