Dodaj do ulubionych

MONDEO - jaki silnik?

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 22:32
Który silnik w Fordzie Mondeo jest bardziej warty polecenia - 1.8 Duratec
(125 KM) czy 1.8 TDCi (115 KM)?
Czy rzeczywiście diesel jest dynamiczniejszy?
Obserwuj wątek
    • Gość: El Toro Re: MONDEO - jaki silnik? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 22:34
      Gość portalu: El Toro napisał(a):

> Który silnik w Fordzie Mondeo jest bardziej warty polecenia - 1.8 Duratec
      > (125 KM) czy 1.8 TDCi (115 KM)?
      > Czy rzeczywiście diesel jest dynamiczniejszy?
      Chodziło mi o wysokoprężny 2.0 - przepraszam za pomyłkę.
      • Gość: bajek Re: MONDEO - jaki silnik? IP: *.acn.waw.pl 13.04.03, 23:14
        W Mondeo montowany jest TdCi 130 KM , w sprzedaży był wczesniej TdDi 115 KM
        (nie wiem czy jest jeszcze). Znajomy ma TdCi 130 KM i jechałem z nim ostatnio
        do Krakowa i powiem , że bardzo fajnie się jechało ,duży moment obrotowy i
        dobrze wyciszony silnik pozwalaja na komfortowa jazdę.
        • Gość: matmarch Re: MONDEO - jaki silnik? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.03, 21:05
          Myśle że diesel bedzie lepszym wyborem.
          Ja osobiście posiadam lagunę 2.2 dci i jest super.
          Wybór zleży tez od od tego ile jeździsz. Jeśli duzo wybierz diesla jeśli miniej
          niz 30 000 rocznie weź benzynę. Co do dynamiki to dieslem przyspieszysz lepiej
          na trasie ,a benzyną z pod świateł.
          JA bym wybrał diesla.
          Pozdrawiam
          Matmarch
      • greenblack Re: MONDEO - jaki silnik? 14.04.03, 23:00
        Te 7 tyś różnicy w cenie będzie Ci się zwracało latami.

Pozdrawiam
    • Gość: Gosiaczek Re: MONDEO - jaki silnik? IP: 195.94.193.* 14.04.03, 20:00
      Hmm...zależy jaką jazdę preferujesz, a poza tym czy liczysz się bardzo z
      pieniędzmi czy też nie. Skoro bierzesz pod uwagę kupno diesla, to chyba nie ma
      jednak dla Ciebie cena :-)
      Cóż mogę powiedzieć, od miesiąca jeżdżę 1.8 (125 KM). Silnik jest mnie więcej
      tak dynamiczny (momentami nawet dynamiczniejszy niż 1.6 w Focusie). Oczywiście
      mocniejszey silnik też przydałby się. Jeśli jednak chcesz wziąć pod uwagę
      dynamikę, to diesel z pewnością (zwłaszcza na niskim obrotach) jest znacznie
      lepszy niż jakiś słabiutki 1.8.
      Jeśli zdecydujesz się na benzynę to niestety musisz liczyć się ze spalaniem 12-
      14/100 km (zwłaszcza jak włączysz klimę). Diesel nie będzie aż tyle palił, ale
      musisz wiedzieć, że:
      -fordowski diesel nie jest tak rewelacyjny,
      -sporo pali, ale który nowszy diesel teraz mało pali (musisz liczyć się 8-9 l,
      a może więcej?).
      Myślę, że gdybym miała więcej kasy, to kupiłabym jednak diesla - w europie
      sprzedano w tamtym roku 50% samochodów diesli.
      To wszystko o czymś świadczy....Wybór należy do Ciebie.
      Pozdrawiam
      Gosia
      PS.A tak w ogóle to Mondeo jeździ się świetnie.
    • Gość: El Toro Re: MONDEO - jaki silnik? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 20:50
      Dzięki za sugestie. Do tej pory jeździłem Megane Coupe z silnikiem 1.6 (107
      KM) - nie powiem, niezły, ale mógłby być mocniejszy (zresztą chyba każdy silnik
      mógłby).
      Teraz chcę przesiąść się na Mondeo i w grę wchodzą te dwa silniki (1.8 benzyna
      125 KM i 2.0 diesel 115 KM).
      Ale:
      1. co znaczy określenie "słabiutki 1.8"? Naprawdę taki kiepski?
      2. co oznacza: "fordowski diesel nie jest tak rewelacyjny"?
      Tak naprawdę to w dalszym ciągu nie wiem, co myśleć o obu tych silnikach. A
      może oba nie są najlepsze?
      Sprecyzuję jeszcze, że w jeździe nie jest dla mnie "wygrywanie startu spod
      świateł" (choć to też przyjemne), ale raczej poczucie, że mogę z
      łatwością "odjechać" przy wyprzedzaniu.
      Pozdrawiam
      • Gość: niucher Re: MONDEO - jaki silnik? IP: *.argo.pl / 192.168.105.* 15.04.03, 13:21
        1. Poproś o jazdę próbną - ja tak zrobiłem.
        2. Osobiście uważam że diesel jest za głośny. Jechałem zarówno Laguną 2.2 jak i
        Mondeo 130 KM i ostatecznie zrezygnowałem z diesla - chyba jestem
        przewrażliwiony. Jeśli wyżej cenisz komfort niż elastyczność to weź benzynę -
        chociaż dla mondeo 1,8 na takie auto to trochę za mały silnik - lepiej 2.0.
        Pozdrawiam
    • Gość: Jarek Re: MONDEO - jaki silnik? IP: 217.153.142.* 15.04.03, 13:41
      Pomijając ekonomikę i decybele... każdy z tych silników jest zupełnie inny.
      Jeśli lubisz cieszyć się elastycznością na trasie - weź diesla, jeśli lubisz
      pisk opon spod świateł weź - benzyniaka. Ja osobiście mając do wyboru 2,0 16V
      (136 KM) w benzynie i 2,0 HDi 8V (110 KM) wybrałem dieselka i bardzo doceniam
      to szczególnie w trasie. Tym bardziej, że rzeczywistość zmusiła mnie ostatnio
      do używania "dwulitrowej" benzyny, nie dość, że co 400 km trzeba się zatrzymać
      na stacji to jeszcze trochę "życia" dostaje powyżej 5 tys. obr.... Może diesel
      jest i głośny, może i klekot, ale za to z turbinką i to jaką!!!

Pozdr

Xantia 2,0 HDi Break
      • Gość: DEX Re: MONDEO - jaki silnik? IP: *.devs.ac-net.pl 15.04.03, 15:00
        kilka słów o fordzie
        kilka dni temu wypowiadałem się na forum na temat silnika TDci i forda
        w skrócie wygląda to tak:auto super jeżdżę takim Mondeo TDci 130
        super przyspiesz ,pali w mieście ok 7l w trasie przy 120-130 km ok 5,5
        auto duże ale są problemy z silnikiem i serwis nie wie co to jest lub wie
        i nie chce powiedzieć ,silnik przerywa i auto przy nagłym przyspieszeniu
        strasznie kopci,już prawie wiem że jest to wada fabryczna ,ale sie ford do
        tego nie przyznaje jest to układ zasilania.jutro 5 raz wstawiam go do serwisu
        (innego niż wszystkie)i może będę wiedział napewno co to jest.
        Auto napewno do rozważenia

DEX
    • Gość: El Yoro Re: MONDEO - jaki silnik? IP: 213.25.97.* 15.04.03, 17:12
      To w takim razie czekam na diagnozę z tego 5 serwisu. Jak coś się wyjaśni - daj
      znać.
      Mam jeszcze jedną uwagę - wszystkie powyższe opinie dotyczą silnika 2.0 diesel
      o mocy 130 KM. Ja przymierzam się do silnika 115 KM (choć też diesel 2.0). Czy
      wiecie coś na temat tego właśnie motoru?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka