Gość: Diesel IP: *.dop.krakow.pl 23.04.03, 13:40 Pomóżcie mi wybrać najlepszą trasę (niekoniecznie najkrótszą). Czy jechać głównymi drogami (np. przez Łódź) czy omijać duże miasta. Na mapie wygląda prosto, ale pytam doświadczonych kierowców. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Tomaszek Re: Trasa Krosno - Ustka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.03, 15:26 Gdyby to ode mnie zależało, pojechałbym tak: Krosno-Jasło-Tarnów-za Wieliczką autostrada A4(obwodnica Krakowa)- Balice A4 płatna - tuż za bramkami w Brzęczkowicach DK1-Częstochowa-Łódź-Włocławek- obwodnica Torunia-Świecie-Tuchola-Chojnice-Człuchów-Biały Bór-Słupsk-Ustka. Jest to najwygodniejsza trasa, prawie połowa trasy to dwupasmówka. Jedyny ciężki odcinek to Tarnów-Wieliczka i tyle, bo przejazd przez Łódź nigdy mi nie sprawiał problemu, to bodaj jedyne wielkie polskie miasto, gdzie korki nie są większym problemem. No, czasem między Łodzią a Zgierzem może być trochę ciasno. Nie radzę kombinować drogami typu Tarnów - Kielce - Piotrków - Łódź. Mimo, że kilometrów mniej, ale na pewno znacznie dłużej w czasie i ile nerwów stracisz! Pomijam zupełnie takie eksperymenty jak Rzeszów - Tarnobrzeg - Opatów - Kielce - itd. W każdym razie jeśli chcesz zajechać bez wielkiego zmęczenia i w normalnym czasie, to nie masz poza moją propozycją alternatywy. Szerokiej drogi! Link Zgłoś
Gość: Diesel Re: Trasa Krosno - Ustka IP: *.dop.krakow.pl 24.04.03, 10:07 Dziękuję za szybką odpowiedź. Trochę mnie zaskoczyłeś trasą do Łodzi, bo większość ludzi jeździ przez Kielce i Piotrków, ale powoli zaczyna mnie ta droga przekonywać (Jaki jest koszt przejazdu autostradą?). Druga sprawa to trasa ze Świecia do Chojnic (na mapie wygląda jak drugorzędna droga, a wcześniej trzymałeś się dwupasmówek). Tak samo można jechać z Chojnic - nie do Człuchowa, ale dalej podobną drogą do Bytowa. Jak z tą drogą - odpowiedz. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Tomaszek Re: Trasa Krosno - Ustka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.03, 14:54 A4 z Balic do Brzęczkowic (Mysłowice) kosztuje 10 PLN (dwa razy po 5 PLN auto osobowe). Droga ze Świecia do Chojnic jest całkiem w porządku, przede wszystkim mało ruchliwa i ładna krajobrazowo. Nawierzchnia do przeżycia. Można jechać szybko, bo mało wsi po drodze, głównie lasy i jeziorka. Podobnie na odcinku dalszym między Człuchowem a Słupskiem. Niestety, dwupasmówek w płn Polsce tyle co na lekarstwo, ale i ruch zdecydowanie mniejszy. Link Zgłoś
Gość: Tomaszek Re: Trasa Krosno - Ustka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.03, 14:58 acha, pytałeś o tą drogę przez Bytów. Nie radzę, gorsza, bardziej kręta, choć może ładniejsza krajobrazowo. Proponuję Ci porównać i wracać tamtędy, pod warunkiem, że nie będziesz się spieszyć. Link Zgłoś