Dodaj do ulubionych

problem z klimą

04.09.06, 19:00
Klimatyzacja w samochodzi była dopełniana jakieś dwa miesiące temu. do tej
pory wszystko było ok. Jednak wczoraj zauważyłam, że po włączeniu klimy, nie
dmucha już zimne powietrze. Jednak ciepłe przy ogrzewaniu jest. Jaki może być
powód tego, że klima nie dziala? Może ten gaz sie ulatnia? Czy może byc inny
powód? Ile kosztuje sprawdzenie klimatyzacji, oraz napełnienie (samochód
dopiero niedawno kipiłam)
Obserwuj wątek
    • souls_hunter Re: problem z klimą 04.09.06, 19:22
      Bardzo mozliwe ze jest rozszczelniona na simeringach i gaz sobie byl wzial i uciekl. On czasem tak robi. Simeringi to takie gumowe kolka-uszczelki przy pol aczeniach aluminiowych odcinkow rurek nie widoczne z zewnatrz. Cieple powietrze to natomiast zupelnie inna bajka i nie ma nic wspolnego z klima. Ja placilem za napelnienie (bez odgrzybiania i innych czarow-marow) w tym roku latem 150-200 zl (nie pamietam dokladnie). Jesli samochod ma gwarancje to wiez go do ASO i niech dlubia w ramach tejze.
      • madzia.a Re: problem z klimą 04.09.06, 20:25
        A ile kosztuje sprawdzenie co sie w tej klimatyzacji zepsuło, jesli to jest ta
        uszczelka? I czy moge jeżdzic na nienapełnionej klimatyzacji, bo slyszałam, ze
        powinno sie ja od czasu do czasu puszczać.
        • sven_b Re: problem z klimą 04.09.06, 21:56
          Uklad jest nieszczelny, co oprocz braku chlodzenia objawia sie slyszalnym
          syczeniem przy dluzszej pracy. Sensu jezdzenia z tym nie ma bo skoro nie chlodzi
          to po co bez powodu obciazac uklad. Sprawdzenie i nabicie to koszt ok.
          150-200pln, ale najpierw niech usuną nieszczelnosc, a potem nabiją :-)
          • madzia.a Re: problem z klimą 05.09.06, 09:52
            Jeśli nie będe korzystać z klimy, musze ją napełniać?
            • sven_b Re: problem z klimą 05.09.06, 10:22
              Powinno sie, chociazby ze wzgledu na fakt ze klima co jakis czas musi
              popracowac. Jezeli zostawisz tak do nastepnego lata, to moze sie okazac ze
              przywrocenie jej do poprawnego dzialania wymagac bedzie wiekszych kosztow. To
              tak jak z calym samochodem - lepiej jak jezdzi niz stoi.
    • lew_ Re: problem z klimą 05.09.06, 10:10
      Jesli klimy nie chcesz wlaczac to mozesz jezdzic z pustym
      ukladem.Nieszczelnosci wykrywa sie bardzo prosto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka