bona5 21.07.06, 16:11 czesc wam mieliscie dziwna prace waszej skrzyni tz po 20km zaczyna sie ciezej przerzucac biegi pomozcieco cos sie psuje ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
skyddad Re: wasza skrzynka 22.07.06, 13:04 Witaj, podaj troche szczegolow; Jaki przedtem byl olej w skrzyni; Syntetyk czy mineralny bardzo wazne. jezeli Mineralny to juz znamy przyczyne,syfy ktore byly przyklejone do scianek szkrzyni sie odkleily i ruszyly w podroz do lozysk i wszystkich ciernych elementow.na te syfy skladaja sie drobniutkie opilki metalowe,ktore po jakim s czasie zatrzymaja totalnie skrzynie albo ona sie rozleci. Jezeli syntetyk byl i teraz tez jest to czy aby wlasciwy poziom sprawdz.Moze faktycznie wydwalo Ci sie i spusciles olej z silnika. pzdr.Sky. Link Zgłoś
bona5 Re: wasza skrzynka 22.07.06, 13:55 nie wiem co tam byko lane ale sadze ze olej tam nie byl wymieniany jest to polowka sprowadzona przebieg 124tys 98r ma sens ponowna wymiana oleju? Link Zgłoś
black_code Re: wasza skrzynka 22.07.06, 14:03 bona5 napisała: > nie wiem co tam byko lane ale sadze ze olej tam nie byl wymieniany jest to > polowka sprowadzona przebieg 124tys 98r ma sens ponowna wymiana oleju? A po cos ty wymienial olej?, w Polo jak dobrze zrozumialem oleju nie ma potrzeby wymieniac tym bardzie po tak malym przebiegu . Jesli to Polo z lat 97-2000 jest mozliwosc ze to wada fabryczna skrzyni biegow ,wielkiej tragiedii nie ma kupisz sobie uzywana kosztuje tyle co dobre buty. W VW od 20 ponad lat nie ma obowiazku wymiany oleju w skrzyni biegow a jesli juz wymieniasz do dowiedz sie na jaki . Link Zgłoś
bona5 Re: wasza skrzynka 22.07.06, 14:30 postanowilem wymienic bo brakowalo 04 litra mechanik powiedzial ze to duzo nie dolewalem bo nie wiem co tam bylo wymienilem calosc nazwy nie pamietam ale byl dosc drogi 40 zl za litr Link Zgłoś
skyddad Re: wasza skrzynka 22.07.06, 17:10 Jestesmy w dommu.Musisz zalac skrzynie polsyntetykiem silnikowym í pojezdzsic jeden tydzien i natychmiast spuscic.Zobacczysz co tam bylo.To cala historia lat poprzednich.olekj bedzie koloru srebrnego.Po tygodniu jeszcze raz zalewasz polsyntetykiem silnikowym i po 3 tygiodniach spuszczasz on winiemn byc juz czysciejszy i dopiero wtdy zalewasz normalnym syntetykiem przekladniowym. Nie wasz sie jezdzic wiecej na tych opilach gdyz sie wepchniesz w powazne koszty. Pzdr.Sky. P.S Robilem to samo z moja Camry ,miala skrzynie na minerale i po 350.000km zalalem polsyntetykiem i po tygodniu tez bylodziwnie odrazu spuscilem i co byla zupa srebrna.Wykonalem te operacje totalnie trzy krotmnie i pozniej juz na synbtetylu zrobilem 60.000 tys do wymiany.jakio komfort w zimie kiedy przy minus 20C odjezdzas jakl wlecie zdnych oporow.Zuzycie paliwa jak wlecie.Pod warunkiemze sa orginalne ooslony rury przed katem,ktroe powioduja blyskawiczne nagrzewanie sie kata i silnika rowniez. Sky. Link Zgłoś
bona5 Re: wasza skrzynka 22.07.06, 18:36 wielkie dzienki tak zrobie ale ten pierwszy tydzien yo ile zrobiles kilosow ile kosztuje polsyntetyk Link Zgłoś