Dodaj do ulubionych

Czy w Hyundai Pony '91 jest wałek rozrządu

05.03.03, 15:06
i czy trzeba go wymieniać? Mam juz 130 tyś zrobione i nie było nic takiego
robione :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: Hiszpan Re: Czy w Hyundai Pony '91 jest wałek rozrządu IP: 213.25.43.* 05.03.03, 15:14
      oczywiście że jest! jak inaczej mógłby pracować silnik 4T? co do wymiany to nie
      przebieg a stan wałka moze zadecydować o koniecznosci wymiany. zazwyczaj jest
      to element niemal "nieśmiertelny". chyba że piszesz nie o wałku a o jego
      napedzie czyli pasku/łańcuszku...
      te elementy nalezy wymieniać i to dosyć często... co ile kilometrów mówi zawsze
      książka serwisowa.

PZDR!
      • Gość: Marek Chodzi Ci o pasek rozrzadu chyba? IP: *.atlanta.ga.us 05.03.03, 15:20
        Jako byly wlascicel Pony model roku 91 potwierdzam - jest
        pasek i trzeba go co 80 tys. km zmieniac. Sam pasek jest
        tani, ale zwykle zmienia sie z nim napinacz a ten jest
        troszke drozszy.
        • jeremis Re: Chodzi Ci o pasek rozrzadu chyba? 05.03.03, 15:39
          Tak, oczywiście chodziło mi o pasek rozrządu. Ponieważ jestem laikiem to mam
          jeszcze pytanie :
          Czy pasek rozrządu to to samo co pasek klinowy ? - W trakcie zapalania auta
          slysze przeciągły krótki pisk i ktoś mi powiedział, że pasek klinowy jest do
          wymiany. Jeśli jednak są to (pasek rozrządu i klinowy) dwia różne elementy to
          jak rozpoznać koniecznośc wymiany paska rozrządu.

Pozdrawiam i dziękuje za porady
          • Gość: Rafał Re: Chodzi Ci o pasek rozrzadu chyba? IP: *.int.warszawa.tdci.pl 05.03.03, 15:47
            Są to dwa różne paski. Marek napisał , jak często należy go wymieniać.
            Zaniedbanie wymiany może być dużo baaaardziej kosztowne , niż pasek , napinacz
            i robocizna...
          • Gość: Rafał Re: Chodzi Ci o pasek rozrzadu chyba? IP: *.int.warszawa.tdci.pl 05.03.03, 15:50
            Są to dwa różne paski. Marek napisał , jak często należy go wymieniać.
            Zaniedbanie wymiany może być dużo baaaardziej kosztowne , niż pasek , napinacz
            i robocizna...
          • Gość: Tomek Re: Chodzi Ci o pasek rozrzadu chyba? IP: *.kolornet.pl 05.03.03, 15:59
            Pasek klinowy i rozrzadu to dwie zupelnie inne rzeczy. Pasek rozrzadu jest
            szeroki i zebaty, klinowy jest duzo wezszy i ma przekroj trapezu.
            To co piszczy to z pewnoscia pasek klinowy-trzeba naciagnac go, ewentualnie
            wymienic jesli jest zuzyty (wyciagniety albo wytarty od slizgania sie). Wymiany
            dokonuje sie wlasnie w tych wypadkach albo gdy widac slady pekniec itp.
            Oczywiscie gdy peknie rowniez :-). w niektorych samochodach w instrukcji
            producent zaleca wymiane paska klinowego co okreslony przebieg.
            Pasek rozrzadu zazwyczaj nie pokazuje wczesniej zadnych sladow zuzycia - jesli
            jest spekany lub naderwany, trzeba NATYCHMIAST go wymienic. Zerwanie paska
            grozi w najgorszym wypadku wymiana silnika-moze peknac glowica, blok silnika,
            tloki, zawory, walek rozrzadu, popychacze. Dlatego producent nie tyle zaleca,
            ale NAKAZUJE wymiane paska co okreslony przebieg. I z tym naprawde nie ma
            zartow. Zerwany pasek klinowy, jesli napedza pompe wodna, moze doprowadzic do
            przegrzania silnika, oprocz tego oczywiscie rozladuje sie akumulator, ale
            awaria nie nastapi od razu po zerwaniu paska-przegrzanie to kwestia
            przejechania ok. 1km. Natomiast w momencie zerwania paska rozrzadu od razu
            dochodzi do zderzenia zaworow z tlokiem i powyzszych skutkow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka