Dodaj do ulubionych

'Know how' - wymiana świec w VW 1.8T

13.05.03, 22:12
Czy ktoś mógłby mnie oświecić - czy cewki typ "J" czy "H" w VW Passat 1.8T
są mocowane na "wcisk" czy wkręcane (plastykowy gwint w obudowie cewki)?
Pamiętam że kiedyś ktoś zamieścił na vwvortex.com link ze zdjęciem
zdemontowanych cewek J i H, niestety nie mogłem tego znaleźć...
Po zdjęciu przewodów nie chciałem dokonywać próby siłowej bo strasznie to
delikatne :-(. Jak się do tego dobrać?

Obserwuj wątek
    • devote Re: 'Know how' - wymiana świec w VW 1.8T 13.05.03, 23:42
      ja zamieszczalem te zdjecia
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=4481038&a=4481038
      jak odlaczysz kabel to po prostu wyciagnij.cewka jest nacisnieta na swiece.
      www.imagestation.com/picture/sraid50/pe411e926cff2012c306cc03332d48460/fcabe0fb.jpg

• marekpol Re: 'Know how' - wymiana świec w VW 1.8T 14.05.03, 00:54
        Wielkie dzięki za feedback!!! Jutro (a w zasadzie dzisiaj) z rana zabieram się
        za to.
      • devote Re: 'Know how' - wymiana świec w VW 1.8T 14.05.03, 01:37
        a tak pozatym jak ci chodzi 1.8T? bo ja nie mam przekonania to silnikow turbo
        (chlodzenie,smarowanie)
        dlatego wybralem VR6
        • marekpol Re: 'Know how' - wymiana świec w VW 1.8T 14.05.03, 12:44
          devote napisał:

> a tak pozatym jak ci chodzi 1.8T? bo ja nie mam przekonania to silnikow turbo
          > (chlodzenie,smarowanie)
          > dlatego wybralem VR6

Jak dotąd nie narzekam.Model Comfortline sedan (VI '01).Zbliżam się do 60 kkm
          (większość na trasie)i nie miałem żadnych niespodzianek. Mam cewki BREMI
          11951ESM III 3 17/01, świece jednoelektrodowe NGK PFR6Q. Silnik jest bardzo
          elastyczny i już przy 2000 obr/min można spokojnie jechać a zużycie paliwa jak
          na taki motor nie jest duże (średnie total 8.2 L/100km, miasto 9-10L/100km,
          trasa od 7-miu w górę, CLIMA +1L).Ładnie też idzie na autostradzie 230km/h (ale
          nie wiem jaka jest dokładność tego licznika - to w końcu tylko wskaźnik)dobrze
          trzyma się drogi i nie ma niespodzianek na zakrętach. Jedynym moim
          zastrzeżeniem jest trzeszcząca deska rozdzielcza - coś mi trzeszczy w okolicach
          licznika jak jadę po wybojach przy niższych prędkościach. Będę musiał to
          rozkręcić i przyjrzeć się temu bliżej.Mankamentem jest też wypinające się
          złącze w lewych drzwiach pasażera (2x)ale włożenie nie nastręcza problemu.
          Oczywiście w związku z turbosprężarką po jeździe przy dużym obciążeniu silnika
          przed wyłączeniem trzymam go na wolnych obrotach przez 30s-2 min aby schłodzić
          turbinę.Tak w ogóle załączenie turbosprężarki przy ~1800obr/min jest ledwo
          słyszalne. Trzeba się dobrze wsłuchać...
          • vwpassat Spalanie...1,8T 14.05.03, 16:58
            marekpol napisał:
            > a zużycie paliwa jak na taki motor nie jest duże
            > średnie total 8.2 L/100km,
            > trasa od 7-miu w górę,
            > miasto 9-10L/100km,

To średnie i trasa to fakt.
            Ale te miasto chyba wziąłeś z katalogu ?
            ;-)))
            Sory, ale dwaj bliscy koledzy mają 1.8T, obaj w pasacie. W stołecznych
            warunkach przy umiarkowanej jeździe spalanie nie schodzi im poniżej 12 l/100km.
            • Gość: robert moze to zalezy od nogi prowadzącego IP: *.acn.pl 14.05.03, 17:10
              vwpassat napisał:

> To średnie i trasa to fakt.
              > Ale te miasto chyba wziąłeś z katalogu ?
              > ;-)))
              > Sory, ale dwaj bliscy koledzy mają 1.8T, obaj w pasacie. W stołecznych
              > warunkach przy umiarkowanej jeździe spalanie nie schodzi im poniżej 12
              l/100km.

Mnie w trasie ciężko jest zejść poniżej 8 litrów, natomiast w mieście b. rzadko
              przekraczam 9l.
              Żeby było śmieszniej - moja żona, która uważa że jeżdżę jak wariat, nie potrafi
              spalać w mieście poniżej 10l. Ciekawe są te kobity:-)))
            • marekpol Re: Spalanie...1,8T 14.05.03, 17:58
              Jeśli ktoś jeździ odcinkami po 3 do 5 km - wysokie spalanie w mieście przy
              zimnym silniku nie powinno dziwić.W zakresie 2000-3000obr/min i częstej zmianie
              biegów spalanie 9L/100km nie stanowi żadnego problemu! Przy największych
              mrozach nigdy nie przekraczałem 10-ciu.
              Oczywiście że przy agresywnej jeździe można "wyciągnąć" 15L/100km ale
              wtedy "coś za coś" - energia kinetyczna kosztuje :-)
              • vwpassat To prawda... 15.05.03, 15:44
                marekpol napisał:
                > Oczywiście że przy agresywnej jeździe można "wyciągnąć" 15L/100km ale
                > wtedy "coś za coś" - energia kinetyczna kosztuje :-)

Faceci widać mają "ciężką nogę". Jednemu sie nie dziwie bo ma służbowe auto.
                Ale drugiego kolesia nie omieszkam zapytać.
                Pozdrawiam

marekpol napisał:
                > Jeśli ktoś jeździ odcinkami po 3 do 5 km - wysokie spalanie w mieście przy
                > zimnym silniku nie powinno dziwić.W zakresie 2000-3000obr/min i częstej
                zmianie
                >
                > biegów spalanie 9L/100km nie stanowi żadnego problemu! Przy największych
                > mrozach nigdy nie przekraczałem 10-ciu.

• Gość: robert przechodziłem ten problem - sa "na wcisk" IP: *.acn.pl 14.05.03, 08:57
      trza przyłozyc wektor:-)))
      • marekpol Re: przechodziłem ten problem - sa 'na wcisk' 14.05.03, 12:48
        Gość portalu: robert napisał(a):

> trza przyłozyc wektor:-)))

Interesuje mnie czy zmieniałeś świece na jakieś lepsze czy też wkręciłeś
        standardowe.W silniku AWT są PFR6Q (NGK) i zastanawiam się czy by nie zmienić
        na coś lepszego.Ciężko znaleźć w sieci coś o NGK i parametrach.
        • Gość: robert ja zmieniałem cewkę:-)) IP: *.acn.pl 14.05.03, 17:06
    • Gość: Jasio Re: 'Know how' - wymiana świec w VW 1.8T IP: *.acn.pl 14.05.03, 18:33
      marekpol napisał:
      >>plastykowy gwint w obudowie cewki

dlaczego plastykowy?? przecież jest plastik a nie plastyk...no chyba że chodzi
      Ci o zawód...

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka