Dodaj do ulubionych

automatyczna skrzynia - podobno wieksze spalanie ?

26.07.06, 16:44
czy auto z automatem pali wiecej niz takie samo auto z normalną skrzynią ?
Jesli tak to mniej wiecej o ile ? macie jakies wlasne spostrzezenia?
Obserwuj wątek
    • nautilus.pompilius Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 16:55
      Trochę więcej pali. Według tego, co podają w danych fabrycznych, to różnica
      wynosi ok. 1 litra/100 km. I jeśli nie jest to naprawdę szybkie auto z olbrzymim
      momentem obrotowym, to po czorta automat.
      • panzerwaffe Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 17:03
        nautilus.pompilius napisał:

> I jeśli nie jest to naprawdę szybkie auto z olbrzymim momentem obrotowym, to
        po > czorta automat.

pewnie bedzie vectra 1.8 , czy jakas astra.

A automat ? dlatego ze ostatnio mialem okazje troszke jezdzic automatami i
        musze przyznac , ze bardzo przypadly mi do gustu.
      • do.ki Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 18:14
        > I jeśli nie jest to naprawdę szybkie auto z olbrzymim
        > momentem obrotowym, to po czorta automat.

Bo nie ma nic lepszego do auta miejskiego, chocby typu Panda czy Micra, niz
        automat. Komu by sie chcialo w miescie biegami mieszac?

Jestem drugim po zonie uzytkownikiem Micry z automatem (to zreszta juz druga) i
        z reka na sercu poswiadcze- w ruchu miejskim tylko automat.
    • mike68 Re: szukałem tyklo manuala - to już historia 26.07.06, 17:08
      ale.. zależy od skrzyni - mam tiptronika w 320d komfort nieporównywalny - w
      porównaniu z manualem spalanie identyczne / katalogowo / mnie przy 150km/h
      wskazuje 5,4 litra / komputer pokładowy - teraz sam zadaj sobie pytanko.
      Dla mnie manul już nie istnieje od czerwca - królestwo za automaty :))
      • mike68 Re: upss, patrzałem teraz - jest litr różnicy b/t 26.07.06, 17:46
    • odin-2 Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 21:12
      normalne 4o biegowe-o ok.8% wieksze spalanie

tiptronic - takie samo spalanie co manual
      • mike68 Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 22:54
        no włąśnie , mając tiptronica nie widzę różnicy a w książce pisało że ok 1litr
        ale tam był cały czas steptronik i inne normalne automaty
        Niezła frajda z tym tiptronicem a zawsze można przezucać manualnie biegi
        czyli + lub - , tego nie zdążyłęm wypróbować ale za to znalazłem coś ciekawego
        dopiero po 14 dniach tzw. kick down o czym nie wiedziałem
    • cc_2004 Re: albo mniejsze 26.07.06, 21:27
      znam 2 właścicieli samochodów z automatami (CVT i MMT), którym samochody te
      palą mniej niż analogiczne wersje ze skrzynią mechaniczną.
      Z założenia automat powinien lepiej (czyt. bardziej ekonomicznie) operować
      przełożeniami niż człowiek z ciężką, albo niewyważoną nogą.
      • mooj Re: albo mniejsze 26.07.06, 21:38
        "lepiej (czyt. bardziej ekonomicznie)"
        ?
        nie sądzę aby pod to kryterium były projektowane i programowane autoamtyczne
        skrzynie biegów:) takze bezstopniowe

może w niedalekiej przyszłości
        może jako jedna z opcji do wyboru

ale na razie uważam że nie mozna twierdzić że lepiej = ekonomiczniej
        (czytaj "zminimalizowac zużycie paliwa ")
      • do.ki Re: albo mniejsze 26.07.06, 22:10
        cc_2004 napisał:

> znam 2 właścicieli samochodów z automatami (CVT i MMT)

Osmiele sie twierdzic, ze to byly osoby o jakims dziwnym stylu jazdy.

Pojezdziwszy sobie i CVT, i klasycznym automatem, mysle, ze nie ma cudow- straty
        w ukladzie przeniesienia napedu z automatyczna skrzynia biegow sa wieksze.
        Jesli spalanie wychodzi takie samo lub mniejsze, to znaczy, ze kierowca
        dostosowal styl jazdy do rozlazlosci automatu (czytaj- nie za mocno deptac po
        gazie, bo kickdown, odpowiednio wczesnie zdejmowac noge z gazu, bo hamowanie
        silnikiem nie takie jak w manualu).

Chcac jezdzic automatem tak, jak manualem, trzeba wlac wiecej paliwa. Do Micry
        1.2 zdarza mi sie wlac 8.5 l/100 km. No i co z tego? Benzyna na razie w Europie
        jest tania, sadzac po ilosci samochodow, ktore tulaja sie po drogach. Ale to juz
        osobny temat.
        • devote Re: albo mniejsze 26.07.06, 22:12
          juz od okolo 15 lat jezdze automatami
          w tej chwili nie wyobrazam sobie jazdy manualem
          automat to komfort i wygoda
          • do.ki Re: albo mniejsze 26.07.06, 22:35
            devote napisał:

> automat to komfort i wygoda

Tu sie zgodze. Faktycznie, automat to cos dla leniuchow. Poza tym w USA jezdzi
            sie chyba jednak troche inaczej. A w Polsce to juz w ogole. Trzeba sobie radzic
            z Corsami, ktore wyprzedzaja po pasie awaryjnym (zaobserwowane pod Lomiankami-
            samochod w barwach TPSA).

> w tej chwili nie wyobrazam sobie jazdy manualem

To nie moja wina, ze brak ci wyobrazni.
            • devote Re: albo mniejsze 26.07.06, 23:11
              do.ki napisał:

> > To nie moja wina, ze brak ci wyobrazni.

a co ma wspolnego wyobraznia z automatem?
              automatyzacja i komputeryzacja to przyszlosc
              • do.ki Re: albo mniejsze 27.07.06, 12:21
                devote napisał:

> a co ma wspolnego wyobraznia z automatem?

Napisales "w tej chwili nie wyobrazam sobie jazdy manualem" i do tych slow sie
                odnioslem. Skoro nie mozesz wyobrazic sobie jazdy manualem, to znaczy, ze
                wyobraznia szwankuje.

> automatyzacja i komputeryzacja to przyszlosc

Bez watpienia.
        • cc_2004 Re: fakt, że jeżdżą raczej "leniwie" ;-) (b/t) 26.07.06, 22:28

• greenblack Oczywiście, można ruszać z dwójki i zaraz wrzucać 27.07.06, 12:41
          piątkę, ale wtedy powstają całkiem spore naprężenia.
    • marekatlanta71 Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 23:01
      Honda Accord z automatem wg. producenta pali mniej niz z manualem. Mozesz
      zalozyc ze:
      a) jezeli automat ma mniej przelozen niz manual, to najprawdopodobniej bedzie
      palil wiecej
      b) skrzynie typu DSG i zautomatyzowane manuale sa bardziej oszczedne niz
      tradycyjne automaty
      c) przekladnie CVT sa mniej oszczedne od CVT/zautomatyzowanych manuali, ale
      nadal lepsze od automatu.

• crannmer Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 26.07.06, 23:31
        Duzy wplyw na oszczednosc (IMHO wiekszy, niz ilosc biegow) ma obecnosc i
        charakterystyka ukladu zwierajacego mechanicznie sprzeglo hydrokinetyczne. Ale
        niestety w prospektach informacji na ten temat malo.

MfG

C.
        • marekatlanta71 Re: automatyczna skrzynia - podobno wieksze spala 27.07.06, 09:39
          O ile sie nie myle (a moge sie mylic:) ) to praktycznie wszystkie skrzynie maja
          blokowanie sprzegla hydrokinetycznego na najwyzszym biegu. Znaczaca czesc skrzyn
          potrafi tez to zrobic na przedostatnim biegu a wiekszosc nowych konstrukcji robi
          to na kazdym biegu. Jezeli mnie pamiec nie myli, to np. automat Hondy potrafi na
          kazdym biegu zablokowac sprzeglo. A propos Hondy, to w prospektach Accorda pisza
          ze wersja z 5-cio biegowym automatem pali mniej niz z 5-cio biegowym manualem -
          zarowno w miescie jak i na trasie. Dopiero 6-cio biegowy manual jest
          oszczedniejszy, ale tylko minimalnie. Moim zdaniem oznacza to ze w realnym zyciu
          automat bedzie palil mniej - zeby w manualu uzyskac dobre zuzycie paliwa trzeba
          stosowac rozne sztuczki a automat robi to za nas.
    • 01boryna podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 00:11
      Roznice w spalaniu sa niewielkie - moze 1 moze 2 litry na 100km. Dla mnie jest
      to sprawa drugorzedna w porownaniu z wygoda skrzyni automatycznej. Nie
      wyobrazam sobie powrotu do mauala. Niestety doplata okolo 2000 euro jest dla
      wielu kupujacych zbyt duzym wydatkiem...
      • marekatlanta71 Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 09:42
        A ja przesiadlem sie z automatu na manuala i to nie ze wzgledow ekonomicznych,
        ale dlatego ze wkurza mnie jak samochod za mnie decyduje + nie moge nerowow
        wytrzymac czasu zmiany biegu w automacie. Rutynowo tez wylaczam kontrole trakcji :)

P.S. Moim zdaniem przyszlosc lezy w pojazdach ze skrzyniami DSG :)
        • andrzejostrowski Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 11:43
          Mam octavie 1.9 w skrzyni DSG, kolega kupl Octavie taka sama w maualu - roznica
          w spalaniu waha sie w granicach 0.3 0.6 litra na 100 km. Jestem bardzo
          zadowolony, skrzynia DSG to inny swiat jesli chodzi o automaty, bardzo polecam.
          • 737ng Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 23:06
            A ja myslalem, ze oktawie ma sie w garazu, nie w skrzyni...

;)

K.
        • 01boryna Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 15:23
          marekatlanta71 napisał:

> A ja przesiadlem sie z automatu na manuala i to nie ze wzgledow ekonomicznych,
          > ale dlatego ze wkurza mnie jak samochod za mnie decyduje

wspolczesne automaty pracuja na tyle doskonale ze czlowiek moze w zasadzie tylko
          potwierdzac slusznosc podjetych przez automat decyzji. Naprawde nie widze ani
          jednego powodu dla ktorego mialbym jezdzic manualem...

+ nie moge nerowow
          > wytrzymac czasu zmiany biegu w automacie.

Musisz byc strasznie szybki :)

Rutynowo tez wylaczam kontrole trakcj
          > i :)

Hardcorowiec z ciebie :)

>
          > P.S. Moim zdaniem przyszlosc lezy w pojazdach ze skrzyniami DSG :)

racja
          • devote Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 15:41
            w trybie automatycznym (D) praca skrzyni zalezy od tego jak operujemy pedalem
            gazu.Po prostu trzeba sie przyzwyczaic i poznac samochod.Gdy przelaczamy na
            tryb manualny (jak w tiptroniku) to wtedy kierowca decyduje o zmianach biegow
            jak w manualu.

Ja tu nie widze zadnego problemu
            • marekatlanta71 Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 16:01
              Przyznam sie ze kupno samochodu z manualem mialo tez inne powody:
              a) w PL wynajecie pojazdu z automatem jest zwykle dosc kosztowne a jezdzac stale
              z automatem zapomina sie umiejetnosci zmiany biegow
              b) marzy mi sie za kilka lat jakis naprawde sportowy samochod - w tym momencie
              nadal wiele z nich ma manuale...
              • notmyself Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 16:36
                Z krótkich doświadczeń z tipem wnioskuje że to zdaje egzamin w naprawdę mocnym
                aucie. Inaczej frajda z jazdy znika w czelusciach tej konstrukcji. Zwłaszcza gdy
                porównać do manuala z quattro. I jeśli chcemy tym jechać, a nie toczyć się to
                napewno spali więcej niż manual. Raz miałem natomiast okazję wypróbować
                multitronica i to już inna bajka jest. Pomijając subiektywne odczucia to z tym
                ustrojstwem autko hula. Inne sprawa, że im bardziej zabutowałem tym bardziej
                czerwony robił się właściciel :)
              • 737ng Re: podobno wieksze spala - obojetne 27.07.06, 23:10
                > a) w PL wynajecie pojazdu z automatem jest zwykle dosc kosztowne a jezdzac stal
                > e
                > z automatem zapomina sie umiejetnosci zmiany biegow

Zaskoczyles mnie - jak dlugo jezdziles z automatem? Kiedys zastanawialem sie czy
                mozna "zgubic" ta umiejetnosc, ale po 5 latach z automatem kupilem auto z reczna
                skrzynia i nie mialem zadnych problemow. Teraz jezdze dwoma na zmiane, jedno
                automat drugie wajcha i jedyna na czym sie lapie to chec wysprzeglenia automatu
                przed uruchomieniem silnika. Potem juz nic.

Pozdrawiam,
                K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka