Dodaj do ulubionych

najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT

10.03.03, 13:26
W ostatnim numerze jest test samochodów kombi.Napisali w niej,że Focusowi
brak funkcjonalnego bagażnika,ponieważ nie posiada punktów kotwiczenia
bagażu.Ciekawe,od czego z boku podłogi bagażnika są te pręty?Testujący jest
chyba ślepy,tylko jak zdobył Prawo Jazdy?
Szczęśliwy posiadacz Focusa kombi.
Obserwuj wątek
    • Gość: kurczak Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: 195.117.141.* 10.03.03, 14:02
      Witam,

Całkowicie zgadzam sie z moim przedmówcą. "Auto Świat" to pierwsza liga w
      przekłamywaniu oznaczeń samochodów i parametrów. Takie cuda w oznaczeniach
      jakie widuje się w tej gazecie, to... :-).

AŚ to również mistrzostwo świata w robieniu testów samochodów i pisaniu kilku
      stron komentarza do testu w konwencji, że "w sumie to ładny, ale ta nitka
      wpleciona w materiały obiciowe to taka troche za gruba...".

Ogólnie chałtura i produkowanie masowej gazety dle ludzi mających bardzo ogólne
      i nikłe pojęcie o motoryzacji, i nie mających żadnych punktów odniesienia
      (pisze teraz o 90% osób czytających tego posta). Docelowym odbiorcą tego pisma
      jest facet, uważający iż jest zorientowany w ogólnie rozumianej motoryzacji,
      ulegający schematą, że samochód niemiecki jest najbardziej trwały, japoński
      niezawodny, włoski ładny a francuski tani. Czytając tą prasę nie ma wiedzy aby
      samemu zweryfikować opinie autorów.

Mój ulubiony przykład idiotyczności testów by AŚ, to test samochodów typu "GTI"
      z ok. 99 roku, w którym Honda Civic VTI, notabene wg. mnie najlepsze pod
      względem silnikowym, skrzyni biegów i zawieszenia auto w testowanym zestawie
      zajmuje ostatnie miejsce, ponieważ ma zbyt wysokoobrotowy silnik, który
      ma "słaby dół", trzeba go mocno kręcić, bagażnik jest za mały a zawieszenie za
      twarde (przypominam test samochodów typu "GTI"). Z tego co pamiętam to wygrał
      chyba jakis niemiecki wynalazek o najstarszej konstrukcji, dużym bagazniku,
      itp. :-)

No i jeszcze jedna uwaga: AŚ jest pismem bardzo NIEOBIEKTYWNYM i bardzo ŹLE
      dobierającym samochody do porównań. Nieobiektywnym, bo przewaga marek
      niemieckich i pochodnych nad "japonią" jest porażająca. Tak samo opinie na
      wspomniane marki są często z góry ustalone. Źle dobierane samochody to
      przykładowo: Hondy z silnikiem 1.4 o mocy 90KM są zawsze zestawiane w
      porównaniach z VW z silnikami 1.6, lub nawet 1.8 bo one mają 90KM. Niestety 1.4
      u VW miało bardzo długo 60KM, więc albo porównujemy pojemności, albo moce.
      Jesli są to pojemności to powinno się uczciwie napisać, że słabszy dół w takim
      1.4 Hondy wynika nie z tego, że jest to słaby silnik tylko z tego, że mamy tak
      dobrane samochody w teście, że najlepiej musi wypaść coś niemieckiego.

Więcej nie będe pisał, bo o tym mozna książkę napisać i zaczynam sie denerwować.

Warto też wspomnieć, że jakieś pół roku temu AŚ zrobił przedruk artykułu z
      niemieckiego AutoBilda i dla polskiego wydania zostały zmodyfikowane wyniki
      testów. Teraz nie pamiętam co to były za samochody, ale wszystkie wątki
      pojawiające się na forum AŚ były bardzo szybko kasowane. I gdzie tu
      wiarygodność i uczciwość?

Kurczak

PS. I tak to od czasu do czasu kupuje, bo trzeba wiedzieć czego się nie lubi :-)
      • Gość: Amrel Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: 213.77.31.* 10.03.03, 14:27
        Mam takie same odczucia jak Ty, przez te artykuły straciłem szacunek do
        niemieckich samochodów. Nie mówię, że te samochody są złe, ale prawdopodobnie
        nie kupię sobie niemieckiego samochodu. Ja dorzuciłbym, jeszcze oprócz testów
        samochodów testy opon, zawsze dobierają takie żeby Continentel był na górze,
        nie twierdzę też, że Continentel produkuje złe opony, ale jak robią testy to
        powinni wybierać najlepsze z dostępnych, a nie wyszukują jakieś mało popularne
        dla zrobienia tła.
        Ja tez czasami kupuję to pismo ale tylko wtedy gdy z grubsza obejrzę co jest w
        środku i czy warto :-)
        • Gość: Lemmy Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.stacje.agora.pl 12.03.03, 11:44
          Gość portalu: Amrel napisał(a):

> Mam takie same odczucia jak Ty, przez te artykuły straciłem szacunek do
          > niemieckich samochodów.
          A ja przez Nasz Dziennik stracilem szacunek dla Boga.
          BREDZISZ Amrel:-(((

• Gość: Lemmy Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.stacje.agora.pl 12.03.03, 11:45

• Gość: Lemmy Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.stacje.agora.pl 12.03.03, 11:47

• Gość: Lemmy Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.stacje.agora.pl 12.03.03, 11:50

• doro6 Niwiele się też dowiesz z AUTO SUKCES 10.03.03, 14:39
        Gość portalu: kurczak napisał(a):
        >
        > PS. I tak to od czasu do czasu kupuje, bo trzeba wiedzieć czego się nie
        lubi :-

To chyba niezbyt wesoły dowcip: sponsorujesz to, czego nie lubisz?

> )
      • Gość: verte Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: 62.233.163.* 10.03.03, 14:48
        Gość portalu: kurczak napisał(a):

> a Docelowym odbiorcą tego pisma
        > jest facet, uważający iż jest zorientowany w ogólnie rozumianej motoryzacji,
        > ulegający schematą

OOOOOOOooooooooooooo....a co to jest?
    • Gość: Tomek Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.ack.kolornet.pl 10.03.03, 15:52
      Popieram w calosci. Przyklad z tego samego numeru: test coupe (audi TT, Mazda
      RX8, Nissan 350Z). 3 fragmenty o dzwieku silnika "...Co za auto!...A jak brzmi!
      Jak tylko zamruczy 3,5-litrowe V6, od razu wiadomo, czego brakuje Mazdzie i
      Audi: wlasnie tego basowego laskotania w dole brzucha. 350Z jak brzmi, tak
      wyglada".-cytat o Nissanie 350Z. "Subiektywnie jego turbodoladowany silnik
      brzmi najpiekniej. Nissanowi czasem brakuje "pazura" (moze to zasluga dobrych
      tlumikow)"-opis Audi TT. I trzeci fragment to podpis pod zdjeciem silnika
      Audi: "Czterocylindrowiec Audi nie ma brzmienia...". Cisna sie na usta dwa
      slowa okreslajace autora artykulu (oczywiscie brak podpisu) : popier... czubek.
      Gdyby ktos sie nie domyslal, zwyciezca testu jest Audi. Ma podobno najbardziej
      rasowe wnetrze (nawet Stevie Wonder by temu zaprzeczyl), itd itp.

Test Renault Megane: duzo miejsca na tylnych siedzeniach. No pewnie, jak sie
      dostalo kupe kasy za pisanie takich bzdur, to Malucha mozna zrobic limuzyna.

W tescie kombi nie oceniano ladownosci, natomiast oceniono pojenosc bagaznika i
      jego wymiary. To juz wszystko jasne-trzeba sie chwalic pojemnoscia, a kto
      kupuje kombi zeby wozic cos ciezkiego?Przeciez w kombi wozi sie puste kartony,
      ewentualnie styropian.

Takich przykladow mozna mnozyc setki. Najbardziej mnie smiesza punkty
      przyznawane samochodom za rozne cechy. Jesli samochod jest niemiecki, moze
      wypasc gorzej w probach przyspieszenie, hamowania, zuzycia paliwa, ale i tak
      dostaje wiecej punktow niz japonska czy francuska konkurencja.
      Pozdrowienia dla czytelnikow bylej gazety "Auto Technika Motoryzacyjna"-chyba
      jedynej solidnej. Szkoda,ze szmatlawce ja wykonczyly...
      • malda Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT 10.03.03, 19:34
        Widzisz w polsce przyjęło się"tanio"i to jest najtańsze czasopismo,za
        fachowością mało kto się ogląda dlatego inne pisma padają to kosztuje.Kiedyś
        śmieszył mnie sposób oceny Alfy 156 bo "ludzi wzrok przyciąga".Prawdą jest że
        dziennikarz ma czas na przygotowanie do druku a w tym piśmie wszystko na łapu
        capu,inni napiszą,inni przetłumaczą,inni nie sprawdzą,coś dodadzą i
        wychodzi "Auto Swiat".Pozdr.
      • remo29 Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT 11.03.03, 13:59

> Takich przykladow mozna mnozyc setki.

Heh, największy czad był chyba dwa numery temu, kiedy porównywano auta w
        warunkach górskiej jazdy zimą. Udział brały m.in. kangoo i... porsche. Autor
        stwierdził odkrywczo: porsche wieszał się nieco na brzuchu.
        Cieeeekaaaaweeee czeeeemu...
        • Gość: krakus.mp Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.bphpbk.pl 11.03.03, 14:16
          Uważam że są takie sobie.Prowadzący te programy posiadają dużą wiedzę z
          dziedziny motoryzacji,lecz sposób jej przekazywania telewidzom pozostawia
          wiele do życzenia.Najbardziej denerwuje mnie to,w jaki sposób sa pokazywane
          testy pojazdów.Chodzi mi o sposób ich filmowania przez operatora
          kamery.Dlaczego nie są to normalne ujęcia,tylko jakieś wariacje na temat
          samochodu.Albo widać sam zderzak w kolosalnym zbliżeniu,albo są to ujęcia
          tylko danego fragmentu karoserii.Prawie nigdy nie ma ujęć całego pojazdy,a te
          które się zdarzają są albo z daleka,albo gdy auto jest w ruchu,to klatki są
          przyspieszone!Oglądam często Motorvision na kanale DSF i chciałbym aby V-Max
          oraz 4x4 ,były na takim samym poziomie!Motorvision ogląda się z
          przyjemnością,bo są ładne ujęcia i fachowe testy.Oglądając polskie programy
          stwierdzam ,że gdyby nie tzw.wypełniacze w postaci reklam i beznadziejnych
          dialogów,to czas ich trwania zamknął by się w 10 min.Denerwuje mnie też
          wykorzystywanie tych samych materiałow ,naprzemian raz w jednym,raz w drygim
          programie.Postuluję ,aby połączyć te programy w jeden,ale 1.5godzinny i bez
          durnych wstawek wypełniających czas antenowy.
          • krakus.mp Re:V-Max i 4x4 11.03.03, 14:21
            Gość portalu: krakus.mp napisał(a):

> Uważam że są takie sobie.Prowadzący te programy posiadają dużą wiedzę z
            > dziedziny motoryzacji,lecz sposób jej przekazywania telewidzom pozostawia
            > wiele do życzenia.Najbardziej denerwuje mnie to,w jaki sposób sa pokazywane
            > testy pojazdów.Chodzi mi o sposób ich filmowania przez operatora
            > kamery.Dlaczego nie są to normalne ujęcia,tylko jakieś wariacje na temat
            > samochodu.Albo widać sam zderzak w kolosalnym zbliżeniu,albo są to ujęcia
            > tylko danego fragmentu karoserii.Prawie nigdy nie ma ujęć całego pojazdy,a te
            > które się zdarzają są albo z daleka,albo gdy auto jest w ruchu,to klatki są
            > przyspieszone!Oglądam często Motorvision na kanale DSF i chciałbym aby V-Max
            > oraz 4x4 ,były na takim samym poziomie!Motorvision ogląda się z
            > przyjemnością,bo są ładne ujęcia i fachowe testy.Oglądając polskie programy
            > stwierdzam ,że gdyby nie tzw.wypełniacze w postaci reklam i beznadziejnych
            > dialogów,to czas ich trwania zamknął by się w 10 min.Denerwuje mnie też
            > wykorzystywanie tych samych materiałow ,naprzemian raz w jednym,raz w drygim
            > programie.Postuluję ,aby połączyć te programy w jeden,ale 1.5godzinny i bez
            > durnych wstawek wypełniających czas antenowy.

Przepraszam,ale nie wiem dlaczego ten post się tu znalazł.Dotyczy on programów
            V-Max i 4x4.
    • Gość: martynka Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.lukowa7.waw.pl 11.03.03, 10:55
      A ja czasem kupuję AŚ, zazwyczaj jak siedzę w samochodzie pod supiermarkitem i
      pilnuje pieska - mój luby robi zakupy a ja w tym czasie "łykam" całe pisemko.
      Zdjęcia pooglądam i jets OK.
      • krakus.mp Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT 11.03.03, 11:40
        Dziękuję za poparcie!Myślę że ankieta z ostatniego numeru przyczyni się do
        przeanalizowania i wyciągnięcia wniosków przez Redakcję.Auto świat musi się
        zmienić! Powinien być lepszy od oryginału (niemieckiego Ayto Bild).Pozdrawiam.
    • wielki_czarownik Różne oceny tego samego auta 11.03.03, 14:20
      Dziwi mnie w AŚ, że raz dane auto opisywane jest jako bdb, wspaniałe etc, a w
      innym artykule jako zupełny chłam.
    • Gość: piter Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: 193.110.121.* 11.03.03, 14:35
      Powiem wam szczerze z pewnego źródła że te wszystkie testy to jeden wielki
      przekręt, kto ma lepsze wtyki w gazecie i lepiej posmaruje tego auta są po
      prostu zaj......e. Szkoda gadać...
    • Gość: marco26 Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.senet.pl 12.03.03, 07:31
      A czy jest jakaś alternatywa w tej chwili na polskim rynku prasowym?
      • krakus.mp Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT 12.03.03, 07:46
        Cenowo,to tylko Motor.Ale to też nie to,co powinno być.W Motorze też piszą
        brednie w artykułach,które często są sponsorowane!Motor Profi jest tego
        przykładem,gdzie zawsze piszą to samo!Pozatym w Motorze zmieniono obsadę
        dziennikarzy (wywalono dobrych,zatrudniono niekompetentnych).Szkoda że wrócił
        taki jeden co zna się na wszystkim,prucz samochodów (z paskudną ,szyderczą
        mordą)i wypisuje swoje brednie na końcu każdego numeru!.
    • Gość: marco26 Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.senet.pl 12.03.03, 09:43
      Z większością rzeczy opisanych w tym wątku się zgadzam. Ale według mnie obecnie
      nie ma lepszej gazety na polskim rynku wydawniczym dotyczącym motoryzacji.
      Mówicie, że wiele tekstów w AŚ jest sponsorowanych. Według mnie wychwalana
      przez Tomka Auto Technika Motoryzacyjna biła pod tym względem Aś na głowę i
      pewnie dlatego splajtowała.
      • krakus.mp Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT 12.03.03, 10:28
        Gość portalu: marco26 napisał(a):

> Z większością rzeczy opisanych w tym wątku się zgadzam. Ale według mnie
        obecnie
        >
        > nie ma lepszej gazety na polskim rynku wydawniczym dotyczącym motoryzacji.
        > Mówicie, że wiele tekstów w AŚ jest sponsorowanych. Według mnie wychwalana
        > przez Tomka Auto Technika Motoryzacyjna biła pod tym względem Aś na głowę i
        > pewnie dlatego splajtowała.

Splajtowała w tym samym czasie ,w którym zaczęły się kłopoty finansowe Daewo!!!
        Ciekawe dlaczego? Pewnie Daewoo już nie dawało kasy na sponsorowane artykuły.W
        każdym numerze ATM,połowa artykułów wychwalała Daewoo! ATM było najlepszym
        pismem w latach 1984-1990.Wtedy redaktor naczelny w swoich felietonach miał
        odwagę krytykować rządy komunistów!Potem jak naczelnym został jego syn,ATM
        systematycznie chyliło się ku przepaści aż się wycofało z rynku,a szkoda bo
        chętnie je czytałem.
        • Gość: Tomek Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 12.03.03, 16:53
          A mnie wlasnie o ta "dobra" Auto-Technike chodzilo. gdy papier byl niewiele
          lepszy od toaletowego :-), ale za to jakosc artykulow bila na glowe wszystkie
          inne gazety. Swoja droga-wtedy Motor tez byl zdecydowanie lepszy. A pozniej
          przyszla zmiana ustroju i redaktorzy byli 100% pewni, ze teraz ludzie beda
          czytac kazde gowno, ktore oni napisza. Motor powolutku wraca do normalnosci,
          szczegolnie ostatni przewrot dobrze na niego wplynal (bo to,co zrobil
          p.Frankowski-z calym szacunkiem-wolalo o pomste do nieba.Nagle Motor stal sie
          gazeta tuningowcow w CC i SC oraz motocyklistow. Mam nadzieje,ze nowy sklad
          sie "wyrobi" i beda artykuly na poziomie. Bo jak na razie dzial "sport" to
          chyba kpina...No i moze w koncu zdejma Motor Profi.Dla mnie kojarzy sie ze
          stryopianem-zadnej wagi, tylko wypelniacz :-) Motorowi brakuje ludzi takich,
          jak sp. Pan Sobiecki i Koperski.
        • Gość: irwain Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 12.03.03, 21:06
          Też czytałem w tym czasie ATM - do czasu, kiedy w artykule redaktora
          naczelnego wyczytałem, że za wszystkie problemy Naszej NARODOWEJ MOTORYZACJI
          odpowiedzialna jest żydowska klika, wtedy dałem sobie spokój
          Pzdr.
    • Gość: Lemmy Co za zenada! IP: *.stacje.agora.pl 12.03.03, 11:54
      Jak ostanio bylem w krakowie i spytalem jednego
      krakusa o godzine - to nie wiedzial. Wniosek?
      KRAKUSY TO NAJGLUPSZA NACJA NA SWIECIE!
      Ot co.
    • Gość: radek Re: najgłupsza gazeta to AUTO ŚWIAT IP: *.crowley.pl 12.03.03, 16:07
      Zgadzam się z przedmówcami że Aś to fajansiarstwo najwyższej klasy. Czasami
      piszą takie głupoty, że coś strasznego. Przyznaję się jednak, że czytuję
      czasami również AŚ. Wiadomo człowiek lubi czytać. Z drugiej jednak strony
      kupuję też inne gazety motoryzacyjne i wcale nie jest dużo lepiej. Czytając
      artykuł, test lub porównanie od razu widać, że dany dziennikarz lubi lub nie
      lubi japońców czy też niemców czy francuzów albo że dana marka mu podpadła. I
      gdzie ta jego fachowość. Została przytłoczona brakiem obiektywizmu.
      pozdr.
      radek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka