Dodaj do ulubionych

Trasa Warszawa - Koszalin

03.07.06, 11:55
Mam pytanie do bardziej obeznanych z tą trasą - czy lepiej drogę do Koszalina
pokonać jadąc bardziej na północ tzn. przez Sierpc-Rypin-Chełmno-Tucholę czy
może bardziej na południe tzn. przez Płock-Inowrocław-Nakło-Kamień Pomorski?
(w obu przypadkach do Płońska i od Człuchowa tak samo). Kiedyś jechałem przez
Toruń i Bydgoszcz ale sporo czasu straciłem w obu miastach... Co polecacie
skoro odległościowo jest to praktycznie to samo 430-450 km...
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: Trasa Warszawa - Koszalin 03.07.06, 12:24
      Polecam wariant nr 1, tyle że przed toruniem w lubiczu uciekasz w prawo jak na Gdańsk, Świecie, a potem drogę znasz. Żaden z tych wariantów idealny nie jest, ale wyboru zbyt wielkiego nie ma.
      • mejson.e Re: Trasa Warszawa - Koszalin 03.07.06, 12:57
        pizza987 napisał:

> Polecam wariant nr 1, tyle że przed toruniem w lubiczu uciekasz w prawo jak na
        > Gdańsk, Świecie, a potem drogę znasz. Żaden z tych wariantów idealny nie jest,
        > ale wyboru zbyt wielkiego nie ma.

Też polecam z jednym zastrzeżeniem - przez Sierpc, Rypin, Chełmno drugi raz
        Torunia omijać nie musisz...

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • pizza987 Re: Trasa Warszawa - Koszalin 03.07.06, 13:25
          mejson.e napisał:

> Też polecam z jednym zastrzeżeniem - przez Sierpc, Rypin, Chełmno drugi raz
          > Torunia omijać nie musisz...

Wiedziałem że ktoś mnie opieprzy ;) Aczkolwiek znam takich co uparcie do Torunia wjeżdżają chociaż nie trzeba.

> --
          > Automobil
          > Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • simr1979 Re: Trasa Warszawa - Koszalin 03.07.06, 13:59
      zbig72 napisał:

(...)
      > może bardziej na południe tzn. przez Płock-Inowrocław-Nakło-Kamień Pomorski?

Kamień Pomorski to chyba nie bardzo, leży ponad 100 km NA ZACHÓD od Koszalina! ;)

Polecam trasę Wawa - Kazuń (tu w lewo z dwujezdniówki) i dalej wzdłuż Wisły
      przez Radziwie (lewobrzeżna dzieln. Płocka) do Włocławka (może już skończyli
      obwodnicę ? - pewnie nie), dalej w kierunku Torunia i albo przez lewobrzeżny
      Toruń (kiepściutko), albo przed Aleksandrowem Kuj w lewo skrótem do Służewa i
      dalej w prawo przez poligon wojskowy - wylatuje się za Toruniem. Potem obwodnicą
      południową Bydgoszczy i dalej albo z Nakła w prawo na Człuchów, albo dopiero w
      Pile w prawo i przez Szczecinek nad morze :)
      • frequentflyer Re: Trasa Warszawa - Koszalin 03.07.06, 14:18
        simr1979 napisał:

> zbig72 napisał:
        >
        > (...)
        > > może bardziej na południe tzn. przez Płock-Inowrocław-Nakło-Kamień Pomors
        > ki?
        >
        > Kamień Pomorski to chyba nie bardzo, leży ponad 100 km NA ZACHÓD od
        Koszalina!
        > ;)
        >
        > Polecam trasę Wawa - Kazuń (tu w lewo z dwujezdniówki) i dalej wzdłuż Wisły
        > przez Radziwie (lewobrzeżna dzieln. Płocka) do Włocławka (może już skończyli
        > obwodnicę ? - pewnie nie), dalej w kierunku Torunia i albo przez lewobrzeżny
        > Toruń (kiepściutko), albo przed Aleksandrowem Kuj w lewo skrótem do Służewa i
        > dalej w prawo przez poligon wojskowy - wylatuje się za Toruniem. Potem
        obwodnic
        > ą
        > południową Bydgoszczy i dalej albo z Nakła w prawo na Człuchów, albo dopiero w
        > Pile w prawo i przez Szczecinek nad morze :)
        masz przestarzałe wiadomości, przez poligon teraz idzie południowa obwodnica
        torunia, od nowego mostu w ciągu A1 do skrzyzowania drogi z torunia to
        bydgoszczy z drogą z torunia do inoworcławia.
        • skyddad Re: Trasa Warszawa - Koszalin 03.07.06, 14:42
          Witaj frequentflyer,
          wiesz to nic sie cholera niezmienilo od 40lat.Tak jezdzilem w roku AD 1966
          tylko wtedy AVo Simsonem.Najlepszy czas jaki sie udalo wykrecic na motocyklu to
          bylo w granicach 6 godzin.Z Ochoty do Mielna.Waskie drogi i koslawe ale puste.
          Grzalo sie 100km/h predkosc przydzwiekowa,najwieksze niebespieczenstwo to
          wieczorem furmanki nie oswietlone. Nieraz sie bylo tak zmeczonym ze czlek
          podjezdzal pod kope slomy i sie walil w nia razem z motocyklem nie zdejmujac
          chelmnu,oczywiscie jak deszcz padal.Tamtych czasow to sie nigdy mnie zapomni.
          Stop na szosie czlek stawal i sie rozgladal a za sto metrow Halt i 100starych
          zl za co panie wladzo no nie widzialem nogi na ziemi przed skrzyzowaniem.
          Robili co chcieli z czlowiekiem.Bogu dzieki ze te sku..synstwo rozdymali i
          wspopmnienie zostalo i to zle po milicjancie drogowym. 100 zl zawsze trzeba
          bylo miec w kieszeni nie ruszane,na dzikiej krainie to moglo zycie uratowac.
          Poznalem kraj w tamtych czasach jak nikt inny w Geofizyce.
          Pzdr.Sky.
      • zbig72 Re: Trasa Warszawa - Koszalin 04.07.06, 13:37
        simr1979 napisał:

> Kamień Pomorski to chyba nie bardzo, leży ponad 100 km NA ZACHÓD od
        Koszalina!

jasne, chodziło mi o Kamień Krajeński :))))
    • daniel.jed Re: Trasa Warszawa - Koszalin 03.07.06, 23:30
      Polecam pierwszy wariant. Od Świecia do Człuchowa masz pustą drogę. W drugim
      wariancie zanim się przebijesz przez Toruń, Bydgoszcz, do Nakła kręta droga. I
      cała masa TIRów.
      • frequentflyer Re: Trasa Warszawa - Koszalin 03.07.06, 23:54
        wariant z przebijaniem się przez toruń i bydgoszcz byłem uprzejmy rozbić w pył
        nieco wyżej. przebijanie przez toruń już nie obowiązuje, przez bydgoszcz nigdy
        nie obowiązywało przy wyborze wariantu południowego - nr drogi nie pamiętam.
        trochę dręczy mnie to nakło - już chyba lepiej po zjeździe w południowej
        obwodnicy bydgoszczy wrócić w jej stronę i skręcić na koronowo, tucholę, człuchów.
      • oracz_prawdziwy Re: Trasa Warszawa - Koszalin 10.08.06, 09:26
        Uwaga na Człuchów. Miejscowa Straż Miejska czy Gminna ma kapitalne źródło
        zarobków. Ustawiają radary w przedziwnych miejscach ale przede wszystkim tam
        gdzie wszystko wskazuje na to że nie ma żadnych ograniczeń prędkości. W
        majestacie prawa ślą ludziom na wszystkie strony Polski mandaty. Dowiedziałem
        się że siedmioro znajomych w tym jedna zakonnica (a nie jest to ta która wozi
        Luisa de Funes) zostało w ten sposób ukaranych.
    • doda-elektroda bez kombinowania, jedź 10 i 23 04.07.06, 09:31
      to jest najlepsza trasa.

Do Płońska wiadomo, potem jakoś da się wytrzymać. Przed Toruniem przejeżdżasz
      mostem w Lubiczu na lewy brzeg Wisły i nowiutką obwodnicą bez najmniejszych
      problemów mijasz gród pierników. Miasto Bromberg podobnie, też mijasz bez
      stresu po leśnej obwodnicy. Potem wyjeżdżasz na drogę 23 i do czasu połączenia
      się z trasą z Poznania jest całkiem OK.

W warunkach letniego tłoku i zakładając, że jedziesz w ciągu dnia, powinieneś
      zajechać z Wawy do Koszalina w 7 godzin. Oczywiście jadąc jak człowiek,
      spokojnie i bez stresu, z przystankami na wysikanie dzieci, na papu, na
      rozprostowanie kości etc.
      • zbig72 Re: bez kombinowania, jedź 10 i 23 04.07.06, 13:35
        dzieki za wszystkie rady :)
        • xxxxxx666 Re: bez kombinowania, jedź 10 i 23 04.07.06, 18:29
          Uwaga na 10 od Płońska do Drobina jest remont. Czekają tam różne atrakcje między
          innymi światła i ruch wahadłowy.
    • robert888 Re: Trasa Warszawa - Koszalin 10.08.06, 09:32
      dygasz taksówką wieczorem na Centralny, wsiadasz w kuszetkę, myjesz zęby,
      puszczasz baka i zasypiasz. Rano budzisz się 100km przed Koszalinem, myjesz
      zęby, jesz śniadanie i rzeski wychodzisz na dworzec w Koszalinie.
    • konrad.boryczko Re: Trasa Warszawa - Koszalin 09.11.06, 20:44
      Witam.
      Przeczytalem caly watek i chyba wiem jak jechac. No moze wiedzialbym 3 miesiace temu.
      W zwiazku z tym zapytuje, czy powyzsze info sa aktualne. Zakladajac, ze bede smigac w niedzielny ranek i przedpoludnie w listopadzie. I czy czas 7 godzin jest realny?
      P.S. Kuszetek nie lubie, paliwo i bilet kolejowy wychodza tyle samo:)
      Z gory dzieki.
      • pizza987 Re: Trasa Warszawa - Koszalin 09.11.06, 21:54
        Czas przejazdu realny, tydzień temu były tylko zwężenia zaraz za Płońskiem, ale w niedzielę będzie spokój.
      • doda-elektroda jak najbardziej aktualny 10.11.06, 01:09
        a nawet bardziej niż 3 miesiące temu, bo jak jechałam przez Drobin 3 tygodnie
        nazad to była już tylko jedna wahadłówka - może i tę zdjęli, więc od Płońska do
        Drobina czeka Cię nówka asfalcik.

Na zachód od Bydgoszczy nie byłam od pół roku, ale ze stron GDDKiA nie wynika,
        żeby działo się tam coś strasznego.
    • konrad.boryczko Re: Trasa Warszawa - Koszalin 10.11.06, 19:12
      Dziekuje.
      Wygrywa wariant przez Swiecie ze zwiedzaniem pieknego Chelmna jako odpoczynek dla prawej stopy:)
      pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka