jeremis 05.03.03, 15:06 i czy trzeba go wymieniać? Mam juz 130 tyś zrobione i nie było nic takiego robione :-)) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Hiszpan Re: Czy w Hyundai Pony '91 jest wałek rozrządu IP: 213.25.43.* 05.03.03, 15:14 oczywiście że jest! jak inaczej mógłby pracować silnik 4T? co do wymiany to nie przebieg a stan wałka moze zadecydować o koniecznosci wymiany. zazwyczaj jest to element niemal "nieśmiertelny". chyba że piszesz nie o wałku a o jego napedzie czyli pasku/łańcuszku... te elementy nalezy wymieniać i to dosyć często... co ile kilometrów mówi zawsze książka serwisowa. PZDR! Link Zgłoś
Gość: Marek Chodzi Ci o pasek rozrzadu chyba? IP: *.atlanta.ga.us 05.03.03, 15:20 Jako byly wlascicel Pony model roku 91 potwierdzam - jest pasek i trzeba go co 80 tys. km zmieniac. Sam pasek jest tani, ale zwykle zmienia sie z nim napinacz a ten jest troszke drozszy. Link Zgłoś
jeremis Re: Chodzi Ci o pasek rozrzadu chyba? 05.03.03, 15:39 Tak, oczywiście chodziło mi o pasek rozrządu. Ponieważ jestem laikiem to mam jeszcze pytanie : Czy pasek rozrządu to to samo co pasek klinowy ? - W trakcie zapalania auta slysze przeciągły krótki pisk i ktoś mi powiedział, że pasek klinowy jest do wymiany. Jeśli jednak są to (pasek rozrządu i klinowy) dwia różne elementy to jak rozpoznać koniecznośc wymiany paska rozrządu. Pozdrawiam i dziękuje za porady Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Chodzi Ci o pasek rozrzadu chyba? IP: *.int.warszawa.tdci.pl 05.03.03, 15:47 Są to dwa różne paski. Marek napisał , jak często należy go wymieniać. Zaniedbanie wymiany może być dużo baaaardziej kosztowne , niż pasek , napinacz i robocizna... Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Chodzi Ci o pasek rozrzadu chyba? IP: *.int.warszawa.tdci.pl 05.03.03, 15:50 Są to dwa różne paski. Marek napisał , jak często należy go wymieniać. Zaniedbanie wymiany może być dużo baaaardziej kosztowne , niż pasek , napinacz i robocizna... Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Chodzi Ci o pasek rozrzadu chyba? IP: *.kolornet.pl 05.03.03, 15:59 Pasek klinowy i rozrzadu to dwie zupelnie inne rzeczy. Pasek rozrzadu jest szeroki i zebaty, klinowy jest duzo wezszy i ma przekroj trapezu. To co piszczy to z pewnoscia pasek klinowy-trzeba naciagnac go, ewentualnie wymienic jesli jest zuzyty (wyciagniety albo wytarty od slizgania sie). Wymiany dokonuje sie wlasnie w tych wypadkach albo gdy widac slady pekniec itp. Oczywiscie gdy peknie rowniez :-). w niektorych samochodach w instrukcji producent zaleca wymiane paska klinowego co okreslony przebieg. Pasek rozrzadu zazwyczaj nie pokazuje wczesniej zadnych sladow zuzycia - jesli jest spekany lub naderwany, trzeba NATYCHMIAST go wymienic. Zerwanie paska grozi w najgorszym wypadku wymiana silnika-moze peknac glowica, blok silnika, tloki, zawory, walek rozrzadu, popychacze. Dlatego producent nie tyle zaleca, ale NAKAZUJE wymiane paska co okreslony przebieg. I z tym naprawde nie ma zartow. Zerwany pasek klinowy, jesli napedza pompe wodna, moze doprowadzic do przegrzania silnika, oprocz tego oczywiscie rozladuje sie akumulator, ale awaria nie nastapi od razu po zerwaniu paska-przegrzanie to kwestia przejechania ok. 1km. Natomiast w momencie zerwania paska rozrzadu od razu dochodzi do zderzenia zaworow z tlokiem i powyzszych skutkow. Link Zgłoś