Dodaj do ulubionych

halas i nic wiecej

17.10.06, 12:37
wreszcie policja bierze sie za porzadki z pierdzacymi wynalazkami, ktore jak
przejezdzaja to ucho boli i nic wiecej, a z tuningiem nie ma nic wspolnego.
powinni kierowcom takich "czychś" przystawiac uszy do wydechu i robic
przegazowy
Obserwuj wątek
    • morfeusz100 wiesz co to tuning? 17.10.06, 15:00
      który mysli że maluch z białymi felgami i 5 spoilerami to tuning...
      co za ludzie
      a pozatym wiedze ze kolega sie przelogował
      • hydromanekin Re: wiesz co to tuning? 17.10.06, 16:32
        > który mysli że maluch z białymi felgami i 5 spoilerami to tuning...

Wszyscy sie zgadzaja ze takie pokraki jak ten pod ponizszym linkiem z tuningiem
        wiele wspolnego nie maja (wiejskim jak juz), Z WYJATKIEM wlascicieli tych
        wizidel. Dla nich to JEST tuning. Popatrz co on pisze:

"Witam. Przedmiotem mojej aukcji jest fiat 126p PO TUNNINGU.Sprzedam lub
        zamienie na inny. Maluch posiada dowód rejestracyjny, ubezpieczenie i pełna
        dokumentacje. Elementy TUNNINGU to:(...)"

Do tego to (prawie) na pewno nie jest zrobione dla jaj. Takiego malucha z 1991
        roku mozna kupic za 100/200/500 zl a on chce 2,5k. Mozna wiec zalozyc, ze ta
        cena uwzglednia wartosc tych, pozal sie Boze, przerobek. Czy ktos kto jezdzi
        maluchem za 200 zl, wyda 1-2k na takie przerobki, tylko po to by zrobic to DLA
        JAJ?
      • tomas30001 Re: wiesz co to tuning? 18.10.06, 09:47

Prosto z ogloszenia (cytat orginalny): "Sprzedaje poloneza 1.6 Gsi stan dobry,
        sportowy wygląd : tylnia klapa płaska, sportowy wydech, siedzenia przednie od
        vectry B,...,amortyzatory przednie sportowe, opony przednie w bardzo dobrym
        stanie letnie, tylnie wielosezonówki(...)"
        :):):):)

morfeusz100 napisał:
        > a pozatym wiedze ze kolega sie przelogował

nie bardzo, a na forum tuning wszedlem wczoraj 1wszy raz

POZDROO
    • Gość: bulit Re: halas i nic wiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 11:54
      skoro cie uszy bolą to może je sobie zatkaj. Bardzo lubie basowy głos układów
      wydechowych i często wsłuchuje się w swój. Samochód z choćby tylko przerobionym
      tłumikiem lub czymś innym jest już dużo bardziej oryginalny niż seryjne
      wozidełka.

Według mnie takie "akcje" naszej "wspaniałej" policji są beznadziejne!!!
      Czy oni naprawde nie mają nic ważniejszego do roboty??!!??
      Skoro wolno sprzedawać takie tłumiki, i wolno je montować w samochodach to po
      robić jakieś nagonki na ludzi, którzy chcą się choć trochę wyróżnić z tłumu
      zwykłych ludzi?? Czy indywidualność jest w tym powalonym kraju zakazana??!!??
      Układ wydechowy nie może być głośniejszy niż ileś tam decybeli i skoro samochód
      ze sportowym wydechem przechodzi badania techniczne to znaczy, że spełnia normy
      i wara od niego.

Pozdrawiam wszystkich, którzy nie popierają tego typu "chorych" akcji.
      • tomas30001 Re: halas i nic wiecej 19.10.06, 12:08
        Gość portalu: bulit napisał(a):
        > Skoro wolno sprzedawać takie tłumiki, i wolno je montować w samochodach to po
        > robić jakieś nagonki na ludzi...
        > Układ wydechowy nie może być głośniejszy niż ileś tam decybeli i skoro
        samochód ze sportowym wydechem przechodzi badania techniczne to znaczy, że
        spełnia normy i wara od niego.
        > Pozdrawiam wszystkich, którzy nie popierają tego typu "chorych" akcji.

Po pierwsze: to ze mozna kupic "takie tlumiki" nie znaczy ze mozna je wszystkie
        montowac, bo jak sam pozniej zauwazasz samochod przechodzi badania techniczne i
        moze ich nie przejsc z zalozonym byle tlumikiem

Po drugie: nikt wczesniej w postach nie pisał, że policja powinna karac
        kierowcow samochodow z głośniejszym wydechem (mnie glosniejszy tez nie
        przeszkadza)

Po trzecie: chyba nie trafiles w temat watku, w ktorym to chodzilo o "pierdzace
        wynalazki" -halasujace, czyli przekraczajace normy decybeli
        • ramonka27 Re: halas i nic wiecej 19.10.06, 17:13
          Wszystko się zgadza. Natomiast większość tłumników <<pseudosportowych>> jest
          robiona przez rzemieślników mało znających się na robieniu tłumników. Dlatego
          jest róznica w brzmieniu wydechu zrobionego przez profesjonalnego tunera a
          PIERDZIAWKĄ kupioną w sklepie lub na allegro za 500zł.
          Mnie natomiast smieszy zakładanie PIERDZIAWEK do aut typu KADET itp.
          proszę posłuchać różnicy w brzmieniu np BMW M3 (z ogrinalnym wydechem)-
          cichutko sobie pomrukuje z torpedą OPEL KADETT 1,3 z założoną pierdziawką.
          Moim zdaniem nie powinno się w ogóle używać nazwy dla tych pierdziawek -
          TŁUMNIKI. To są PIERDZIAWKI.

POZDRAWIAM
          • Gość: bulit Re: halas i nic wiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 18:00
            OK.
            Ja rozumiem że dzwięk M3 jest fajny, ale patrząc na polskie realia taki
            samochód jest poza zasięgiem zdecydowanej większości obywateli.
            Ja też się uśmiecham kiedy widze rozklekotanego poldka czy inną
            podobną "maszynke" ze spoilerami i wydechem zrobionym z "rynny".

Ramonka 27 nie chodzi o cenę takiego tłumika. Profesjonalny sportowy wydech
            sprzęt robiony na zamówienie lub dedykowany do danego modelu auta. Ale
            największy udział w rynku mają jednak tłumiki uniwersalne, które można
            zamontować do każdego samochodu. Potentaci np. tacy jak Remus mają w swojej
            ofercie masę tłumików uniwersalnych, których cena jest bardzo przystępna.
            Często fajne modele można kupić za dużo mniej niż 1000 zł. I nie powiesz mi, że
            jest to jakiś "chłam", którego nie można nazwac tłumikiem!!!
            Sam mam tłumik unwersalny kupiony w niemczech w przeliczeniu za ok 700 - 800 zł
            i jest to naprawde dobry tłumik.
            • Gość: ramonka27 Re: halas i nic wiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 13:22
              Ok. No to moje nastepne pytanie - co widzicie w takim ryczeniu oprócz samego
              ryczenia??? Ja rozumiem, że jak jeszcze dodasz trochę niskiego dudnienia z MEGA
              TUBY to już w ogóle nie słyszysz co się dzieje dookoła.

P.S. Moim zdaniem rola tłumika jest taka, aby w jak największym stopniu
              wyciszał pracę silnika nie dławiąc przy tym zbytnio jego mocy. Większość
              <<pierdzideł>> jest głośniejsza niż <<wolny wydech>>. Tak więc nie można nazwać
              tego tłumikiem a jedynie końcowym elementem układu wydechowego.
              Poza tym niektórzy spośród moich kolegów mają takie pierdzidła - i ja nie
              dostrzegam w tych samochodach nic oprócz bardzo niskiego komfortu akustycznego
              w srodku. Większość z nich w długie trasy zakłada jednak normalne tłumiki, a
              ryczą tylko ,,u siebie na podwórku,,. Stąd moje pytanie - dlaczego skoro jest
              to tak dobry dodatek - na długich trasach powoduje ból głowy???
              • Gość: bulit Re: halas i nic wiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 23:27
                No właśnie. I tu jest pies pogrzebany. Zależy jeszcze jaki kto ma ten tłumik.
                Ja np. nie muszę go zdejmować nawet jak mam jechać gdzieś daleko. Nie
                przeszkadza mi to wogóle. Nie mam też żadnej kartonowej tubki. Bo z tym czymś
                to wstyd jeździć. Ja mam wysokiej klasy sprzęt grający ze wszystkimi dodatkami
                jakie można zainstalować w samochodowym Hi-Fi i kiedy chce potrafie narobić nim
                dużo hałasu. Ale nie muszę tego robić podczas normalnej jazdy bo wtedy bym nie
                słyszał mruczenia wydechu.
                Jeśli ktoś ma zamontowany wydech np. Ulter i to jeszcze uniwersalny to zgodzę
                się że nie brzmi zbyt przyjemnie ale jak ktoś ma dobry tłumik to czemu nie może
                go mieć?? W całej mojej okolicy mój wydech uważany jest za najfajniejszy i nie
                znalazła się jeszcze osoba która powiedziała że beznadziejnie "warczy". I to
                mnie właśnie cieszy. A nawet jeśli by się znalazła a pewnie gdzieś są takie
                osoby to i tak się nie przejmę nią zbytnio. Nawet moja narzeczona bardzo lubi
                dzwięk tego wydechu.
    • sum_tzw_olimpijczyk Re: halas i nic wiecej 19.10.06, 19:44
      Dobrze, że policja zaczyna baczniej przyglądać się samochodom "tuningowanym".
      Normy emisji hałasu nie mogą być przekraczane, bo to po prostu łamanie
      przepisów. Pomieszkacie blisko trasy szybkiego ruchu to będziecie wiedzieć o
      czym mowa:)
      • norbert71 Re: halas i nic wiecej 11.06.07, 22:09
        sum_tzw_olimpijczyk napisał:
        Dobrze, że policja zaczyna baczniej przyglądać się samochodom "tuningowanym".
        > Normy emisji hałasu nie mogą być przekraczane, bo to po prostu łamanie
        > przepisów. Pomieszkacie blisko trasy szybkiego ruchu to będziecie wiedzieć o
        > czym mowa:)

No ja tego nie widze aby zatrzymywali takie auta. Wiejskie swołcze mogą nawet
        na złom oddawać ale precz od "dzieł sztuki"
    • Gość: Ola Re: halas i nic wiecej IP: *.stk.vectranet.pl 11.06.07, 20:44
      Ja równiez z Tobą sie zgadzam,powinna wlepiac wysokie mandaty ,może w końcu
      byłoby mnie wariatów na drogach...
      • Gość: bulit Re: halas i nic wiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 16:51
        A co mają wspólnego głośne wydechy z wariatami na drogach? Mam wielu znajomych,
        którzy mają przelotowe układy wydechowe i jeżdżą naprawde wolno. Ich fury służą
        do lansu a nie do ścigania się. To, że są głośniejsze od innych samochodów to
        dobrze bo się rzucają w oczy i uszy. A policja może sobie zatrzymywać takie
        samochody. Ale jeśli nie przekraczają górnej granicy dopuszczalnego hałasu to
        mogą sobie najwyżej posłuchać basowego wydechu;))) Bo za coś co nie jest
        łamaniem przepisów nie można wystawiać mandatów:)))
        • nowa_nowa1 brummmmm 15.06.07, 20:00
          proste i logiczne :)))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka