Dodaj do ulubionych

ZASZRONIENIE szyb a fazy księżyca

IP: *.arreks.com.pl 06.11.01, 07:55
Jeżeli ktoś się zna to proszę o wyjaśnienie następującego zjawiska związanego z
oszronieniem szyb:

dane wejściowe:
temperatura 0 st.C, godzina 7.00 rano, szyba w samochodzie zaszroniona
równomiernie, próbka szyby o rozmiarach: długość - odcinek AB, szerokość - na
skrobaczkę.

Wariant skrobania pierwszy - skrobanie POZIOME:
odcinek AB położony w poziomie - całkowite oczyszczenie szyby wystąpiło po 3
(słownie trzech) ruchach skrobaczką.

Wariant skrobania drugi - skrobanie PIONOWE:
odcinek AB o tej samej długości jak w wariancie pierwszym, ale położont w
pionie - całkowite oczyszczenie szyby wystąpiło po 2 (słownie dwóch) ruchach
skrobaczką.

Wyniki: przy skrobaniu powierzchni o polu AB x szerokość skrobaczki
skuteczniejsze jest skrobanie pionowe od skrobania poziomego o 50% (w pinie 2
ruchy, w poziomie wzrost nakładu pracy o 1 ruch).

WNIOSKI: od dziś skrobiemy wyłącznie PIONOWO co da następujące oszczędności
przy założeniu że skronie około 3 miliony kierowców (szacunek z sufitu)i
skrobanie poziome zajmuje około 5 minut:
- 1,5 minuty x 3.000.000 = 75.000 roboczogodzin = 9.375 roboczodni
UWAGA: W PRZYPADKU SKROBANIA POZIOMEGO STRATY W GOSPODARCE ZAKRAWAJĄ NA
KATAKLIZM Z POWODU UTRATY NAKŁADÓW PRACY W ILOŚCI 9.375 PRACOWNIKÓW W OKRESIE 1
DNIA.

A ILE DNI Z SZRONEM PRZED NAMI???

PROŚBA o wyjaśnienie zjawiska:
Po wykazaniu strat dla gospodarki proszę o wyjaśnienie zjawiska różnicy w
prędkości oczyszczania szyby w funkcji kierunku oczyszczania z ewentualnym
powołaniem się na zjawiska towarzyszące (na przykład fazy księżyca, a dojność
krów mlecznych, wpływ wilgotności otoczenia a wzrost kursu dolara do euro itp.)

Za wszelkie wyjaśnienia i sugestie będę dozgonnie wdzięczny

Z poważaniem: tok2
Obserwuj wątek
    • Gość: Darius Re: ZASZRONIENIE szyb a fazy księżyca IP: 212.160.211.* 06.11.01, 09:18
      Sprawa jest prosta, empirycznie dowiodłeś wyższej skuteczności skrobania
      (dopiszę szyb coby po sądch mnie za skrobanki nie ciągali) pionowego
      (oczywiście ruchy były wykonywane góra-dół) i w tym tkwi wic przy skrobaniu
      pionowym pomaga nam grawitacja, przy poziomym część naszych sił jakże mało
      witalnych z rana marnujemy na walkę skrobaczki z tą okrutną grawitacją przez
      którą nieraz doznaliśmy uszczeerbku na zdrowiu spadając pod stół, ale cóż mamy
      te płaty i substancje szare, które pozwoliły nam okiełznać siły opisane po
      upadku jabłka na głowę Newtona w jakże wielkim celu skrobiemy szybciej, co jak
      wynika z przedłożonych wyliczeń przełoży się na wzrost gospodarczy regionów
      tkniętych zimą, drżyj południe europy pólnoć ma rezerwy o jakich wy nie możecie
      nawet marzyć. Osobiście preferuję stosowanie metod kombinowanych mechaniczno-
      hydro-termicznych, ale to już na jakąś grupę sci.
    • Gość: tok2 Re: ZASZRONIENIE szyb a fazy księżyca -zysk IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.01, 11:13
      Zapomniałem wyliczyć zysk gospodarczy.

Tak więc przy zagospodarowaniu marnotrawionych rezerw otrzymujemy:
      średnia laca w 5 działach gospodarki: 2.000 zł/miesiąc
      dnia roboczych: 20/miesiąc
      roboczodni marnotrawionych ogółem: 9.375
      dnia z porankiem szronowym: 100/rok

wyliczenia:
      średnia dzienna stawka: 2000zł/mies : 20 dni/mies = 100 zł/dzień
      dzienna kwota zysku: 9.375 roboczodni x 100 zł/dzień = 937.500 zł/dzień
      zysk roczny: 937.500 zł/dzień x 100 dni/rok = 93.750.000 zł/rok !!!

UWAGA!!!!
      W CIĄGU 1 ROKU OTRZYMUJEMY PRAWIE 100 MLN ZŁOTYCH.

CZY TO NIE JEST JAKAŚ PERSPEKTYWA DLA ZAŁĄTANIA DZIURY BUDŻETOWEJ????

z poważaniem tok2
      • Gość: Pitz Re: ZASZRONIENIE szyb a fazy księżyca -zysk IP: 157.25.125.* 06.11.01, 12:39
        Gość portalu: tok2 napisał(a):

> Zapomniałem wyliczyć zysk gospodarczy.
        >
        > UWAGA!!!!
        > W CIĄGU 1 ROKU OTRZYMUJEMY PRAWIE 100 MLN ZŁOTYCH.
        >
        > CZY TO NIE JEST JAKAŚ PERSPEKTYWA DLA ZAŁĄTANIA DZIURY BUDŻETOWEJ????
        >
        > z poważaniem tok2

Czyzbys sugerowal podatek od skrobniec dodatkowych powyzej niezbednie
        koniecznych? Ja bym jednak watpil, czy ta poprawka da sie wprowadzic w zycie, bo
        juz nie ma czasu, a poza tym uderzy w najbiedniejszych, bo jak wiadomo bogatsi
        maja garaze i nie musza skrobac. Poza tym ilu ekspertow trzeba by zatrudnic, zeby
        stwierdzili autorytatywnie ile skrobniec potrzeba dla danej marki samochodu. A co
        z pojazdami nietypowymi?
        A moze jakas ulge podatkowa skrobankowa? ;-)
    • Gość: Joasia Re: ZASZRONIENIE szyb a fazy księżyca IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.01, 13:19
      Kto nie ma garazu moze zalozyc pokrowiec - chroni rowniez przed porysowaniem
      lakieru albo pokryc szybe tektura itp.
      Wynik: 0 skrobania = 0 strat dla gospodarki
      • Gość: picu Re: ZASZRONIENIE tak ogólnie IP: 212.244.170.* 06.11.01, 14:17
        Zawsze ktoś taki się znajdzie że temat fajnie się rozwija, dobrze idzie – a tu
        buch i człowieka trzeźwo na ziemię... tekturka , pokrowczyk jakie to proste a
        przecież też kosztuje i wcale takie pewne nie jest że same korzyści gospodarce
        przyniesie bo jak przymarznie taka cholera to i zęby można stracić na śliskim
        przy szarpaniu się z tym kawałkiem zmarzniętej gospodarki. Już lepiej walczyć
        tą skrobaczką bo tu wymiernie jeden ruch mniej i do pracy, do swojej
        chlebodawczyni człowiek wcześniej może się stawić no chyba że korki na drodze
        ale to inny wątek, już był parę razy i nie wiadomo czy to my nie umiemy w
        korkach jeździć choć w korku się stoi zazwyczaj, czy też to wina świecących
        stopów bo oślepieni wizją zamarzającej rzeczywistości przywołujemy się do
        porządku drogowego i wymusiwszy na bogu ducha winnym kapeluszniku zjazd na lewy
        pas stajemy przed koniecznością skrętu w historyczny dylemat czy być tu lepiej
        czy może na prawo skoczyć bo tam właśnie jakby się zluzowało, blondynka biegu
        nie znalazła w porę i stoi teraz bezradnie z obtłuczoną d... klapą bagażnika a
        litujący się nad nią facet w dresie wrzeszczy – babo, do garów a nie do ludzi,
        myśli że on też człowiek, naiwny. Zaraz, o czym to było? O fazach jakichś,
        rozrządu czy co, już nie wiem, tyle w głowie różności, i lepszy diesel i clio
        czy saab 9000, mam 100 patoli co wybrać, ratujcie komputer robi ze mnie
        balona, za krzakiem któś suszy włosy suszarką, jaki ten świat porąbany a tu
        proszę w pionie sprawniej i jeszcze parę groszy może być z tego, a nie pomyślał
        że każde następne pociągnięcie skrobaczką mniej zjada energii bo szyba się
        przecież rozgrzewa, nic w przyrodzie i t.d., lód puszcza i właściwie po diabła
        mi to potrzebne, wracam do ciepłego łóżka i już pisać nawet się ni e
        ch ccccccccc eeeeeeeeeeeeeeee......................

• Gość: tok2 Re: ZASZRONIENIE szyb a fazy księżyca IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.01, 14:45
        tekturka jest nieestetyczna, inne ścierwa na szybie (koce, prześcieradła,...)
        też, no a pozatym jaką mam gwarancję, że przy odpowiedniej fazie księżyca i
        koniunkcji np Jowisza z Wenus nie zamarznie mi szyba pod tekturką?

z poważaniem tok2
        • civic_vtec Re: ZASZRONIENIE szyb a fazy księżyca 06.11.01, 18:02
          Gość portalu: tok2 napisał(a):

> tekturka jest nieestetyczna, inne ścierwa na szybie (koce, prześcieradła,...)
          > też, no a pozatym jaką mam gwarancję, że przy odpowiedniej fazie księżyca i
          > koniunkcji np Jowisza z Wenus nie zamarznie mi szyba pod tekturką?
          >
          > z poważaniem tok2

Mały suplement: a co z nakładem sił i środków na zakładanie i zdejmowanie
          tekturek i pokrowczyków? W ogólnym rachunku ekonomicznym proszę o uwzględnienie
          tych wartości, a wcześniej jeszcze o szczegółową analizę rentowności takiego
          przedsięwzięcia - czyli ile czasu trwa założenie i zdjęcie (fuj, jakie mokre!)
          osłonki i to także wtedy gdy przymrozek i szron są tylko hipotetycznie możliwe?
          Pozostając wyłącznie przy metodach usuwania istniejącego (!) szronu poświęcamy
          czas tylko wtedy gdy szronik już jest. Gdzie tu sens, gdzie logika!

Pozdrawiam
          Vtec

P.S. Startujemy do przyszłorocznego anty-Nobla?
    • Gość: Andre Re: ZASZRONIENIE szyb a fazy księżyca IP: *.pcplus.com.pl 06.11.01, 20:15
      JEZUSIE BRODATY to okropnie zawiłe !
      Doktorat jakiś czy co ?
      To ja już wolę trzymać samochód w garażu (+9 stopni w najgorsze mrozy)i nie
      skrobać.
      Rany Julek !
      • Gość: ffmarkus Re: ZASZRONIENIE szyb a fazy księżyca IP: *.icpnet.pl 06.11.01, 23:30
        A ja wolę stosować płłyn do odmrażania szybek- przynajmniej coś będzie przez
        nie widać latem !!!!! Tylko ile dodatkowych DŻULIKÓW (albo raczej kalorii) się
        zużywa przez utrzymywanie ciężkiej butelki w położeniu pionowo-pochyłym. Ale
        nic- kupię batonika i energię nadrobię( a i w nadmiarze będę miał na następne
        psikanie). PZDR dla zimy i... drogowców, aby was zima znowu nie zaskoczyla...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka