kodem_pl 26.04.07, 16:05 Jak ktos robi wiecej niz 30k km rocznie po Polskich drogach poza miastami to bez CB jest to niewykonalne:-D To cudowne urzadzenie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
traktorzysta Wykonalne . Ja robię 45000 km . W ciągu roku 26.04.07, 16:35 około 3 niegroźne mandaty (niedochodzące do 24 punktów) . Zawsze jestem na czas i bez większego narażania innych na drodze ,mimo tego że mam BMW . Czasami jestem świadkiem takich manewrów ze strony ludzi z antenkami ,że mógłbym nakręcić horror . Czasami się zastanawiam ,kto tu ma małego (wg. stereotypu masz szybki samochód itd. ) Zauważyłem ,że znaczek BMW bardzo często prowokuje innych do dzikich manewrów . Może kiedyś nakręcę film z mojej podróży po dzikiej Polsce . Po drugie czasami ,mimo CB ,można dostać mandat od policjantów jadących za nami . Link Zgłoś
1stanczyk "znaczek BMW bardzo często prowokuje innych" 26.04.07, 18:24 "że znaczek BMW bardzo często prowokuje innych do dzikich manewrów" Nie tylko znaczek BMW. Czasem wystarczy warszawska rejestracja w Swinoujsciu, lub rzymska w Warszawie. Nie dosc, ze czlowiek nie zna miejsca i szuka adresu to jeszcze musi zdwoic uwage na roznych nawiedzonych lokalnych patriotow leczacych wlasne kompleksy prowokowaniem kolizji. Tak jest zreszta nie tylko w Polsce. Czlowiek za kierownica rzadko jest na tym samym etapie ewolucji co bez. Re: Wykonalne . Ja robię 45000 km . W ciągu roku Link Zgłoś
romando3 radioamator.elektroda.net 21.08.07, 13:24 CB Radio Sulejówek Warszawa Wesoła radioamator.elektroda.net/ Link Zgłoś
kodem_pl Re: Wykonalne . Ja robię 45000 km . W ciągu roku 26.04.07, 18:35 Faktycznie nie sprecyzowalem. Robic mozna i 100 000km rocznie, ale chodzi mi o jazde bez mandatu. Horrory mozna nakrecic i o ludziach bez antenek, wiec zaden to argument. Link Zgłoś
majki_mymy Wykonalne . Ja robię 50 kkm w ciągu roku. 28.04.07, 11:42 Da się zrobić. Przejeżdżam rocznie ok.50 kkm. Od dwóch lat stan konta punktowego = 0. Dla ułatwienia dodam, że nie musiałem nikomu dawać w łapę (zero zatrzymań przez policję, żadnych zdjęć z fotoradarów). Po prostu staram się zwalniać na ograniczeniach i jechać szybko lecz rozsądnie. Daleko mi do zawalidrogi jak i do "dostawcy chrupek" pędzącego po drodze z dumnym jakimś napisem na tyle samochodu w stylu 1.4 MPI :))) Link Zgłoś
raks5 Re: CB - najlepszy antyradar 26.04.07, 18:36 ja mam od paru lat i coraz częściej jeżdzę z wyłączonym Bo: 1. Na radyjku jest coraz więcej buraków, którzy non stop się pytają jadąc CC 70km/h do tego mają beznadziejne anteny i nic nie słyszą- tylko ciągle hałas. 2. Skończyło się fajne komunikowanie odkąd strasznie dużo ludzi ma radyjko i podchodzą do tego żądaniowo- masz obowiązek odpowiadać co chwilę "jak tam dróżka..." a potem ani dziękuję, ani informacji zwrotnej 3. Od czasu używania radia płacę tyle samo mandatów za prędkość (1/30-35kkm). Wbrew pozorom, posiadając radio można mniej zapłacić, jeśli się odpowiednio argumentuje Natomiast radio jest niezawodne w szukaniu drogi, jak gdzieś zabłądzę, nie wiem, która droga jest lepsza. Wcześniej wiem o korkach, objazdach, knajpach itd Link Zgłoś
oora_boora Z dziećmi nie pojedziesz. 26.04.07, 18:49 Język, ilość bluzgów, którymi walą kierowcy na kanale 19 - a ten jest "drogowy" - jest przerażająca. Jeżeli chcesz jechać z dziećmi, nie włączaj CB. Link Zgłoś
sum_tzw_olimpijczyk Re: Z dziećmi nie pojedziesz. 26.04.07, 18:54 Kiedyś na CB siedziało się godzinami i można było normalnie porozmawiać... Teraz większość czasu to bluzgi, "prośby" (spier...) o zjechanie z drogi na pobocze, straszenie (!) w przypadku jakiegoś glupiego manewru, po prostu totalne zezwierzęcenie... Link Zgłoś
oora_boora CB jako antyradar?! Wielka pomyłka. 26.04.07, 18:56 Większość kupuje CB po to, by słuchać, być ostrzeganym przez innych. Ale innym nie zawsze chce się ostrzegać, bo kupili CB po to , by też słuchać. Albo jeżeli przez ostatnie pół godziny nikt z CB nie przejeżdżał koło stojącego patrolu, to nie ma komu powiadamiać. I tak, mając CB możesz powiadamić innych - jeżeli ci sie chce - że właśnie zapłaciłeś. Link Zgłoś
brylant1 czyżby reklama sklepów??? 26.04.07, 21:12 podpis pod zdjęciem: PRESIDENT HARRY II CLASSIC. Moc: 4 W, modulacja: AM/FM, liczba kanałów: 40, zakres częstotliwości: 26,960-27,410 MHz, radio dla zawodowców, cena: 475 zł, www.arc.net.pl - a wchodząc na stronkę niemiłe rozczarowanie - radyjko droższe o 50PLN!!!!!!!! Czyżby artykuł sponsorowany???? Wyborcza naprawdę zbliża się do FAKT-u Link Zgłoś
jerry_72 Ja jeżdżę bez CB i sobie chwalę 26.04.07, 21:28 kodem_pl napisał: > Jak ktos robi wiecej niz 30k km rocznie po Polskich drogach poza miastami to > bez CB jest to niewykonalne:-D To cudowne urzadzenie Rocznie "robię" ponad 60 tys. km, głównie na trasach pozamiejskich, nie mam CB i mieć nie zamierzam. A więc jednak jest to wykonalne. PS. Jak kierowca słucha muzyki z radia, rozmawia przez komórkę NIE przez zestaw oczywiście ale z telefonem przy uchu i dodatkowo bawi się w Borewicza używając CB to dopiero jest przegięcie. Link Zgłoś
85lena CB - najlepszy antyradar 26.04.07, 21:34 Witam wszystkich.. mam 22 latka i uwazam ze radio cb to swietny wynalazek ;-) sama posiadam w swojej osobowce taki sprzecik... kobietki polecam!!!... ja zarazilam sie od 2 kochanych kierowcow :-) ojca i chlopaka :-P pozdrawiam goraco :-) Link Zgłoś
85lena CB - najlepszy antyradar 26.04.07, 21:47 niekoniecznie trzeba sie wyzywac.. moze poprostu panowie zastanowcie sie co mowicie przez radio (bo kazdy z was as bezkarny mysli ze to przystoi prawdziwemu mezczyznie) a szpan to nie wszytsko!!! a tak naprawde to kultura i wszystko co o was swiadczy to pokazujecie sami... czy "faceci to swinie"?? zrobcie wszystko zeby kobiety tak o was nie myslaly :) Link Zgłoś
kubalonek Re: CB - najlepszy antyradar 26.04.07, 21:58 mam cb od roku , nie zapłaciłem ani złotówki mandatu , na szosie nie szaleję , ale zdarzało mi się zarobić 200zł i 6 punktów od chłopców w krzakach czających się w takich miejscach że strach . fAKT KLNIE SIę strasznie . Niezaprzeczalny , że jak jedziesz sam to nie nudzisz się ..szybciej mija czas jak coś brzęczy , i sporo ciekawych rzeczy się można dowiedzieć. Policja ostatnio tak dokręciła śrubę , że faktycznie przejechać całą polskę bez mandatu prawie sie nie udaje. To już nie są kontrole - to polowanie. Link Zgłoś
defenestrator Re: CB - najlepszy antyradar 26.04.07, 22:23 Jeżdżę z radyjkiem jakieś 5 miesięcy i bez niego nie wyobrażam sobie już tras (wczoraj jak mi się antenka spieprzyła to myślałem że do domu nie dojadę;)) Generalnie co mnie wkurza, to fakt że co drugi mobil ma antenę na dachu, ale na radio to już chyba nie starczyło kaski. Gdyby nie kierowcy tirów byłaby kicha z tym radiem. Link Zgłoś
k_r_m Re: CB - najlepszy antyradar 21.08.07, 15:20 co ty mówisz? ja ostatnio jechałem z łodzi do świnoujścia i z powrotem i dosłownie nie widziałem ani jednego radiowozu stojącego na poboczu z radarem w łapie! I sam się dziwiłem po tych szumnych zapowiedziach z kaskadowymi kontrolami itd. Link Zgłoś
jajanku mam od tygodnia 26.04.07, 22:28 zaplacilem tysiące zlotych mandatów i kilka miesiecy temu po mandatach 50,100 i 100 zł powiedzialem koniec. Złoty srodek, i nawet przyzwyczaiłem sie do anteny 1,5m na dachu. Link Zgłoś
embart Re: mam od tygodnia 26.04.07, 22:45 nie zapominajcie koledzy że CB to nie tylko "antymisiek" chociaż znaczna część kierowców tak je tylko traktuje. Info o korkach, wypadkach na drodze, pomoc w znalezieniu trasy/miejsca. Na dodatek w dni wolne (zakaz jazdy ciężarówek, na prawdę trudno się czegoś dowiedzieć od małych mobili z antenami) (TIRy nie takie jednak złe ;) Szerokości, przyczepności... --------------------------------- +++++++ koń na H4 +++++++ --------------------------------- Link Zgłoś
babaqba Re: CB - najlepszy antyradar 26.04.07, 23:08 kodem_pl napisał: > Jak ktos robi wiecej niz 30k km rocznie po Polskich drogach poza miastami to > bez CB jest to niewykonalne:-D To cudowne urzadzenie. Mam dzieci i wrażliwą żonę, więc nie mogę korzystać z tego udogodnienia. Średnia kulturalna jest mocno poniżej inteligencjii Giertychów, a to coś już znaczy. Link Zgłoś
kaper_trojgard CB - drobne sprostowania 26.04.07, 23:23 1. "Mobil" to skrót od "stacja mobilna", czyli przemieszczająca się. Mobilem jest np. pieszy z ręczniakiem. Mobil to nie tylko samochód :-) 2. "Ogólne" - o tym nie napisano, ale też warto wspomnieć. "Wywołanie ogólne" to wywołanie kierowanie do wszystkich, którzy słyszą wywołującego ("wszyscy" mogą być również ściślej określeni, np. "wywołanie ogólne do kierowców ciężarówek"). Nazywanie "ogólnym", uczynnego użytkownika stacji bazowej, który prowadzi kierowców w mieście, jest błędem. 3. Wspomniano o funkcji Squelch służącej do "wycinania" szumów. W modulacji AM (taka jest powszechnie przyjęta przez kierowców) dużo przyjemniej wycisza się szumy, regulując czułość odbiornika pokrętłem RF-Gain (w tę funkcję są wyposażone np. Uniden 520 XL, Cobra 19 DX i wszystkie porządne radia). Oprócz tego, warto, by odbiornik był wyposażony w filtr ANL (Automatic Noise Limiter), który ogranicza trzaski (np. od instalacji zapłonowej) i wiele innych zakłóceń 4. Za 250 - 300 zł dostanie się, spośród nowych, jedynie najprostsze szumofony. Uniden 510 / 520, President Johnny, Harry, Cobra 19DX itp. to radia podobnej klasy, z prostymi odbiornikami. Porządne radia zaczynają się półkę wyżej. 5. Wiele popularnych radyj zostało zakwestionowanych przez Urząd Komunikacji Elektronicznej jako niespełniające norm (np. Uniden 510/520, Midland 1001Z...). Żyjemy w Polsce i wiele osób nie przejmuje się takimi decyzjami. W efekcie nieraz możemy usłyszeć jakąś stację nie na jednym, a na kilku (nawet 10 i więcej!) kanałach. Kaper Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: CB - drobne sprostowania 27.04.07, 14:21 i do tego te anteny bez masy niewyregulowany mic-gain i brak etykiety - jak sie wcina w rozmowe wypadaloby powiedziec "break" lub prosciej "breik" i pozegnac sie i podziekowac pamietam jak cb bylo w sklepie, ale tylko na pozwolenie i byle buc bez paru pytan o etykiete i zasady uzytkowania (np jaka jest dopuszczalna moc radia i czy mozna stosowac dopalki - jak to co niektorzy robia) mogl sobie takie radyjko tylko potrzymac potem nastoletnie bydlo opanowalo podziemny rynek radyjek i bedac w radomiu bylismy swiadkiem pyskowki gowniarstwa kontra studenci, a pod kielcami zbieralo sie na lomot miedzy kolesiami ze wsi a "tatuskami" z miasta - oczywiscie na radio nie ma to jak UKF czy AM, ale tam sie prdoli glupot jak wyslizgac przepisy, tylko zwiedza swiat przez siec radioprzemmiennikow, a i dodatki w postaci transmisji obrazu (SSTV), czy danych cyfrowych pomiedzy uzytkownikami czy podsluchiwanie satelit pogody i innych tego typu urzadzen jest fascynujace tyle, ze tam trzeba miec papiery i licencje, a i tak przy tym cb-radio obecnie uzywane przez NIEKTORYCH kierowcow przypomina rozmowy dzieci przez walkie talkie - no, ale niektore wynalazki sa po to, zeby miec plytkie zastosowanie Link Zgłoś
primo555 Re: W naszej sferze CB sie nie używa, 27.04.07, 05:41 To ciekawe ciekawa jak to sfera Link Zgłoś
sjagoda Re: W naszej sferze CB sie nie używa, 27.04.07, 08:39 stratosfera;) www.cbradio.pl Link Zgłoś
gaianer Re: W naszej sferze CB sie nie używa, 27.04.07, 10:10 Pewnie jezdzisz po Bawarii na codzien, jak ja ? Fucktycznie w BAWARSKIEJ (na polnoc od Monachium) o CB nie slyszano.. Bo i PO CO ?.. To nie stzoja co kawalek Miski w krzakach... Mam Prezydenta Georga, ale permanentnie wylaczony, bo wszystkie kanaly PUSTE... WYLACZNIE w Polsce (i troche w Czesji na 28-mym) CB OZYWA :-)).. I MA SENS jego uzywanie... Potwierdzam celowosc posiadania CB, jako GLOWNY - podajac cel o nazwie "Panaceum_Na_Miski"... Smutne, ale prawdziwe... Nie jezdze wcale szybciej. Ale jezdze SPOKOJNIE I BEZPIECZNIEJ, NIE muszac koncentrowac sie na loteryjnych domniemaniach, czy za tym oto kretynskim ograniczeniem predkosci ustawili sie akurat Niebiescy po haracz, wiecej uwagi poswiecajac po prostu SENSOWNEJ jezdzie i bezpieczenstwu... Szerokosci. = = = = = = = ..Ono sobie kiedys pojedzie - to smutne, Wesole Miasteczko..." Link Zgłoś
techmate CB - najlepszy antyradar - simplex:) 27.04.07, 08:50 Chciałbym zwrócić uwagę, że „simplex” to określenie połączenia które jest możliwe tylko w jednym kierunku (np. radio samochodowe). Typ połączenia CB-radia to „half-duplex”, czyli istnieje możliwość 2-kierunkowej transmisji, tylko nie jednocześnie. Link Zgłoś
primo555 Re: CB - najlepszy antyradar - simplex:) 27.04.07, 09:40 W artykule jest napisane ze radio Uniden Xl 520 Pro nie posiada homologacji, ja natomiast mam takie radyjko wraz z homologacja ktora otrzymalem wraz zakupem i jak narazie nikt nie zadal odemnie pokazania tejze homologacji podczas kontroli drogowej, najlepsze jest to ze zakupilem to radio w sklepie w centrum Katowic grubo po fakcie odebrania homologacji na ten sprzet i zakazie sprzedazy Link Zgłoś
kaper_trojgard Re: CB - najlepszy antyradar - simplex:) 27.04.07, 10:22 Uniden Pro 520 XL nie ma homologacji, podobnie jak chyba wszystkie sprzedawane dziś w Polsce radia CB. Jeśli dokładnie przeczytasz dokument, to zobaczysz, że jest to deklaracja zgodności - czyli oświadczenie podmiotu wprowadzającego urządzenie na rynek, że spełnia ono normy. UKE stwierdziło, że niektóre radia nie spełniają norm i zakazało wprowadzania ich do obrotu handlowego. Jednakże urządzenia będące już w obrocie (w praktyce - sprzedane przez importera dalej), mogą w dalszym ciągu być sprzedawane. W powszechnym odbiorze ludzi z grupy pl.rec.radio.cb, zakwestionowanie radyj Uniden Pro 510 / 520 XL, jest efektem działania konkurencji - gdyż radia te w środku nie różnią się od radyj President Jimmy / Johnny, a były znacząco tańsze. Link Zgłoś
canx Re: CB - najlepszy antyradar - simplex:) 27.04.07, 15:00 a jak jeszcze dokladniej przeczytasz, to zobaczysz, ze jest zakaz, ale wprowadzania do obrotu, a nie uzywania. prawo wstecz nie dziala na szczescie, i jesli ktos kupil :) przed 2005 rokiem to se moze jezdzic do woli z unidenem. tyle:) pzdr Link Zgłoś
primo555 Re: CB - najlepszy antyradar - simplex:) 27.04.07, 09:41 aha dodam jeszcze ze od momentu zamontowania radia CB w samochodzie nie dostalem zadnego mandatu, wiec jako "antymisiak" sprawuje sie wysmienicie, chociaz to nie byl jedyny cel zakupu tego typu urzadzenia Link Zgłoś
737ng Re: CB - najlepszy antyradar - simplex:) 27.04.07, 11:29 Niekoniecznie. W/g ITU-T simplex to polaczenie w jedna strone w okreslonym czasie. Czyli jak CB. Half-duplex to w jedna strone ale na roznych czestotliwosciach. Oczywiscie w/g ANSI masz racje, wiec zalezy gdzie mieszkasz :) Ale autor niekoniecznie sie pomylil. K. Link Zgłoś
mjut CB - najlepszy antyradar 27.04.07, 11:25 no ja robie jakieś 150 km dziennie i cb doskonale się sprawdza w mieście i poza miastem. i nie chodzi tylko o radary ale również o omijanie korków. za nieduże pieniądze mamy antyradar i gps w jednym!!! Link Zgłoś
wojtyren Re: CB - najlepszy antyradar 27.04.07, 12:50 BTW dyskusja ciekawa można sie nieco dowiedzieć. W necie jest ogrom opisów rankingów itp. jako doświadczeni uzytkownicy podpowiedzcie nieco o sprzęcie - Jakość/Cena Najwięcej watpliwości mam co do zakupu anteny. Pozdro Link Zgłoś
primo555 Re: CB - najlepszy antyradar 27.04.07, 13:21 Kup antenie Sirio ML-145 i bedziesz b.zadowolony z zasiegu Link Zgłoś
wojtyren Re: CB - najlepszy antyradar 27.04.07, 14:42 primo555 napisał: > Kup antenie Sirio ML-145 i bedziesz b.zadowolony z zasiegu A czy takie radyjko sie nadaje ? www.allegro.pl/item183392804_cb_radio_tti_tcb770_ant_magn_sirio_ml145_krakow.html Link Zgłoś
canx Re: CB - najlepszy antyradar 27.04.07, 15:02 kup unidena, a radio jest o tyle o ile, mowia ze awaryjne i ze to oswietlenie dobija po jakims czasie swoja jaskrawoscia i brakiem kontrastu. idz na forum na cb-radio.pl i sobie poczytaj. antena sirio jest super, ale nad radiem bym sie zastanawial. zreszta, jak potrzebujesz tylko zeby sie dowiedziec o suszarkach, to kazde sie nada. pzdr Link Zgłoś
kaper_trojgard Re: CB - najlepszy antyradar 27.04.07, 18:27 Jeśli chodzi o anteny, to po pierwsze długość, po drugie jakość wykonania. Optymalną długością wydaje się 1,5m: z podstawą magnesową - ML-145 (wykonanie dowolne, niekoniecznie Sirio); mocowana na stałe - Alan 9+. Spośród "metrówek" popularne są magnesowe Hustler i Wilson Little Will; z opinii, które czytałem, ta druga jest lepiej wykonana, Hustler jest ponoć podatny na wilgoć. Krótszych kikutów nie polecam. Link Zgłoś
sarenkaq Re: CB - najlepszy antyradar 27.04.07, 13:04 Tja... czemu w artykule pominieto cos takiego jak koliber (w Poznaniu jak pamietam na 24, Bydgoszcz chyba 23)... Link Zgłoś
mizuraw Re: CB - najlepszy antyradar 27.04.07, 13:30 Ja ostatnio jechałem na długiej trasie i miałem GPSa z mapą PL i włączonym ostrzeganiem przed "miejscami pomiaru prędkości" i "miejscami niebezpiecznymi". System się sprawdził. Na wszelki wypadek zwalnia się tam gdzie "mogą być" miśki lub gdzie "są" miejsca niebezpieczne. Poza tym GPS idealnie prowadzi pod drzwi docelowe ;-) Na CB jesteśmy skazani na fakt "aż ktoś się odezwie". Chyba GPS jest lepszym wyjściem... ;-) Link Zgłoś
wojtyren Re: CB - najlepszy antyradar 27.04.07, 14:39 Pewnikiem to racja - niestety znacznie bardziej kosztowna. Link Zgłoś
canx Re: CB - najlepszy antyradar 27.04.07, 15:05 GPS jest lepszym wyjsciem niz co? ostrzega cie przed pijanymi rowerzystami, zawracajacym tirem, wypadkiem na drodze albo dzikim korkiem? przed suszarkami znienacka wystawionymi? przed nieoznakowanymi radiowozami plątajacymi sie po drogach? zwalniasz na wszelki wypadek w miejscach niebezpiecznych, albo gdzie "mogą być miśki', jak piszesz... ale tez nie muszą być. W CB radio jedna rzecz jest ekstra - natychmiast wiesz o wszystkim, co sie dzieje na drodze, wlacznie z tarasujacym droge traktorem albo "gdzie jest najlepsza knajpa na takiej i takiej drodze". W GPS tego nie ma. Pomijam kwestie ceny:) A gadka ze jestem skazany az ktos sie odezwie... jedz z CB i sprawdz, zobaczysz jak czesto sie ktos odzywa;) polecam i pozdrawiam Link Zgłoś
565656d koszmar CB 27.04.07, 15:31 kiedyś jeździłem bez CB. Widziałem te wszystkie kretyństwa, które ludzie wyprawiają na drodze, te wszystkie migania, trąbienia, na ogonie siadania, slalomy, faki, stukania w czółko, zajeżdżania, hamowania przed nosem, blokowania itd itp. Mogłem sobie tylko wyobrażać, co ci wszyscy ludzie krzyczą do siebie w tych swoich wozach. Potem kupiłem CB. I już nie musiałem sobie więcej wyobrażać. Słyszałem to wszystko na własne uszy. Gnój wypełnił mi auto po sufit. Nie wytrzymałem. Teraz moje CB leży w piwnicy. Widzę to co widze, ale przynajmniej już nie słyszę. Link Zgłoś
kaper_trojgard Re: koszmar CB 27.04.07, 18:22 Być może miałeś do czynienie z jakimiś innymi użytkownikami jakiegoś innego radia. Normalnie CB-radio jest po to, żeby na siebie nie fuckać i nie najeżdżać na ogon, tylko grzecznie zapytać, czy jest miejsce na wyprzedzenie, podziękować i życzyć szerokości. Nie trzeba stukać się w czółko, gdy można po prostu powiedzieć. A ludzie kulturalni i buraki występują w takich samych proporcjach wśród posiadaczy i wśród nie-posiadaczy CB. Link Zgłoś
koskurek a co z kradzieżami? 03.05.07, 11:10 Czy radio mozna spokojnie zostawic w samochodzie czy to zbyt doże ryzyko? jakies maskownice? a co z anteną? Link Zgłoś
cichyeska Re: koszmar CB 19.06.07, 08:22 565656d napisała: > kiedyś jeździłem bez CB. Widziałem te wszystkie kretyństwa, które ludzie > wyprawiają na drodze, te wszystkie migania, trąbienia, na ogonie siadania, > slalomy, faki, stukania w czółko, zajeżdżania, hamowania przed nosem, > blokowania itd itp. Mogłem sobie tylko wyobrażać, co ci wszyscy ludzie krzyczą > do siebie w tych swoich wozach. > > Potem kupiłem CB. I już nie musiałem sobie więcej wyobrażać. Słyszałem to > wszystko na własne uszy. Gnój wypełnił mi auto po sufit. > > Nie wytrzymałem. Teraz moje CB leży w piwnicy. Widzę to co widze, ale > przynajmniej już nie słyszę. Alez jestem wrazliwy(a).....Ojej,popatrz lepiej dokola siebie ile jest gnoju w "wyzszych sferach"Niektorzy maja tak mgliste pojecie o jezdzie samochodem ze nie ma sie czemu dziwic. Link Zgłoś
cichyeska CB - najlepszy antyradar 19.06.07, 08:13 Pomoge odbokowac to radio aby moglo nadawac z moca 12 W.Kontakt GG5280265 lub Mail CichyEska@poczta.fm Link Zgłoś
romando3 Zdelegalizować CB-radio w samochodach!!!!!!!!!!!!! 14.08.07, 21:14 To co wyczyniają wariaci za kierownicą z antenami cb,to się włos jeży na głowie.Wyprzedzanie na trzeciego przed wzniesieniami i na łukach, przejeżdżanie na czerwonych, udawanie przed radarami niwiniątka 50 km/h a za radarem 200 km/h. Jestem za całkowitym zakazem posiadania w pojazdach samochodowych (definicja z kodeksu drogowego, dotyczy osobówek,busów, TIRów,motocykli itp.) gotowego do użycia sprzętu CB radio(poza przewozem fabrycznie zapakowanego sprzętu, wykluczającego możliwość jego natychmiastowego użycia.) Kiedyś miało to służyć bezpieczeństwu na drodze,a dzisiaj służy wyłącznie bezkarności piratom drogowym (jako antyradar oraz informator i patrolach drogówki i prewencjii). I niech nikt mi nie wciska kitu że mu służy do omijania korków czy jako substytut nawigacji... owszem, czasem tak jest, ale to 1 procent. Jak się kieruje po pijaku, lub jedzie kradzionym samochodem, to info o patrolach policjii jest wręcz bezcenne... Mam CB bazowe od lat 90 i z żalem stwierdzam że na 19 kanale słychać głównie informacje (przeplatane co chwila słowem k***a) o zauważonych patrolach policjii, fotoradarach, nieoznakowanych radiowozach z wideokamerami rejestrującymi piratów drogowych, W latach `90, gdy ludzie używali CB w domach, owszem, czasem trafił się imbecyl, ale na ogół była kulturka, chamstwa takiego nie było i nie rozumiem, czemu kierowcy mający CB mają zerowy poziom kultury i wpie****ją się na zajęty kanał bez "breka" ludziom rozmawiającym między sobą z bazówek sypiąc łaciną podwórkową i absolutnie nie zważając na to że komuś mogą przeszkadzać w prowadzonej łączności, a na upominanie reagują ostrymi przekleństwami - i taka jest reguła. Zwracam się z prośbą do odpowiednich władz o wprowadzenie zakazu posiadania CB w samochodach, pod rygorem wysokiej grzywny, konfiskaty zakazanego sprzętu i utraty prawa jazdy. Obyście (odpukać) nie obudzili się zbyt późno, kiedy jakiś wariat z antenką na dachu jadący 200 po zabudowanym pośle wam kogoś bliskiego na tamten świat... Link Zgłoś
seydlitz Re: Zdelegalizować CB-radio w samochodach!!!!!!!! 15.08.07, 11:08 Polacy nie dorośli do CB. Zamiast pomagać w unikaniu korków wykorzystuja je tylko i wyłącznie jako ostrzeganie przed Policja. Efekt taki. Droga dojazdowa do A4 ograniczenie do 40, szkoła piesi itp. Także zakaz wyprzedadzania dla ciężarowych. Gdy staje radiowóz tirowcy i sibiki udaja świętych. jeżeli nie ma pomiaru prędkości gnaja nawet 90-tką. Ostatnio gdy jechałem do domu przepisowo pewien buc w kilkunastotonowej cieżarówce zaczął trąbić jak najety i migać światłami, bo jechałem prawidłowo. Link Zgłoś
sven_b Re: CB - najlepszy antyradar 15.08.07, 12:27 CB to przydatne urządzenie ale jego społecznosc tworzą sami uzytkownicy, a ci jacy są kazdy widzi. Generalnie widze ludzi jadących spokojnie dopuki nie pojawi sie ktos z anteną. Narobi wsi, wetnie sie, spiętrzy ruch i pojedzie. Jezdze sporo, ale pewnie mam zle obserwacje. Moze jezdze po innej Polsce. Link Zgłoś
a-ndrzej CB - najlepszy antyradar 21.08.07, 14:18 Dziwne ze ktos nie korzysta z CB z uwagi na panujace tam chamstwo, a czyta to forum. Przeciez w wiekszosci tutejszych watkw jest wiecej chamstwa niz mozna uslyszec w CB przez 1000 przejechanych kilometrow. Link Zgłoś
romando3 Re: CB - najlepszy antyradar 21.08.07, 14:37 a-ndrzej napisał: > Dziwne ze ktos nie korzysta z CB z uwagi na panujace tam chamstwo, a > czyta to forum. Przeciez w wiekszosci tutejszych watkw jest wiecej > chamstwa niz mozna uslyszec w CB przez 1000 przejechanych kilometrow. Mam włączone CB Radio. Na całej 40-stce słyszę "rozmowy" blachosmrodziarzy i zapewniam was, że co drugie słowo to k*rwa. Przechodzi jeden kretyn z drugim na "nasz kanał" w ichniejszym mniemamiu i ślą ku.. w eter, absolutnie nie zważając, że kanał jest zajęty, ktoś na nim rozmawia i przeszkadzaja kmuś. Link Zgłoś