aldzazara 12.02.07, 17:19 moze troche odświeżymy ten temat i ktoś cos podpowie jak to sie robi i gdzie szukać fajnych aut w USA Link Zgłoś Obserwuj wątek
fazi_ze_sztazi Re: Sprowadzenie auta ze stanów 12.02.07, 22:55 JA PODPOWIM TROSZKE: 1. KUPIC AUTO - OGLOSZENIA NA CARS.COM ITP. ; DILER ; AUKCJE INTERNETOWE (EBAY.COM I WIELE INNYCH) 2. WYSLAC AUTO DO POLSKI ZA POSREDNICTWEM FIRMY TRANSPORTOWEJ (SA ICH DZIESIATKI, GOOGLE CI JE WYPLUJE) 3. ZAPLACIC VAT/AKCYZE/OPLATY PORTOWE ITP. W POLSCE 4. DOSTOSOWAC AUTO DO PRZEPISOW OBOWIAZUJACYCH W POLSCE I ZROBIC PRZEGLAD 5. ZAREJESTROWAC I CIESZYC SIE JAZDA. WSZYSTKO JEST DO ZROBIENIA, NIC TRUDNEGO. ILE ZABIERZE CZASU, NERWOW I PIENIEDZY? TEGO CI NIE POWIE NIKT, ALE WYDAJE MI SIE ZE IMPORT DLA SIEBIE, JEDEN RAZ NIE BARZDO SIE OPLACA. ALBO KUP AUTO Z UE ALBO ZAPLAC KOMUS KTO SPROWADZA AUTA Z USA ZAROBKOWO. PZDR. Link Zgłoś
jaki71 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 13.02.07, 01:20 A jak wyglada sprawa ubezpieczenia? Jest szansa na jakies pakiety, czy trzeba bulic cale AC?? Link Zgłoś
yahoo10 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 13.02.07, 07:51 w pzu sa pakiety ale b drogie. jedyny problem z autem z usa to na sile dosstosowywyanie go do polskich norm (czasem swiatla przednie, migacze, swiatlo przeciwmgielne) ale czesto widze nieprzerobione (np. infiniti fx35) i tez u nas jezdza. Czyli wszystko jest mozliwe! Link Zgłoś
gruby_mietek Re: Sprowadzenie auta ze stanów 13.02.07, 18:27 ja chcialem zadac pytanie odnosnie tych przerobek wlasnie. czy dotyczy to rowniez europejskich marek? bo tak sie sklada ze mam okazje sprowadzic zza wody auto w ramach mienia przeesiedlenczego czyli odpada clo i akcyza, a to w polaczeniu z niskimi cenami w usa czyni taka okazje dosc atrakcyjna. czy w takim np x5 czy xc90 lampy przednie tez trzeba wymieniac na europejskie? z gory dziekuje za odpowiedzi Link Zgłoś
yahoo10 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 13.02.07, 23:21 Mietek, jak dobrze zalatwisz w PL to nic nie bedziesz musial zmieniac, sasiad ma XC90 z US i nic nie zmienial (w ogole nawet z tylu). Przednie cos tam maja z asymetria ale nikt nic nie rozumie. Kwestia odpowiedniej stacjii diagnostycznej i porzadnych badan technicznych. Akurat X5 jest robione na caly swiat w US wiec nie powinno byc zadnych roznic. Tak samo B9 Tribeca. Link Zgłoś
michaelm3 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 14.02.07, 05:07 > Akurat X5 jest robione na caly swiat w US wiec nie powinno byc zadnych roznic. > Tak samo B9 Tribeca. hmm...,akurat to, że produkowane są w Stanach nie znaczy, że robią je na 'jedno kopyto'! Powstaje wersja europejska, amerykańska i pewnie jeszcze parę innych np. na rynek brytyjski itd. Każda odpowiednio dopasowana do obowiązujących w danym kraju przepisów. Link Zgłoś
yahoo10 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 14.02.07, 08:47 taa to prawda, ze nie na jedno kopyto ale wiecej jest czesci wspolnych niz roznic. Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Sprowadzenie auta ze stanów 13.02.07, 17:07 jaki71 napisał: > A jak wyglada sprawa ubezpieczenia? Jest szansa na jakies pakiety, czy trzeba > bulic cale AC?? nie bardzo rozumiem twoje pytanie, i czy aby napewno bylo ono do mnie. jesli kupujesz auto za gotowke, to jestes jego jedynym wlascicielem (brak zastawu bankowego), wiec nie masz obowiazku kupowania AC. pzdr. Link Zgłoś
jaki71 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 16:14 Pytanie bylo z typu ogolnych czyli do tego kto wie. Kupuje samochod nowy w Polsce za gotowke czy na raty nie ma znaczenia. Wiekszosc przedstawicieli czy jak kto woli dilerow/importerow ma umowy z ubezpieczycielami i wtedy za okolo 5%(wartosci samochodu) mozesz kupic pelny pakie ubezpieczen: OC, AC, NW + asistance. Tyczy sie to samochodow do okolo lat 5. Jedne marki taniej drugie drozej. W jednym wojewodztwie drozej w innym taniej. Druga wersja. Kupuje tanio samochod w USA nowy. Sprowadzam go do polski z clami, duperelami i innymi VATami albo na mienie to nie ma znaczenia. Teraz chce wykupic ubezpieczenie pelne jak w poprzednim przypadku. I czy na taki samochod importowany z USA dostane pakiet w wysokosci tych ~5% wartosci (wedlug Eurotaxu) czy wszystkie ubezpieczenia musze wykupic oddzielnie i za AC dostane 10%wartosci jak za samochody powyzej 5 lat? P.S. Przykladem niech bedzie taka Toyotka Camry za ~25 000$ z amerykanskimi podatkami i transportem do kraju. Wartosc tego samochodzu w kraju to okolo 130kzl. I jesli teraz nalicza AC w wysokosci 13kzl to juz zabawa nie jest taka wesola. Chyba ze dostane pakiet za ~6kzl:P Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 16:48 z ubezpieczeniem to nie mam pojecia, ale czytajac twoj post troszeczke mnie te liczby zdziwily. przyjmujac nawet ze AC za auto warte $25000 zaplacisz 6 tys zl, to jakies $2000. cholernie duzo. ja za civic warty okolo $19000 place na rok $900, w rejonie nie tanim bo okolice chicago. a i tak te $900 (w jednej z najlepszych = najdrozszych firm) wcale nie jest malo, starsza kobieta w sredniej firmie by placila pewnie jakies $400-500 rocznie za OC/AC. widac polska bogaty kraj .... pzdr. Link Zgłoś
jaki71 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 16:55 Wlasnie o to chodzi ze Camry w Polsce najprostsza 2,4 LE z automatem warta jest okolo 130 000zl i od tego z z rabatem wyjdzie okolo 6000zl. A nie od wartosci zakupu czyli ~75 000zl. Dlaczego licza nie od rachunku a tzw. Eurotaxu to juz nie wiem ale nie mozna ubezpieczyc na wybrana kwote tylko trzeba wybierac z widelek Eurotaxu:( Link Zgłoś
celicaman Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 16:49 > Przykladem niech bedzie taka Toyotka Camry za ~25 000$ z amerykanskimi > podatkami i transportem do kraju. Wartosc tego samochodzu w kraju to okolo > 130kzl. I jesli teraz nalicza AC w wysokosci 13kzl to juz zabawa nie jest taka > wesola. Chyba ze dostane pakiet za ~6kzl:P Jesli chodzi o Toyote, to np. PZU nie honoruje żadnych pakietów dilerskich na auta sprowadzane samodzielnie z USA. Maja nawet zwyzki za to, że auto jest z Ameryki. Ale jesli kupisz auto nowe od dilera w USA (te $25k powinno staczyć na prostszą wersję)to w Warcie mozesz skorzystać z pakietu dilerskiego. Przynajmniej tak to załatwił mi broker. I zamiast 13 tys płaciłem faktycznie ok 6 tys (za roczne auto). Link Zgłoś
jaki71 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 17:04 celicaman napisał: >Ale jesli kupisz auto nowe od dilera w USA (te $25k powinno staczyć na > > prostszą wersję)to w Warcie mozesz skorzystać z pakietu dilerskiego. > Przynajmniej tak to załatwił mi broker. I zamiast 13 tys płaciłem faktycznie ok > > 6 tys (za roczne auto). Dokladnie o to mi chodzilo. Czy jest to mozliwe. Bo domiar za ubezpieczenie cala impreze robi nieoplacalna :) Link Zgłoś
yahoo10 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 17:04 napisz na priva a dam ci namiar na pakiety pzu! Link Zgłoś
jaki71 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 17:16 Wyslij na gazetowa skrzynke. Odzywalem sie ale nie mam w wyslanych. Link Zgłoś