Dodaj do ulubionych

Astra Classic - pytanie

IP: blue:* / 172.16.85.* 01.04.03, 09:54
Witam!
Zupelnie niedowcipnie zwalil mi sie dzisiaj najlepszy na swiecie samochod i
musialem pojechac Astra zony. Zauwazylem pewna dziwnosc, o ktora chcialbym
zapytac. Otoz wcale nawet bez korka, wlasciwie tylko przy powolnej jezdzie
wskaznik temperatury skoczyl do 100 i dzialo sie tak za kazdym razem jak nie
osiagalem wiekszych predkosci. Czy to jest normalne? A jezeli nie to co z tym
robic?
Z gory dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: 741025.. Re: Astra Classic - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.03, 11:23
      jesli ten samochod ma silnik 1,4 8v /jak w mojej astrze/
      to jest to norma przy dodatnich temperaturach, trzeba
      tylko czesciej sprawdzac poziom plynu chlodzacego.
      zupelnie powaznie
      pzd
      • Gość: darekk Re: Astra Classic - pytanie IP: 217.153.15.* 01.04.03, 11:47
        coz, ja nie jestem taki pewien, czy to rzeczywiscie "norma".
        mialem dwie sluzbowe astry classic. jedna 1,4 60km. druga 1,6 100km.
        obie mialy problemy z termostatem. w astrach to podobno powszechne.
        pierwsza z nich miala podobne objawy - grzala sie bardzo szybko, nawet przy
        umiarkowanych temperaturach w czasie jazdy po miescie. termostat nie otwieral
        obiegu.
        w drugiej objawy byly odwrotne. silnik prawie nigdy nie przekraczal 70 stopni.
        caly czas byl chlodzony na maksa. w zime "dzieki temu" nie dalo sie dobrze
        ogrzac samochodu - zawsze bylo zimno. w obu przypadkach zawinil termostat.
        byly to jednak "przebiegowe" samochody - ta slabsza 150 000, ta mocniejsza 215
        000.

mimo wszystko to dobre choc nudne auta.

darekk
    • Gość: travel Re: Astra Classic - pytanie IP: blue:* / 172.16.85.* 01.04.03, 12:09
      Dzieki za informacje, tylko jeszcze jak byscie poradzili co robic? Czy jak
      wymienie termostat to objawy maja szanse ustapic, skoro to problem powszechny?
      A moze olac, tylko uczulic zone na obserwowanie wskaznika? nie jestem do konca
      przekonany czy 100 stopni jest zdrowe dla samochodu...

A co do samego wozu to 1.4 8v 60KM. Faktycznie niezly ale choleeeernie nudny ;)
      Przy okazji - slyszalem, ze mozna sprobowac paska rozrzadu od 1.6 8v, podobno
      zwieksza spalanie ale poprawia osiagi, czy to ma jakis sens?
      Pzdr
      • Gość: darekk Re: Astra Classic - pytanie IP: 217.153.15.* 01.04.03, 12:30
        jezeli to tylko 100 stopni i tylko czasami, to silnikowi nie zaszkodzi na pewno.
        wentylator sie wlacza? gorzej jezeli grzeje sie bardziej - wtedy trzeba jednak
        szarpnac sie na termostat.
        a co do "tuningu" :) - daruj sobie. ten woz to straszna slamazara i nic go nie
        obudzi do zycia. przejezdzilem taka kilkadzesiat tysiecy. niezawodny, trawaly,
        solidny - ale silnik to rozpacz. wersja 100 konna byla nieporownywalnie
        przyjemniejsza i przy okazji palila mniej, bo nie trzeba bylo cisnac mocno przy
        kazdym manewrze na drodze.

darekk
      • Gość: 741025.. Re: Astra Classic - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.03, 12:30
        Może i jest to kwestia termostatu. Ja się po prostu
        przyzwyczaiłem, choć faktycznie na początku znajomości z
        tym samochodem nie dawało mi to spokoju.
        Pierwsze słyszę o podmienie paska rozrządu, ale też
        nigdy nie miałem ochoty na zwiększanie osiągów samochodu
        i w związku z tym się nie dowiadywałem:). A całkiem
        poważnie to wydaje mi się że pasek to trochę poważna
        sprawa i chyba nie warto tu eksperymentować. Bilans
        ewentualnych zysków i strat nie wydaje mi się w tym
        wypadku wart ryzykowania poważnego remontu.
        pzd
    • Gość: travel Re: Astra Classic - pytanie IP: blue:* / 172.16.85.* 01.04.03, 12:41
      O ten pasek to zaytalem tylko z ciekawosci, raczej juz wymienilbym caly silnik,
      a na termostat to chyba sie jednak szarpne. Jakbym jezdzil sam to zwracalbym
      uwage na wskaznik i wentylator, ale wymaganie tego od kobiety to chyba
      przesada ;) wole nie ryzykowac...

A jako ciekawostke moge dodac, ze zonie spala ten samochod ok 7l/100km po
      miescie! a w papierach ma srednia 7,8. Czy mieliscie podobne osiagi?
      • bjbax Re: Astra Classic - pytanie 01.04.03, 12:54
        Zrobiłem około 100000 Astrą 1.4 16v jeszcze sładaną w Wawie. Temperatura
        standardowo w granicach 92-95 stopni ( zresztą skala wskaźnika o czymś
        świadczy ) ale problemów nie bylo. Tylko że wiatrak się włącza często i tyle.

Co do spalania to 7 - 7,5 latem nie było problemu. Zimą do litra wiecej.
      • skolmi Re: Astra Classic - pytanie 01.04.03, 12:55
        I za to właśnie lubiłem Astrę, rzeczywiście paliła 7-8 w mieście i 5-6 w trasie
        (ten 1,4 to się chyba nazywa C14NZ o ile pamiętam),
        • Gość: jolly_bb Re: Astra Classic - pytanie IP: *.home.net / 192.168.1.* 01.04.03, 13:25
          mialem astre 1.6 75 KM i palila w miescie 8 a w trasie 6,5. a co do
          temperatury to nidgy nie mialem problemow z przegrzaniem. ewewntualnie jak
          stalem na parkingu z wlaczonym silnikiem to po kilkunastu minuctach sie
          wlaczal wentylator na troche. ale nie byl tez za zimny :) polowa skali zwykle
          czyli tak jak powinno byc.
          • jedrek77 Re: Astra Classic - pytanie 01.04.03, 15:41
            Gość portalu: jolly_bb napisał(a):

> mialem astre 1.6 75 KM i palila w miescie 8 a w trasie 6,5. a co do
            > temperatury to nidgy nie mialem problemow z przegrzaniem. ewewntualnie jak
            > stalem na parkingu z wlaczonym silnikiem to po kilkunastu minuctach sie
            > wlaczal wentylator na troche. ale nie byl tez za zimny :) polowa skali zwykle
            > czyli tak jak powinno byc.

to mi kurde pali trochę za dużo, po mieście jakieś 9, ale to w ostatnim
            miesiący było, jak jeszcze czasami mrozy łapały, może dlatego

ale mam inne wazne pytanie, po jakim czasie wymieniałeś pasek rozrządu (chodzi
            mi dokładnie o ten silnik!)? bo mam 70 koła na liczniku i nie wiem, czy już,
            czy jeszcze spokojnie da radę
            z góry dzięki za odpowiedź
            • Gość: travel Re: Astra Classic - pytanie IP: blue:* / 172.16.85.* 01.04.03, 15:54
              Akurat znam odpowiedz, w ksiazkach jest co 60k. Czy te 9 litrow wynika wlasnie
              z tego, to juz nie na moja wiedze pytanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka