Dodaj do ulubionych

Jaka przyczyna - opony

IP: *.crowley.pl 24.03.03, 13:02
Witam. czy ktoś się z tym spotkał?
Opony Firestone.
Chciałem wymienic. Te z tyłu na przód. I tragedia. Momentalnie sciąga, że
ledwie można kierownicę utrzymać. Geometria ok. Sprawdzone. Koła wyważone.
Efekt - jeżdzę nadal na oponach , które były z przodu - już trochę niestety
starte. A te z tyłu - niby ideał a nie można dać na przód.Jaki może być powód?
Wada opony? I czy to nie zaszkodzi że taka opona jest z tyłu?
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: pilot Re: Jaka przyczyna - opony IP: *.wil.pk.edu.pl 24.03.03, 13:09
      miałem podobny problem. od nowości swojego samochodu jeżdziłem na Firesone F-
      590 i cały czas samochód lekko uciekał w lewo. geometria w porządku, zmiana
      felg i zamiana kół nic nie pomogły. cały czas cos było nie tak. dopiero jak
      założyłem zimówki, auto przestało "ściągać". doszedłem do wniosku, że to jednak
      wina opon. jak masz mozliwość, sprawdź samochód na innych kołach
      pozdr
    • Gość: diesel Re: Jaka przyczyna - opony IP: *.dop.krakow.pl 24.03.03, 14:20
      Też mam ten problem, ale przy wymianie z letnich na zimówki razem z felgami. A
      może to felgi, a nie opony?
      Teraz ja się przyłączę, czy wadliwa opona lub felga na tyle może powodować
      ściąganie, bo każdy myśli tylko o przodzie
    • Gość: els Re: Jaka przyczyna - opony IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.03, 15:14
      Gość portalu: tojo napisał(a):

> Witam. czy ktoś się z tym spotkał?
      > Opony Firestone.
      > Chciałem wymienic. Te z tyłu na przód. I tragedia. Momentalnie sciąga, że
      > ledwie można kierownicę utrzymać. Geometria ok. Sprawdzone. Koła wyważone.
      > Efekt - jeżdzę nadal na oponach , które były z przodu - już trochę niestety
      > starte. A te z tyłu - niby ideał a nie można dać na przód.Jaki może być powód?
      > Wada opony? I czy to nie zaszkodzi że taka opona jest z tyłu?
      > Pzdr.

Miałem coś podbnego jak źle po zimie załozyłem letnie w tamtym sezonie, po
      prostu Twoje tylne opony są zjechane, patrząc w przekroju w lekki trapez gdzie
      podstawami trapezu są boczne płaszczyzny kół, powoduje to że na równym opona
      nie stoi dokładnie na środku tylko więcej na jednej stronie, a to już daje
      moment skręcający odczuwalny na kierownicy. Ta różnica w zużyciu może być nawet
      na oko niewidoczna. Możesz to zauważyć tylko jak postawisz oponę na idealnie
      równym i wypoziomowanym gładkim podłożu, będzie wtedy lekko przechylona na
      którąś ze stron. Próba zamiany stron nie da efektu, możesz jedynie liczyc że po
      jakimś czasie te opony z tyłu założone na przód zużyją się do równa i zjawisko
      ustąpi ale to długotrwały proces. Sądzę że firma i gatunek opon nie ma tu nic
      do rzeczy.
      Chyba pora kupić nową parę opon na przód ?

Pozdrawiam, els
      • Gość: Tojo Re: Jaka przyczyna - opony IP: *.crowley.pl 24.03.03, 15:50
        W celu uzupełnienia. Problem jest właściwie od nowości opon. Tearz się jedynie
        pogłębił. Oponki teraz mają 30 tys. przejechane. Przy wymianie opon na letnie
        oglądali i pracownicy i ja i nic nie ma . Opony które były na tyle są jak
        nówki , bieżnik praktycznie nie ruszony. A po założeniu na przód nie da się
        jechać. Znajomy mi powiedział, że Firestone to jednak kipeska firma. Może coś w
        tym jest. Na zimówkach Dębica Frigo zero kłopotów. Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka