maresz2 22.03.07, 16:51 Mam zamiar zakupić nawigację. Po szybkim rozeznaniu rynku w grę wchodzą dwie opcje - SONY NV-U51 lub Blaupunkt LUCCA 3.3. Zależy mi na dokładnej mapie Polski i dawnych demoludów. Którą wybrać? Pozdrawiam Marek Link Zgłoś Obserwuj wątek
al9 Re: Nawigacja - jaka? 22.03.07, 17:11 mam lucce. Rewelacyjnie dokładna, bardzo przyjemny interfejs, pewne działanie. Świetne mapy Europy Zachodniej. Polska mapa dokładna w dużych w dużych miastach.. od 1.4 2007 Polska bedzie objeta w 97% - jakość jak zachodnioeuropejskiej czesci... upgrade dla uzytkowników ktorzy kupili w ciagu ostatnich 12 miesiecy - bez dodatkowych opłat. Długo się zastaniawiałem, ale mój wybór był trafny. Pozdr al Link Zgłoś
moderator10 Re: Nawigacja - jaka? 22.03.07, 17:23 Blaupunkta bo jest nowszy i lepiej wyposazony . Moge sie mylic ale chyba Sony NV-U51 technicznie to poprzedni model Blaupunkta .Wczesniej Sony systemy nawigacji bral wlasnie od Blaupunkta . Link Zgłoś
do.ki Re: Nawigacja - jaka? 23.03.07, 16:15 > Blaupunkta bo jest nowszy i lepiej wyposazony . ??? nawet wbudowanego odbiornika TMC nie ma. Tylko 1 GB wewnetrznego dysku, czyli trzeba przeladowywac mapy. Fajnie jest dowiedziec sie, ze Blaupunkt robi takie aparaty, ale to wyraznie jeszcze nie to. Link Zgłoś
do.ki Re: Nawigacja - jaka? 23.03.07, 16:17 Fakt, ze Sony tez nie ma TMC, a dysk tylko 500 MB, czyli juz w ogole beznadzieja. Tomtom abo Garmin to imho jedyne sensowne opcje. Link Zgłoś
luksusowy_yacht Re: Nawigacja - jaka? 26.05.07, 12:35 garmin lubi gubic sygnal polecam tom tom Link Zgłoś
maresz2 Re: Nawigacja - jaka? 22.03.07, 17:41 Blaupunkt ma jeszcze ten plus, że można wgrać do niego zdjęcia czy muzykę. Mojej córce bardzo się to podoba:-)). Marek Link Zgłoś
maresz2 Re: Nawigacja - jaka? 23.03.07, 10:58 A co z nawigacją Sony? Ma ktoś jakieś doświadczenie z oną?? Link Zgłoś
maresz2 Re: Nawigacja - jaka? 24.03.07, 22:32 Dzięki wielkie za porady. Chyba zdecyduję się na Blaupunkta. Link Zgłoś
7martius Re: Nawigacja - jaka? 25.03.07, 00:42 pomyśl o palmtopie MIO ( P350 lub P550 ) możesz swobodnie wgrać do niego każde mapy i system nawigacji TomTom, MIOmap, Automapa, IGO, i wiele innych MIO P350 nowe za 900zł Link Zgłoś
wiktor_l Re: Nawigacja - jaka? 25.03.07, 11:55 nie, nie i jeszcze raz nie:) Popieram głos - tylko tomtom albo garmin. Zobacz np nuvi 350. Wiktor Link Zgłoś
al9 Re: Nawigacja - jaka? 25.03.07, 22:17 czemu tylko tom tom? a mio (nie palmtop tylko gotowe urzadzenie)? a blaupunkt? a becker? mozna by jeszce kilka wymienic.. pozdr al Link Zgłoś
wiktor_l Re: Nawigacja - jaka? 26.03.07, 00:32 nie tylko tom-tom, ja wrecz wolę garmina (i teraz uzywam). Dlaczego? bo mio, blaupunkt czy becker mają, delikatnie mowiac, na rzie takie sobie podejscie do naszej czesci Europy. Chodzi o mapy, przedstawicielstwa, update'y itp. No i tak jak pisal do.ki, na przykladzie TMC - tom tom czy garmin maja dawno w standardzie, nawet w tanich modelach. Po prostu, poczytajcie trochę testow, popytajcie kto czego uzywa, zobaczycie, ze wiekszosc urzadzen dedykowanych, nie pda, to tomtomy lub garminy. Nie bez powodu. Link Zgłoś
wiktor_l np tu 26.03.07, 00:34 www.testeo.pl/testy_recenzje_opinie_komentarze/erwachsen-geworden-29794.html Przy czym test jest niemiecki. W Polsce garmin mialby jeszcze wieksza przewagę, przez mapy CN 9 lub GP 5.0 Wiktor Link Zgłoś
al9 Re: np tu 26.03.07, 11:53 w grudniu jak kupowalem blaupunkta ani garmin ani tom tom porządnej polskiej mapy tez nie miały. Za kilka tygodni wszystkie te firmy będą miały pokrycie w 99% i problem sam zniknie. Natomiast mio i blaupunkt przekonują jakością wykonania. Tom tom sprzedaje w Europie bardzo duzo, ale dzieki zakupom flotowym i cenie... Pozdr al Link Zgłoś
wiktor_l Re: np tu 26.03.07, 13:15 Oj, nie wiem gdzie chciales tego garmina kupic, ale uwierz, ze mial juz wtedy bardzo uczciwą mapę kraju. Polecam forum na garmin.pl, duzo miarodajnych opinii, nie same superlatywy. Nie nalezy nawigacji kupowac, btw, w media markt - totalny brak wiedzy sprzedawcow. Wiktor Link Zgłoś
al9 Re: np tu 26.03.07, 13:28 kupowałem w specjalistycznej firmie najwiekszej w moim niemałym mieście.. Z bp dostałem rewelacyjnie dokłądna mapę europy środkowej, taką sobie Polski, przelotową europy zachodniej. Wszystkiego 2GB. Aha - i zagwarantowałęm sobie upgrade Polski do najnowszej bardzo dokładnej... Jeszcze kilka tygodni i wszyscy beda mieli świetne mapy Polski.. Pytanie - jakie i za ile będą dodawane mapy innych krajów. Bo navi kupuje się przecież nie po to żeby przejechać z Grójca do Radomia... :-) Pozdr al Link Zgłoś
wiktor_l Re: np tu 26.03.07, 14:01 Z tą super dokladną mapą Polski - powiem tak, pozyjemy, zobaczymy:) Zyczę Ci, zeby tak się stalo, ale moje doswiadczenia z softwarem do przeroznej elektroniki, szczegolnie, jesli dotyczy to Polski wskazują, ze to za chwilę nastąpi w 2008 roku:)) Wiktor Link Zgłoś
al9 Re: np tu 26.03.07, 14:14 poslizg jest. miały byc do 1.2.2007 bedą na 1.4.2007 I dłużej nie da się czekac.. Jest nacisk producentów. Nowe mapy wywalą z rynku 90% palmtopów, które ludzie kupują tylko ze względu na Auto Mapę.. Pozdr al Link Zgłoś
clex2 Re: np tu 29.03.07, 01:23 tom-tom jest dobry nie ze wzgledu na mapy ale ze wzgledu na interfejs. jest przejrzysty i latwy w obsludze w trakcie jazdy. poprobuj z innymi to sie przekonasz. mam punkt odniesienia bo korzystalem z dwu innych systemow. Link Zgłoś
coffeeffan Re: Nawigacja - jaka? 09.05.07, 13:01 Tylko nie Garmin: nic tak bardziej nie wkurza jak myśl że za chwilę będziesz u celu, a tu się okazuje że Garmin każe skręcić w lewo na czteropasmówce w dodatku odgrodzonej barierkami... Można, owszem, dojechać do celu skręcając w lewo, ale przekraczając podwójną ciągłą lub fruwając nad barierkami. Ta wada czyni ten sprzęt amatorskim, w dodatku denerwuje zbyt mały i niedoświetlony ekran słąbo widoczny w słońcu. Nigdy więcej Garmina... Link Zgłoś
al9 kupuj lucce 09.05.07, 13:13 blaupunkt jest the best :-) mam go pół roku, nigdy sie nie zawiesił a mapy Europy Zachodniej sa bardzo bardzo dokładne... Pozdr al Link Zgłoś
alfik7 Re: kupuj lucce 27.08.07, 14:10 A jaką dokładność w tym Blaupunkcie mają mapy: Słowacji, Słowenii i Chorwacji? Link Zgłoś
andre_234 Re: Nawigacja - jaka? 24.05.07, 16:30 > Dlaczego? bo mio, blaupunkt czy becker mają, delikatnie mowiac, na rzie takie > sobie podejscie do naszej czesci Europy. Chodzi o mapy, przedstawicielstwa, > update'y itp. Właśnie że nie !! Mieszkam w małej mieścinie nad Bugiem. GPS w palmtopie Mio pokazuje nawet polne dróżki o których istnieniu nawet nie wiedziałem. Link Zgłoś
do.ki dlaczego nie mio 26.03.07, 17:30 > a mio (nie palmtop tylko gotowe urzadzenie)? Jako uzytkownik MIO 269 odpowiem chetnie dlaczego nie MIO- bo po dwoch latach od zakupu firma raczyla uznac urzadzenie za przestarzale- aktualizacji mapy dla tego modelu nie ma i nie bedzie. Nie mowiac juz o regularnych zwisach systemu (choc moze to nie wina MIO- system dziala pod Windowsami CE, no a Windows musi sie wieszac), bardzo wolnym lapaniu sygnalu i dziwacznych instrukcjach, ktore nie do konca zgadzaja sie z sytuacja faktyczna. Mio to produkt niedopracowany, trudno. Raz sie dalem nabrac, ale nigdy wiecej. No a po stronie software'u- wersja 1 byla ponizej krytyki, wersja 2 duzo lepsza, wersji 3 dla tego urzadzenia nie ma- patrz wyzej. tomtom ma lepszy interfejs uzytkownika, bez dwoch zdan. Swego czasu wybralem mio, bo wlasnie mial mape Polski, i to calkiem przyzwoita. Teraz to nic szczegolnego, nawet niektore nawigacje wbudowane w auta maja Polske, np VW. Nastepna moja nawigacja bedzie topowy Tomtom albo topowy Garmin, bez dwoch zdan. Ze wskazaniem na Garmina, to w koncu firma z doswiadczeniem, ktorym malo kto moze sie pochwalic na tym rynku. Link Zgłoś
niknejm A jakie są Wasze doświadczenia... 27.03.07, 12:43 Z nawigacją 'wrzucaną' na palmtopy z Windows Mobile 5? Pzdr Niknejm Link Zgłoś
jerr Re: Nawigacja - jaka? 27.03.07, 16:45 Sprawdz Eten X500. To jest palmtop z telefonem i GPS ktory ma funkcje TMC. Poza tym ma Wifi, GPRS, Edge, procesor Samsung 400MHz, radio z RDS i mase innych funkcji. Cena jest podobna do dedykowanych GPS-ow. Jesli dokupisz mape I-Go bedziesz bardzo zadowolony no i bedziesz mial nie tylko Polske ale i cala Europe. jerr Link Zgłoś
al9 Re: Nawigacja - jaka? 27.03.07, 16:53 szczegolnie to radio z rds jest bardzo potrzebne... :-) al Link Zgłoś
rasiauskas Re: Nawigacja - jaka? 27.03.07, 19:26 Kup jakis telefon z Symbianem, TomToma i antene GPS na bluetooth i po klopocie. Efekt taki sam-doprowadzenie do celu. Po polsku i z dokladna mapa polski, czech, slowacji i wegier za niewielka cene. Link Zgłoś
do.ki Re: Nawigacja - jaka? 27.03.07, 23:25 rasiauskas napisał: > Kup jakis telefon z Symbianem, TomToma i antene GPS na bluetooth i po klopocie. > Efekt taki sam-doprowadzenie do celu. Po polsku i z dokladna mapa polski, czech > , > slowacji i wegier za niewielka cene. Slaby pomysl. Nie ma na rynku ani jednego telefonu, ktory umialby mowic dostatecznie glosno, by sprawdzic sie we wnetrzu. Telefony maja tez male i malo wyrazne ekrany. Nie mowiac juz o cienkawym procesorze. Sprawdzalem na SonyEricsson P910i i Nokia E61. To w sumie dosc mocne telefony. A nie sprawdzaja sie. Za wolne. Telefon sie do nawigacji nie nadaje. Telefon jest do dzwonienia, do nawigacji potrzebne jest dedykowane urzadzenie. Link Zgłoś
niknejm Re: Nawigacja - jaka? 28.03.07, 11:45 do.ki napisał: > Slaby pomysl. Nie ma na rynku ani jednego telefonu, ktory umialby mowic > dostate > cznie glosno, by sprawdzic sie we wnetrzu. Telefony maja tez male i malo > wyrazn > e ekrany. Nie mowiac juz o cienkawym procesorze. Sprawdzalem na SonyEricsson > P910i i Nokia E61. To w sumie dosc mocne telefony. A nie sprawdzaja sie. Za > wolne. > Telefon sie do nawigacji nie nadaje. Telefon jest do dzwonienia, do nawigacji > potrzebne jest dedykowane urzadzenie. A palmtopy (z Windows Mobile 5) z wbudowanym telefonem, np. HTC TyTn? Widziałem (co prawda inny model palmtopa) w takiej konfiguracji. Co do głośności komend i displaya - było OK. Urządzenie też doprowadziło na miejsce jak trzeba. Pytanie - jaką aplikację i mapy tam wrzucić? Jak to się sprawdza także poza miastem? GPS bywa w takich urządzeniach wbudowany, można też podłączyć moduł GPS przez bluetooth... Pzdr Niknejm Link Zgłoś
do.ki Re: Nawigacja - jaka? 28.03.07, 19:29 Mysle, ze to lepsze rozwiazanie. Jestem tylko troche nieufny do pomyslu z odbiornikiem GPS laczonym przez Bluetooth. Koncepcja w sumie fajna, ale obawiam sie, ze baterie zdechna w najmniej odpowiednim momencie. Z tego tez powodu nie bardzo wygodna jest sluchawka z Bluetooth. Wole zwykla z kabelkiem- lezy sobie w aucie i nie musze niczego ladowac. Oczywiscie, najelegantszym rozwiazaniem jest radio wyposazone w Bluetooth czy jak ostatnio u Forda fabrycznie wbudowany Bl., no ale to jeszcze rzadkosc. Link Zgłoś
niknejm Re: Nawigacja - jaka? 29.03.07, 18:46 do.ki napisał: > Mysle, ze to lepsze rozwiazanie. > Jestem tylko troche nieufny do pomyslu z odbiornikiem GPS laczonym przez > Bluetooth. Koncepcja w sumie fajna, ale obawiam sie, ze baterie zdechna w > najmniej odpowiednim momencie. Niby tak... Ale z drugiej strony załatwia to kabelek do gniazda 12V (ładowarka samochodowa). > Z tego tez powodu nie bardzo wygodna jest > sluchawka z Bluetooth. Wole zwykla z kabelkiem- lezy sobie w aucie i nie > musze niczego ladowac. Plącze się skubana... Trzymam jako 'backup'. > Oczywiscie, najelegantszym rozwiazaniem jest radio wyposazone > w Bluetooth czy jak ostatnio u Forda fabrycznie wbudowany Bl., no ale to > jeszcze rzadkosc. Fakt. Ale urządzenia typu palmtop dają dużą ogólną mobilność... E-mail, internet, telefon, nawigacja (przy podłączeniu modułu GPS, lub z GPSem wbudowanym). Wszystko w jednym. Do niedawna nie byłem zwolennikiem takich 'gadżetów', ale postęp techniczny jest taki, że te urządzenia naprawdę zaczynają mieć sens. A cena też nie powala. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
ala.li Re: Nawigacja - jaka? 09.05.07, 11:10 Szczerze mowiac, jestem juz zmeczona Garminem (nuvi 350), ktory uzytkuje. Zawiesza sie w trakcie jazdy, a ponowne wlaczenie go zajmuje ladnych kilka sekund. W dodatku mapy (Europa Zach), mimo ze podobno sa aktualne, co rusz sugeruja wjazd pod prad w droge jednokierunkowa lub slepa ulice... Szukam nawigacji, ktora nie ma tych wad, ale ma tez obecne zalety Garmina, czyli w sumie: - szybkie wlaczanie - niezawieszanie sie - latwe ustawianie zegara - odmierzenie czasu i odleglosci pozostalych do destynacji - dokladne mapy Europy Zach + PL - latwa nawigacja :) Co polecicie? PS. Moze blaupunkt lucca? Link Zgłoś
nieparzystokopytny Re: Nawigacja - jaka? 09.05.07, 12:57 Mam juz drugiego Garmina i jeszcze nie przytrafilo mi sie zawieszenie ani nigdy nie wyprowadzilo mnie w pole. Co do ustawien zegara to nawet nie ma czegos takiego bo pobiera czas z satelity. Bardzo dobra mapa europy i dobra Palski to najnowsza wersja City Navigator NT v9.0. Wiec albo zaktyalizuj sobie oprogramowanie na najnowsze poprzez WebUpdater albo wciskasz nam kity. Link Zgłoś
ala.li Re: Nawigacja - jaka? 09.05.07, 19:44 O... masz juz drugiego Garmina. To taka sama probka jak w moim przypadku. Drugi egzemplarz, ktory uzytkuje co prawda rzadziej sie zawiesza, ale jednak zdarzylo mu sie. Mapy aktualizuje firma, do ktorej nawigator nalezy. I twierdzi, ze sa ok, ... a rzeczywistosc swoje. W kazdym badz razie, nie chce rozmawiac o wadach i zaletach Garmina. Chcialabym wiedziec, co warto kupic, a co nie jest Garminem. Link Zgłoś
do.ki ano wlasnie 20.05.07, 12:42 ala.li napisała: > - latwe ustawianie zegara Jest to dla mnie jedna z niewyjasnionych zagadek wszechswiata: dlaczego w nawigacji GPS trzeba ustawiac zegar i dlaczego ten zegar jest rownie byle jaki (czyli niedokladny) jak w komputerze czy PDA, skoro sygnal GPS to po prostu sygnal czasu z atomowego zegara i urzadzenie mogloby ustawiac sobie czas systemowy automatycznie? Link Zgłoś
al9 wyjasnienie zagadki 21.05.07, 16:18 > > Jest to dla mnie jedna z niewyjasnionych zagadek wszechswiata: dlaczego w > nawigacji GPS trzeba ustawiac zegar i dlaczego ten zegar jest rownie byle jaki > (czyli niedokladny) jak w komputerze czy PDA, skoro sygnal GPS to po prostu > sygnal czasu z atomowego zegara i urzadzenie mogloby ustawiac sobie czas > systemowy automatycznie? ----------------------------------- atomowy zegar.. łał! a jaki czas jest uniwersalny? urzadzenie jest przystosowane do pracy w wielu krajach.. Raz ustawiasz i wiecej nie musisz! ustawianie godziny jest niezbędne do wyliczeń terminów osiagniecia celu.. po cholere programowac rozne terminy wprowadzania czasów wiosennnych i zimowych w roznych krajach pozdr al Link Zgłoś
do.ki do kitu z takim wyjasnieniem 21.05.07, 16:32 Ustawiasz po prostu strefe czasowa, o reszte zegar atomowy powinien zadbac sam. Masz tak nawet w Windowsach XP, no chyba ze jeszcze nie wpadles na to jak sie korzysta z NTP. > po cholere programowac rozne terminy wprowadzania czasów wiosennnych i zimowych w roznych krajach A jaka to sztuka zaprogramowac zasady przechodzenia z czasu zimowego na letni w roznych krajach? Nawet Microsoftowi sie udalo... to znaczy, ze to dziecinnie latwe. To, ze w nawigacji trzeba recznie ustawiac aktualny czas, to idiotyzm i niedopatrzenie tworcow tych urzadzen. Link Zgłoś
termodynamik Re: Nawigacja - jaka? 13.06.07, 12:32 > Telefon sie do nawigacji nie nadaje. Telefon jest do dzwonienia, do nawigacji p > otrzebne jest dedykowane urzadzenie. zgadzam się w pełni. ja jeżdżę na nve-n099p Alpine'a i cieszę się z tego zakupu. trudno mi sobie wyobrazić bardziej dedykowane do jazdy urządzenie. z dodatkowym panelem od razu ma wejście na głośniki samochodowe i nawiguje głosowo bardzo elegancko. naprawdę warto uzbierać tych kilka groszy więcej i skusić się na alpinkę. Link Zgłoś
deja.vu Re: Nawigacja - jaka? 13.07.07, 02:04 Czy ktos kto uzywal telefonu z tomtom'em moglby opisac swoje wrazenia z uzytkowania takiego duetu? Co to znaczy ze telefony z GPS sa 'za wolne'? Wlasnie zamowilem Nokie E65, ma spory wyswietlacz i zastanawiam sie nad zakupem oprogramowania tomtoma do niej... Pzdr DejaVu Link Zgłoś
kaaarooll Re: Nawigacja - jaka? 17.07.07, 14:26 Ja testowo uzywam tomtoma na Nokia E60 i jak sie zaladuje POI'e to wtedy jest zdecydowanie za wolno, gdy sie ograniczy liczbe POI to od biedy mozna uzywac (trzeba sluchac, a nie patrzec, bo na malym wyswietlaczu to nic nie widac...). Generalnie ja obecnie szukam jakiegos fajnego palmtopa do nawigacji, najbardziej sensowne dla mnie rozwiazanie. Link Zgłoś
parise Re: Nawigacja - jaka? 11.05.07, 00:29 Jesli chodzi o soft/dane to wszystko tylko nie produkty firmy Cartall/Emapa tj. AutoPilot. Pisałem już o tym na forum więc nie chce się powtarzać (poszukajcie w archiwum) ale ostrzeam przed produktami tej firmy. Acha Navteq dane dla dla polski też bierze od Emapy więc również odradzam ich produkty, choć standardy mają wysokie (za wyjątkiem PL). Link Zgłoś
i.want.that.one.yeah.i.know Re: Nawigacja - jaka? 17.05.07, 10:08 czy to urządzenie ma już te NOWE mapy o których tu pisaliście? www.veracomp.pl/navigon.nawigacja-gps-navigon-3110-europe.gps-nawigacja-satelitarna.page.19.pr_acro.NAVI-3110-EUROPE.product_menu.description.html cena jest przystępna i są też mapy zachodniej europy.... swoją drogą nie wiem po co ta regionalizacja, więcej ludzi jeździ na zachód a nie do europy centralnej i bardziej jest przydatna mapa niemiec niż węgier... Link Zgłoś
niknejm Re: Nawigacja - jaka? 17.05.07, 14:09 No właśnie - o to producentowi chodzi, żebyś kupił dwie :-) Zaczniesz od PL, a potem dokupisz zachodnia Europe. :-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
tadek4u Re: Nawigacja - jaka? 20.05.07, 12:25 Jeśli mapa Polski to tylko Navigo. Przejechałem się na innych, ale nie ma porównania w szczegółach. W tym miesiącu firma wydaje też mapę Europy, na pewno będzie dobra. Link Zgłoś
jako_tako Re: Nawigacja - jaka? 20.05.07, 17:38 > Jeśli mapa Polski to tylko Navigo. Przejechałem się na innych, ale nie ma > porównania w szczegółach. W tym miesiącu firma wydaje też mapę Europy, na pewno > będzie dobra. No tak bezczelnej kryptoreklamy to jeszcze nie czytalem. ...na pewno bedzie dobra. Link Zgłoś
abb88 Lucca 3.3 czy Lucca 5.2 20.05.07, 20:45 Czy waszym zdaniem warto dopłacać? Różnica w cenie około 700 zł. za ekran większy 0,5 ale za co jeszcze? Link Zgłoś
parise Re: Nawigacja - jaka? 21.05.07, 23:25 Reklama czy nie, mniejsza z tym, ale kolega ma racje że Navigo nie jest złe, tak samo jak AutoMapa , w przeciwienstwie do beznadziejnego AutoPilota Link Zgłoś
tadek4u Re: Nawigacja - jaka? 22.05.07, 12:56 Fakt, muszę się zgłosić do szefostwa Navigo po pieniądze za to, że podobają mi się ich produkty i ośmielam się o tym napisać. Przykro mi, że Cię to razi. Wiecie może swoją drogą czy w nowym Navigo Europa będzie zintegrowana z Polską? Link Zgłoś
lollla1 Re: Nawigacja - jaka? 24.05.07, 15:35 a ja kupiłam i polecam TOMTOM v4 ale warto dokupić do niego mapkę z 47 % obszaru POlski, jest SUPER i do 1000 zł warto :) Link Zgłoś
kildo1234 Re: Nawigacja - jaka? 25.05.07, 13:23 Wow, 47% pokrycia Polski, to faktycznie za 1000zl interes zycia. Potwierdzam za to jakosc mapek Copernicusa. Testowalem wczoraj w Lodzi i okolicach. Bez zarzutu. Link Zgłoś
termodynamik Re: Nawigacja - jaka? 06.06.07, 14:41 ja dałem za 97% 10 razy tyle :) ale nie narzekam, bo w tym jest również system audio od razu. Mówię o Alpine nve-n099p. do tego panelik odpowiedni i w drogę :) oczywiście wszystko w ten cenie się znalazło ;) drogę znajduje bardzo ładnie a i graficznie wyrabia się solidnie. mogę z czystym sumieniem polecić. Link Zgłoś
krzysiekweracki4 Re: Nawigacja - jaka? 08.06.07, 00:54 Navigo też bardzo ładnie znajduje a nie kosztuje tyle. Daj spokój, przepłaciłeś słono i tyle. Link Zgłoś
termodynamik Re: Nawigacja - jaka? 11.06.07, 13:26 czy ja wiem? jestem zadowolony, bo mam dobrą nawigację, niezły system audio i do tego ładny panel, który wszystkim naraz może sterować. naprawdę mogę z czystym sumieniem polecić Alpine komuś kto chce mieć wszystko ładnie upakowane (no wprawdzie 2 DIN, ale zawsze to ładniej wygląda jak jest taki duży panel ;) w jednym panelu. Link Zgłoś
kamil12347 Re: Nawigacja - jaka? 11.06.07, 21:54 Alpine nve-n099p - super sprzęt. mogę sie spokojnie podpisać pod opinią termodynamika i polećić go. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, zawsze ładnie prowadzi do celu :-) no i generalnie lubię sprzet alpiny. Link Zgłoś
kildo1234 Re: Nawigacja - jaka? 25.05.07, 13:32 Wazne, ze mapki Polski sa niedrogie i wdobrej jakosci. W Europie moga nie dogonic zachodnich producentow, no ale pewnie beda tansi. Czas pokaze. Link Zgłoś
axec Re: Nawigacja - jaka? 12.06.07, 12:09 A ja myślę, że najlepszym rozwiązaniem na Polskę jest Navigo. Przystępna cena, możliwość kupienia zestawu z urządzeniem, które też się dobrze sprawuje i szybko rozwijające się mapy. Link Zgłoś
czarekkowalski3 Re: Nawigacja - jaka? 18.06.07, 19:57 Mogliby rozciagnac troche swoje pokrycie, ale musze przyznac, ze to co maja jest swietnie zrobione. Link Zgłoś
wiktoriaox2 Re: Nawigacja - jaka? 22.06.07, 19:09 pokrycie jest moim zdaniem ok, miasta nadrabiają. przcież i tak w mieście przydaje się dużo bardziej. moim zdaniem powinni zająć się ofertą na inne kraje. Link Zgłoś
do.ki jednak Garmin 12.06.07, 00:46 Tomtom rowniez nie ma wbudowanego odbiornika TCM, a informacje o korkach sciaga przez polaczony via Bluetooth telefon komorkowy, co jest kosztowne. Link Zgłoś
ala.li Re: jednak NIE Garmin 17.06.07, 13:11 Tylko nie Garmin! Nie, m.in. przez to ciagle zawieszanie sie + odpadajacy od szyby uchwyt. Kupilam Mio c710 i jestem bardzo zadowolona. Raz sie zawiesil do tej pory (i sam zrestartowal :). Duze udogodnienia w postaci: informacji o limitach predkosci, radarach i korkach. Link Zgłoś
do.ki owszem, Garmin 17.06.07, 18:38 Czare goryczy jesli chodzi o Mio przelal fakt, ze firma zaspiewala za aktualizacje map (Europa Zachodnia+Wschodnia, czyli to, co bylo w urzadzeniu oryginalnie) €245. To rozboj w bialy dzien, za tyle to mozna juz sobie nowa nawigacje kupic, moze z dolnej polki, ale i Mio tez tam powinien lezec, badziewie jedno. Po dwoch latach uzytkowania bateria wystarcza na 20 minut. Odbiornik GPS poprzedniej generacji, trzeba straszliwie dlugo czekac na pierwszy fix. Wiec wczoraj poszedlem do sklepu i mam nuvi 660 i jestem pod wrazeniem. Estetyczny to ten interfejs nie jest, ale jest skuteczny i dziala bez zarzutu. > Duze udogodnienia w postaci: informacji o > limitach predkosci, radarach i korkach. Byloby smieszne, gdyby tego nie bylo, to jest standard we WSZYSTKICH urzadzeniach, na ktore warto spojrzec. Idz zreszta na strone www.radarfalle.de/ - znajdziesz cos dla roznych urzadzen. Znasz lepsze miejsce do sciagniecia takich danych? To sie podziel. Drugie urzadzenie, na ktore MOZNA spojrzecz, to Sony NV-U92T- duzy ekran, ciekawie rozwiazana obsluga, no i tani (w mojej okolicy tylko €400). Na trzecim miejscu TomTom- minus za brak odbiornika TMC w standardzie. A ala.li chyba zawodowo trudni sie sprzedaza urzadzen Mio, stad jej zabawne twierdzenie, ze Mio, bylo ni bylo urzadzenie pracujace pod Windowsami, nie zawierza sie. ROTFL. Link Zgłoś
kann2 Automapa na MIO 550 23.06.07, 09:12 Ja mam Automapę na MIO-550. Z mapy jestem zadowolony, zwłaszcza najnowszej wersji 4.0: bardzo dokładna, z numerami i obrysami domów w miastach, efektem trójwymiarowym... Uzywanie PDA zamiast nawigacji dedykowanej pozwala wykorzystać aparat do innych celów. Ja korzystam. Jednak irytuje mnie bardzo to, że bardzo długo trzeba oczekiwac na sygnał GPS - czasami kilkanaście minut od ruszenia z miejsca. Od czego to zależy i jak można przyspieszyć? Link Zgłoś
do.ki Re: Automapa na MIO 550 23.06.07, 12:06 > Jednak irytuje mnie bardzo to, że bardzo długo trzeba oczekiwac na sygnał GPS - > czasami kilkanaście minut od ruszenia z miejsca. Od czego to zależy i jak można > przyspieszyć? Po pierwsze, odbiorniki coraz nowszysch generacji coraz szybciej "lapia sygnal". SIRF III jest juz wzglednie szybki. Po drugie, nie ruszac z miejsca! Odbiornikowi, ktory sie porusza, trudniej zlapac sygnal. Po trzecie, pomaga wlaczenie odbiornika w tym samym miejscu, w ktorym sie go wylaczylo. Wtedy odbiornik po prostu aktualizuje swoja pozycje i sciaga z satelitow nowe efemerydy. jesli wylaczony odbiornik przeniesiesz w inne miejsce, proces okreslania pozycji musi zaczynac sie od zera. Po ostatnie: nie korzystac z MIO. To straszne badziewie. Link Zgłoś
ala.li Re: owszem, Garmin 08.07.07, 21:38 Bzdury, bzdury! Posluzylam sie przykladem Mio, bo nawet Mio sie nie wiesza, tak jak Garmin. Ale dobrze wiemy, ze Mio z pokryciem 34% jest nieprzydatne w PL! Wiec przestan do.ki wciskac bzdury ludziom i walic dyskutantow na odlew! Do zobaczenia w WG! Link Zgłoś
wiktor_l Re: owszem, Garmin 08.07.07, 22:25 hm, mam juz 10 m-cy Nuvi, uzywam go często w kraju, czasami za granicą - a jezdzę duzo. NIGDY się nie zawiesil, mysle ze mialas cos nie tak z softem. Mam kilku znajomych z roznymi garminami - nikt nie ma problemow. Polecam forum na garmin.pl, jakos nikt nie zglasza... A palm Mio, ktory mial mi sluzyc jako nawigacja, grzecznie odpoczywa w szafie. No coz, czlowiek uczy sie na bledach. Shit omijac z daleka, nie nadaje sie do niczego. Link Zgłoś
kann2 Re: owszem, Garmin 08.07.07, 23:37 wiktor_l napisał: > A palm Mio, ktory mial mi sluzyc jako nawigacja, grzecznie odpoczywa w szafie. > No coz, czlowiek uczy sie na bledach. Shit omijac z daleka, nie nadaje sie do > niczego. A ja tak krytycznej oceny nie podzielam. Link Zgłoś
do.ki Re: owszem, Garmin 13.07.07, 10:47 Przejechalem z Garminem nuvi 660 z Belgii na Korsyke, pozniej nakrecilem 1000 km po lokalnych drogach i nic sie nie wiesza. Mapy bardzo dokladne, nawet waziutkie wiejskie drozki sa oznaczone. Sygnal lapie szybko. Mankament: na kretych gorskich serpentynach czeasem mu sie myli w ktora strone jedzie, ale za chwile odzyskuje rezon. Technologicznie lata swietlne przed Mio, jakosc wykonania tez lepsza. Mio to byl blad, trzeba bylo od poczatku kupic Garmina. Link Zgłoś
zbychu64 Re: Nawigacja - jaka? 04.07.07, 16:00 a za jaka cene mozna juz kupic takiego dobrego GPS'a, najlepiej z kamerami policyjnymi w calej europie;) wynalazlem w sieci konkurs w ktorym glowna nagroda jest wlasnie GPS o wartosci 1500zł, mysle ze mozna juz za to kupic cos fajnego, co myslicie? pozdrawiam tutaj ta stronka z konkursem www.drivemax.pl/typer/index.php?page=home&news_more=1&id=12 zbyszek Link Zgłoś
radomek2 Re: Nawigacja - jaka? 08.07.07, 23:26 A ja dzis kupiłem TomTom One V2 z mapą Polski, Czech, Słowacji i Węgier oraz Europy zachodniej. Ciekawe jak sie będzie sprawować. Jutro pierwsza próba. Link Zgłoś
marecksr Re: Nawigacja - jaka? 17.07.07, 14:17 jak znasz sie troche na F1 to proponuje konkursik na www.drivemax.pl/typer/ a noz widelec bedziesz mial nosa i GPS wpadnie za darmo :] Link Zgłoś
ddb2 Re: Nawigacja - jaka? 01.08.07, 15:13 Wlasnie testuje najtanszego Mediona GoPal E3115, w Warszawie. Jestem zaskoczona. Ma bardzo silny sygnal GPS, bardzo szybko sie laczy, czytelna mapa, prosta obsluga. Bezblednie wyprowadza nawet z kretych osiedlowych uliczek. Blyskawicznie zmienia trase. Czas pracy baterii 6 godzin. Do pracy w samochodzie, wycieczek pieszych i rowerowych. Robi zdjecia. Gwarancja 24 m-ce. Czytalam wiele zlych opinii na jego temat i nic sie nie potwierdza. Mam porownanie z mezowskim HP Ipaq hw 6915 - MapaMap, Igo, Navigo. Naprawde ten Medion laduje sie szybciej, ma lepsza baterie i lepszy sygnal GPS. A kosztowal 1/10 ceny HP. Link Zgłoś
jocek1 Re: Nawigacja - jaka? 01.08.07, 16:46 A jak już wyjedziesz z Warszawy to tez bez problemu trafisz z Budziwoja do Broniakowki omijając Siedliska? ;-PPPP Link Zgłoś
ddb2 Re: Nawigacja - jaka? 01.08.07, 22:53 Tego jeszcze nie wiem. Poza tym GPS jest mi potrzebny glownie do prowadzenia po Warszawie. Link Zgłoś