Dodaj do ulubionych

A4 3.0, 330i czy ST220

02.01.07, 23:56
Witam,
Przymierzam się do zmiany samochodu. Szukam kombi, rocznik 2004, silnik ciut
mocniejszy od wersji podstawowej. I póki co zostały mi do wyboru 3 marki:
- A4 3.0 lub 3.0 quattro
- 330i, może 325i. (a może wersja 4wd - 330ix Touring?)
- ST220

No i teraz pytania. Czy ktoś z Was miał jakieś własne doświadczenia z którymś
z tych aut? Może wiecie coś na temat typowych bolączek tych pojazdów. Raczej
ludzie nie narzekają na nie, ale .......
Jakieś wskazówki - jaka skrzynia w Audi, czy brać X'a w BMW (sam pamiętam te
testy na których 325ix miało problemy by ruszyć na tylnych trolejach), czy
przedni napęd i 226 KM to dobre połączenie?
Serwis: Audi co 15tys, BMW co 20, Ford 30. Wydaje się że najbardziej chcą
zdzierać z człowieka w Audi, w Fordzie ceny są o jakąś połowę niższe.
Wszystkie uwagi mile widziane.

pozdrawiam po rocznej przerwie

Art_0
Obserwuj wątek
    • d7d A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 00:29
      to jakie silniki są w wersjach podstawowych?
      • wowo5 Re: A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 04:56
        Z tych trzech to BMW330. Mondeo to nie tak klasa i naped na przod. A4 jest
        niezle ale dla entuzjasty wybor moze byc tylko jeden.
        • art_0 Re: A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 09:35
          Mi też 330i najbardziej pasuje. Jednak wyraźną zaletą ST jest cena niższa o
          jakieś 20%......
          A odnośnie wyboru: 330xi czy 330i?

pozdrawiam

Art_0
          • franek-b Re: A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 11:56
            art_0 napisał:

> Mi też 330i najbardziej pasuje. Jednak wyraźną zaletą ST jest cena niższa o
            > jakieś 20%......

20% roznicy??? chyba cennikow na oczy nie widziales. 330i o pare klas
            przewyzsza ST220 poza wielkoscia bagaznika - dodanie napedu awd do bmw
            wywinduje cene na grubo ponad 200k pln
            • art_0 Re: A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 14:37
              Mówimy o używanych samochodach. Zobacz ceny w Eurotaxie....albo na niemieckich
              gieldach. Ale trochę racji jest w tym co piszesz: nie 20% tylko raczej 25.

Art_0
    • vafancullo Re: A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 13:13
      czolem. mam bmw 330i w wersji coupe (330 ci), tak wiec charakterystyka powinna
      byc podobna do wersji kombi, no moze trudniej podniesc tylna szybe...

przesiadlem sie do tego samochodu z podobnego bmw tylko o pojemnosci 2.2, a
      wczesniej mialem okazje jezdzic (przez dluzszy okres czasu - nie 1 dzien...)
      samochodami przednionap typu saab, audi a3, czy golf.

z wymienionych przez Ciebie samochodow 330i na pewno bedzie najszybszy i
      najlepiej bedzie sie prowadzil. jest swietnie wywazony i daje niesamowite
      wrazenia na ciasnych lukach... nie jestem specjalista, ale uczucie jest takie
      jakby samochod sam zaciesnial zakret... samochody przenionapedowe i rowniez
      audi quattro (ze wzgledu na zbyt obciazony przod) beda dawac
      wrazenie "wyjezdzania przodem z zakretu".

co do wersji 4x4 bmw... z tego co wiem to dopiero rocznik 2006 otrzymal swietny
      naped na wszystkie kola. poprzednie wersje byly raczej umiarkowane, jezeli
      chodzi o ta "usluge". musisz sie jednak zastanowic - jak czesto potrzebujesz
      4x4 - na suchym lepiej prowadzi sie tylni naped...
      i dodatkowy komentarz - jezeli samochod ma dsc to historie o wyprzedzaniu
      przodu przez tyl i inne opwiesci o problemach z prowadzeniem bmw na mokrym
      mozesz miedzy bajki wlozyc. zeby wyleciec z zakretu trzeba nie brac pod uwage
      praw fizyki, a w takim przypadku naped na 4 kola rowniez nie pomoze.

jezeli chodzi o uwagi eksploatacyjne - spalanie mieszane okolo 12/100, predkosc
      max 250 ze sporym zapasem, a osiagi na trasie sa rewelacja tak od 2700-3000
      obrotow (co nie oznacza ze przy 2500 samochod nie chce sie rozpedzac, po prostu
      efekt jest troche mniej rozbrajajacy...)

czesci i przeglady - wykonuje tylko regularne wizyty w aso (nie mieszkam w pl).
      nic sie nie psuje (rowniez nic sie nie psulo w moim poprzednim bmw). musisz
      pamietac jednak, ze np. kola, w tym rowniez zimowe musza miec rozmiar 17 cali,
      ze wzgledyu na wielkosc tarcz hamulcowych - ma to wplyw na koszty zakupu...
      dodatkowo - zawieszenie bmw jest skomplikowane - dlatego samochod tak swietnie
      sie prowadzi - nie wiem jak sprawuje sie w dlugim okresie na dziurach w pl.

samochod ma sporo milych gadzetow... np - swietne fotele z regulowana dlugoscia
      siedziska; kluczyki z pamiecia z ustawieniami fotela, radia lusterek, i klimy
      dla kazdegu uzytkownika; ladowanie kluczyka podczas jazdy; polaczenie bluetooth
      telefonu z radiem; nie ma mozliwosci zatrzasniecia kluczyka w stacyjce;
      lusterko prawe po wlaczeniu wstecznego przestawia sie tak aby widziec
      kraweznik; itd itp... jednym slowem - cala przyjemnosc po Twojej stronie

a co do pozostalych pojazdow - audi 3.0 jest wolniejsze i gorzej sie prowadzi.
      w ogole 3.0 z napedem na przod to raczej bez sensu... nie wiem czy sa takie
      wersje...
      nowsza wersja 3.2 quattro avant jest troche (choc nie duzo) wolniejsza od 330
      ci - sprawdzalem...na trasie
      co do wnetrza - audi jest super wykonane i moim zdaniem lepiej niz podstawowe
      wersje bmw. jezeli natomiast bmw jest z bogatym wyposazeniem (skorzana
      tapicerka, skorzane boczki drzwi) to optycznie jest wykonane (dla mnie) lepiej
      niz audi (choc oczywiscie moze nie widzialem najlepszej wersji audi...).

co do forda - bedzie jezdzil podobnie jak audi tylko bedzie taniej wykonczony,
      no i jak dla mnie troche brzydszy/mniej elegaqncki (kwestia gustu)

pozdrawiam

• wiktor_l Re: A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 14:05
        > naped na wszystkie kola. poprzednie wersje byly raczej umiarkowane, jezeli
        > chodzi o ta "usluge". musisz sie jednak zastanowic - jak czesto potrzebujesz
        > 4x4 - na suchym lepiej prowadzi sie tylni naped...

Pozwolę sobie się wtrącic - od miesiąca jeżdżę quattro. Niestety, silnik diesla
        z przymusu (sluzbowe), ale wybieralem pomiędzy serią 3 a a4. Pojezdzilem i tym i
        tym - nigdy się nie zgodzę, niezależnie czy sucha czy mokra nawierzchnia, że
        lepiej się prowadzi bmw z napędem tylnej osi. Nie, nie i jeszcze raz nie.
        Zakręty itp - jednak imho quattro.

Wiktor
      • art_0 Re: A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 14:45
        Dzięki serdecznie za uwagi. To że są 17' jakoś mnie nie przeraża. ST stoi na
        18tkach. Bardziej boję się tego o czym wspomnialeś - uszkodzeń zawieszenia na
        polskich drogach.
        Jakies inne usterki których powinienem się spodziewać kupując 330i?

pozdrawiam

Art_0
        • vafancullo Re: A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 14:50
          art_0 napisał:

> Dzięki serdecznie za uwagi. To że są 17' jakoś mnie nie przeraża. ST stoi na
          > 18tkach. Bardziej boję się tego o czym wspomnialeś - uszkodzeń zawieszenia na
          > polskich drogach.
          > Jakies inne usterki których powinienem się spodziewać kupując 330i?
          >
          > pozdrawiam

hmmm... nigdzie nie stwierdzilem ze zawieszenie bmw ma jakiekolwiek usterki.
          jedyne co stwierdzilem, to ze jest dosc skomplikowane i NIE WIEM jak sprawuje
          sie na polskich drogach ;-)
          >
          > Art_0
    • rasiauskas Re: A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 14:57
      Jezeli masz brac 4x4 to tylko quattro z tego wyboru. A jezeli nie, to tylko 330
      tylnonapedowa. Jednak to troche jest mocy, a juz w 2,5tdi czasami szarpie
      kierownica. A quattro - bez zarzutu.
      • rasiauskas Re: A4 3.0, 330i czy ST220 03.01.07, 14:58
        I nawet nie mysl nad Fordem. Klasa albo 2 nizej, no i najgorsza jakosc(jezeli
        mozna to jeszcze nazwac jakoscia).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka