Dodaj do ulubionych

jazda z boxem bagażowym

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.03, 12:04
Czy ktoś ma jakieś szczególne uwagi do jazdy z boxem bagażowym na dachu -
interesują mnie wszelkie porady co do techniki jazdy z boxem /w końcu
samochód jest wyższy o jakieś 40 cm/, wzrost zużycia paliwa, uwagi co do
eksploatacji bagażnika typu box, itp.
Obserwuj wątek
    • derwisz911 Re: jazda z boxem bagażowym 26.03.03, 19:27
      Gość portalu: toko napisał(a):

> Czy ktoś ma jakieś szczególne uwagi do jazdy z boxem bagażowym na dachu -
      > interesują mnie wszelkie porady co do techniki jazdy z boxem /w końcu
      > samochód jest wyższy o jakieś 40 cm/, wzrost zużycia paliwa, uwagi co do
      > eksploatacji bagażnika typu box, itp.

Szczególnego nic w tym nie ma.
      1. Jeśli masz garaż, to uważaj, czy wjazd nie jest za niski.
      2. Sprawdż, czy nei ma jakichś ograniczeń prędkości. (kiedyś zapomniałem, że
      miałem na dachu boxa w volvo i jakieś 160km/h obwodnicą pomykałem. Al enic się
      nie stało na szczęście. Tylko hałas mnie zaniepokoił).
      3. Uważaj na złodziejaszków. Pamiętaj, że nawet najlepiej zamykany box (i jego
      zawartość) jest nie lada atrakcją dla rabusia.
      4. Dla własnej wygody lepiej montować boxa bardziej od strony pasażera - można
      wówczas stanąć na poboczu i otwierać boxa bez ryzyka i narażania się na
      niebezpieczeństwo na jakie jesteś narażony sięgajac do boxu od strony jezdni.
      Masa boxa jest na tyle mała, że nie ma to wpływu na wyważenie auta. Nie musi
      być na środku podłużnej osi pojazdu.

pozdrawiam serdecznie, na wszelkie pytania odpowiem
    • Gość: trurl Re: jazda z boxem bagażowym IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 20:35
      Jeździłem przez kilka lat na wakacje z boxem i stwierdziłem m.in. :
      1.Jak nie wsadzisz b. ciężkich gratów do boxa i nie będziesz wariował na drodze (np.test łosia) to specjalnie nie odczujesz różnicy w prowadzeniu pojazdu. Uważać tylko trzeba na boczne podmuchy wiatru.
      2.Zużycie paliwa wzrosło mi o 0,5-0,7 l/100 tj znacznie mniej niż jeżdżąc z ?normalnym" bagażnikiem.
      3.Jedyne poważniejsze problemy miałem z boxem na południu Europy ,tak się nagrzewał na słońcu że plastik trochę zmiękł i zdarzały się problemy z otwieraniem.Stwierdziłem to w dwóch różnych boxach ale może nie wszystkie tak mają.Zresztą nie była to tak duża uciążliwość.
      4.Co do kradzieży to myślę że szanse są podobne jak z bagażem pozostawionym np. w kombi ,hatchbacku itp. Na pewno lepiej w niepewnych miejscach nie zostawiać auta nadłużej samego (zależy też od kraju ).
      • Gość: pawel Re: jazda z boxem bagażowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.03, 21:44
        mam duży box Thule. Słyszę go tylko na dziurach w mieście jak jest pusty.
        Wtedy dudni. Ale jak jest zapakowany w ogóle go nie odczuwam i nie wydaje
        dzwięków nawet przy 170. Polecam Thule, ma jeden zamek a rygluje się w trzech
        miejscach. Otwiera się na dwie strony.
        • greenblack Widzę, że tu same Goszcze się zebrały 28.03.03, 18:40
          Jeden jedzie 160 km/h z boksem, drugi 170 km/h... Ciekawe, czy ktoś ich
          przebije?

Gość portalu: pawel napisał(a):

nie wydaje
          > dzwięków nawet przy 170.

• Gość: toko Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.03, 07:58
        OK, zaniepokoiła mnie informacja o działaniu słońca na box - wybieram się na
        południe Europy - więc słoneczka trochę będzie. Box jest niestety w kolorze
        czarnym. Może go przemalować na biało ??? Ciekawe ile by to kosztowało. /jest
        to czarny metalik/
        • Gość: trurl Re: IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 20:49
          Myślę że nie warto aż tak się przejmować i kombinować z malowaniem. Jak pisałem nie jest to aż tak duża uciążliwość a poza tym dotyczyła boxów starszej generacji firmy Interpack (krajowe).Żeby było śmieszniej problem był większy w boxie w kolorze jasno szarym (rodzaj tworzywa ? ) niż w czarnym ale innego typu i z innym rozwiązaniem zamków. Podejrzewam że problem nie dotyczy wyrobów wszystkich producentów tylko jak to sprawdzić ? Faktycznie rozwiązaniem są boxy firmy Thule o sprawdzonej jakości tyle że ich cena jest niestety do niej proporcjonalna.PZDR.
    • Gość: kuba spalanie IP: *.acn.waw.pl 28.03.03, 00:32
      ja zauwazylem, ze spalanie rosnie duzo mniej przy predkosciach rzedu 90-100km/h
      (+0,5 litra, moze mniej), niz przy 120-130km/h (u mnie ponad 1,5litra wiecej)
    • Gość: toko Re: kolejne pytanie do użytkowników boxów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.03, 14:00
      przy okazji jesze jedno pytanko - jak takie pudło przechowywać - słyszałem, że
      najlepiej w poziomie /na podłodeze lub podwieszony pod stropem,.../ - ale nie
      mam tyle miejsca - czy jak go postawię w pionie, pod ścianą - to mu nie
      zaszkodzi?
      • Gość: Michal Re: kolejne pytanie do użytkowników boxów Greenbla IP: *.telia.com 29.03.03, 14:04
        Greenblack!
        Kiedys zrobilem probe z boxem na predkosc,auto wyciagnelo 200km/h,ale tylko na
        prostej i chwileczke.Jechalismy w 5 osob i full zaladowany box.Balem sie ze ped
        powietrza zerwie box z zamocowan.Oczywiscie to bylo w Reichu na prawdziwej
        autobahnie w lecie na dobrych oponach.Jazda stala 160km/h nie robila zadnego
        wrazenia na boxie ani na mnie i aucie.Auto trzymalo sie swietnie
        betonu,poprostu bylo fantastycznie obciazone ,bylismy zaladowani nartani i
        sprzetem campingowym.Uzywalismy zimy w lecie na Hintertuxgletscher w Zillertal
        w Tirolu.
        Pzdr.Michal
      • derwisz911 Re: kolejne pytanie do użytkowników boxów 29.03.03, 18:44
        A niby czemu miałoby zaszkodzić?
        Spróbuj jednak pomyśleć nad montażem pod stropem. Bardzo wygodne i bardzo
        tanie rozwiązanie. Dodatkowo, jesli powiesisz pod stropem w garażu, to
        założenie boxa na auto trwa 3 minuty.

pozdrawiam
    • upierdek Re: jazda z boxem bagażowym 29.03.03, 16:49
      Moja normalna predkosc podrozna (zazwyczaj tak programuje tempomat) to 180 (na
      autostradzie). Z boxem jezdze tak samo. Roznicy w prowadzeniu zadnej. Zuzycie
      paliwa podskakuje o mniej wiecej 1 l.
      Pozdrawiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka