yenepher 01.02.07, 09:43 jakie są ekomoniczne prędkości dla Opla Astry? (brak info w poprzednich wątkach) Link Zgłoś Obserwuj wątek
crannmer Re: ekonomiczna prędkość Opla 01.02.07, 12:03 yenepher napisała: > jakie są ekomoniczne prędkości dla Opla Astry? > (brak info w poprzednich wątkach) Ogolnie rzecz biorac najnizsza mozliwa na najwyzszym biegu w danych warunkach jazdy i bez protestow ze strony silnika. Co rozumiesz przez predkosc ekonomiczna i o jaki Opel Astra (rocznik i silnik) chodzi? MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
sven_b Re: ekonomiczna prędkość Opla 01.02.07, 21:18 Lepszym kryterium są obroty silnika, ale i tak trudno powiedziec bo nie wspominasz jaki silnik masz. Link Zgłoś
m.rycho Re: ekonomiczna prędkość Opla 01.02.07, 21:46 Obroty na poziomie najwyższego momentu obrotowego. Link Zgłoś
crannmer Ewidentny blad 01.02.07, 22:15 m.rycho napisał: > Obroty na poziomie najwyższego momentu obrotowego. Dla diesli to moze (choc wcale nie musi) byc sluszne. Natomiast dla 95 % benzynowcow i gazowcow to stwierdzenie jest ewidentnie bledne. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
jasmin711 Re: ekonomiczna prędkość Opla 02.02.07, 14:14 m.rycho napisał: > Obroty na poziomie najwyższego momentu obrotowego. Teraz to dowaliłeś - mam astre II 1.4 i najwyższy moment obrotowy silnik ten osiąga przy 4000 obr/min, przy tych obrotach grzeje się na V biegu około 130 km/h - szczerze wątpię by było to ekonomiczne.... Link Zgłoś
m.rycho Re: ekonomiczna prędkość Opla 02.02.07, 16:08 --jasmin711 napisała: >Teraz to dowaliłeś - mam astre II 1.4 i najwyższy moment obrotowy silnik ten > osiąga przy 4000 obr/min, przy tych obrotach grzeje się na V biegu około 130 > km/h - szczerze wątpię by było to ekonomiczne....< Źle się wyraziłem.Najniższe zużycie paliwa jest wtedy gdy jedzie się najwolniej,ale tak by silnik się nie dławił, na najwyższym biegu. Ja mam Atrę 1,6 i max.moment ma przy 2600 w na piątce jadę wtedy ok. 110 i pali przy tym na trasie ok.5,5 litra na 100. "Ludzie mają niezwykłą potrzebę szukania diabła u innych,żeby nie musieć dostrzegać go w sobie samych." Javier Cercas Link Zgłoś
crannmer Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 11:52 m.rycho napisał: > Ja mam Atrę 1,6 i max.moment ma przy 2600 w na piątce jadę wtedy ok. 110 > i pali przy tym na trasie ok.5,5 litra na 100. A jadac rowno 60..70 (czyli mocno ponizej maksymalnego momentu) spalilbys zdrowo ponizej 4. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
m.rycho Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 22:45 crannmer napisał: >A jadac rowno 60..70 (czyli mocno ponizej maksymalnego momentu) spalilbys zdrow > o > ponizej 4. < Być może, ale nie mam żadnych ambicji jeżdżenia tylko ekonomicznie.Staram się jeździć efektywnie czyli liczy się dla mnie czas dojazdu , ilość spalanego paliwa oraz bezpieczeństwo.Akurat w samochodzie którym jeżdżę taką prędkość osiągam na obrotach maksymalnego momentu obrotowego silnika czyli około 110 km/h. co dla polskich dróg jest jeszcze w miarę bezpieczne. Link Zgłoś
crannmer Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 22:50 m.rycho napisał: > Być może, ale nie mam żadnych ambicji jeżdżenia tylko ekonomicznie.Staram się > jeździć efektywnie czyli liczy się dla mnie czas dojazdu , ilość spalanego > paliwa oraz bezpieczeństwo.Akurat w samochodzie którym jeżdżę taką prędkość > osiągam na obrotach maksymalnego momentu obrotowego silnika czyli około 110 > km/h. co dla polskich dróg jest jeszcze w miarę bezpieczne. Dziekuje za prelekcje o Twoich osobistych pogladdach i postawach, ale ona jest niestety nie na temat tego watku. I nijak nie ma sie do pierwotnego pytania. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
m.rycho Re: ekonomiczna prędkość Opla 04.02.07, 00:08 crannmer napisał: >Dziekuje za prelekcje < Nie ma za co:-) >ale ona jest > niestety nie na temat tego watku.< To już pogadać nie można? >I nijak nie ma sie do pierwotnego pytania.< To jaka jest ekonomiczna prędkość Opla? Link Zgłoś
crannmer Re: ekonomiczna prędkość Opla 01.02.07, 22:22 sven_b napisał: > Lepszym kryterium są obroty silnika, Z tym moze byc trudniej, bo nie ma jedne optymalnej wartosci obrotow dla wszystkich biegow i kazdego obciazenia w danym samochodzie i silniku. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
sven_b Re: ekonomiczna prędkość Opla 01.02.07, 22:52 Takze dla pojemnosci, dlatego zwykle poruszamy sie w przedziale od...do. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: ekonomiczna prędkość Opla 01.02.07, 23:31 w uproszczeniu, dla popularnego silnika będzie to ok. 2200rpm. na równym terenie przy równej prędkości. przekłąda się to na ok. 75-85km/h na piątym biegu Link Zgłoś
yenepher Re: ekonomiczna prędkość Opla 02.02.07, 08:34 rocznik 2006, silnik 1.4, benzyna. Sa tacy, którzy podają bez zastanowienia konkretne wartości: 80 i 130. Mają rację? Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: ekonomiczna prędkość Opla 02.02.07, 08:37 nie wiem. może przy tych prędkościach na 4 i 5 biegu auto ma największy moment obrotowy, ale nie sądze żeby wtedy najmniej paliło. może wtedy auto jest najbardziej skłonne do dalszego przyspieszania Link Zgłoś
crannmer Re: ekonomiczna prędkość Opla 02.02.07, 10:28 yenepher napisała: > rocznik 2006, silnik 1.4, benzyna. > Sa tacy, którzy podają bez zastanowienia konkretne wartości: 80 i 130. Mają > rację? Oczywiscie, ze nie. Biorac pod uwage zuzycie paliwa latwo sprawdzic, ze np. jazda nieco wolniejsza (np. 70 km/h na najwyzszym biegu) da nizsze zuzycie. A roznica zuzycia 130 km/h vs. 70 km/h bedzie dramatyczna. Ale nie odpowiedzialas, co rozumiesz pod predkoscia ekonomiczna. Predkosc najmniejszego zuzycia paliwa wogole? Dobra predkosc podrozna na terenie niezabudowanym lub/i autostradzie? Czy jeszcze cos innego? MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
yenepher Re: ekonomiczna prędkość Opla 02.02.07, 14:21 chodzi mi o najmniejsze zużycie paliwa Link Zgłoś
simr1979 Re: ekonomiczna prędkość Opla 02.02.07, 14:34 yenepher napisała: > chodzi mi o najmniejsze zużycie paliwa W garazu, przy niepracującym silniku..;) Link Zgłoś
crannmer Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 11:50 yenepher napisała: > chodzi mi o najmniejsze zużycie paliwa Tak, jak podalem w pierwszej odpowiedzi na tym watku: na najwyzszym biegu najnizsza mozliwa w danych warunkach bez protestow ze strony silnika. Na poziomej i gladkiej jezdni, bez przeladowanego samchodu i bez huraganu od czola jakies 50..60 km/h. Tylko nie przyspieszaj ostro z takich obrotow, lecz zredukuj bieg przed przyspieszeniem. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
habudzik Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 12:23 crannmer napisał: na najwyzszym biegu > najnizsza mozliwa w danych warunkach bez protestow ze strony silnika. Na > poziomej i gladkiej jezdni, bez przeladowanego samchodu i bez huraganu od czola > jakies 50..60 km/h. O kurde , u mnie to na V to bedzie jakieś 1000 obrotów Link Zgłoś
mobile5 Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 12:38 habudzik napisał: > > jakies 50..60 km/h. > O kurde , u mnie to na V to bedzie jakieś 1000 obrotów Przy 200 masz 3500obr.? Mercedesów ta prawidłowość nie obowiązuje, chyba jezszcze pamiętasz jak udowadniałeś że przy 130, MB pali mniej niż przy 90km/h. Link Zgłoś
habudzik Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 12:46 mobile5 napisał: > habudzik napisał: > > > jakies 50..60 km/h. > > O kurde , u mnie to na V to bedzie jakieś 1000 obrotów > Przy 200 masz 3500obr.? Przy nieco ponad 4 odcina . Link Zgłoś
mobile5 Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 12:48 habudzik napisał: > Przy nieco ponad 4 odcina . > Czyli masz klekota, a Klemensowi zarzucasz manipulacje informacjami. Link Zgłoś
mobile5 Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 13:00 habudzik napisał: > Nie - Pb I odcina w zależności od prędkości, a nie od obrotów? Ciągłe innowacje w tym MB. Link Zgłoś
habudzik Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 13:07 Nie wiem jak to się dzieje . Na 4 dociągne z ledwością ale do 6000 , moze nieco wyżej też wyda Link Zgłoś
habudzik Re: ekonomiczna prędkość Opla 03.02.07, 12:58 mobile5 napisał: a Klemensowi zarzucasz manipulacje informacjami. Eeeee , no prosze , widze że jestem 'czytany' Link Zgłoś
habudzik Re: ekonomiczna prędkość Opla 02.02.07, 09:00 W warunkach labolatoryjnych na równym podłożu powinno się utrzymywać obroty bliskie takim które poprostu nie meczą silnika a są minimalne ale na drodze to co innego . Jeśli bedziesz tak jechał po płaskim 500m to potem może się okazać ze jest małe wzniesienie którego nawet okiem nie widać i musisz albo redukować albo za wczasu dodać mocniej gazu co nie wpłynie na ekomike jazdy doś dobrze . Ja w takiej sytuacji gdy chce się pobawić zużyciem paliwa jade 110-120 a przed wzniesieniem nieco wiekszym puszczam całkowicie pedał gazui , samochód sam za darmo wjeżdża na górke zwalniając do np 90 a ponieważ nie mieszkam tam gdzie stale jest pod góre , samochód zjeżdżając z wzniesienia nabiera wigoru przy niewielkiej mojej pomocy rozpedzając się znaowu do 110-120 . Taka jazda jest oczywiście możliwa tylko przy sprzyjajacym małym tłoku na ulicach ale bawić się można . Link Zgłoś
robert888 zalezy ile zarabiasz 02.02.07, 10:38 jeśli czas przeciętnie dobrze zarabiającego człowieka w tym kraju kosztuje 100 pln za godzine, to ekonomicznie jest trzymac pedał w podłodze. Paliwa troche więcej, ale jakie oszczędności na czasie pracy, hehe:) Link Zgłoś