Dodaj do ulubionych

Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'?

30.12.06, 12:39
A może coś innego na dojazdy do pracy (8km) w cenie ok. 7 - 8 tys?
Obserwuj wątek
    • jasiek-23 Re: Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'? 30.12.06, 13:35
      Po co wydawac 8 jak masz za 1500 + 1200 opłat?

moto.allegro.pl/item153244459_fiat_uno_1_1_1992_r_.html
      • iberia30 Re: Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'? 30.12.06, 13:55
        jasiek-23 napisał:

> Po co wydawac 8 jak masz za 1500 + 1200 opłat?

jasne, rownie dobrze moze sobie autor malucha kupic....widzisz roznice w
        rocznikach czy nie ?
        • qamillo Re: Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'? 31.12.06, 11:08
          Co ma rocznik do rzeczy.Model ten sam,buda ta sama,motor ten sam.Chyba,ze będzie
          w dowód rejestracyjny zaglądał codziennie..
    • iberia30 Re:Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'?LANOS, n/t 30.12.06, 13:55

• fransise polecam poloneza 30.12.06, 14:12
      za taką kwotę kupisz poloneza z ostatniego rocznika.
      silnik 1.6 na wielowtrysku bocha , hamulce lukasa , niewielka usterkowość a
      jakby coś padło to ceny są niskie , każdy zakład czy nawet sam możesz wymienić ,
      spalanie do 9-10l/100km.
      fso po 2000 roku stosowało powłokę antykorozyjną i zauważ że wszystkie modele
      sprzed 00 mogą ;ub już mają odznaki korozji - po 00 już nie mają chyba zem iały
      przygodę.
    • tina51 Re: Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'? 30.12.06, 16:08
      moja propozycja to jednak Lanos,kilku moich znajomych miało Uno i mimo iż
      bardzo dbają o nie to na rdzę nie na rady,wychodzi wszędzie
      • zeft Re: Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'? 30.12.06, 20:32
        Jeździłem 10 lat fiatem Uno i mimo, iż to bezusterkowy i przyjemny w obsłudze i
        sympatyczny samochodzik muszę odradzić. Rdza zjada wszystko, dosłownie! Podłoga,
        drzwi, nadkola, maska, można wymieniać bez końca. A kupowany był w salonie, bez
        wypadków/stłuczek.
    • expertyzer Lanos 30.12.06, 21:26
      Z tych dwóch to tylko i wyłącznie Lanos, ale z LPG. Zresztą Uno 1.4 też lepiej
      z LPG.
      Od razu mówię, że ani jednego, ani drugiego nie miałem, ale przymierzam się do
      zakupu Lanosa. Nie wiem tylko czy za 7 tysięcy dostaniesz 1999 rocznik.

Ale mój brat ma Uno 1.0 1999. Autko fajne, ale upierdliwe jesli chodzi o
      usterki, kiepska dynamika, kiepskie hamulce, tragiczne zabezpieczenie
      antykorozyjne, mało miejsca, a ja nie cierpię aut klasy A i B. Lanos to bądź co
      bądź klasa C, aczkolwiek dziś to już bliżej mu do klasy B. Uno jest dobre,ale
      jak ktoś boi się większego auta.
      Lanos jest o niebo lepszy wg mnie. Bardzo dobre zabezpieczenie antykorzyjne -
      nie rdzewieją nawet te trefne z 1999 roku gdzie niby miał lakier płatami
      schodzić. Bardzo trwałe silniki, aczkolwiek paliwożerne (1.4 jest ekonomiczny,
      ale z reguły to golasy). Rozmawiałem z kilkoma właścicielami Lanków i chwlą
      sobie, ogólnie Daweoo to są dobre auta jeśli chodzi o niezawodność i cenę.
      Taksiarze też chwalą Lanosy i Nubirki. No i Lanosik ma dynamiczny silnik ,
      nawet 1.4 ladnie ciągnie, łatwo trafić wypasione egzemplarze, sedan w srebrnym
      metaliku jest wg mnie piekny :)

Co do Poloneza to też dobry wybór, ale nie za tą cenę. Za 4.500zł niedawno
      widziałem rocznik 2000 w idealnym stanie od starszego gościa (autentycznie, nie
      jakaś bajka handlarza, bo sprzedawał znajomy znajomego).
    • gogggo Re: Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'? 30.12.06, 22:07
      Jezdziłem jednym i drugim.Zdecydowanie Lanos.
      • bistorek Re: Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'? 31.12.06, 00:07
        Nie masz co myśleć. Zdecydowanie Lanos.
    • xadam30 Dziękuję za podpowiedzi. Kupię lanosa, chyba, że 31.12.06, 11:05
      macie może inne propozycje w tej cenie?
      • zeft Re: Dziękuję za podpowiedzi. Kupię lanosa, chyba, 31.12.06, 11:23
        ja tak tylko co do dynamiki, bo ktoś mówił, że uno jest nie dynamiczne. Uno 1.4
        jest całkiem dynamiczne, bo masę ma baaardzo małą. Istnieje też wersja 1.4
        turbo - 120 koni mehcanicznych i 7 z groszami do setki.
        Auto jest bardoz fajne, tylko ta korozja! Dalej więc nie polecam.
        • artiug4 Re: Dziękuję za podpowiedzi. Kupię lanosa, chyba, 31.12.06, 13:48
          za 7-8 tysięcy można kupić nissana sunny po roku 95...auto bezawaryjne i
          ekonomiczne tylko oryginalne części są bardzo drogie
    • xadam30 Z uno zrezygnowałem. Do rywalizacji z lanosem ... 08.01.07, 07:34
      ... przystąpił hyundai accent :). Co Wy na to?
      • iberia.pl Re: Z uno zrezygnowałem. Do rywalizacji z lanosem 08.01.07, 18:54
        a jak wygra hyundai to z czym go w szranki postawisz?:-), tak to Ty auto nie
        predko kupisz :-), ale powodzenia zycze.

Nie wypowiem sie, bo zadnym hyundaiem nigdy nie jezdzilam, ale chyba tu by
        lanos mogl byc pokonany :-).
        • xadam30 Re: Z uno zrezygnowałem. Do rywalizacji z lanosem 08.01.07, 19:44
          :-)))
      • swoboda_t Re: Z uno zrezygnowałem. Do rywalizacji z lanosem 08.01.07, 19:28
        Hyundai za tą samą cenę będzie sporo starszy, niekoniecznie lepszy. Może
        przejedź się jednym i drugim i zbadaj pozycję za kierownicą, mnie w Lanosie
        trochę przeszkadza. Ostatnio coraz bardziej (a już nie rosnę :P). Według mnie,
        jeśli auto ma służyć tylko do jazdy po mieście, to może lepiej weź np. Matiza
        (kilka watków nizej jest porównanie Matiza i Seicento). Lanos jest oczywiście
        wygodniejszy i szybszy, ale duuuuużooooo pali w mieście - mnie gazu lekko 12-13
        litrów, mejsonowi prawie dychę benzyny, jak na takie auto dużo za dużo.
        Ewentualnie rozważ Nissana Sunny (uwaga na rudą), albo Mazdę 323 - kupisz za
        pięć i spokojnie na ew. poprawki Ci styknie. Mniej palą i - pomijając wiek - to
        lepsze auta.
        • xadam30 Re: Z uno zrezygnowałem. Do rywalizacji z lanosem 08.01.07, 19:42
          To ma być samochód dla żony. Małych samochodów się boi, bo miała wypadek
          jadąc "maluchem".
          • iberia.pl Re: Z uno zrezygnowałem. Do rywalizacji z lanosem 08.01.07, 19:50
            xadam30 napisał:

> To ma być samochód dla żony. Małych samochodów się boi, bo miała wypadek
            > jadąc "maluchem".

madra kobieta:-), male=be :-).
            • xadam30 Re: Z uno zrezygnowałem. Do rywalizacji z lanosem 08.01.07, 20:16
              Prowokujesz? Prowokujesz! :))
              • jorn Re: Z uno zrezygnowałem. Do rywalizacji z lanosem 08.01.07, 22:10
                Z tych dwóch, to Lanos, ale 7-8 tys. za rocznik '99, to za dużo - w tej cenie
                można mieć Nubirę '99.

Pozdrawiam
                • xadam30 Re: Z uno zrezygnowałem. Do rywalizacji z lanosem 09.01.07, 00:08
                  Żartujesz sobie?! :)
          • swoboda_t Re: Z uno zrezygnowałem. Do rywalizacji z lanosem 08.01.07, 20:01
            No, jeżeli zaakceptuje duże spalanie to z Lanosa powinna być zadowolona.
            Zresztą, w ENCAP wypadł (jak na swój wiek) dobrze. Chyba najlepszy w tej cenie
            kompromis wieku/wielkości/bezpieczeństwa/niezawodności/łatwości zakupu (duży
            wybor, z tym, że za 7-8 tysięcy to raczej auta z dużymi przebiegami i/lub bez
            gazu). A może Hyundai Lantra?? www.otomoto.pl/index.php?
            sect=show&id=C2074186 Jeszcze większy :)
    • llaszczewski Re: Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'? 08.01.07, 23:05
      moze nie jestem do konca obiektywny ale w tej cenie poszukal bym czegos w tym
      stylu:
      tiny.pl/wr8b
      tiny.pl/wr83
      tiny.pl/wrsq
      tiny.pl/wrsx
      za ta kase masz niezawodne jak na swoj wiek auto, moim zdaniem ladne, do tego
      oszczedne. Sam mam rocznik 1996 (model 5drzwiowy) i jestem bardzo zadowolony!
      zero awarii, male spalanie, świetna dynamika jak na taki siilnik (mam 1,4 90KM)
      • xadam30 Re: Co wybrać? Uno 1.4 99' czy Lanos 99'? 09.01.07, 00:21
        a jak z częściami, bo nie sądzę, żeby w roczniku '92 nic nie trzeba było robić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka