ajaskolski 08.09.06, 09:40 Rozgladam sie za oponami letnimi zoznaczeniem M+S, czy są jakies godne polecenia ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
zdecydowany4 Re: Opony letnie M+S 08.09.06, 09:42 Oznaczenie M+S to opony zimowe(z angielskiego błoto i snieg) Link Zgłoś
simr1979 M+S to opony 08.09.06, 09:45 WIELOSEZONOWE...więc lepiej już użytkować je jako letnie, niż jako zimowe. Link Zgłoś
skyddad Juz niedlugo bedzie zakaz uzywania opon... 08.09.06, 11:23 Wieleosezonowych.Tak przynajmniej z tego co slyszalem chca wprowadzic w Szwecji. Po tych paru latach doswiadczen okazalo sie ze opony wielosezonowe taka sama maja wypadkowosc w zimie jak letnie.Bedzie tak; na zime zimowe a na lato letnie z tym ze unas jest przepis ktory nas zmusza do tego przejscia. Bardzo duzo ludzi jezdzi na tych pseudo-zimowo-letnich caly rok co wcale nie zminiesza wypadko ani w zimie ani wlecie.jest wieksze tej oponyzuzyxcie wlecie a zarazem wiecej dostaje sie do atmosfery pylu. pzdr.Sky. Link Zgłoś
ktbb Re: Juz niedlugo bedzie zakaz uzywania opon... 08.09.06, 12:58 Ale to nie jest w związku z pytaniem. On się pomylił. Czy np. moja opona Yokohama WINTER (mająca oznaczenie M+S) może być letnia? Ona jest zimowa a nadaje się do jazdy po błocie. Ktoś tu kiedyś nadinterpretował to jako opony wielosezonowe i stąd zamieszanie. Link Zgłoś
glupi_antos Re: Juz niedlugo bedzie zakaz uzywania opon... 08.09.06, 13:17 I jak Ci się na niej jeździ zimą? Masz porównanie do innych opon np. Dunlopów, Goodyearów? Link Zgłoś
ktbb Re: Juz niedlugo bedzie zakaz uzywania opon... 08.09.06, 13:24 To była pierwsza rzecz jaką zrobiłem. Poprosiłem kolegę w takim samym samochodzie, który miał GY UG7 (których nie kupiłem tylko dlatego, że akurat zrobił się deficyt a gumiarz pokazał mi te Yokohamy na innym samochodzie i dał dobrą opinię) żeby się porównać. W kopnym śniegu hamowanie, żadnej różnicy (ja nawet powiedziałbym że u mnie lepszy skutek) Ruszanie, skręcanie w śniegu też. A mają tą zaletę, że wspaniale tolerują wodę na jezdni (co u nas jest przez 50- 75% sezonu kiedy ludzie jeżdżą na zimówkach) i na błocie śnieżnym z solą też dobrze się spisują. A wody na jezdni nie znosi 75% zimówek które są u nas w sprzedaży. I tu jest odpowiedź na pytanie kto w zimie na jakich oponach jeździ bezpieczniej. Czy ten co kupił M+S czy ten co kupił opony, które są dobre tylko w Alpach. Nie mówię o UG7 - one są również na wodzie b. dobre. Link Zgłoś
simr1979 Re: Juz niedlugo bedzie zakaz uzywania opon... 08.09.06, 13:22 ktbb napisał: > Czy np. moja opona Yokohama WINTER (mająca oznaczenie M+S) może być letnia? Oczywiście, że nie - ale jeśli ktoś pisze o oponach LETNICH z oznaczeniem M+S, to może chodzić tylko o opony wielosezonowe, które też noszą oznaczenie M+S. Link Zgłoś
ktbb Re: Juz niedlugo bedzie zakaz uzywania opon... 08.09.06, 13:27 > Oczywiście, że nie - ale jeśli ktoś pisze o oponach LETNICH z oznaczeniem M+S, > to może chodzić tylko o opony wielosezonowe, które też noszą oznaczenie M+S. Jednym słowem sugerujesz, że M+S to niezły zamęt? A może one zawsze były dedykowane do zimy, a wielosezonowość wynika z tego, że może latem są trwalsze? Link Zgłoś
simr1979 Re: Juz niedlugo bedzie zakaz uzywania opon... 08.09.06, 13:49 ktbb napisał: > > Jednym słowem sugerujesz, że M+S to niezły zamęt? Dokładnie > > A może one zawsze były dedykowane do zimy, a wielosezonowość wynika z tego, że > może latem są trwalsze? Oczywiście, że były dedykowane do zimy - ale w czasach kiedy opon zimowych w dzisiejszym pojęciu jeszcze nie było. Z tego okresu pochodzi zapis w jednej z dyrektyw EU o konieczności oznaczania w ten sposób opon, które NADAJĄ się - wg deklaracji producenta - do jazdy w zimie. Ale "nadają się" oczywiście nie oznacza, że to są dedykowane zimówki - osobiście od 3 lat jeżdżę na oponach z oznaczeniem M+S, które z prawdziwymi zimówkami wiele wspólnego nie mają ;) N.B. na liście opon dopuszczonych do eksploatacji w sezonie zimowym w Skanynawii ( jako obowiązkowe "zimówki" )jest wiele wielosezonowych - m.in. te moje :) Link Zgłoś
ktbb Re: Juz niedlugo bedzie zakaz uzywania opon... 08.09.06, 14:07 > Ale "nadają się" oczywiście nie oznacza, że to są dedykowane zimówki - osobiści > e > od 3 lat jeżdżę na oponach z oznaczeniem M+S, które z prawdziwymi zimówkami > wiele wspólnego nie mają ;) Widocznie jest różnie - jak widziałeś w moim poście powyżej Yokohama Winter M+S na zimę się nadają. (Jeden sezon na razie) Link Zgłoś
ajaskolski Re: Opony M+S rekomendowane w Szwecji 11.09.06, 12:22 > Z tego okresu pochodzi zapis w jednej z dyrektyw EU o konieczności oznaczania > ten sposób opon, które NADAJĄ się - wg deklaracji producenta - do jazdy w zimie > Ale "nadają się" oczywiście nie oznacza, że to są dedykowane zimówki - osobiście > od 3 lat jeżdżę na oponach z oznaczeniem M+S, które z prawdziwymi zimówkami > wiele wspólnego nie mają ;) > N.B. na liście opon dopuszczonych do eksploatacji w sezonie zimowym w Skanynawi > ( jako obowiązkowe "zimówki" )jest wiele wielosezonowych - m.in. te moje :) Jezeli ktos jezdzi tylko po miescie 6-7 kkm na rok to nie warto inwestowac w dodatkowe opony zimowe. Dlatego szukam troche lepszych opon niz Navigator 2 - ktore jako wielosezonowe niezle radziły sobie zimą. Jezeli mozna, proszę o nazwe tych opon M+S rekomendowanych w Szwecji, lub namiary na zestawienie Link Zgłoś
simr1979 Re: Opony M+S rekomendowane w Szwecji 11.09.06, 12:45 www.stro.se/winter/vinter051111e.pdf Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Juz niedlugo bedzie zakaz uzywania opon... 11.09.06, 07:54 Re:Autor: skyddad Data: 08.09.06, 11:23 Badz tak dobry i podaj link na którym "slyszales" te rykte, Pzdr. Link Zgłoś
malecr Re: Opony letnie M+S 11.09.06, 15:37 Osobiście nie polecam takiego wyboru. Coś za coś. Jeżeli kupi Pan takie opony będą się w lecie szybciej zużywać. Komfort jazdy jest gorszy. Ogólnie same minus. W razie pytań email: fryderykx@neostrada.pl ps. pracuję przy samochodach zawodowo. ajaskolski napisał: > Rozgladam sie za oponami letnimi zoznaczeniem M+S, > czy są jakies godne polecenia ? > Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Opony letnie M+S 12.09.06, 08:31 Re:Autor: malecr Data: 11.09.06, 15:37 Jest pewna grupa spoleczna dla ktorej "caloroczne opony" sa OK ,- sa to emeryci i inni ktorzy rocznie jezdza ~2000 km. do i z sklepu raz na tydzien,do kosciola etc. dwa zestawy ; letnie i zimowe niezdaza sie zedrzec do 2 mm - predzej boki z starosci popekaja/sparcieja , tacy ludzie jezdza z reguly powoli i ostroznie. Link Zgłoś
robert888 Re: Opony letnie M+S 12.09.06, 12:08 na całorocznych oponach sprzedaje się większość aut w USA. Link Zgłoś