Dodaj do ulubionych

Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki...

21.04.07, 20:33
I taką rakietę sprzedają za 62k pln. Haha, widać idą w ślady Fabii, ciekawe
kiedy zaczną montować silniki pięćdziesięcio konne. Ciekawe kto to kupuje,
choć znając życie znajdują się amatorzy, pewnie potem patrzący z wyższością na
resztę, w końcu mają "hądę", co tam jakieś sidy, focusy, c4 itd., ważne że
hąda, a że 14,6s do 100 kmh...
Obserwuj wątek
    • marekglowacz Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 21.04.07, 21:03
      a puknij ty się czasem w czółko. Nie każdy potrzebuje "rakiety" a zadowoli się
      lepiej wyposażoną wersją, że nie wspomnę o jakości wykonania i trwałości.
      • al9 tylko nikt go nie kupuje w tej specyfikacji 21.04.07, 21:07
        10% sprzedaży
        a reszta to motory 140 KM i do setki w 8,6
        chcesz sie pościgać?
        al
        • mobile5 Re: tylko nikt go nie kupuje w tej specyfikacji 21.04.07, 21:18
          Ze strony hondy, dla Civica
          szer. całkowita [mm] 2046

Trochę komiczne to nadymanie się.
        • lenarty Re: tylko nikt go nie kupuje w tej specyfikacji 22.04.07, 08:50
          Al, te statystyki to Twoje przeczucie, czy skądś zaczerpnąłeś? Coś mi się
          wydaje, że w POlsce najlepiej jednak sprzedają się wersje podstawowe aut, choć
          może w przypadku Hondy jest inaczej?
          • al9 Re: tylko nikt go nie kupuje w tej specyfikacji 22.04.07, 16:10
            to nie przeczucie....
            to fakty. odsyłam na forum hondy
            pozdr
            al
      • alleluja_i_do_przodu 14,6 to gorzej niż Seicento 21.04.07, 21:22
        marekglowacz napisał:

> a puknij ty się czasem w czółko. Nie każdy potrzebuje "rakiety" a zadowoli się
        > lepiej wyposażoną wersją, że nie wspomnę o jakości wykonania i trwałości.

Tylko czy hąda daje rzeczywiście tyle w wyposażeniu i jest lepsza (jeśli wogóle)
        w kwestii jakości wykonania, żeby po pierwsze oferować takiego żółwia, a po
        drugie brać za niego 62 k? Takie osiągi to po prostu wstyd, gorzej od seicento,
        nie mówiąc o porządniejszych modelach. Ale jak widać hądziarzom to nie
        przeszkadza, ważne że mają hądę, nawet gdyby miała 20 s do setki. Zadziwia takie
        uwielbienie marki, jak widać hąda ma świetnych speców od marketingu.
        • al9 Re: 14,6 to gorzej niż Seicento 21.04.07, 21:34
          aleluja!
          powtarzam - nowy model tylko nieliczni kupuja z silnikiem 1,4
          a motor 1,8 ma wystarczającą moc.
          pozdrawiam serdecznie
          al
          • sid50 Re: 14,6 to gorzej niż Seicento 21.04.07, 21:35
            62k za 1,4 ,nieźle doją
        • thorgal10 Re: 14,6 to gorzej niż Seicento 21.04.07, 21:41
          Czym Ty się martwisz?
          Jesteś właścicielem salonu Fiata i nikt nie kupuje Stilo z mocniejszym
          silnikiem?

Jestem właścicielem Hondy Civic która ma ponad 10 s do setki, zapłaciłem 65 500
          PLN, mogłem kupić Forada Focusa II z 2.0 silnikiem benzynowym za podobną cenę,
          mogłem kupić Octavie II, mogłem Stilo z JTD, mogłem Megane, mogłem 307, mogłem
          Corolle, mogłem używaną serie 3 i tak dalej.

Nabrałem się więc fachowcą od reklamy.

Auto służy dzielnie, a ja jestem zadowolony.

Pozdrawiam,
          • logis_on_line Re: 14,6 to gorzej niż Seicento 21.04.07, 22:02
            To jest auto miejskie lub do jazdy po autostradach - tam problem szybiego
            wyprzedzania nie istnieje. Na trasie gdzie trzeba czasami wyprzedzić Jelcza, to
            taki manewr z czystym sumieniem można zaliczyć do wyczynów ekstremalnych.

Pozdrawiam
          • habudzik Re: 14,6 to gorzej niż Seicento 22.04.07, 07:55
            Mówisz jak mój były teść o swoim Poldku .
            • logis_on_line Re: 14,6 to gorzej niż Seicento 22.04.07, 11:56
              habudzik napisał:

> Mówisz jak mój były teść o swoim Poldku .

Teść wiedział co mówi w przeciwnieństwie do perzedpiścy.
              Dla przypomnienia poldek za cenę o wiele niższą oferował lepszą dynamikę niż
              rzeczona Honda (silnik Rovera).
              Powodzenia
        • habudzik Re: 14,6 to gorzej niż Seicento 22.04.07, 07:52
          alleluja_i_do_przodu napisał:

> Tylko czy hąda daje rzeczywiście tyle w wyposażeniu i jest lepsza (jeśli wogóle
          > )
          > w kwestii jakości wykonania, żeby po pierwsze oferować takiego żółwia, a po
          > drugie brać za niego 62 k?

Jakość wykonania Hondy jest dla mnie świetna , taka jak w .... Cee'dzie tyle że
          Cee'd ma lepsze wyposażenie no i da się nim jeździć szybciej .
        • myrkgrav Re: 14,6 to gorzej niż Seicento 24.04.07, 14:21
          Ojca dyrektora (alleluja cos tam) ktos musial kiedys ostro wydymac Honda na
          jakichs swiatlach bo chlopak nie potrafi sobie z tym poradzic. Nie podoba sie
          nie kupuj.
          • habudzik Re: 14,6 to gorzej niż Seicento 25.04.07, 07:10
            myrkgrav napisał:

> Ojca dyrektora (alleluja cos tam) ktos musial kiedys ostro wydymac Honda na
            > jakichs swiatlach bo chlopak nie potrafi sobie z tym poradzic.

Nikt nikogo nie musiał niedzie dmuchnąć niczym . Ciężko przejść obojętnie że
            taki "wóz" kosztuje te same kase co Octavia 1.6 FSI 115KM . Octavia może nie
            jest tak ładna ale praktyczniejsza napewno . Nie przepadając za Skodami wybrał
            bym Octavie bez wahania i czyni tak zapewne wiele , wiele osób skoro
            przedstawiciele Hondy tak głośno się chwalą że nie nadążają z produkcją a mimo
            to na ulicach jej nie uwidzisz często .
            • al9 habudzik co ciebie to obchodzi? 25.04.07, 12:10
              Ciężko przejść obojętnie że
              > taki "wóz" kosztuje te same kase co Octavia 1.6 FSI 115
              ------------------------------
              Czemu ciebie to martwi? Masz jakiś problem?

przedstawiciele Hondy tak głośno się chwalą że nie nadążają z produkcją a mimo
              > to na ulicach jej nie uwidzisz często .

nie widać civiców na ulicach...
              a jak ma byc widac skoro sprzedano w całej europie nieco ponad 100 tys
              egzemplarzy...
              skąd się bierze taka chęć do oceny cudzych wyborów. Ty uwazasz ze skoda 1,6
              jest lepsza, inny ze ford, jeszcze stu innych ze kia... Każdy ma swoją rację,
              kazdy sam dokonuje wyborów.
              Co Ciebie i innych to obchodzi?
              Ktos chce jezdzic civem za 64 tys to jezdzi. Mój egzemplarz jest jeszcze
              droższy.. Coś z tego wynika?
              Piszesz dalej: Nie przepadając za skodami wybrałbym octawię.
              No i dobrze. Bardzo fajnie. Widziałeś gdzies w postach powyżej pytanie - co bys
              wybrał habudziku?
              Co skłania ciebie i innych forumowiczów do wpychania się ze swoimi opiniami na
              temat cudzych decyzji. To nie jest wątek co zamiast civa.
              Nie podoba ci się ten model hondy - ok. Twoje prawo. Uwazasz ze skoda jest
              lepsza - świetnie. Kup sobie skodę.
              Ktos idzie do dilera i kupuje sobie auto.
              Fachowcy i specjaliści jezdzący najgorszymi złomami piszą że wolą octawię.
              fajnie. a póki co pucują swoje golfiki.
              Nie pozdrawiam
              al
              • habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 25.04.07, 22:14
                al9 napisał:

> nie widać civiców na ulicach...
                > a jak ma byc widac skoro sprzedano w całej europie nieco ponad 100 tys
                > egzemplarzy...
                > skąd się bierze taka chęć do oceny cudzych wyborów. Ty uwazasz ze skoda 1,6
                > jest lepsza, inny ze ford, jeszcze stu innych ze kia... Każdy ma swoją rację

Ale ja przeciez nie uważam że Skoda lepsza czy gorsza , ja uważam że Honda się
                nie sprzedaje tak jak by to chcieli w Hondzie i stąd jakies bajki o jakimś
                oszałamiajacym popycie na jakieś modele jakiejś Hondy . To wszystko brednie .
                Sprzedaż idzie jak szła czyli mizernie , jakość spadła więc trzeba urozmaiceń .
                W takiej sytuacji jedni podnoszą jakość , inni obniżają ceny a Honda sieje
                propagande że nie nadąża z produkcją i dlatego taki czas oczekiwania a tabelki
                sprzedaży swoje .....
                • al9 Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 25.04.07, 23:08
                  habudzik pisze:
                  ja uważam że Honda się
                  nie sprzedaje tak jak by to chcieli w Hondzie
                  --------
                  a jest jakikolwiek producent czegokolwiek zadowolony ze sprzedazy?
                  honda to nie jest wielki koncern. To firma średniej wielkosci. Nie ma ambicji
                  forda, vw, czy psa.. Robią dobre, ale zwyczajne auta. To NIE jest klasa
                  premium. I takiej nie udaje. Sam mam civica od kilku miesięcy, a kupiłem to
                  auto zakładając, że będzie przyjemnie jezdzic. I nie jestem rozczarowany. Ale
                  szanuje wybory innych, takze tych którzy mają do wydania 10 tys zł. Ale zwróć
                  uwagę na tytuł wątku; SYFIK w 14 czy iles tam do setki. od razu pejoratywne
                  skojarzenia. Mój egzemplarz jeździ dużo dużo szybciej, ale czy cos z tego
                  wynika? Może sa tacy, dla których silnik 1,4 jest ok. Wolno im miec takie
                  preferencje?
                  Zamknijmy tę dyskusję, bo dawno zeszła na manowce...
                  Pozdrawiam
                  al
                  • habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 11:11
                    al9 napisał:

> a jest jakikolwiek producent czegokolwiek zadowolony ze sprzedazy?

Nie ale nie robią wokół siebie tyle szumu z niczego .

> honda to nie jest wielki koncern. To firma średniej wielkosci. Nie ma ambicji
                    > forda, vw, czy psa.. Robią dobre, ale zwyczajne auta.

I to już powtarzam kilka lat na tym forum .

To NIE jest klasa
                    > premium.

Tym stwierdzeniem naraziłeś sie hondziarzom ale masz racje .
                    • llukiz Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 19:29
                      > Nie ale nie robią wokół siebie tyle szumu z niczego .

ale szum nie robią ci co kupują 1.4 tylko ci co kupują mocniejsze
                • niknejm Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 12:30
                  habudzik napisał:

> Ale ja przeciez nie uważam że Skoda lepsza czy gorsza , ja uważam że Honda się
                  > nie sprzedaje tak jak by to chcieli w Hondzie i stąd jakies bajki o jakimś
                  > oszałamiajacym popycie na jakieś modele jakiejś Hondy . To wszystko brednie .

Zazdroszczę Ci takiej łatwości wyciągania wniosków i (na pewno) bardzo
                  szczegółowej wiedzy na temat pozycji rynkowej, wyników i strategii
                  marketingowej Hondy ;-)) Jesteś moim guru ;-)))

Pzdr
                  Niknejm
                  • habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 12:47
                    No niestety te statystyki które są dla Ciebie wyrocznią pokazują że Honda nie
                    sprzedaje wiecej niż w 2005 a nawet mniej . Skąd więc takie tłumaczenie Hondy że
                    nie nadąża z produkcją ?
                    • niknejm Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 15:14
                      habudzik napisał:

> No niestety te statystyki które są dla Ciebie wyrocznią pokazują że Honda nie
                      > sprzedaje wiecej niż w 2005 a nawet mniej . Skąd więc takie tłumaczenie Hondy
                      > że nie nadąża z produkcją ?

Podaj linka

• habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 17:25
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=61166025&a=61289835
                        Kliknij na wykres.
                        • bejrutek Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 19:36
                          hahah przecież to dane dla Polski, od honda produkuje tylko na Polske??,
                          LOL... tak koteczku spadło dzieki temu że wszedł nowy civik, sprzedaż spadła
                          tergo modelu, nie dlatego że były wypchane salony a nikt nie chciał kupować,
                          ale dlatego, że trzeba było długo czekać, tylko dlateo że większości
                          egzemplarzy było jak na recepte, ja na swojego czekałem 7 miesiecy (exe 2.2), a
                          jakbym chciał mieć w takim kolorze jak pierwotnie to powiedzieli mi że dopiero
                          początek 2007 czyli prawie rok bym musiał czekać, polska z tym modelem to nie
                          priorytetowy rynek,a i tak jest spory popyt, bo salony nie narzekaja na
                          zainteresownie nawet dzisiaj, bo na poczatku to była masakra, to wszystko...
                          pozdro
                          • habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 19:47
                            bejrutek napisał:

> hahah przecież to dane dla Polski, od honda produkuje tylko na Polske??,

Zgadza sie to to Polska ale u nas Hodzie widzie się prawie najlepiej . Na
                            innych rynkach jest cieniej niz u nas . Wypowiedz o tym że nie nadążaja z
                            produkcją dotyczyła rynku polskiego .

> LOL... tak koteczku spadło dzieki temu że wszedł nowy civik, sprzedaż spadła
                            > tergo modelu, nie dlatego że były wypchane salony a nikt nie chciał kupować,
                            > ale dlatego, że trzeba było długo czekać, tylko dlateo że większości
                            > egzemplarzy było jak na recepte, ja na swojego czekałem 7 miesiecy (exe 2.2),
                            a
                            >
                            > jakbym chciał mieć w takim kolorze jak pierwotnie to powiedzieli mi że
                            dopiero
                            > początek 2007 czyli prawie rok bym musiał czekać,

To nie dziwi , na wymyślne modele czeka się dłużej i mie jest to zasługa popytu
                            tylko wymagań .
                            • bejrutek Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 20:04
                              wymyślny model?... 100pkt za to... tzn pod jakim względem? jeżdzi na dwóch
                              kółkach? potrzebna jest licencja pilota? to normalny w jeżdzie samochód,majacy
                              w codziennym uzytkowaniu plusy w stosunku do konkurencji jak i minusy,
                              najwiekszy i najwazniejszy plus dla klienta to niska usterkowość i awaryjnośc(
                              zwłaszcza w czasach kiedy jest nawalone tyle elektroniki, japy jednak dalej
                              dają rade)... wyróznia się, bo to jest świerza,ciekawa stylistyka, ale nie jest
                              to jakis kosmos... kazdy kto na to spojrzy wie że to hatch ...
                              • habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 21:53
                                Wymyślny bo w jakimś tam kolorze . Ja na swoja Corse też dłużej musiałem czekac
                                bo zamówiłem sobie żółtą z niebeisko czarnym siedzeniam . Długo czekałem ale
                                nie dlatego że popyt jest tak wielki .
                                Nie ma chyba na świecie producenta samochodów który by w dzisiejszych
                                czasach "nie nadążał z produkcją" jak to próbuje nam wmówić Honda . Sprzedaż w
                                2006 nie różni się od tej z 2005 a ta z 2007 nie bedzie się różniła od 2006
                                itd. Różnice moga oczywiście być i bedą ale minimalne zarówno na + jaki i na - .
                                • bejrutek Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 26.04.07, 22:09
                                  zajrzyj do salonu hondy i pogadaj.. poprostu i wtedy pogadamy...pozdro
                                  • habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 27.04.07, 00:15
                                    W jakim celu miałbym zerkać do salonu Hondy ponownie . Powiedzą mi : "Panie ,
                                    taki popyt mamy że nie dajemy rady produkować ...." . Na wykresie jednak
                                    niewiele się zmieniało , zmienia i zmieniać bedzie .
                                  • habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 27.04.07, 00:24
                                    Sprzedaż Hondy wzrosła zaledwie o 8,4 % a Honda pied...i że nie wyrabiają z
                                    produkcją . No brednie panie jak siemasz .
                                    Zwykle wraz z wprowadzeniem na rynek nowego modelu wzrasta sprzedaż o
                                    kilkanaście procent ale nie można tego uznać za wzrost trwały . Najpierw notuje
                                    się spadek związany z zakończeniem produkcji staroci a później wszystko wraca do
                                    poziomu wyjściowego . Honda z tego robi wielkie halo .
                                    Cytuje za Hondą :

" Sprzedaż Hondy nie była najlepsza w ostatnim roku głównie za sprawą zmiany
                                    modelu Civic'a. W ciągu pierwszych 10 miesięcy roku 2000 sprzedaż spadla o 14.4%
                                    do 159,861 sztuk wg European Automobile Manufacturers Association. "
                                    • bejrutek Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 27.04.07, 00:33
                                      nie wiem czy nie jest trwały, wiem tylko że od 3 lat honda w europie notuje
                                      najwiekszy przyrost sprzedązy swoich modeli... dobranoc
                                      • habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 27.04.07, 00:59
                                        bejrutek napisał:

> nie wiem czy nie jest trwały, wiem tylko że od 3 lat honda w europie notuje
                                        > najwiekszy przyrost sprzedązy swoich modeli... dobranoc

Nikt temu nie przeczy . Większość producentów notuje wzrosty , jedni wieksze
                                        drudzy mniejsze . Wzrost Hondy nie jest jednak tak duży by owocował
                                        niewydolnością produkcji .
                                    • al9 czy możemy juz zakończyć? 27.04.07, 00:34
                                      Habudzik, błagam! przekonałes mnie i wszystkich hondziarzy, że Honda leci w
                                      kulki i robi nas w balona. Maja tysięce civów, ale specjalnie ich nie chca
                                      sprzedawać. Każą nam głąbom czekac miesiącami na auta, bo wysyłaja je z angli w
                                      paczkach pocztą. Auto jest nie tylko przereklamowane, ale generalnie słabe,
                                      brzydkie i za drogie. Ok.
                                      Ze wszystkim tym sie zgadzam. Tylko proszę - zakończmy ten wątek.
                                      Zacznijmy nowy o debilnym obowiązku zapalaniu świateł!
                                      Co Ty na to?
                                      Serdecznie pozdrawiam
                                      al
                                      • bejrutek Re: czy możemy juz zakończyć? 27.04.07, 00:48
                                        spokojnie al9... habudzik robi dopiero reload:)
                                      • habudzik Re: czy możemy juz zakończyć? 27.04.07, 01:02
                                        al9 napisał:

. Auto jest nie tylko przereklamowane, ale generalnie słabe,
                                        > brzydkie i za drogie. Ok.

Nie OK . Auto jest ładne dla mnie z zewnątrz i nie jest słabe tylko czeka się
                                        na nie pół roku z tych samych powodów dla których czeka się pół roku na SAABa i
                                        to też nie na wszystkie modele .
                                      • habudzik Re: czy możemy juz zakończyć? 27.04.07, 01:32
                                        al9 napisał:

> Zacznijmy nowy o debilnym obowiązku zapalaniu świateł!
                                        > Co Ty na to?

Nie widze przeciwwskazań , jest to debilny obowiazek i zgadzam się w tej materii
                                        z Tobą .

> Serdecznie pozdrawiam

A ja nie bo to forum a nie "Koncert życzeń" Loska i Suzin
                                        • al9 Re: czy możemy juz zakończyć? 27.04.07, 12:35
                                          ja: Serdecznie pozdrawiam

a Habudzik na to:
                                          A ja nie bo to forum a nie "Koncert życzeń" Loska i Suzin
                                          --------------
                                          Habudziku, to był sarkazm!
                                          :-))
                                          al

• habudzik Re: czy możemy juz zakończyć? 27.04.07, 12:38
                                            Umiem to wyczuć i dlatego u mnie go nie było.
                                    • bejrutek Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 27.04.07, 00:44
                                      motonews.pl/services/hon/?op=art&sid=1188
                                      za cały 2006 rok 309 867 sztuk i +8,4% własnie dzieki nowemu civikowi

nie wiem czemu zapodałeś dane z roku 2000r?...życzę miłego picia;)
                                      • habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 27.04.07, 00:57
                                        bejrutek napisał:

> motonews.pl/services/hon/?op=art&sid=1188
                                        > za cały 2006 rok 309 867 sztuk i +8,4% własnie dzieki nowemu civikowi

A no właśnie o to chodzi . Był stary model i była słabsza sprzedaż , potem
                                        pojawił się nowy i sprzedaż wzrosła . Za kilka lat obecny Civic się zestarzeje i
                                        spadnie sprzedaż po czym wejdzie nowa wersja i znowu podskoczy sprzedaż . I tak
                                        w kółko macieju .

> nie wiem czemu zapodałeś dane z roku 2000r?...życzę miłego picia;)

Po to by Ci uświadomić że to jest sinusoida .
                                        • bejrutek Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 27.04.07, 01:01
                                          w kółko macieju? i tak z 150k na 300k? niegrzeczna honda:) przyznaj sie który
                                          borwar?
                                          • habudzik Re: habudzik co ciebie to obchodzi? 27.04.07, 01:07
                                            bejrutek napisał:

> w kółko macieju? i tak z 150k na 300k? niegrzeczna honda:) przyznaj sie który
                                            > borwar?

Twierdzą że ponad trzy lata temu mieli 210 więc jeśli teraz dobija do 300 bedzie
                                            to normalny przyrost jak u każdego innego producenta
      • sid50 Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 21.04.07, 21:33
        Lepiej wypsażoną,a od czego lepiej?
    • lapufkasz Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 21.04.07, 21:52
      hondy kupuje glownie warszafka i to ci ktorym zabraklo zdolnosci
      kredytowej na octaviana 2 , reszta Polski jest mniej amerykanska i
      tak jak cala zachodnia nie wiedziec czemu europa nie docenia tego
      cudu techniki.
      • niknejm Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 23.04.07, 14:48
        lapufkasz napisał:

> hondy kupuje glownie warszafka i to ci ktorym zabraklo zdolnosci
        > kredytowej na octaviana 2

...jak również właściciele niebieskich koszul i miłośnicy palenia fajki
        sheesha ;-) A dlaczego nie? Równie śmiała teoria jak pomysły przedmówcy :-)

> nie wiedziec czemu europa nie docenia tego cudu techniki.

Docenia znacząco lepiej niż poprzedni model. Do tego stopnia, że Honda nie
        nadąża z produkcją. Nie doszacowali popytu.
        Choć nadal w Europie dominują samochody europejskie. Tak jak w Japonii -
        japońskie.

Pzdr
        Niknejm
        • moderator10 Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 23.04.07, 15:15
          niknejm napisał:

> lapufkasz napisał:
          >
          > > hondy kupuje glownie warszafka i to ci ktorym zabraklo zdolnosci
          > > kredytowej na octaviana 2
          >
          > ...jak również właściciele niebieskich koszul i miłośnicy palenia fajki
          > sheesha ;-) A dlaczego nie? Równie śmiała teoria jak pomysły przedmówcy :-)
          >
          > > nie wiedziec czemu europa nie docenia tego cudu techniki.
          >
          > Docenia znacząco lepiej niż poprzedni model. Do tego stopnia, że Honda nie
          > nadąża z produkcją. Nie doszacowali popytu.
          > Choć nadal w Europie dominują samochody europejskie. Tak jak w Japonii -
          > japońskie.
          >
          > Pzdr
          > Niknejm

Niknejm prosze ciebie nie powielaj legend maretingowych .W Niemczech
          Civic od reki dostepny byl juz od maja 2006 a laczna sprzedaz Civica
          nowej generacji w Europie w 2006 to cos okolo 115tys (przy 30% wroscie
          sprzedazy) sztuk czyli jak na Europe smiesznie malo.
          Pamietam jak prezentowano artykuly potwierdzajace ogromy popyt na
          civica w Niemczech oraz plany sprzedazy okolo 30tys
          sztuk .Tymczasem sprzedano ledwie 14 tys czyli najmniej z wszystkich
          liczacych sie kompatkow .
          • niknejm Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 23.04.07, 15:19
            moderator10 napisał:

> Niknejm prosze ciebie nie powielaj legend maretingowych .W Niemczech
            > Civic od reki dostepny byl juz od maja 2006 a laczna sprzedaz
            > Civica nowej generacji w Europie w 2006 to cos okolo 115tys (przy
            > 30% wroscie sprzedazy)

No właśnie. Honda nie przypuszczała, że będzie 30% wzrostu sprzedaży i po
            prostu nie wyrabia się z produkcją. Na ogół trzeba czekać, chyba, że ktoś nie
            jest wybredny jeśli o kolor chodzi itp. (bo owszem - da się kupić autko z
            parkingu od dealera, zwłaszcza jeśli np. ktoś zrezygnował).

> sztuk czyli jak na Europe smiesznie malo.

Bo w EU samochody japońskie nadal są mało popularne. Tak jak w Japonii -
            europejskie.

> Pamietam jak prezentowano artykuly potwierdzajace ogromy popyt na
            > civica w Niemczech oraz plany sprzedazy okolo 30tys
            > sztuk .Tymczasem sprzedano ledwie 14 tys czyli najmniej z
            > wszystkich liczacych sie kompatkow .

Nie znam rynku niemieckiego na tyle, więc nie wypowiem się.

Pzdr
            Niknejm
            • habudzik Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 24.04.07, 10:52
              Nie wiem jak jest na chwile obecną ale w czasie gdy Honda ogłaszała iż nie
              nadąża z produkcją , sprzedaż w Polsce była daleka od dobrej . Nie wiem nawet
              czy nie była ze strzałką na - . Gdyby Honda nie nadążała z produkcją to po 3
              miesiącach powinna nas zlać fala Hond bo przecież wszyscy wiemy że Japończycy
              maja o wiele wydajniejszy system niz Europa .
              • habudzik Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 24.04.07, 11:06
                www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,4/new/12183/__Polska_10_najlepiej_sprzedaj%C4%85cych_si%C4%99_modeli_do_listopada.html.
                Trzeba kliknąć na wykresik . Raczej o zawrotnym szaleństwie nie ma mowy .
    • traktorzysta A co można mieć za 62 000 zł w USA ? 22.04.07, 07:39
      Np. Mitsubishi Galanta 2.4 za 53 000zł
      - Mitsubishi Galant 3.8 V6 z pełnym wyposażeniem kosztuje tam 85 000 zł .
      - Lancer 2.0 150 KM CVT (najnowszy model z pełnym wyposażeniem ) 74 000 zł
      - Honda Accord 2.4 166 KM 52 000 zł
      - najdroższy Accord sedan 3.0 244 KM z navi i pełnym wyposażeniem ... 82 000 zł
      - BMW 328i (3.0 R6 230 KM) cena zaczyna się od 92 000 zł ,a u nas od 190 000
      zł .

A w Polsce Polak myśli ,że jest rozsądny kupując Honde 1.4 za 62 000 zł
      hahahah .Dymają was ,a wy prosicie jeszcze o więcej . Przy dzisiejszym kursie $
      bardziej opłaca się sprowadzić np. najnowszego ML320 CDI z pełnym
      wyposażeniem ,niż kupić u nas 2 letni używany ,zapierdziany . Taniej wychodzi
      SZOK . Kiedy Polacy wyje...ją komuchów i niby prawicę z Wiejskiej ? Nigdy ,bo
      to naród męczenników i zawistników . Dlaczego w Polsce samochód to wielki
      luksus ? Cieszycie się jak kupicie grata z Niemiec ,cieszycie się jak założycie
      LPG ,albo kupicie diesla ,ale i tak przepłaciliście . Polska jest ,aż tak
      zadłużona ,że nie może obniżyć podatków ? Czy może socjaliści i katolicy
      potrzebują niewolników ,bo im bogatsze społeczeństwo tym bardziej ma ich idee w
      d..... . Narazie Polacy to murzyni świata zachodniego .Niestety .
      • wallenrode Re: A co można mieć za 62 000 zł w USA ? 22.04.07, 09:26
        daj sobie luz z tą AMeryką.
        to co piszesz nijak ma sie do rzeczywistości.
        To tylko twoje wymysły gdyż sam tak myślisz.

• lapufkasz Re: A co można mieć za 62 000 zł w USA ? 22.04.07, 09:30
          wallenrode napisał:

> daj sobie luz z tą AMeryką.
          > to co piszesz nijak ma sie do rzeczywistości.
          > To tylko twoje wymysły gdyż sam tak myślisz.
          >
          Ale o co ci chodzi mam pisac tak jak ty myslisz?
          I co sie nie ma do rzeczywistosci?napisalem jak jest .
          • lapufkasz Re: A co można mieć za 62 000 zł w USA ? 22.04.07, 09:33
            Nie zauwazylem ze odpowiedziales na ten belkot traktorzysty myslalem ze
            do mnie wiec nie ma sprawy
      • al9 jestem murzynem 22.04.07, 16:09
        traktorzysta pisze:
        Polska jest ,aż tak
        > zadłużona ,że nie może obniżyć podatków ? Czy może socjaliści i katolicy
        > potrzebują niewolników ,bo im bogatsze społeczeństwo tym bardziej ma ich idee
        w
        >
        > d..... . Narazie Polacy to murzyni świata zachodniego .Niestety .
        -------------------------------
        Polska zadłużona?
        a wiesz jaki jest deficyt USA?
        poziom twojej wypowiedzi, przeliczanie cen w stanach na złotówki, szeroka
        wiedza ekonomiczna skłaniają mnie do przypuszczenia że masz 13 lat..
        Brawo!
        tylko z tymi murzynami tak nieładnie.
        al9 (murzyn swiata zachodniego)
        • llukiz Re: jestem murzynem 26.04.07, 19:35
          > Polska zadłużona?
          > a wiesz jaki jest deficyt USA?

oświeć mnie o guru ekonomiczny

> poziom twojej wypowiedzi, przeliczanie cen w stanach na złotówki, szeroka
          > wiedza ekonomiczna skłaniają mnie do przypuszczenia że masz 13 lat..

a twoja wypowiedź skłania mnie do przypuszczenia że głosowałeś na SLD.
          Traktorzysta ma racje
    • wallenrode Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 22.04.07, 09:06
      noi co z tego.
      a niech ma nawet 20s do 100.
      • loyezoo Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 22.04.07, 14:16
        W jednym z Auto Świat-ów był dosyc "ciekawy" artykuł o Fiacie x1/9.Napisali że
        co prawda namiastka sportowego bo słabe osiągi (ponad 30lat temu!!)Silnik 1,3
        75KM 12s. do 100.Wymieniłbym wiele nowych,mocniejszych aut które mają ponad 12.
        • wallenrode Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 22.04.07, 18:37
          no własnie ! zaponniałem kupić tego numeru o tym fiacie...

dla ciekawości to oryginalny fiat 125 mial silniki 1.8 90km a 2.0 122kM mogę
          sie troche pomyliić ale jak na tamte czasy były to super silniki - gaźnikowce
          ale miały też dwa wałki rozrządu.. lata 80!
          • swoboda_t Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 22.04.07, 20:43
            Istotnie - trochę się pomyliłeś. Oryginalny Fiat 125 miał silnik 1,6 90km DOHC
            z widlastymi zaworami, wersja Super miała 100 kucyków. I było to w latach 67-
            72. Silniki 1,8 i 2,0 zastosowano dopiero w modelu 132. Silniki Alfy i Lancii
            były jeszcze mocniejsze i nowocześniejsze.
    • grzek Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 22.04.07, 18:31
      Kolega kupił takiego civika. Ale to człowiek starej daty bo już emeryt. Chciał
      mieć japoński samochód. Przymierzał się do yarisa i chciał na niego też wydać
      ponad 60 tys. Po zakupie stwierdził, że jakiś słaby ten samochód, ale doszedł do
      wniosku że wystarczy mu taki bo w większości i tak żona jeździ.
    • niknejm Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 14:41
      Najpierw wszyscy płaczą, że w japsach mały wybór silników. A potem z kolei
      płaczą, że silnik 1.4 im się nie podoba, najlepiej byłoby go wywalić z oferty.
      Jak kumy z magla - zawsze będzie niedobrze :-)
      Jak komuś nie pasuje 1.4, to niech łyka 1.8L 140KM, 2.2 diesel 140KM, a
      najlepiej 2.0L 201KM. I już.

Pzdr
      Niknejm
      • wujaszek_joe 54konna fabia była tu obiektem drwin 23.04.07, 14:56
        a sportowa honda 1.4 to coś jak najbardziej na miejscu :)
      • bejrutek Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 15:02
        :) rozwalasz mnie tym repostem, ktoś 3 rok kibluje w technikum rolniczym i jest
        wku..ony bo mu sie skończyły kieszonkowe na piwo, a mama nie chce dać 20 zł na
        TAK-TAKa i wypisuje bzdety... nie to forum niknejm... pozdro
      • moderator10 Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 15:07
        niknejm napisał:

> Najpierw wszyscy płaczą, że w japsach mały wybór silników. A potem z kolei
        > płaczą, że silnik 1.4 im się nie podoba, najlepiej byłoby go wywalić z
        oferty.
        > Jak kumy z magla - zawsze będzie niedobrze :-)
        > Jak komuś nie pasuje 1.4, to niech łyka 1.8L 140KM, 2.2 diesel 140KM, a
        > najlepiej 2.0L 201KM. I już.
        >
        > Pzdr
        > Niknejm

Chyba bardziej chodzi o to ze te marne osiagi kosztuja az 62tys zl a
        nawiasem mowiac wybor jest raczej bardziej niz skromny 4 silniki z
        czego dwa oscyluja blisko 100tys zl .Konkurencja europejska daje
        jedna znacznie wiekszy wybor i to nie tylko silnikow .
        • niknejm Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 15:15
          moderator10 napisał:

> Konkurencja europejska daje jedna znacznie wiekszy wybor i to nie tylko
          > silnikow .

Nikt nikogo nie zmusza do zakupu Hondy. Nie podoba się? Można kupić Malucha,
          VW, Skodę, Forda, Maybacha (niepotrzebne skreślić ;-)) Pełna rozpiętość oferty
          i cen :-)

Osobiście uważam, że zwłaszcza wersja 1.8 jest ciekawą propozycją w swojej
          klasie. TypeR też jest fajny, choć bywają autka szybsze w podobnej cenie.

Pzdr
          Niknejm
          • carnivore69 Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 15:37
            > Nikt nikogo nie zmusza do zakupu Hondy. Nie podoba się? Można kupić Malucha,
            > VW, Skodę, Forda, Maybacha (niepotrzebne skreślić ;-)) Pełna rozpiętość oferty
            > i cen :-)

I ten argument mozna przeciwstawic kazdemu kuriozum na rynku motoryzacyjnym.
            (Nie twierdze, ze civic 1.4 za XXX zl takowym jest.)

Tylko ile ciekawych watkow by wtedy nie powstalo... ;-)

Pzdr.
          • klemens1 Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 27.04.07, 08:14
            > Nikt nikogo nie zmusza do zakupu Hondy. Nie podoba się? Można kupić Malucha,
            > VW, Skodę, Forda, Maybacha (niepotrzebne skreślić ;-)) Pełna rozpiętość
            > oferty i cen :-)

Czyli gdyby Panda z podstawowym silnikiem i wyposażeniem kosztowała 80 tys.PLN,
            to nie warto o tym pisać - bo przecież nikt nie zmusza do zakupu Pandy.
        • bejrutek Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 15:18
          no i co z tego... liczy się popyt (nie jeden producent europejski moze sobie
          pozazdrościc, pojedż do niemiec, do austrii, salony wypchane astrami, focusami
          w promocjach i tak nie chcą za bardzo schodzić, bo ludzie wiedzą ze bedzie sie
          pie..ć częsciej niz japończyk... to nabywaca wybiera potrzebne mu auto, a
          nie auto nabywce, a tym bardziej nie wybiera za Ciebie ktos kto wypisuje bzdety
          na auto-moto forum.gazeta.pl... niby czego brakuje porównując pod wzgledem
          jakośc, wyosażenia, osiągów porównywalnych konkurentów? gdzie jest ta potęzna
          róznica?
          • al9 bejrutek daj spokój 23.04.07, 15:27
            wyluzuj...
            Przecież civik jest ohydny, przereklamowany, ma słabe silniki a przede wszystki
            jest za drogi. To znana legenda powielana na tym forum przez kilku panów,
            którzy zamówili sobie ceeda, a teraz próbują udowodnic że dokonali wlasciwego
            wyboru
            Najsmieśzniejsze jest to, że ci zaambarasowani liczą Twoje czy moje pieniądze,
            martwiąc się, ze wydajemy ponad 70 tys za auto... I że honda sprzedaje za mało
            aut....
            Na początku próbowałem polemizować, ale teraz mi się nie chce...
            Pozdrawiam
            al
            • bejrutek Re: bejrutek daj spokój 23.04.07, 15:36
              :) dokładnie... podro
          • black_code Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 15:48
            bejrutek napisał:

> no i co z tego... liczy się popyt (nie jeden producent europejski moze sobie
            > pozazdrościc, pojedż do niemiec, do austrii, salony wypchane astrami,
            focusami
            > w promocjach i tak nie chcą za bardzo schodzić, bo ludzie wiedzą ze bedzie
            sie
            > pie..ć częsciej niz japończyk... to nabywaca wybiera potrzebne mu auto, a
            > nie auto nabywce, a tym bardziej nie wybiera za Ciebie ktos kto wypisuje
            bzdety
            >
            > na auto-moto forum.gazeta.pl... niby czego brakuje porównując pod wzgledem
            > jakośc, wyosażenia, osiągów porównywalnych konkurentów? gdzie jest ta potęzna
            > róznica?

Ty chyab sam nie wiesz co chcesz udowodnic .
            Salony sa wypchane Focusami Astrami Golfami poniewaz sie ich sprzedaje
            kilkanascie razy wiecej niz konkurencyjnych japonskich.
            To ze jakas baba ma 3 bochenki chleba na straganie a w supermarkecie
            zalegaja ich tony nie musi swiadczyc o tym ze u niej swietnie
            sie sprzedaje a w supermarkecie wcale.
            Warto raczej spojrzec na statystyki sprzedazy a nie na zasobnosc
            salonow samochodowych wtedy uniknie sie wyciagania blednych wnioskow.
            • al9 Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 15:50
              czyli jesli focusa sprzedaje się milion rocznie, a civiców 130 tys to znaczy ze
              auto jest 8 razy lepsze?
              al
              • black_code Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 15:53
                al9 napisał:

> czyli jesli focusa sprzedaje się milion rocznie, a civiców 130 tys to znaczy
                ze
                >
                > auto jest 8 razy lepsze?
                > al

pozazdroscic inteligencji
                • al9 black code 23.04.07, 15:58
                  focus, astra i golf to fajne i dobre auta...
                  honda nie staje do wyścigu o prymat sprzedaży. Civic to niszowy samochód,
                  agresywnie zaprojektowany, jednym sie podoba, drugim nie..
                  Pozdr
                  al
                  • mameja21 Re: black code 23.04.07, 19:33
                    al9 napisał:

> Civic to niszowy samochód,
                    > Pozdr
                    > al

To jest dobre.
            • bejrutek Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 15:57
              ty chyba nie doczytałeś- żle schodzą... jedziesz kilka miesięcy do raichu,
              austrii i w tych samych salonach tkwia dalej te same złomy... co z tego że jest
              wiecej salonów i wieksza produkcja... chodzi o relacje popyt / podaż.. japom to
              sie lepiej udaje i tyle... człowieku! kto ma lepsze wyniki finasowe honda
              motors czy ford albo general motors??!!... zagladnij sobie na strony tych
              koncernow przeczytaj na stronach finansowych dzieki czemu maja zysk a na czym
              traca... pozdro
              • black_code Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 16:08
                bejrutek napisał:

> ty chyba nie doczytałeś- żle schodzą... jedziesz kilka miesięcy do raichu,
                > austrii i w tych samych salonach tkwia dalej te same złomy... co z tego że
                jest
                >
                > wiecej salonów i wieksza produkcja... chodzi o relacje popyt / podaż.. japom
                to
                >
                > sie lepiej udaje i tyle... człowieku! kto ma lepsze wyniki finasowe honda
                > motors czy ford albo general motors??!!... zagladnij sobie na strony tych
                > koncernow przeczytaj na stronach finansowych dzieki czemu maja zysk a na czym
                > traca... pozdro

Aha i ty po tym co widzisz na wystawach salonow oceniasz ich wyniki
                finansowe?
                Ktos pisal na tym forum ze ten sam wariant golfa statystycznie powtarza
                sie raz na miesiac wiec to co widzisz w salonach to demo kazdy w to
                wbija i sprzedaz idzie glownie od tylu i dotyczy indywidualnie
                dobranego egzemplarza a nie tych co stoja w slonie.
                Kupujac Golfa ,Focusa itd masz do wybory setki kombinacji w przypadku
                japonskich tylko kilkanascie.
                Dla porownia Golfow w Niemczch sprzedaje sie miesiecznie 20-25tys sztuk
                Hondy Civic 800 -1000 sztuk w Austrii bedzie podobne proporcje tylko
                na mniejsza skale .Ja nie jestem na tyle spostrzegawczy aby popyt
                okreslic na podstawie tego co widze za szyba salonow ale byc moze ty
                masz taki dar.
                • al9 Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 16:14
                  Dla porownia Golfow w Niemczch sprzedaje sie miesiecznie 20-25tys sztuk
                  Hondy Civic 800 -1000 sztuk w Austrii bedzie podobne proporcje tylko
                  na mniejsza skale----------------------
                  to ciekawe...
                  honda podawała,ze sprzedała w Niemczech 37 tys civików a sprzedaliby duzo
                  więcej gdyby mogli....
                  800 sztuk misiecznie? - skad masz te dane?
                  pozdr
                  al
                  • black_code Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 16:23
                    al9 napisał:

> to ciekawe...
                    > honda podawała,ze sprzedała w Niemczech 37 tys civików a sprzedaliby duzo
                    > więcej gdyby mogli....
                    > 800 sztuk misiecznie? - skad masz te dane?
                    > pozdr
                    > al

Al juz kiedys sie spieralismy ,roznimy sie tym ze ja staram sie pisac
                    to czego mniej wiecej jestem pewny choc zdarzaja mi sie pomylki jak
                    kazdemy ty natomiast mylisz sie notorycznie i najczesciej wyraznie.
                    To fakt tez kiedys czytalem jaka to sprzedaz nie osiagnie w Niemczech
                    Civic bo popyt jest ogromny ale fakty sa inne tylko nikt tego pamiwetac
                    nie bedzie .A wtedy to byl dobry chwyt marketingowy ludzie sobie mysleli
                    ze skoro tak go rozkupuja to musi cos w tym byc.A prawda jest taka;
                    caly rok 2006 -pozycja 56
                    www.autobild.de/aktuell/meldungen/artikel.php?artikel_id=13018&artikel_seite=1

Luty chociaz to malo obrazowe bo ten miesiac tradycyjnie w Niemczesch
                    jest kiespki pozycja 53
                    www.autobild.de/aktuell/meldungen/artikel.php?artikel_id=13644&artikel_seite=1
                    • al9 Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 16:27
                      a popatrz jak jest w tym roku:
                      www.acea.be/
                      honda sprzedaje wiecej niz nissan, suzuki, mitsu, kia, mazda...
                      Pozdr
                      al
                    • al9 Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 16:30
                      z tych danych wynika, nie tyle ze sprzedano 832 civy, ale 11 tys golfów..
                      czy to oznacza, że w calym 2007 sprzedane zostanie ich 12o tys???

al
                      • black_code Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 16:39
                        al9 napisał:

> z tych danych wynika, nie tyle ze sprzedano 832 civy, ale 11 tys golfów..
                        > czy to oznacza, że w calym 2007 sprzedane zostanie ich 12o tys???
                        >
                        > al

Nie, bo to bylby istny krach w kolejnych miesiacach bedzie juz
                        wiecej niz 20tys lacznie raczej napewno to bedzie ponad 200tys
                        chociaz w Niemczech jest wyrazny spadek sprzedazy nowych aut o
                        jakies 8-10% i pewnie nie ominie to tez golfa .Z drugiej strony
                        wchodzi wersja kombi wiec sprzeaz moze sie troche poprawic .

Tu jest za marzec
                        www.autobild.de/aktuell/meldungen/artikel.php?artikel_id=13928&A_SESS=9a3b8a0a44790aacbcd5961e4aa87aec

W tym roku w Niemczech ale w Europie tez bardzo duzo traci
                        BMW ,Audi slabo w D ale za to w Europie i na swiecie idzie
                        swietnie.
                • bejrutek Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 16:43
                  > Dla porownia Golfow w Niemczch sprzedaje sie miesiecznie 20-25tys sztuk
                  > Hondy Civic 800 -1000

twoja logika jest do bani... co z tego że jest wiekszy wahlarz, pytanie jest
                  czy to co wyprodukje fabryka sprzeda sie lepiej czy gorzej, czy jest na to
                  popyt... narazie Honda odnosi sukces jesli chodzi o swoją oferte... 3 rok z
                  rzędu ma nawiekszy przyrost sprzedawanych aut osobowych w Europie... dzieki
                  czemu? dzieki temu, że porównywalne pod kazdym wzgledem modele konkurencji sa
                  lepsze ( a jest tych porównywalnych modeli dosyć sporo, w tym wzgledzier Honda
                  nie jest niszowa, bo nie robi czegoś czego inni nie oferują)??? podałeś
                  przykład Golfa i VW... to jest chyba jedyny z tych dużych koncernów w Europie
                  ktory idzie do przodu... błąd Hondy polega na tym że żle obliczyli popyt, ale
                  to już ich strata
                  • black_code Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:00
                    bejrutek napisał:

> > Dla porownia Golfow w Niemczch sprzedaje sie miesiecznie 20-25tys sztuk
                    > > Hondy Civic 800 -1000
                    >
                    > twoja logika jest do bani... co z tego że jest wiekszy wahlarz, pytanie jest
                    > czy to co wyprodukje fabryka sprzeda sie lepiej czy gorzej, czy jest na to
                    > popyt... narazie Honda odnosi sukces jesli chodzi o swoją oferte... 3 rok z
                    > rzędu ma nawiekszy przyrost sprzedawanych aut osobowych w Europie... dzieki
                    > czemu? dzieki temu, że porównywalne pod kazdym wzgledem modele konkurencji sa
                    > lepsze ( a jest tych porównywalnych modeli dosyć sporo, w tym wzgledzier
                    Honda
                    > nie jest niszowa, bo nie robi czegoś czego inni nie oferują)??? podałeś
                    > przykład Golfa i VW... to jest chyba jedyny z tych dużych koncernów w Europie
                    > ktory idzie do przodu... błąd Hondy polega na tym że żle obliczyli popyt, ale
                    > to już ich strata

Bmw chyba 9 rok wzrostu ,Audi 12 rok ,VW -4 tylko ze te wymienione
                    sprzedaja znaczace ilosci a Honda jest tlem .
                    A te wypisywanie ze Honda nie byla wstanie wyprodukowac wiecej to
                    maretingowe bzdury aby kreowac popyt jak juz pisalem w Niemczesch gdzie
                    planowano 30tys na rok 1006 sprzedan o ledwie polowe z tego .
                    I niech mi tkos nie pisze ze Honda zrobila blad i zle obliczyli
                    popyt.Jesli nie brali pod uwage ze wporwadzajac nowy model moze nastapic
                    wzrost sprzedazy jak to sie ma najczesciej w stosunku do kazdego
                    nowego modelu dowolnej marki samochodu to albo zatrudniaja debili
                    albo klamali .A sa dowody ze klamali po statystykach sprzedazy a
                    wzrost o 25tys szt w stosunku do roku poprzedniego kiedy z rynku
                    wypadal juz stary kiespko sprzedajacy sie model to zadna wielkosc
                    ktorej nie dalo sie wyprodukowac.Gdyby tak bylo z tym popytem to by
                    zaczeli robic na kilka zmian aby wykorzystac sytuacje.
                    Ja wlasnie pamietam co sie dzialo na forach ze sa dlugie oczekiwania a
                    tymczasem w Niemczesch praktycznie od reki byly juz do nabycie w maju
                    zeslego roku.
                    • bejrutek Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:08
                      to niby skąd taki przyrost sprzedawanych aut? ja tylko moge przytoczyć przykład
                      z austriackiego rynku.. facet ma 3 salony hondy, przed premiera miał ponad 200
                      zamówień na nowego civa, najwiecej na exe z dieslem, nawet w dniu otwarcia
                      sprzedaży zrobił dosyć sporą bibe dla klientów... niestety do dzisiaj jest
                      chyba wkurzony... mój staruszek ma z nim kontakt, to niestety dosyć mocno
                      zawiedziony, bo zdecydowana wiekszośc klinetów zrezygnowała, za długie
                      czekanie:/... ja tez mam civa i czekałem w polsze 7 miesiecy, jezdze juz 7dmy
                      miesiąc... teraz sie smieja ze mnie w salonie, że gdybym musiał nagle sprzedac
                      to sprzedałbym go po całkiem cenie...pozdro
                      • black_code Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:21
                        bejrutek napisał:

> to niby skąd taki przyrost sprzedawanych aut? ja tylko moge przytoczyć
                        przykład
                        >
                        > z austriackiego rynku.. facet ma 3 salony hondy, przed premiera miał ponad
                        200
                        > zamówień na nowego civa, najwiecej na exe z dieslem, nawet w dniu otwarcia
                        > sprzedaży zrobił dosyć sporą bibe dla klientów... niestety do dzisiaj jest
                        > chyba wkurzony... mój staruszek ma z nim kontakt, to niestety dosyć mocno
                        > zawiedziony, bo zdecydowana wiekszośc klinetów zrezygnowała, za długie
                        > czekanie:/... ja tez mam civa i czekałem w polsze 7 miesiecy, jezdze juz 7dmy
                        > miesiąc... teraz sie smieja ze mnie w salonie, że gdybym musiał nagle
                        sprzedac
                        > to sprzedałbym go po całkiem cenie...pozdro

Ale nie uzywajmy takich wielkich slow .Pofatygowalem sie i sprawdzilem
                        dane - W europie w 2006 roku sprzedan o lacznie 105 313 sztuk Hondy
                        Civic czyli o cale 25tys wiecej niz rok wczesniej .Biorac pod uwage
                        slabo sprzedajacego sie poprzednika wzrost o 25 tys byl poza zasiegiem
                        fabryk?
                        A cale te szopki z kolejkami wielkim popytem to czysty makreting i
                        gdybys kupowal w Niemczesch w salonie po maju to mialbys go juz
                        po 1-2 miesiacu w zaleznosci od wersji .A i byly do kupienia od reki
                        jak ktos sie decydowal na to co jest .
                        Rok wczesniej w Niemczech sprzedano 11tys sztuk civica gdy wszedl
                        nowy model to sprzedano 14.8 i nagle wypisuje sie o wielkim
                        boomie .Troche powagi i umiaru .
                        Teraz sie wypisuje tak samo o ceedzie, C klasie (podobno zamowiono
                        juz 80tys sztuk) i ma to swoj cel .
                        • niknejm Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:45
                          black_code napisał:

> Rok wczesniej w Niemczech sprzedano 11tys sztuk civica gdy wszedl
                          > nowy model to sprzedano 14.8 i nagle wypisuje sie o wielkim
                          > boomie

Czy masz trochę doświadczenia z 'działką' pod tytułem 'planowanie łańcucha
                          dostaw'? Akurat ja mam. I powiem jedno - skokowy wzrost sprzedaży o 30% oznacza:
                          1. Spooore problemy w łańcuchu dostaw. Współczesny 'supply chain' jest
                          zazwyczaj bardzo zoptymalizowany pod względem kosztów (zatem z zasady nie
                          planuje się znaczącego marginesu mocy produkcyjnych powyżej tych, na które
                          występuje popyt - obecnie i w średnioterminowym horyzoncie czasowym). Wzrostu
                          produkcji o 30% nie da się zrobić 'ot tak sobie'. Chyba, że mamy do czynienia z
                          firmą o bardzo słabo zoptymalizowanym łańcuchu dostaw, gdzie występuje duża
                          nadwyżka mocy produkcyjnych.
                          2. Marketing Hondy i dział badania rynku potężnie dał ciała w procesie
                          planowania operacyjnego.

Osobno napisałem, że należy patrze na dane globalne - nie tylko EU.

Pzdr
                          Niknejm
                          • black_code Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:57
                            niknejm napisał:

> black_code napisał:
                            >
                            > > Rok wczesniej w Niemczech sprzedano 11tys sztuk civica gdy wszedl
                            >
                            > > nowy model to sprzedano 14.8 i nagle wypisuje sie o wielkim
                            > > boomie
                            >
                            > Czy masz trochę doświadczenia z 'działką' pod tytułem 'planowanie łańcucha
                            > dostaw'? Akurat ja mam. I powiem jedno - skokowy wzrost sprzedaży o 30%
                            oznacza
                            > :
                            > 1. Spooore problemy w łańcuchu dostaw. Współczesny 'supply chain' jest
                            > zazwyczaj bardzo zoptymalizowany pod względem kosztów (zatem z zasady nie
                            > planuje się znaczącego marginesu mocy produkcyjnych powyżej tych, na które
                            > występuje popyt - obecnie i w średnioterminowym horyzoncie czasowym). Wzrostu
                            > produkcji o 30% nie da się zrobić 'ot tak sobie'. Chyba, że mamy do czynienia
                            z
                            >
                            > firmą o bardzo słabo zoptymalizowanym łańcuchu dostaw, gdzie występuje duża
                            > nadwyżka mocy produkcyjnych.

Ale nie koncentrujmy sie na % bo to mylace a na ilosciach sztuk .
                            Na poczatku roku Honda zapowiadala wzrost sprzedazy w Niemczesch (na co
                            sa dowody jak sie poszuka w internecie) do 30tys sztuk rok wczesniej
                            sprzedala niecale 11 tys czyli zakladala tylko w samych Niemczesch wzrost
                            o 20tys sztuk .Cala ta paplanina skonczyla sie tym ze w Niemczech
                            sprzedano o 4 tys szt wiecej a w calej Europie 25 tys .Czyli cos tu
                            chyba jest nie tak?Zakladali taki wzrost w Niemczech a juz gdzie
                            indziej nie?Jak juz pisalem gdyby byl taki popyt o jakim mowicie
                            wprowadzono by szybko produkcje na kilka zmian .Tymczasem caly ten
                            szum pokazal wynik roczny w Niemczech jak sie miala sprzedaz do
                            prognoz.

> 2. Marketing Hondy i dział badania rynku potężnie dał ciała w procesie
                            > planowania operacyjnego.

Moim zdaniem dal ciala bo rozdmuchal balon ktory sie okazal duzo
                            mniejszy niz go prezentowano .teraz obroncy teraz beda wymyslac
                            teorie ze nie dalo sie wiecej wyprodukowac .Wystarczy zestawic fakty z
                            rzeczywistoscia , byc moze na poczatku Civic wywalal taki efekt ale
                            widocznie tak jak nagle sie pojawil tak nieoczekiwanie zgasl .

> Osobno napisałem, że należy patrze na dane globalne - nie tylko EU.

Nie widze takiej potrzeby bo nie o tym mowa.
                            • niknejm Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 18:07
                              black_code napisał:

> Ale nie koncentrujmy sie na % bo to mylace a na ilosciach sztuk .

Rzecz w tym, że te % to podstawa planowania operacyjnego. I na tym należy
                              skończyć komentarz w tej sprawie...

> Na poczatku roku Honda zapowiadala wzrost sprzedazy w Niemczesch (na
                              > co sa dowody jak sie poszuka w internecie) do 30tys sztuk rok
                              > wczesniej sprzedala niecale 11 tys czyli zakladala tylko w samych
                              > Niemczesch wzrost o 20tys sztuk .

To zapodaj linki, by nie być gołosłownym.
                              Poza tym - być może inne rynki EU (i poza EU) 'łyknęły' więcej niz planowano i
                              stąd cały ambaras.

> Jak juz pisalem gdyby byl taki popyt o jakim mowicie
                              > wprowadzono by szybko produkcje na kilka zmian .

A ja bardzo mocno podejrzewam, że fabryki Hondy w warunkach 'normalnych'
                              produkują na kilka zmian. Zdziwiłbym się, gdyby było inaczej.

> > 2. Marketing Hondy i dział badania rynku potężnie dał ciała w procesie
                              > > planowania operacyjnego.
                              >
                              > Moim zdaniem dal ciala bo rozdmuchal balon ktory sie okazal duzo
                              > mniejszy niz go prezentowano

To zupełnie inna kwestia :-) Przekaz działu marketingu i External Relations na
                              zewnątrz firmy to zupełnie co innego, niż input działu marketingu i sprzedaży w
                              procesie planoania opercyjnego. :-) Trust me ;-)

> > Osobno napisałem, że należy patrze na dane globalne - nie tylko EU.
                              >
                              > Nie widze takiej potrzeby bo nie o tym mowa.

Niestety, współczesna gospodarka działa globalnie. Także łańcuchy produkcji i
                              dystrybucji się globalizują tam, gdzie jest to opłacalne. Autarkia jest iluzją.

Pzdr
                              Niknejm
                              • black_code Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 18:22
                                niknejm napisał:

> black_code napisał:
                                >
                                > > Ale nie koncentrujmy sie na % bo to mylace a na ilosciach szt
                                > uk .
                                >
                                > Rzecz w tym, że te % to podstawa planowania operacyjnego. I na tym należy
                                > skończyć komentarz w tej sprawie...
                                >
                                > > Na poczatku roku Honda zapowiadala wzrost sprzedazy w Niemczesch (n
                                > a
                                > > co sa dowody jak sie poszuka w internecie) do 30tys sztuk rok
                                > > wczesniej sprzedala niecale 11 tys czyli zakladala tylko w samych
                                > > Niemczesch wzrost o 20tys sztuk .
                                >
                                > To zapodaj linki, by nie być gołosłownym.
                                > Poza tym - być może inne rynki EU (i poza EU) 'łyknęły' więcej niz planowano
                                i
                                > stąd cały ambaras.

Zobacz tu jest dowod na to co pisalem zwlaszcza zwroc uwage na date .
                                Juz w lutym 2006 ogloszono ze sprzedano/zamowiono wiecej (17tys) niz sie
                                pozniej okazalo za okres calego 2006 lacznie 14.8 tys .
                                www.samar.pl/index.html?__lang=pl&__action=sec,4&new=9614
                                dla mnie to jest smieszna zagrywka propagandowa .Pozniej w pazdzierniku
                                ogloszono niby ze w zwiazku z ogromna popularnoscia (!) Civica fabryka
                                zatrudnia dodatkowo 700pracownikow .A ja wam przysiegam ze w maju lub
                                czerwcu bylem ze znajomym w Berlinie i tak z ciekawosci wszedl do
                                salonu Hondy bo rozwazal ten model chcial porownac ceny i
                                powiedziano mu ze czas oczekiwania zaleznie od wersji to 1-2 miesiacy
                                przy czym poza dieslem bylo kilka sztuk w salonie ktore mozna bylo
                                kupic od reki .
                                Moze ktos na forum kupowal Civica w Niemczech to potwierdzi to co pisze
                                ze byly od reki juz w czerwcu napewno .

> > Jak juz pisalem gdyby byl taki popyt o jakim mowicie
                                > > wprowadzono by szybko produkcje na kilka zmian .
                                >
                                > A ja bardzo mocno podejrzewam, że fabryki Hondy w warunkach 'normalnych'
                                > produkują na kilka zmian. Zdziwiłbym się, gdyby było inaczej.

Ale to nie ejst nowa fabryka ,Ciciv poprzedniej generacji im starszy
                                tym slabiej sie sprzedawal wiec logiczne bylo ze wraz z wejsciem nowej
                                generacji sprzedaz wzrosnie wiec jakos trudno mi uwierzyc ze mimo to
                                fabryka nei miala mozliwosci zwiekszenia produkcji o 25 szt .
                                • niknejm Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 18:52
                                  black_code napisał:

> dla mnie to jest smieszna zagrywka propagandowa .

Całkiem możliwe. Zresztą sam tak napisałem. :-)

> A ja wam przysiegam ze w maju lub
                                  > czerwcu bylem ze znajomym w Berlinie i tak z ciekawosci wszedl do
                                  > salonu Hondy bo rozwazal ten model chcial porownac ceny i
                                  > powiedziano mu ze czas oczekiwania zaleznie od wersji to 1-2 miesiacy

To były początki - zamówienia spływały sukcesywnie, więc terminy mogły się
                                  wydłużać. Część osób nie chciało czekać i rezygnowało - a 'missed sales' to też
                                  znacząca informacja w planowaniu operacyjnym.

> Ale to nie ejst nowa fabryka ,Ciciv poprzedniej generacji im starszy
                                  > tym slabiej sie sprzedawal wiec logiczne bylo ze wraz z wejsciem nowej
                                  > generacji sprzedaz wzrosnie

Z tym, że pewnie załozono jakiśtam wzrost (powiedzmy 5-10%). A nie przewidzieli
                                  30%.
                                  Z linków w tym wątku wynika, że Honda rozwija moce produkcyjne zarówno w EU,
                                  jak i poza EU. A to coś oznacza, bo nikt by tego nie robił bez potrzeby.
                                  Wnhioskuje, że udział Hondy będzie rósł również w rynku EU. Pytanie tylko w
                                  jakim tempie :-)

Kończę na dziś zabawę w internecie :-) Dzięki za dyskusję.

Pozdrawiam
                                  Niknejm
                    • niknejm Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:36
                      black_code napisał:

> A te wypisywanie ze Honda nie byla wstanie wyprodukowac wiecej to
                      > maretingowe bzdury

www.domain-b.com/industry/automobiles/general/20070328_raise.html
                      Honda i Toyota planują rozbudowę mocy produkcyjnych, w odróżnieniu np. od Forda
                      i GM (które są firmami 'zwijającymi się') ;-)

Poza tym z danych wynika, że Honda robi globalnie około 3mln samochodów, Tojka
                      zaś około 6mln.

Z poniższego wynika, że VW sprzedaje około 5mln sztuk rocznie:
                      www.domain-b.com/companies/companies_v/volkswagen/20060109_increase.html
                      Wniosek? Jeśli wychyli się nosa poza nasze 'europejskie podwórko', wynika, że
                      japońskie firmy wcale nie są marginesem. Ba! Tojka jest większa od VW.

Pzdr
                      Niknejm
                      • black_code Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:45
                        niknejm napisał:

> black_code napisał:
                        >
                        > > A te wypisywanie ze Honda nie byla wstanie wyprodukowac wiecej to
                        >
                        > > maretingowe bzdury
                        >
                        > www.domain-b.com/industry/automobiles/general/20070328_raise.html
                        > Honda i Toyota planują rozbudowę mocy produkcyjnych, w odróżnieniu np. od
                        Forda
                        >
                        > i GM (które są firmami 'zwijającymi się') ;-)
                        >
                        > Poza tym z danych wynika, że Honda robi globalnie około 3mln samochodów,
                        Tojka
                        > zaś około 6mln.
                        >
                        > Z poniższego wynika, że VW sprzedaje około 5mln sztuk rocznie:
                        > www.domain-b.com/companies/companies_v/volkswagen/20060109_increase.html
                        > Wniosek? Jeśli wychyli się nosa poza nasze 'europejskie podwórko', wynika, że
                        > japońskie firmy wcale nie są marginesem. Ba! Tojka jest większa od VW.
                        >
                        > Pzdr
                        > Niknejm

Ale my tu piszemy o Europie jakoby ogromny wzrost popytu na nowego
                        Civica przekroczyl zdolnosci produkcyjne Hondy a raptem wyniosl on
                        smieszne 25tys sztuk przy 15 milonowym rynku a szumu przy tym
                        jakby opanowal cala Europe a tymczasem w tej klasie praktycznie zamyka
                        liste.
                        • niknejm Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:54
                          black_code napisał:

> Ale my tu piszemy o Europie
                          > jakoby ogromny wzrost popytu na nowego
                          > Civica przekroczyl zdolnosci produkcyjne Hondy a raptem wyniosl on
                          > smieszne 25tys sztuk przy 15 milonowym rynku

Honda GLOBALNIE nie wyrabia się z mocami produkcyjnymi. A jeśli o samą Europę
                          chodzi - z jednej fabryki w Swindon po prostu NIE DA SIĘ wycisnąć z dnia na
                          dzień 30% wzrostu produkcji. W kategoriach planowania operacyjnego, 30% wzrost
                          sprzedaży to jest ogromny szok, jeśli o współczesne łańcuchy dostaw chodzi, tym
                          bardziej, że wzrost ten dotyczy również podwykonawców/producentów części, z
                          którymi zawierane są kontrakty długoterminowe; i którzy też planują swój supply
                          chain.

Popracuj trochę w konsultingu lub biznesie produkcyjnym, to zobaczysz, jak to
                          wygląda 'od kuchni'. :-)) W wielu gałęziach produkcji proces planowania
                          operacyjnego przewiduje dopuszczalny błąd prognozy na poziomie ułamków
                          procenta. A nie 30%!

Pzdr
                          Niknejm
                          • daria.1 Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:59
                            dobra z innej beczki ,skoro jestes taki specjalista to policz ile czasu (lat )zajmie Hondzie zdobycie jakiegoś znaczącego miejsca w sprzedaży samochodów w Europie mając oczywisie na uwadze że ten skok o 30 % był związany z wprowadzeniem nowego civica i w dalszych latach nie bedzie taki duży wtedy zrozumiesz jak daleko jest Honda
                            • niknejm Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 18:10
                              daria.1 napisała:

> dobra z innej beczki ,skoro jestes taki specjalista to policz ile czasu (lat )
                              > zajmie Hondzie zdobycie jakiegoś znaczącego miejsca w sprzedaży samochodów w
                              > Europie

Gdybym to potrafił, byłbym globalnym szefem działu planowania operacyjnego w
                              którymś z globalnych koncernów motoryzacyjnych :-)))
                              Poza tym, jak wspomniałem - Europa to jedno, a rynek światowy - to drugie.

Pzdr
                              Niknejm
                          • swoboda_t Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 18:21
                            skocz.pl/dsum
                      • daria.1 Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:47
                        niech Honda robi globalnie nawet 8 mln zł a i tak rynku europejskiego nie ugryzie ,wiem o czym mówię bo jezdzę Honda może i tandetny rynek amerykański przejeli ale w europie to nie przejdzie są po prostu za ciency .
                        Moja Honda ma 2 lata i muszę stwierdzić że żadna to rewelacja ,tym nie kupią Niemców nie ta liga.
              • daria.1 Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 16:11
                błahahahh Honda samochód niszowy ,dobre dobre pękam ze śmiechu tego jeszcze nie było, Honda Citi błahahaha polewam, macie racje to auta dla wybranców ,wybranców frajerów .Mam Hondę ale takich pierdół to już czytać nie można .
                • al9 daria do szkoły podstawowej 23.04.07, 16:16
                  napisałem:
                  Civic to niszowy samochód
                  ------------widzisz gdzies tu napis citi???
                  naucz sie czytac
                  zez rozumieniem ci sie nie uda ale chociaz bez
                  al
                  • daria.1 Re: daria do szkoły podstawowej 23.04.07, 16:29
                    widzisz ,ja mam też Hondę (trochę większa ) ale takich klapek na oczach ja ty nie mam .Specjalnie napisałem Citi dla wyśmiania twojego stwierdzenia ,dla wyobrażni ale ty nie zrozumiałeś ,ja dobrze czytam i widze co ty piszesz .
                    Masz komplesk małego , musisz się dopakować samochodem i jeszcze szukasz potwerdzenia twojego najlepszego wybory tzn Civic.Niby piszesz że inne auta są dobre ale robisz to specjalnie ja wiem dlaczego .
                    Zobacz suche fakty -civic stara belka tylnia ,silniki które trzeba krecić bo do 4 tys obrotów nic się nie dzieje, kreciśz dużo pali ,wygla kwestia gusta dla jednych to choinka dla innych cudo ,cena dla frajerów ,awaryjność na poziomie Focusa z czym do europy .
                    Jedno jest faktem autko do lanserki .
                    • al9 daria jestes po prostu chamski 23.04.07, 16:33
                      Daria pisze:
                      Masz komplesk małego
                      ---------------
                      tak to jest gdy konczą sie argumenty...
                      z hamami (szkoda pisac przez ch) dyskutować nie będę
                      al
                      • daria.1 Re: daria jestes po prostu chamski 23.04.07, 17:03
                        co prawda w oczy kole
      • habudzik Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:18
        Myśle że im chodziło raczej o to że ten podstawowy powinem mieć 100KM i
        kosztować 55 tys. nastepny w ofercie powinien byc 1.6 120KM a dopiero potem 1.8
        140KM
        • niknejm Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 17:59
          habudzik napisał:

> Myśle że im chodziło raczej o to że ten podstawowy powinem mieć 100KM i
          > kosztować 55 tys. nastepny w ofercie powinien byc 1.6 120KM a dopiero potem
          > 1.8 140KM

No proszę, proszę... Guru od marketingu i pozycjonowania produktu nam tu
          wyrósł ;-)))
          A nie przyszło Ci do głowy, że być może nie opłaca się Hondzie mnożyć tylu
          wersji silnikowych przy umiarkowanym udziale w danym rynku (w tej konkretnej
          sytuacji - europejskim)?
          Inna sprawa, że marketing i market research Hondy zawalili sprawę przy
          planowaniu operacyjnym nowego Civica ;-) Więc może dołożenie silnika 1.6 do
          wersji 5D miałoby rzeczywiście sens? Kto wie? :-)
          Post factum to każdy jest mądry :-)

Pzdr
          Niknejm
          • habudzik Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 23.04.07, 19:51
            Ja tylko szukam lepszych rozwiązań i skoro wielu zauważyło że ofertą Hondy jest
            coś nie tak to znaczy chyba że jest . Takie tylko moje domysły .
            • niknejm Re: Ludzie, zdecydujcie się wreszcie... 24.04.07, 16:02
              habudzik napisał:

> Ja tylko szukam lepszych rozwiązań i skoro wielu zauważyło że ofertą Hondy
              > jest
              > coś nie tak to znaczy chyba że jest . Takie tylko moje domysły .

Na dokładnie tej samej zasadzie mozna krytykować fałwe. Że za drogie, a
              podstawowe Golfy to muły. Nie podoba się, droga wolna :-)

Pzdr
              Niknejm
    • alleluja_i_do_przodu To nawet gorzej niż podstawowy Logan :) 23.04.07, 17:06
      Ale jak widać to co było wyśmiewane w Fabii czy Loganie, hądziarzom nie
      przeszkadza w Hądzie. Dowiedzieliśmy się nawet, że to samochód niszowy... Z
      takim silnikiem to na pewno, niech pożyczą jednostkę 52 KM od Fabiedy i już
      będzie maksymalnie niszowy - powyżej 20 s. do setki.
      • niknejm Re: To nawet gorzej niż podstawowy Logan :) 23.04.07, 18:12

> Ale jak widać to co było wyśmiewane w Fabii czy Loganie, hądziarzom nie
        > przeszkadza w Hądzie. Dowiedzieliśmy się nawet, że to samochód niszowy... Z
        > takim silnikiem to na pewno, niech pożyczą jednostkę 52 KM od Fabiedy i już
        > będzie maksymalnie niszowy - powyżej 20 s. do setki.

Hm... W przypadku Accorda jest marudzenie, że 2.0 to za duży silnik na model
        podstawowy... W przypadku Civica 1.4 - za mały... Jak te kumy w maglu - bez
        obrazy ;-))

Pzdr
        Niknejm
        • niknejm Re: To nawet gorzej niż podstawowy Logan :) 23.04.07, 18:18
          niknejm napisał:

> Hm... W przypadku Accorda jest marudzenie, że 2.0 to za duży silnik na model
          > podstawowy... W przypadku Civica 1.4 - za mały... Jak te kumy w maglu - bez
          > obrazy ;-))

Poza tym, spójrzcie sobie na dane Golfa 2.0 SDI. 16.7 do setki - to jest
          DOPIERO rakieta :-)) Jak w ogóle można sprzedawać takie toczydełko? ;-)))

Pzdr
          Niknejm
          • black_code Re: To nawet gorzej niż podstawowy Logan :) 23.04.07, 18:32
            niknejm napisał:

> niknejm napisał:
            >
            > > Hm... W przypadku Accorda jest marudzenie, że 2.0 to za duży silnik na mo
            > del
            > > podstawowy... W przypadku Civica 1.4 - za mały... Jak te kumy w maglu - b
            > ez
            > > obrazy ;-))
            >
            > Poza tym, spójrzcie sobie na dane Golfa 2.0 SDI. 16.7 do setki - to jest
            > DOPIERO rakieta :-)) Jak w ogóle można sprzedawać takie toczydełko? ;-)))
            >
            ale o czym ty piszesz jakis dziadzius ktory chce sobie popyrkac do
            kosciolka i dla ktorego liczy sie najnizsze spalanie moze sobie kupic
            jesli chce takiego dieselka ale jak chce szybko to ma takze mozliwosc
            wyboru wersji GT 170KM DSG ktory lata w 8 sekund az do V6 4x4
            Nie wiem czy czasem czy wybor samych tylko silnikow diesla do
            Golfa nie jest wiekszy niz wszystkich modeli Hond w Europie razem
            wzietych .Przy takim wahlarzu wersji silnkowych,skrzyn biegow kazdy ma
            mozliwosc doboru tego co mu potrzebne w przypadku Hondy praktycznie
            albo -albo i koniec .
            • niknejm Re: To nawet gorzej niż podstawowy Logan :) 23.04.07, 18:55
              black_code napisał:

> niknejm napisał:
              >
              > > niknejm napisał:
              > >
              > > > Hm... W przypadku Accorda jest marudzenie, że 2.0 to za duży silnik
              > na mo
              > > del
              > > > podstawowy... W przypadku Civica 1.4 - za mały... Jak te kumy w mag
              > lu - b
              > > ez
              > > > obrazy ;-))
              > >
              > > Poza tym, spójrzcie sobie na dane Golfa 2.0 SDI. 16.7 do setki - to jest
              >
              > > DOPIERO rakieta :-)) Jak w ogóle można sprzedawać takie toczydełko? ;-)))
              > >
              > ale o czym ty piszesz jakis dziadzius ktory chce sobie popyrkac do
              > kosciolka i dla ktorego liczy sie najnizsze spalanie moze sobie kupic
              > jesli chce takiego dieselka ale jak chce szybko to ma takze
              > mozliwosc wyboru wersji GT 170KM DSG

Tu też można wybrać np. między 1.4 a 2.0 :-)

> Nie wiem czy czasem czy wybor samych tylko silnikow diesla do
              > Golfa nie jest wiekszy niz wszystkich modeli Hond w Europie razem
              > wzietych .Przy takim wahlarzu wersji silnkowych,skrzyn biegow kazdy
              > ma mozliwosc doboru tego co mu potrzebne w przypadku Hondy
              > praktycznie albo -albo i koniec .

Powyżej napisałem dlaczego tak jest (najprawdopodobniej) :-)

Pzdr
              Niknejm
        • alleluja_i_do_przodu 5,7 s. to jednak spora różnica 23.04.07, 18:22
          Mnie też jak kogoś powyżej dziwi oferowanie takiej "gamy" silników - z jednej
          strony podstawowy model -14,6s., a potem od razu 140 konny model z
          przyspieszeniem poniżej 9 sekund. Nikt nie mówi, żeby wprowadzać dwadzieścia
          różnych silników, ale chyba bardziej logiczne byłoby wprowadzić jakiś trzeci
          model pośredni i sprzedawać ten najsłabszy dużo taniej, albo po prostu z niego
          zrezygnować, bo oferowania takiego samochodu za takie pieniądze jest po prostu
          śmieszne.
          • niknejm Re: 5,7 s. to jednak spora różnica 23.04.07, 18:27

> Mnie też jak kogoś powyżej dziwi oferowanie takiej "gamy" silników - z jednej
            > strony podstawowy model -14,6s., a potem od razu 140 konny model z
            > przyspieszeniem poniżej 9 sekund. Nikt nie mówi, żeby wprowadzać dwadzieścia
            > różnych silników, ale chyba bardziej logiczne byłoby wprowadzić jakiś trzeci
            > model pośredni i sprzedawać ten najsłabszy dużo taniej, albo po prostu z niego
            > zrezygnować, bo oferowania takiego samochodu za takie pieniądze jest po prostu
            > śmieszne.

Nie nam to niestety oceniać :-) Nie mamy wglądu w rezultaty badań rynkowych i w
            strukturę kosztów Hondy.

Pzdr
            Niknejm
          • myrkgrav Re: 5,7 s. to jednak spora różnica 24.04.07, 14:32

> Mnie też jak kogoś powyżej dziwi oferowanie takiej "gamy" silników - z jednej
            > strony podstawowy model -14,6s., a potem od razu 140 konny model z
            > przyspieszeniem poniżej 9 sekund. Nikt nie mówi, żeby wprowadzać dwadzieścia
            > różnych silników, ale chyba bardziej logiczne byłoby wprowadzić jakiś trzeci
            > model pośredni i sprzedawać ten najsłabszy dużo taniej, albo po prostu z niego
            > zrezygnować, bo oferowania takiego samochodu za takie pieniądze jest po prostu
            > śmieszne.

Jesli cie to tak drazni, ze sie moczysz w nocy to napisz list do producenta. Na
            pewno wyslucha takiego znawce motoryzacji i wycofa ta wersje. Co sie bedziesz
            meczyl..
    • przemekthor Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 23.04.07, 20:15
      Osiagi to nie wszystko - czasem wazniejszy jest styl. Popatrzcie na alfe 159 -
      to auto wyglada genialnie, arcydzielo stylistyki. A silniki...? Poza jakims tam
      topowym, ponad trzylitrowym, same przecietniaki, 10s do setki, wszystko

To tak g'woli opinii o mocy o przyspieszeniach.

PS. Civika i tak nie kupie, chocby mial nie wiem ile tam koni - wole dolozyc i
      sprawic sobie taka alfe. Zycie jest za krotkie, zeby spedzac je w hondzie.
      • jasmin711 Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 24.04.07, 10:16
        przemekthor napisał:
        > PS. Civika i tak nie kupie, chocby mial nie wiem ile tam koni - wole dolozyc
        > i sprawic sobie taka alfe. Zycie jest za krotkie, zeby spedzac je w hondzie.

Ale życie jest też za krótkie, żeby spędzać je u mechanika .... ;-)
        • przemekthor Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 24.04.07, 11:15
          jasmin711 napisała:

> Ale życie jest też za krótkie, żeby spędzać je u mechanika .... ;-)

E, z alfa nie jest az tak zle. A nawet jesli, alfistom latwo przychodzi
          przebaczanie. Poza tym, styl ma swoja cene.
          • devote Vtec to jest to 25.04.07, 04:01
            i103.photobucket.com/albums/m139/beatles1647/vteceb2.jpg
            • niknejm Re: Vtec to jest to 26.04.07, 12:05
              To jest chyba kadr z F&F. Moment, kiedy gość załączył NOSa :-))

Pzdr
              Niknejm
              • c64 Re: Vtec to jest to 26.04.07, 12:14
                A ten gość jechał Mazdą mx-5, więc podpis pod obrazkiem kompletnie nie na
                temat :)
    • chris62 Re: Podstawowy Syfik ma 14,6 s. do setki... 27.04.07, 13:19
      Jedna z wielu ofert na rynku.
      Wchodzimy więc dosalonu Hondy patrzymy na najtańszą
      motoryzacja.interia.pl/autokatalog/detale,1381544,254
      Oki fajne zobaczmy co u Citroena
      motoryzacja.interia.pl/autokatalog/detale,1380354,254
      No cóż 12 tys. PLN taniej więc kilka lat jeżdzę za darmo na najlepszej benzynie.
      D otego lepsze wyposażenie i lepsze osiągi i to o 2s/100 a nie o jakieś ułamki.
      Ja wybieram C4 a jeśli ktoś woli H to pomyślę o nim fanatyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka