panzerwaffe 26.07.06, 16:44 czy auto z automatem pali wiecej niz takie samo auto z normalną skrzynią ? Jesli tak to mniej wiecej o ile ? macie jakies wlasne spostrzezenia? Link Zgłoś Obserwuj wątek
nautilus.pompilius Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 16:55 Trochę więcej pali. Według tego, co podają w danych fabrycznych, to różnica wynosi ok. 1 litra/100 km. I jeśli nie jest to naprawdę szybkie auto z olbrzymim momentem obrotowym, to po czorta automat. Link Zgłoś
panzerwaffe Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 17:03 nautilus.pompilius napisał: > I jeśli nie jest to naprawdę szybkie auto z olbrzymim momentem obrotowym, to po > czorta automat. pewnie bedzie vectra 1.8 , czy jakas astra. A automat ? dlatego ze ostatnio mialem okazje troszke jezdzic automatami i musze przyznac , ze bardzo przypadly mi do gustu. Link Zgłoś
do.ki Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 18:14 > I jeśli nie jest to naprawdę szybkie auto z olbrzymim > momentem obrotowym, to po czorta automat. Bo nie ma nic lepszego do auta miejskiego, chocby typu Panda czy Micra, niz automat. Komu by sie chcialo w miescie biegami mieszac? Jestem drugim po zonie uzytkownikiem Micry z automatem (to zreszta juz druga) i z reka na sercu poswiadcze- w ruchu miejskim tylko automat. Link Zgłoś
mike68 Re: szukałem tyklo manuala - to już historia 26.07.06, 17:08 ale.. zależy od skrzyni - mam tiptronika w 320d komfort nieporównywalny - w porównaniu z manualem spalanie identyczne / katalogowo / mnie przy 150km/h wskazuje 5,4 litra / komputer pokładowy - teraz sam zadaj sobie pytanko. Dla mnie manul już nie istnieje od czerwca - królestwo za automaty :)) Link Zgłoś
odin-2 Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 21:12 normalne 4o biegowe-o ok.8% wieksze spalanie tiptronic - takie samo spalanie co manual Link Zgłoś
mike68 Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 22:54 no włąśnie , mając tiptronica nie widzę różnicy a w książce pisało że ok 1litr ale tam był cały czas steptronik i inne normalne automaty Niezła frajda z tym tiptronicem a zawsze można przezucać manualnie biegi czyli + lub - , tego nie zdążyłęm wypróbować ale za to znalazłem coś ciekawego dopiero po 14 dniach tzw. kick down o czym nie wiedziałem Link Zgłoś
cc_2004 Re: albo mniejsze 26.07.06, 21:27 znam 2 właścicieli samochodów z automatami (CVT i MMT), którym samochody te palą mniej niż analogiczne wersje ze skrzynią mechaniczną. Z założenia automat powinien lepiej (czyt. bardziej ekonomicznie) operować przełożeniami niż człowiek z ciężką, albo niewyważoną nogą. Link Zgłoś
mooj Re: albo mniejsze 26.07.06, 21:38 "lepiej (czyt. bardziej ekonomicznie)" ? nie sądzę aby pod to kryterium były projektowane i programowane autoamtyczne skrzynie biegów:) takze bezstopniowe może w niedalekiej przyszłości może jako jedna z opcji do wyboru ale na razie uważam że nie mozna twierdzić że lepiej = ekonomiczniej (czytaj "zminimalizowac zużycie paliwa ") Link Zgłoś
do.ki Re: albo mniejsze 26.07.06, 22:10 cc_2004 napisał: > znam 2 właścicieli samochodów z automatami (CVT i MMT) Osmiele sie twierdzic, ze to byly osoby o jakims dziwnym stylu jazdy. Pojezdziwszy sobie i CVT, i klasycznym automatem, mysle, ze nie ma cudow- straty w ukladzie przeniesienia napedu z automatyczna skrzynia biegow sa wieksze. Jesli spalanie wychodzi takie samo lub mniejsze, to znaczy, ze kierowca dostosowal styl jazdy do rozlazlosci automatu (czytaj- nie za mocno deptac po gazie, bo kickdown, odpowiednio wczesnie zdejmowac noge z gazu, bo hamowanie silnikiem nie takie jak w manualu). Chcac jezdzic automatem tak, jak manualem, trzeba wlac wiecej paliwa. Do Micry 1.2 zdarza mi sie wlac 8.5 l/100 km. No i co z tego? Benzyna na razie w Europie jest tania, sadzac po ilosci samochodow, ktore tulaja sie po drogach. Ale to juz osobny temat. Link Zgłoś
devote Re: albo mniejsze 26.07.06, 22:12 juz od okolo 15 lat jezdze automatami w tej chwili nie wyobrazam sobie jazdy manualem automat to komfort i wygoda Link Zgłoś
do.ki Re: albo mniejsze 26.07.06, 22:35 devote napisał: > automat to komfort i wygoda Tu sie zgodze. Faktycznie, automat to cos dla leniuchow. Poza tym w USA jezdzi sie chyba jednak troche inaczej. A w Polsce to juz w ogole. Trzeba sobie radzic z Corsami, ktore wyprzedzaja po pasie awaryjnym (zaobserwowane pod Lomiankami- samochod w barwach TPSA). > w tej chwili nie wyobrazam sobie jazdy manualem To nie moja wina, ze brak ci wyobrazni. Link Zgłoś
devote Re: albo mniejsze 26.07.06, 23:11 do.ki napisał: > > To nie moja wina, ze brak ci wyobrazni. a co ma wspolnego wyobraznia z automatem? automatyzacja i komputeryzacja to przyszlosc Link Zgłoś
do.ki Re: albo mniejsze 27.07.06, 12:21 devote napisał: > a co ma wspolnego wyobraznia z automatem? Napisales "w tej chwili nie wyobrazam sobie jazdy manualem" i do tych slow sie odnioslem. Skoro nie mozesz wyobrazic sobie jazdy manualem, to znaczy, ze wyobraznia szwankuje. > automatyzacja i komputeryzacja to przyszlosc Bez watpienia. Link Zgłoś
greenblack Oczywiście, można ruszać z dwójki i zaraz wrzucać 27.07.06, 12:41 piątkę, ale wtedy powstają całkiem spore naprężenia. Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 23:01 Honda Accord z automatem wg. producenta pali mniej niz z manualem. Mozesz zalozyc ze: a) jezeli automat ma mniej przelozen niz manual, to najprawdopodobniej bedzie palil wiecej b) skrzynie typu DSG i zautomatyzowane manuale sa bardziej oszczedne niz tradycyjne automaty c) przekladnie CVT sa mniej oszczedne od CVT/zautomatyzowanych manuali, ale nadal lepsze od automatu. Link Zgłoś
crannmer Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 23:31 Duzy wplyw na oszczednosc (IMHO wiekszy, niz ilosc biegow) ma obecnosc i charakterystyka ukladu zwierajacego mechanicznie sprzeglo hydrokinetyczne. Ale niestety w prospektach informacji na ten temat malo. MfG C. Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 27.07.06, 09:39 O ile sie nie myle (a moge sie mylic:) ) to praktycznie wszystkie skrzynie maja blokowanie sprzegla hydrokinetycznego na najwyzszym biegu. Znaczaca czesc skrzyn potrafi tez to zrobic na przedostatnim biegu a wiekszosc nowych konstrukcji robi to na kazdym biegu. Jezeli mnie pamiec nie myli, to np. automat Hondy potrafi na kazdym biegu zablokowac sprzeglo. A propos Hondy, to w prospektach Accorda pisza ze wersja z 5-cio biegowym automatem pali mniej niz z 5-cio biegowym manualem - zarowno w miescie jak i na trasie. Dopiero 6-cio biegowy manual jest oszczedniejszy, ale tylko minimalnie. Moim zdaniem oznacza to ze w realnym zyciu automat bedzie palil mniej - zeby w manualu uzyskac dobre zuzycie paliwa trzeba stosowac rozne sztuczki a automat robi to za nas. Link Zgłoś
01boryna podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 00:11 Roznice w spalaniu sa niewielkie - moze 1 moze 2 litry na 100km. Dla mnie jest to sprawa drugorzedna w porownaniu z wygoda skrzyni automatycznej. Nie wyobrazam sobie powrotu do mauala. Niestety doplata okolo 2000 euro jest dla wielu kupujacych zbyt duzym wydatkiem... Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 09:42 A ja przesiadlem sie z automatu na manuala i to nie ze wzgledow ekonomicznych, ale dlatego ze wkurza mnie jak samochod za mnie decyduje + nie moge nerowow wytrzymac czasu zmiany biegu w automacie. Rutynowo tez wylaczam kontrole trakcji :) P.S. Moim zdaniem przyszlosc lezy w pojazdach ze skrzyniami DSG :) Link Zgłoś
andrzejostrowski Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 11:43 Mam octavie 1.9 w skrzyni DSG, kolega kupl Octavie taka sama w maualu - roznica w spalaniu waha sie w granicach 0.3 0.6 litra na 100 km. Jestem bardzo zadowolony, skrzynia DSG to inny swiat jesli chodzi o automaty, bardzo polecam. Link Zgłoś
737ng Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 23:06 A ja myslalem, ze oktawie ma sie w garazu, nie w skrzyni... ;) K. Link Zgłoś
01boryna Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 15:23 marekatlanta71 napisał: > A ja przesiadlem sie z automatu na manuala i to nie ze wzgledow ekonomicznych, > ale dlatego ze wkurza mnie jak samochod za mnie decyduje wspolczesne automaty pracuja na tyle doskonale ze czlowiek moze w zasadzie tylko potwierdzac slusznosc podjetych przez automat decyzji. Naprawde nie widze ani jednego powodu dla ktorego mialbym jezdzic manualem... + nie moge nerowow > wytrzymac czasu zmiany biegu w automacie. Musisz byc strasznie szybki :) Rutynowo tez wylaczam kontrole trakcj > i :) Hardcorowiec z ciebie :) > > P.S. Moim zdaniem przyszlosc lezy w pojazdach ze skrzyniami DSG :) racja Link Zgłoś
devote Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 15:41 w trybie automatycznym (D) praca skrzyni zalezy od tego jak operujemy pedalem gazu.Po prostu trzeba sie przyzwyczaic i poznac samochod.Gdy przelaczamy na tryb manualny (jak w tiptroniku) to wtedy kierowca decyduje o zmianach biegow jak w manualu. Ja tu nie widze zadnego problemu Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 16:01 Przyznam sie ze kupno samochodu z manualem mialo tez inne powody: a) w PL wynajecie pojazdu z automatem jest zwykle dosc kosztowne a jezdzac stale z automatem zapomina sie umiejetnosci zmiany biegow b) marzy mi sie za kilka lat jakis naprawde sportowy samochod - w tym momencie nadal wiele z nich ma manuale... Link Zgłoś
notmyself Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 16:36 Z krótkich doświadczeń z tipem wnioskuje że to zdaje egzamin w naprawdę mocnym aucie. Inaczej frajda z jazdy znika w czelusciach tej konstrukcji. Zwłaszcza gdy porównać do manuala z quattro. I jeśli chcemy tym jechać, a nie toczyć się to napewno spali więcej niż manual. Raz miałem natomiast okazję wypróbować multitronica i to już inna bajka jest. Pomijając subiektywne odczucia to z tym ustrojstwem autko hula. Inne sprawa, że im bardziej zabutowałem tym bardziej czerwony robił się właściciel :) Link Zgłoś
737ng Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 23:10 > a) w PL wynajecie pojazdu z automatem jest zwykle dosc kosztowne a jezdzac stal > e > z automatem zapomina sie umiejetnosci zmiany biegow Zaskoczyles mnie - jak dlugo jezdziles z automatem? Kiedys zastanawialem sie czy mozna "zgubic" ta umiejetnosc, ale po 5 latach z automatem kupilem auto z reczna skrzynia i nie mialem zadnych problemow. Teraz jezdze dwoma na zmiane, jedno automat drugie wajcha i jedyna na czym sie lapie to chec wysprzeglenia automatu przed uruchomieniem silnika. Potem juz nic. Pozdrawiam, K. Link Zgłoś