Dodaj do ulubionych

KIA ZABIA konkurentów w segmencie C

11.12.06, 12:03
Za 44,9 tys. zł:

- 5 drzwi
- bagażnik 340 litrów
- silnik 1.4 109 KM (137 Nm)!
- ABS + EBD
- 6 poduszek
- wspomaganie kierownicy
- CD MP3 + 4 głośniki
- el. szyby
- komputer pokładowy
- centralny zamek
- 7 lat gwarancji

Kto kupi teraz Chevrolety, Logany de luxe, Fabie z klimą, Fiaty, Hyundaie,
Swifty itd?
Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 11.12.06, 12:07
      Ci kupią, którym bardziej spodoba się coś innego niż Kia.
      Uwazam, ze bedzie to sukces Kii, ale nie przesadzajmy.
      • radioaktywny Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 11.12.06, 12:10
        Dodam jeszcze, ze bedzie to impuls do pobudzenia konkurencji pomiedzy
        producetami, a skorzystaja na tym kierowcy. Podobne ozywienie na rynek
        samochodowy wnioslo w latach 90 ubieglego wieku Daewoo ze swimi cenami i 3
        letnimi gwarancjami na wszystko.
        Mam nadzieje, ze Kia nie pojedzie po bandzie na Daewoo, i nie skonczy (ponownie)
        jak owczesne koreanskie czebole.
    • habudzik Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 11.12.06, 12:42
      Skosnookie dobieraja sie powoli do doopy skośnookim . Bedzie się działo . Nie
      moge sie doczekać . Jak sie jeszcze za kilka lat inne skośnookie zaczną rozłaźić
      na świat to dopiero te pierwsze skośnookie bedą miły Hiroszime i Nagasaki .
      Żółtki żółtką zgotują ten los .
      • pocieszne Żółtki żółtk[ą] zgotują ten los 11.12.06, 14:32
        habudzik napisał:

> Żółtki żółtką zgotują ten los

Parafraza parafraz[om] ,ale jak kolega rozroznia te odcienie zolci ?
      • w_r_e_d_n_y Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 11.12.06, 19:08
        habudzik napisał:

> Skosnookie dobieraja sie powoli do doopy skośnookim . Bedzie się działo . Nie
        > moge sie doczekać.Jak sie jeszcze za kilka lat inne skośnookie zaczną rozłaźić
        > na świat to dopiero te pierwsze skośnookie bedą miły Hiroszime i Nagasaki .
        > Żółtki żółtką zgotują ten los.

poki co to tobie i wallkowi "gotuja" Hiroszime ,wytrzymasz jakos ? hehehe

" Toyota zwyciężyła w przeprowadzonym po raz czwarty przez firmę J.D. Power and
        Associates badaniu amerykańskich klientów pod kątem ich przywiązania do
        użytkowanej marki samochodu. Wywodzący się z Japonii producent uzyskał najwyższy
        wśród 37 sklasyfikowanych w rankingu marek wynik 63,9%.
        W badaniu uwzględniono udział tych użytkowników nowych samochodów, którzy
        wybrali model tej samej marki co wcześniej. Na czele klasyfikacji znalazła się
        Toyota, poprawiając zeszłoroczny wynik o 1,3%. Wyprzedziła ona tym samym
        zwycięzcę sprzed roku - markę Lexus. Najwyżej sklasyfikowanym amerykańskim
        producentem okazał się Cadillac (6-te miejsce).

Przedstawiciel J.D. Power podkreślił, że Toyota tak dobry wynik w badaniu
        zawdzięcza renomie jako dostawca produktów o bardzo wysokiej jakości w krótkiej
        i długiej perspektywie. Dzięki temu samochody japońskiej marki mają dużą wartość
        na rynku wtórnym, a firma zdobywa coraz to nowych klientów.

Poniżej prezentujemy listę marek, które osiągnęły wynik powyżej średniej dla
        całej branży, czyli 47,9%:
        1.Toyota (63,9%)
        2.Lexus (63,2%)
        3.Honda (60,3%)
        4.BMW (56,5%)
        5.Scion (56,3%)
        6.Cadillac (55,5%)
        7.Chevrolet (55,3%)
        8.Mercedes-Benz (53,6%)
        9.Ford (53,3%)
        10.Hyundai (51,6%)
        11.Subaru (51,1%)
        12.Nissan (48,8%)
        *średnia ocena dla branży - 47,9%

Badanie przeprowadzono na próbie 138 630 amerykańskich użytkowników nowych aut.
        W tej grupie znalazło się 82 274 osoby, których poprzedni samochód też został
        kupiony na rynku pierwotnym. "
        www.samar.pl/index.html?__la=pl&__ac=sec,4&new=12088
        • habudzik Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 00:27
          I nic to nie daje bo w dalszym ciągu jest to tylko i wyłacznie ankieta którą
          wypełnić mogł ktoś kto nawet nie ma prawa jazdy . Nie ma możliwości ( w praktyce
          ) sprawdzić autentyczności takiej ankiety .
          Swoja drogą im więcej w swiecie się mówi na temat tego że za kilka lat Chinole
          bedą produkować dużo , tanio , nieskomplikowanie a co za tym idzie mało awaryjne
          auta tym częściej pojawiaja sie ankiety typu " Mamo chwalą nas ...". Dziwnie
          zbiega sie też to z obwieszczeniami samych zainteresowanych że oto spadła nam
          jakość i prosimy wracać do serwisu .
          • w_r_e_d_n_y Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 01:23
            habudzik napisał:

> I nic to nie daje bo w dalszym ciągu jest to tylko i wyłacznie ankieta którą
            > wypełnić mogł ktoś kto nawet nie ma prawa jazdy . Nie ma możliwości
            > (w praktyce) sprawdzić autentyczności takiej ankiety.

tym samym udowadniasz deb.ilu ze na to "zolte na kolkach" musiala glosowac duza
            czesc wlascicieli Mercedesow bo inaczej skad by toto znalazlo sie na pierwszych
            miejscach a merc gdzies z tylu jezeli ankietowani konfabuluja ?

tylko ciekawe dlaczego wlasciciele mercow wstydza sie przyznac do kupna drugiego
            merca i wola dac glos na zolte wozidla - jakas forma masochizmu ?

wiem ,wiem zaraz uslyszymy ze ankiety(?) rozeslano tylko do zoltych dzielnic w
            miastach

PS
            trzeba byc niezlym dup.kiem by nie majac zielonego pojecia o mechanizmach badan
            statystycznych i weryfikacji ich wynikow zarzucac badajacym ignorancje
            • habudzik Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 01:44
              w_r_e_d_n_y napisał:

> habudzik napisał:
              >
              > > I nic to nie daje bo w dalszym ciągu jest to tylko i wyłacznie ankieta kt
              > órą
              > > wypełnić mogł ktoś kto nawet nie ma prawa jazdy . Nie ma możliwości
              > > (w praktyce) sprawdzić autentyczności takiej ankiety.
              >
              > tym samym udowadniasz deb.ilu ze na to "zolte na kolkach" musiala glosowac duza
              > czesc wlascicieli Mercedesow bo inaczej skad by toto znalazlo sie na pierwszych
              > miejscach a merc gdzies z tylu jezeli ankietowani konfabuluja ?

Czym udowadniam że na zółte głosowali właściciele Mercdesów ? To nie badanie
              statystyczne tylko rozsyłanie ankiet które wypełnia kto chce kmi.otku .

>
              > tylko ciekawe dlaczego wlasciciele mercow wstydza sie przyznac do kupna drugieg
              > o
              > merca i wola dac glos na zolte wozidla - jakas forma masochizmu ?

A gdzie jest powiedziane ze właściciele Mercedesów zagłosowali na żółte
              wozidła???? Co ty pier....sz ?

>
              > wiem ,wiem zaraz uslyszymy ze ankiety(?) rozeslano tylko do zoltych dzielnic w
              > miastach

Ni , usłyszysz że rozesłano prawidłowo tylko nie wiadomo kto odpowiedział .

> PS
              > trzeba byc niezlym dup.kiem by nie majac zielonego pojecia o mechanizmach badan
              > statystycznych i weryfikacji ich wynikow zarzucac badajacym ignorancje

Jedyne co zarzucam to tobie Barański Jarosławie że nie rozumiesz na czym polega
              ankieta .
              • w_r_e_d_n_y ciemna masa !!!!!!!!!! 12.12.06, 03:29
                • habudzik Re: ciemna masa .... 12.12.06, 10:26
                  ........jesteś to fakt . Może jednak sprobujesz rozwinąć swą mysl .
    • miszasty A moim zdaniem... 11.12.06, 16:43
      ...ta KIA to będzie chyba sukces, ale w pierwszej kolejności gwarancyjno-
      marketingowy.
      Na wstępie zaznaczam, że BARDZO DOBRZE, że takie auto z 7-letnią gwarą w tej
      cenie ktoś wypuszcza: wreszcie!:)
      Z drugiej strony przeczytałem te wszystkie specyfikacje. No i... no i jakoś w
      straszny zachwyt nie wpadłem. Ot, dobrze wyposażone auto w - trzeba przyznać -
      dobrej cenie.
      Nie wiem czy to prawda, że ma mieć z tyłu zawieszenie wielowahaczowe?
      Wyczytałem to już w paru miejscach, ale oficjalnie Kia się tym nie chwali,
      więc... jest czy nie? Bo jakby było to chylę czoła. Nie ukrywam też, że jeśli
      jest, to... drżę o jego jakość i trwałość: to dość dużo więcej elementów w
      tylnym zawieszeniu niż najpopularniejsza belka skrętna.
      Idźmy dalej - silniki benzynowe: 1.4 i 1.6. Na pierwszy rzut oka ten mniejszy
      jest dość zachęcający. Ale jakoś dotychczas (może i to się zmieni?) nie
      spotkałem się z sytuacją, gdzie te 10-20 KM więcej w stosunku do 1.6 nie
      czyniły by... bardzo DUŻEJ różnicy. Z reguły takie 1.4 (tak, tak, też ze
      zmiennymi fazami rozrządu!) bardzo dobrze jeździły... po mieście. Natomiast na
      trasie to albo trzeba jechać dość spokojnie (szczególnie jeśli auto załadowane)
      albo... albo od razu wziąć 1.6. A pali w praktyce podobnie.

Ciekawe jak to będzie z trwałością... Osobiście życzę koreańcom wszystkiego
      naprawdę nalepszego!:) Niech będą jak najtrwalsze. W teorii takie powinny być.
      Z drugiej strony w praktyce jest różnie: np. na Volvo na blachę producent daje
      naprawdę krótką gwarancję, ale auta nie rdzewieją. A na Focusa było od początku
      12 lat i... od początku rdzewiał;)

"Sida" na pewno pójdę obejrzeć - już nawet pytałem, ale usłyszałem, że będzie
      najwcześniej w połowie grudnia czy jakoś tak.
      Ciekawe czy w realu będzie wyglądał dużo gorzej niż na fotkach, czy tak samo
      zachęcająco.
      A swoją drogą to ciągle mnie zastanawiają dwie rzeczy:
      1) Czemu tak rzadko, nawet w najbogatszej wersji wyposażeniowej dają nam ESP?
      Pewnie chodzi o koszty (duży zarobek dodatkowy) i o świadomość konsumentów
      (niska) co to jest...:/
      2) Czemu skoro dają już ABS+EBD nie ma od razu BA? Koszt prawie żaden, a to dla
      większości kierowców dość przydatna rzecz, a i marketingowo "coś więcej" przy -
      powtórzę - kosztach minimalnych?

To tyle co mi się nasunęło:D
    • wallenrode Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 11.12.06, 17:01
      mając 45 srebrników wolałbym rozpatrzeć te samochody - w zależności co kto woli.

www.autotrader.pl/details,29755,100731111.asp
      coś większego
      www.autotrader.pl/details,29762,100741502.asp
      i maxik
      www.autotrader.pl/details,131,100726499.asp

• allonso Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 11.12.06, 17:06
        na szczescie nigdy nie bedziesz ich mieć, uff...
      • robert888 Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 11.12.06, 18:20
        www.autotrader.pl/details,29762,100741502.asp

tiaaa, ciekawe że jedyne merce dizle 220 kombi w granicach 10 ojro to taksówki
        z przebiegami 0.5Gm a tu nagle ocalała taka perełka - i do tego bezypwadkowa.
        Gdziesz on to cudeńko wyszukał (sprowadził i jak rozumiem jeszcze na nim
        zarobił). Sam cud miód.
        Na mobile takie wynalzaki kosztuja od 14 ojrow górę a tu trach pach u nas
        kilkadziesiąt % taniej. Sama okazja, hehe. A potem rosna genialne teorie jak
        to "w cenie daewoo matiz można kupic znakomicie utrzymaną BMW Alpina, tylko
        troche starszą". "Szczęśliwy nabywca" zapomina potem dopisac jak pieknie
        wytaliowane jest to auto i że ma naturalny promień skrętu jak dobra narta
        slalomowa. Ale laski widac na to lecą, hehe.
        • mobile5 Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 11.12.06, 19:43
          robert888 napisał:
          A potem rosna genialne teorie jak
          > to "w cenie daewoo matiz można kupic znakomicie utrzymaną BMW Alpina, tylko
          > troche starszą"
          Tzw. "bulwarówkę".
    • zgryzliwy1 Re: wallenrode - G.... to innych obchodzi! 11.12.06, 17:47
      miszasty napisał:

> i przestań się w.ierdalać w każdy post jak nie masz nic do powiedzenia W
      > TEMACIE postu.
      > Tutaj piszemy o nowym Kia: nowym nie tylko jako model ale W OGÓLE NOWYM.

no coz ,jemu sie zawsze i wszystko z jednym kojarzy
      ten typ tak ma i ...kropka :-)
    • iberia30 Re: wallenrode - G.... to innych obchodzi! 11.12.06, 17:57
      miszasty napisał:

> Tutaj piszemy o nowym Kia: nowym nie tylko jako model ale W OGÓLE NOWYM.
      > Nikt ci nie broni jeździć używkami: w końcu komuś, my kupujący nowe auta,
      > musimy je sprzedać:D Hihi:)))

i co z tego ?????Czy na te okolicznosc, Ty jako kupujacy nowe auta jestes KIMS
      lepszym od kogos kto majac do wyboru nowe nieduze kupi uzywane ale wieksze????

> Z drugiej strony widać, że po prostu nie masz kasy. Wstydu też nie...

czy brak kasy w tym poj.ebanym kraju to powod do wstydu?????Wez wlacz myslenie
      zanim znow bzdury napiszesz.
      A Btw jakim nowym cudem TY jezdzisz?
      • miszasty Re: wallenrode - G.... to innych obchodzi! 11.12.06, 18:36
        iberia30 napisała:

> miszasty napisał:
        >
        > > Tutaj piszemy o nowym Kia: nowym nie tylko jako model ale W OGÓLE NOWYM.
        > > Nikt ci nie broni jeździć używkami: w końcu komuś, my kupujący nowe auta,
        >
        > > musimy je sprzedać:D Hihi:)))
        >
        > i co z tego ?????Czy na te okolicznosc, Ty jako kupujacy nowe auta jestes
        KIMS
        > lepszym od kogos kto majac do wyboru nowe nieduze kupi uzywane ale wieksze????

A gdzie tak napisałem.
        Primo - odpisywałem walącemurodowi a nie Tobie. Tak też była ukształtowana i
        skierowana odpowiedź: do niego, nie do Ciebie ani do ogółu.
        Byłaby wtedy inna - a do typka była inna, bo wieśniakowi miastowe tłumaczenie
        nic nie da. Nie zrozumie - odwrotnie również.
        A u Ciebie jakieś kompleksy widzę. Bo nigdzie nie napisałem, że "ktoś jest
        gorszy". Do Twojej wiadomości: w swoim życiu kupiłem wiele aut, nie tylko
        nowych.
        Żyjemy w symbiozie: potrzebni są zarówno kupujący nowe jak i stare auta. Jedni
        bez drugich nie dadzą rady.
        Ale z drugiej strony porównywanie aut nowych i używanych jest delikatnie mówiąc
        śśmieszne. To tak jakbyś porównał malucha z kombajnem albo traktorem: obydwa
        inne i obydwa służą do czego innego, a to że jeżdżą po drodze wszystkie to nic
        nie ma do rzeczy.

Jeszcze bardziej niedojrzałe jest pisanie o używanych mercedesach w wątku o
        nowej Kia, podczas gdy nikt o to nie pyta.

> > Z drugiej strony widać, że po prostu nie masz kasy. Wstydu też nie...
        >
        > czy brak kasy w tym poj.ebanym kraju to powod do wstydu?????Wez wlacz
        myslenie
        > zanim znow bzdury napiszesz.
        > A Btw jakim nowym cudem TY jezdzisz?

Na pewno nie Kia Cee'd-em.:))
        A jakie ma to znaczenie?
        Co z tego że Ci podam, jakim lub jakimi - każde można skrytykować. Temu ma
        służyć to pytanie?
        Człowieka określa jego dojrzałość i charakter a nie samochód.
        Jakikolwiek by nie był.
        • iberia30 Re: wallenrode - G.... to innych obchodzi! 11.12.06, 19:24
          miszasty napisał:
          >
          > A gdzie tak napisałem.

taki wniosek wysnulam po Twojej wypowiedzi....

> Primo - odpisywałem walącemurodowi a nie Tobie.

no i co z tego?Forum ma to do siebie, ze KAZDY moze sie wlaczyc do dyskusji co
          tez powyzej uczynilam.

> Tak też była ukształtowana i skierowana odpowiedź: do niego, nie do Ciebie
          ani do ogółu.

zaloz sobie prywatne forum i wtedy bedziesz mogl sobie rzadzic co kto i komu ma
          pisac.

> Byłaby wtedy inna - a do typka była inna, bo wieśniakowi miastowe tłumaczenie
          > nic nie da. Nie zrozumie - odwrotnie również.
          > A u Ciebie jakieś kompleksy widzę.

czyzby?nie sadze, ale Ty pewnie wiesz lepiej, prawda?
          Jezdze uzywanym autem i nie czuje sie gorsza od kogos kto z salonu wyjezdza
          nowym.Nawet gdyby mnie bylo stac na nowe to pewnie i tak kupilabym uzywane bo
          nei widze powodu aby utrzymywac ASO itd.

>Bo nigdzie nie napisałem, że "ktoś jest gorszy".

owszem ale Twoje slowa:"my kupujacy nowe auta" mialy wlasnie taki a nie inny
          wydzwiek.

>Do Twojej wiadomości: w swoim życiu kupiłem wiele aut, nie tylko
          > nowych.

no dzieki ci panie i wladco za takie info:-DDDd

> Żyjemy w symbiozie: potrzebni są zarówno kupujący nowe jak i stare auta.
          Jedni bez drugich nie dadzą rady.

i tu sie z Toba zgodze.

> Ale z drugiej strony porównywanie aut nowych i używanych jest delikatnie
          mówiąc śśmieszne.
          punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, zamiast nowego pudelka wole uzywane
          ale wieksze auto, koniec, kropka.

>
          > Jeszcze bardziej niedojrzałe jest pisanie o używanych mercedesach w wątku o
          > nowej Kia, podczas gdy nikt o to nie pyta.

chlopie, zeby w kazdym watku wszyscy sie tematu trzymali to....

> Na pewno nie Kia Cee'd-em.:))

domyslam sie.

> A jakie ma to znaczenie?

zwykle pytanie, ot co.

> Co z tego że Ci podam, jakim lub jakimi - każde można skrytykować. Temu ma
          > służyć to pytanie?

nie , po prostu chcialam wiedziec, ale skoro to jest top secret to ok.

> Człowieka określa jego dojrzałość i charakter a nie samochód.
          > Jakikolwiek by nie był.

no wlasnie.
          • miszasty Re: wallenrode - G.... to innych obchodzi! 11.12.06, 19:33
            iberia30 napisała:

> miszasty napisał:
            > > Primo - odpisywałem walącemurodowi a nie Tobie.
            >
            > no i co z tego?Forum ma to do siebie, ze KAZDY moze sie wlaczyc do dyskusji co
            >
            > tez powyzej uczynilam.

Wtrącający się w środku dyskusji lub pomiędzy jej fragmentami, zwykle właśnie
            wysnuwają jak Ty błędne wnioski.
            To tak jak z czytaniem: czytać można, także zdania pojedyńcze.
            Ale wyrywanie ich z kontekstu to już coś całkowicie innego.

> > Tak też była ukształtowana i skierowana odpowiedź: do niego, nie do Ciebi
            > e
            > ani do ogółu.
            >
            > zaloz sobie prywatne forum i wtedy bedziesz mogl sobie rzadzic co kto i komu
            ma
            >
            > pisac.

I vice versa:
            Załóż sobie prywatne forum, żeby odpowiadać na posty skierowane nie do Ciebie.

> > Byłaby wtedy inna - a do typka była inna, bo wieśniakowi miastowe tłumacz
            > enie
            > > nic nie da. Nie zrozumie - odwrotnie również.
            > > A u Ciebie jakieś kompleksy widzę.
            >
            > czyzby?nie sadze, ale Ty pewnie wiesz lepiej, prawda?
            > Jezdze uzywanym autem i nie czuje sie gorsza od kogos kto z salonu wyjezdza
            > nowym.Nawet gdyby mnie bylo stac na nowe to pewnie i tak kupilabym uzywane bo
            > nei widze powodu aby utrzymywac ASO itd.

Pewnie, że kompleksy.
            Też jeżdżę i nowym i używanym autem.
            Różnimy się tym, że nie pienię się jak Ty czy to z powodu używki czy nówki.
            Nie traktuję auta jak faceta/kobiety. Albo że MUSI być nowe/używane czy jakieś
            inne.
            I nie powinnaś mieć tym bardziej kompleksów z powodu używki.
            Pamiętaj! Można to zmienić, ale to kwestia pracy nad charakterem:)

> > Człowieka określa jego dojrzałość i charakter a nie samochód.
            > > Jakikolwiek by nie był.
            >
            > no wlasnie.

No właśnie.
            I w tym celu nie należy odpowiadać na odpowiedź na innego posta, z automatu
            skierowaną nie do Ciebie. A jeśli już to poprosić o doprecyzowanie, żeby
            wyjaśnić wątpliwości. A nie TWORZYĆ wątpliwości, których nie ma.
            Jak to mówią: "uderz w stół a nożyce (czyt.: iberia30) się odezwą..." ;D
            • iberia30 Re: miszasty -G.....to innych obchodzi :-DDDD 11.12.06, 19:49
              miszasty napisał:

>
              > Wtrącający się w środku dyskusji lub pomiędzy jej fragmentami, zwykle właśnie
              > wysnuwają jak Ty błędne wnioski.

taaaa wez pod uwage, ze przeczytalam wczesniejsza Twa dyspute z Wallenrodem
              zatem Twoj powyzszy jak i ponizszy tekst jest bezzasadny.

> To tak jak z czytaniem: czytać można, także zdania pojedyńcze.
              > Ale wyrywanie ich z kontekstu to już coś całkowicie innego.

jw

>> I vice versa:
              > Załóż sobie prywatne forum, żeby odpowiadać na posty skierowane nie do Ciebie.

proponuje zebys sie zapoznal z definicja slowa FORUM bo widze, ze masz z tym
              powazny problem.

> Pewnie, że kompleksy.

Twoja subiektywna ocena, ale moze mnie oswiec jakiz to kompleks rzekomo
              posiadam????

> Też jeżdżę i nowym i używanym autem.
              > Różnimy się tym, że nie pienię się jak Ty czy to z powodu używki czy nówki.

zirytowalo mnie Twoje jedno zdanie-mma do tego prawo i tyle.I kto tu wyciaga
              bledne wnioski?

> Nie traktuję auta jak faceta/kobiety.

???a to coz za novum?

>Albo że MUSI być nowe/używane czy jakieś inne.

moje jest jakie jest i nie mam z tym problemu, innym podobac sie nie musi.

> I nie powinnaś mieć tym bardziej kompleksów z powodu używki.

hahahaha dobre sobie :-DDDDDDDDDDDDDDDdddd

> I w tym celu nie należy odpowiadać na odpowiedź na innego posta, z automatu
              > skierowaną nie do Ciebie.

daruj sobie , jestes ostatnia osoba, ktora bedzie mi mowic co mam komu pisac
              lub nie, chyba sie przejales swoja rola.

Proponuje zebys wiecej nie odwracal kota ogonem i pisal na temat-bo sam
              zarzucales Walenrodowi, ze w watku o Kii pisze o MB a Ty co?Jak widac lepszy
              nie jestes, to czego wymagasz od innych zacznij wymagac najpierw od siebie.
              • miszasty Iberia jesteś bardzo mądra i masz zawsze rację. 11.12.06, 19:52
                Wobec powyższego temat uważam za zakończony.

:)
                • iberia30 daruj sobie osobiste wycieczki, n/t 11.12.06, 20:05

• mobile5 Re: daruj sobie osobiste wycieczki, n/t 11.12.06, 20:17
                    iberia30 napisała:

Po co zawsze dodajesz "n/t"?
          • pocieszne Re: wallenrode - G.... to innych obchodzi! 12.12.06, 00:18
            iberia30 napisała:

> miszasty napisał:

> > Żyjemy w symbiozie: potrzebni są zarówno kupujący nowe jak i stare auta.
            > > Jedni bez drugich nie dadzą rady.

> i tu sie z Toba zgodze.

cosik ta symbioza jest zaklocona - niesprawiedliwa ta "natura" :-))
            za pare lat kupujacy uzywane beda pokrzywdzeni ,nowek przybywa jak na lekarstwo
            i przyjdzie pokochac na dluzej swoje 4 kolka :-(
    • robert888 Kia Zabia? Co to za model? 11.12.06, 18:07
    • swoboda_t Cena to nie wszystko! 11.12.06, 20:33
      Kia to marka mało znana, ma niewielką sieć sprzedaży i serwisu, nie ma za grosz
      estymy. Duża część klientów (zwłaszcza tych mniej zorientowanych) będzie wolała
      dołożyć parę tysiaków na fokę czy megankę, bo "Kia to niewiadomo co i nie
      wiadomo gdzie to kupić". Więc nie spodziewałbym się, że zosatnie liderem
      segmentu i że Kianki zaleją nasze ulice. Ale na bank będzie ich sporo i
      zapewne - czego sobie i wszystkim życzę - oferta wpłynie na zaostrzenie
      konkurencji. Chętnie poczytałbym jakiś test - jak ktoś ma linka, to poproszę :)
      • cc_2004 Re: Test z Czech 11.12.06, 21:54
        www.roadlook.pl/testy/kia-cee-d-1-6-crdi-pierwszy-test-w-historii.html
      • habudzik Re: Cena to nie wszystko! 12.12.06, 00:32
        Tak właśnie zaczynali japończycy . Teraz japończycy maja zawźiętych zwolenników
        mimo wezwań do serwisu tak częstych jak często pojawiają się ankiety piejące na
        temat ich nieskazitelnej jakości
      • vratislaviak Re: Cena to nie wszystko! 12.12.06, 11:32
        Kia to marka mało znana, ma niewielką sieć sprzedaży i serwisu, nie ma za grosz
        >
        > estymy. Duża część klientów (zwłaszcza tych mniej zorientowanych) będzie
        wolała
        > dołożyć parę tysiaków na fokę czy megankę, bo "Kia to niewiadomo co i nie
        > wiadomo gdzie to kupić". Więc nie spodziewałbym się, że zosatnie liderem
        > segmentu i że Kianki zaleją nasze ulice. Ale na bank będzie ich sporo i
        > zapewne - czego sobie i wszystkim życzę - oferta wpłynie na zaostrzenie
        > konkurencji. Chętnie poczytałbym jakiś test - jak ktoś ma linka, to
        poproszę :)

jak zapytacie Amerykaniana o KIA to bedzie wiedział a jak zapytacie o citroena,
        peugeota czy ranault to zapytaja co to jest

prawda jest taka że KIA własnie wchodzi na rynek Europejski aby go podbić
        zobaczycmy czy im wyjdzie
        ale inwestycje pokazuja ze bardzo im na tym zależy

ps. wejdz na stronę kia zobacz jakie OFERUJE AUTA JAKA JEST ICH OCENA PRASY ITP
        P0ZDR
        • swoboda_t Re: Cena to nie wszystko! 12.12.06, 12:48
          Dla polskiego nabywcy kompakta nie jest istotne, czy marka jest znana w USA,
          więc co to ma do rzeczy?? Z punktu widzenia naszego rynku po 11 latach
          obecności wciąż jest egzotyczna i nie jest to jej zaletą. Ja koreańskie auta
          znam już od końca lat 80-tych, o Kii słyszałem gdy Hyundai dopiero stawiał
          pierwsze kroki w Polsce, a nazwę Daewoo niezdarnie wymawiano w sklepach ze
          sprzętem AGD, czytam testy, znam ceny itp. - ale nie jestem w targecie Ceed'a.
          Gdyby to była Skoda czy Fiat - murowany lider rynku i hit. A tak, zobaczymy -
          jak dotąd koreańskie auta były popularne tylko w najtańszym segmencie i wśród
          terenówek.
          • vratislaviak Re: Cena to nie wszystko! 12.12.06, 13:04
            Dla polskiego nabywcy kompakta nie jest istotne, czy marka jest znana w USA,
            > więc co to ma do rzeczy??

juz odpowiadam

to co jest popularne na zachodzie: usa i zach europa po jakism czasie staje się
            również popularne u nas w kraju kwitnącego buraka
            jesteśmy zaściankiem peryferią motoryzacyjna i europejskim szrotem
            kwestia czasu kiedy przyjmnie sie u nas kia
            wróżę natomiast powolny spadek i udział w rynku koncernów francuskich, walśnie
            na rzecz azjatycich marek: japońskich, koreańskich kiedyś tam moze nawet i
            chińskich będą tańsze , jakościowo lepsze od np aut francuskich gdzie koszta
            produkcji sa zdecydowanie wysze a obiegowa opinia o ich jakosci jest ...sami
            wiecie jaka

• swoboda_t Re: Cena to nie wszystko! 12.12.06, 14:11
              Kia nie jest popularna na zachodzie Europy, u nas też nie mimo długiej
              obecności na rynku i zawsze atrakcyjnych cen. W USA też chyba jest marginesem
              rynku, choć świadomośc marki większa. Może nowe modele przyczynią się do zmiany
              tego stanu rzeczy - tego bym sobie i innym życzył, bo oznacza to wzrost
              konkurencji. Nie neguję wartości samochodu - sam jeżdżę koreańcem i sobie
              chwalę, niektóre modele (np. nowa Sonata) nawet mi się podobają. Ale do
              liczącej się i uznanej w Europie marki Kii czy Hyundaiowi jeszcze daleko.
              • k.glodz Re: Cena to nie wszystko! 12.12.06, 14:19
                w stanach kia/h..daj obok toyty i hondy notuje najwiekszy wzrost udzialu w rynku
                • swoboda_t Re: Cena to nie wszystko! 12.12.06, 14:47
                  No, jasne - widać auta są coraz lepsze. Ale jak na razie to tylko ok 2%-2,5%
                  tamtejszego rynku :)
                  • k.glodz Re: Cena to nie wszystko! 12.12.06, 14:52
                    tylko ze tamten rynek jest tak gigantyczny, ze w przeliczeniu na sztuki daloby
                    to w europie ... :)))
    • miszasty Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 11.12.06, 20:51
      Ciekawe co to za patent z tym podgrzewaniem piór przednich wycieraczek: czy po
      prostu kawałek szyby ogrzewany jest tak jak całej tylnej, czy coś innego
      wymyślili?
      Za dopłatą oczywiście...:)
      • wallenrode Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 11.12.06, 20:58
        brawo.
        znajomość rozwiązań podgrzewanych piór jest dla ciebie ciekawostką.

objeżdżesz mnie a sam nic nie wiesz mądralo.

podniecasz się tym samochodem jakby to był cud motoryzacji.

idź do salonu i obejrzyj forda focusa/mondeo lub inny z systemem "pasków" przy
        wycieraczce i zrozumiesz co to za patent chyba ze zrobili specjalny nawiew
        ciepłego powietrza na gumę.

śmieszny jesteś.

• buraque faktycznie conowo miażdzy 11.12.06, 22:20
      www.kia.pl/ceed_wyposazenie.htm
    • habudzik Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 00:36
      Ja w każdym razie trzymam kciuki za Kore i Chińczyków. Nie ma jeszcze odwagi ale
      Elantra czy Accent a nawet Getz podobią mi się . Nie moge jakoś tak zaufać tym
      którzy maja i je chwala al moze kiedyś...... kto wie .
      • miskorabol Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 08:37
        Panie swoboda co za pierdoły Pan pisze. KIA marką trudno dostępną z małą
        ilością serwisów i salonów. Co za brednie. W każdym większym mieścia sa seriwsy
        i salony. Trzeba tylko poszukać
        • swoboda_t Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 11:18
          No właśnie - trzeba poszukać. Ja mimo, że jestem fascynatem i mieszkam w samym
          środku największego w tym kraju skupiska ludzi, nie mam pojęcia gdzie jest
          najbliższy salon Kia. Dwa malutkie, które kojarzyłem już nie istnieją. W
          promieniu 10-15 minut jazdy od mojego domu są salony Merca, Volvo, nawet
          przedstawicielstwo Mazdy, która oficjalnie nie importuje do Polski aut. Do BMW
          mam 20 minut. O markach z tego segmentu cenowego nawet nie mówię - Fiat(2),
          Chevrolet(2), Opel(2), Ford(2), Renult(2) po jednym Skoda, Seat, Citroen,
          Suzuki. Pewnie o jakimś jezcze zapomniałem - a to tylko 10-15 minut. Wszystkie
          są w dobrze widocznych i skomunikowanych miejscach, wszystkie mają serwis i
          dużo aut na składzie. A gros klientów kupuje auta gdzie jest bliżej, ogląda
          przy okazji wypadu do marketu albo powrotu z pracy
          - dostępność salonu i serwisu jest dla nich jednym z ważniejszych czynników
          decyzyjnych.
          • chris62 Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 14.12.06, 11:34
            swoboda_t napisał:

> No właśnie - trzeba poszukać. Ja mimo, że jestem fascynatem i mieszkam w samym
            > środku największego w tym kraju skupiska ludzi, ..cut>

To nie koniec problemu nawet jak jest serwis to nie oznacza, że szybko auto da
            się naprawić.
            Znajomy miał stłuczkę autkiem tej marki 4 lata temu no i miesiąc czekał na
            dostawę części. Nie wiem jak jest teraz ele jeśli bez zmian to współczuję.

Kolejny aspekt to jak się ma sieć serwisów za granicą.
            Jadąc przykładow na Chorwację czy na zaachód wszędzie widuję serwis mojej marki
            więc w razie czego zawsze jest gdzie się poratować w przypadku awarii lub
            stłuczki a to daje jakiś tam komfort psychiczny.
            Jakoś nie kojarzę zbyt wielu serwisów KIA....
            • vratislaviak Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 14.12.06, 13:39
              sytauacja na ciwle obecna wszystkie czescie w ciągu 2 dni w serwisie
              jesli jej nie ma a to rzqdkosc sciąga sie expressem z niemiec jakieś 3 dni

pozdr

chris62 napisał:

> swoboda_t napisał:
              >
              > > No właśnie - trzeba poszukać. Ja mimo, że jestem fascynatem i mieszkam w
              > samym
              > > środku największego w tym kraju skupiska ludzi, ..cut>
              >
              > To nie koniec problemu nawet jak jest serwis to nie oznacza, że szybko auto da
              > się naprawić.
              > Znajomy miał stłuczkę autkiem tej marki 4 lata temu no i miesiąc czekał na
              > dostawę części. Nie wiem jak jest teraz ele jeśli bez zmian to współczuję.
              >
              > Kolejny aspekt to jak się ma sieć serwisów za granicą.
              > Jadąc przykładow na Chorwację czy na zaachód wszędzie widuję serwis mojej
              marki
              > więc w razie czego zawsze jest gdzie się poratować w przypadku awarii lub
              > stłuczki a to daje jakiś tam komfort psychiczny.
              > Jakoś nie kojarzę zbyt wielu serwisów KIA....

• swoboda_t Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 11:30
          Rzut oka na stronę importera i już wiem - oba salony zostały przeniesione.
          Fakt, oba też znajdują się we wspomnianym 15-minuntowym promieniu. Ale jeden
          jest na takim zatyłczu, że w życiu bym go "przypadkiem" nie znalazł, a drugi
          niby prawie w centrum, a też go nie widziałem. Klient musi być zainteresowany
          tą marką i poszukać salonu, gdy tymczasem auta konkurencji są dostępne "za
          każdym rogiem". Część dealerów wymienionych na stronie to jakieś małe geszefty
          typu autokomis, broker itp. Biorąc pod uwagę, że konkurencyjne cenowo Picanto -
          ponoć auto udane - nie jest zagrożeniem np. dla Pandy, to chyba w tym co
          napisałem coś jest??
          • miskorabol Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 13:18
            znaczy tak, gesto często ludzie nie maja pojęcia o samochodach KIA. U mnie jest
            jeden Clarus z 97 roku i jeździ bez problemu. Zanczy po 9 latach alternator
            padł, to silniczek wycieraczek. Ale to jest tylko to. In minus po 9 latach
            wychodzi rdza identiko jak w Oplach, tylne nadkola, ale samochód od nowosci w
            Polsce.
    • vratislaviak jaka KIA ZABIA, KIa cee'd !! 12.12.06, 11:37

• chris62 Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 13:37
      cc_2004 napisał:

> Za 44,9 tys. zł:
      >
      > - 5 drzwi - oo nowość ja Cie nie mogę jaki luksus :)
      >- bagażnik 340 litrów - na reklamówkę?
      > - silnik 1.4 109 KM (137 Nm)! - spoko spoko to na papierze, który wszystko
      przyjmie a ciekawe jak będzie w praktyce i w jaki sposób rozwija moc - znasz
      czas przejazdu 1 km ze startu zatrzymanego?
      Oglądałem ostatnio na top gear prównanie szybkości na torze pomiędzy vanami
      Mercedesem B-klasse Zafirą i Fordem S-max - co ciekawe najszybszy był najsłabszy
      z tego towarzystwa - B-klasse.

- CD MP3 + 4 głośniki - to każdy sobie może zamontować lepszej klasy
      niżfabryczne a w ogóle to odtwarzacze samochodowe powinny być od dawna na karty
      SD a nie na płyty.

> - el. szyby - hmm szyby są wszędzie szklane o ile mi wiadomo pytanie jakie to
      szyby przyciemniane, czy zwykłe?
      Skoro jużo elektryce mowa to działa tylko na przód czy również na tył?
      Dla mnie to bezsens dawać elektrykęna przód gdzie ręką można dostać do korbki a
      tył właśnie na korbkę gdzie nijak sięgnąć ręką zza kierownicy.
      Pozostaje więc uznanie elektrycznego otwierania szyb tylko wówczas kiedy
      obsługuje zarówno przód jak i tył.

> - 7 lat gwarancji - Za darmo? Wolałbym cenę 30 tys. bez gwarancji.
      > Kto kupi teraz Chevrolety, Logany de luxe, Fabie z klimą, Fiaty, Hyundaie,
      > Swifty itd

A co się tak na zapas martwisz?
      Rynek wszystko zweryfikuje.

Co do Ceed'a nie wiemy jeszcze czy zbudowano go podobnie jak inne koreańce z
      blaszki o grubości 0,1 mm tj. takiej, która się pognie np przy wyciąganiu go z
      rowu kiedy złapać za nadkole no i jaki jest poziom bezpieczeństwa biernego oraz
      jak wypadnie w testach odprności na korozję.
      Jeszcze jeden aspekt - babole wieku dziecięcego z którymi klienci będą musieli
      walczyć - obecnie każdy nowy model jakieś ma.

Reasumując oferta obiecująca ale wymaga spokojnej weryfikacji przed zakupem.

• wallenrode Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 13:59
        • k.glodz Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 14:03
          walek, dali cie leki ze nie mozesz pisać? to dobrze...
      • wallenrode pytania odnośnie Sida 12.12.06, 14:04
        -czy tylna kanapa jest z możliwością przesuwania?
        -czy kolumna kierownicza ma pełną regulację?
        -czy jest dostępny automat?
        -jakie jest zawieszenie?
        -jak wypadły testy zderzeniowe
        -jak i czym jest zabezpieczony od korozji
        to kilka pytań?

• frequentflyer Re: pytania odnośnie Sida 12.12.06, 14:06
          tak. kilka.
          • wallenrode Re: pytania odnośnie Sida 12.12.06, 14:08
            no właśnie , też mi się tak wydawało.

• marwa Re: pytania odnośnie Sida 12.12.06, 14:24
          > -czy kolumna kierownicza ma pełną regulację?
          Ma tylko pionową regulację obecnie, w przyszłym roku będzie dostępna pełna.

> -czy jest dostępny automat?
          tak

> -jakie jest zawieszenie?
          Wielowahaczowe z tyłu, z przodu McPershon

> -jak wypadły testy zderzeniowe
          w marcu 2007 będą dopiero przeprowadzone
          • tkjaaa Re: pytania odnośnie Sida 13.12.06, 00:58
            marwa napisał:

> > -czy kolumna kierownicza ma pełną regulację?
            > Ma tylko pionową regulację obecnie, w przyszłym roku będzie dostępna pełna.

bieprawda ,ma pelna
        • swoboda_t Re: pytania odnośnie Sida 12.12.06, 14:29
          - chyba nie
          - tak
          - tak
          - z przodu McPerson, z tyłu wielowahacz
          - e-ncap jeszcze nie testował (nowa Rio ma cztery gwiazdki)
          - HGW, ważne coby nie rdzewiał
        • tkjaaa Re: pytania odnośnie Sida 13.12.06, 00:56
          wyzej byl link :
          www.roadlook.pl/testy/kia-cee-d-1-6-crdi-pierwszy-test-w-historii.html
      • cc_2004 Re: długo myślałeś, ale efekty mizerne 12.12.06, 15:49
        >> - 5 drzwi - oo nowość ja Cie nie mogę jaki luksus :)
        Wielu producentów żąda dopłaty min. 1000 zł za dodatkową parę drzwi:
        Citroen C4, Fiat Stilo +1000 zł
        Ford Focus, Renault Clio +1500 zł
        Opel Corsa +2900 zł

>>- bagażnik 340 litrów - na reklamówkę?
        Różne mają ludzie potrzeby transportowe. Tobie potrzebny Scenic, żeby przywieźć
        zakupy z Biedronki, innym VW Transporter nie wystarczy.
        340 litrów to nie tak mało:
        Citroen C4 315-320
        Dodge Caliber niecałe 300
        Fiat Stilo 305
        Ford Fusion 337 (Focus już ponad 380)
        Opel Astra 340-380, zalezy od wersji
        Peugeot 307 340
        Renault Megane 330
        Seat Leon 340
        Toyota Corolla 290
        VW Golf 350

>> silnik 1.4 109 KM (137 Nm)! - spoko spoko to na papierze
        ano, na papierze. W praktyce każdemu auto jeździ jak Ferrari, spala 4 litry
        ropy i spox wyprzedza na V biegu przy 60 km/h.

> CD MP3 + 4 głośniki - to każdy sobie może zamontować lepszej klasy
        > niżfabryczne
        No, nie wiem jak chciałbyś tam zamontować inne radio? Choć, jak się ktoś uprze,
        to wsadzi nawet video GoldStara z 1990 roku ;-)
        img.interia.pl/motoryzacja/nimg/Kia_ceed_1352447.jpg
        > - 7 lat gwarancji - Za darmo? Wolałbym cenę 30 tys. bez gwarancji.
        Nie ma czegoś takiego jak gwarancja za darmo.
        Ale takie same działanie marketingowe maja zaczarowane gwiazdki w testach
        EuroNCAP.
        Ja bym też wolał 700 zł więcej pensji, ale bez ZUSu ;-))

> A co się tak na zapas martwisz?
        Zupełnie się nie martwię, niech martwią się producenci wymienionych wozideł.
        • k.glodz Re: długo myślałeś, ale efekty mizerne 12.12.06, 19:59
          gut, guut, gnębić palantów
        • chris62 Re: długo myślałeś, ale efekty mizerne 13.12.06, 15:11
          cc_2004 napisał:

> >> - 5 drzwi - oo nowość ja Cie nie mogę jaki luksus :)
          > Wielu producentów żąda dopłaty min. 1000 zł za dodatkową parę drzwi:
          > Citroen C4, Fiat Stilo +1000 zł
          > Ford Focus, Renault Clio +1500 zł
          > Opel Corsa +2900 zł
          >
          > >>- bagażnik 340 litrów - na reklamówkę?
          > Różne mają ludzie potrzeby transportowe. Tobie potrzebny Scenic, żeby przywieźć
          >
          > zakupy z Biedronki, innym VW Transporter nie wystarczy.

OK zgadzam się ze wszystkim poza tymi zakupami z Biedronki :)
          Widziałem jak znajomy pakował się na wczasy do cieńkusia rozkładał szmaty po
          samochodzie żeby sie zmieściły - full respect!!!
          Kwestia do czego to auto ma służyć - dla rodziny lepiej wejść w kombi o ile jest
          taka wersja moim zdaniem.
          No a dla jednej osoby to i to jest za duże.

• cc_2004 Re: długo myślałeś, ale efekty mizerne 13.12.06, 17:18
            też kiedyś zapakowałem stos gratów wyższy od swifta do swifta (ale tego z 300-
            litrowym bagaznikiem ;-), wiem jak to się robi :D
    • patyska Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 16:25
      nie dziwie sie. ja wiem, jestem nudna ;) ale moja 7-letnia juz prawie shuma, ktora nigdy sie jeszcze nie
      popsula byla dzis na przegladzie, bo kolega sie nia przejechal i "cos mu z przodu" sie nie podobalo (to
      wariat na punkcie aut ;)). coz to bylo? ano jakas srubka sie obluzowala, dokrecili, powiedzieli, ze autko
      jest w stanie boskim i kazali jezdzic. niestety moja shumka wcale nie byla bardzo tania te 7 lat temu, no,
      tyle ze tansza od jakiegos megane. ale 7 lat mija i oby nie przyszedl czas na mojego kija ;)
      • habudzik Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 12.12.06, 17:49
        A nie mówiełem że się nie psują .
    • klemens1 Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 14.12.06, 08:13
      > Kto kupi teraz Chevrolety, Logany de luxe, Fabie z klimą, Fiaty, Hyundaie,
      > Swifty itd?

Ktoś kto nie będzie chciał płacić przez 7 lat za przeglądy w ASO.
      • ksfg Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 14.12.06, 09:05
        nikt do płace3nia go nie zmusza - jak mu sie odechce to droga wolna... :)
        • klemens1 Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 14.12.06, 10:50
          Toteż właśnie dla takich 7-letnia gwarancja nie będzie argumentem.
          • ksfg Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 14.12.06, 11:06
            no wiesz, komus może soę od mienić w trakcie a mozliwosc wyboru warto mieć
    • wojtek33 Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 14.12.06, 12:02
      No kapitalny tytuł wątku, coś jakby francuzi wykupili kia, przynajmniej w
      segmencie C. Inna sprawa, że wymienieni konkurenci to raczej segment B.
      • vratislaviak Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 14.12.06, 13:38
        > No kapitalny tytuł wątku, coś jakby francuzi wykupili kia, przynajmniej w
        > segmencie C. Inna sprawa, że wymienieni konkurenci to raczej segment B.

ich problem polega na tym że własnie segment B mają w cenie cee'a w seg.c :)
        dlatego autor maiał racej
      • cc_2004 Re: KIA ZABIA konkurentów w segmencie C 14.12.06, 15:35

Citroen C4 315-320
        Dodge Caliber niecałe 300
        Fiat Stilo 305
        Ford Fusion 337 (Focus już ponad 380)
        Opel Astra 340-380, zalezy od wersji
        Peugeot 307 340
        Renault Megane 330
        Seat Leon 340
        Toyota Corolla 290
        VW Golf 350

wojtek, dla ciebie to segment B? może Octavia, to dopiero C? ;-)

Poza tym, jak wyposażysz sobie segment B z Europy w to, co daje KIA, to wyjdzie
        Ci podobna cena i tym przede wszystkim KIA ZABIA ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka