Gość: aatrapa IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 11:17 macie jezdzicie jak wam sie sprawuje ten samochod? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Hiszpan Re: fabia skoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.03, 11:40 U nas w firmie jest fabia 1.4 jak mozna się łatwo domyślić. Ma obecnie 40.000 km i problemów z nia nie ma zadnych... (jak na auto firmowe czyli eksploatowane bezlitośnie uważam, że jest to niezły wynik , jej poprzedniczka Felicja kombi dożyła 280,000km bez generalki) PZDR! Link Zgłoś
Gość: Miki Re: fabia skoda IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 14:01 Mam Fabie Kombi, dopiero przekroczyłem 1000 km. Ogólnie jestem zadowolony. Wersja 1.2 65 KM trochę za słaba do tego autka, ale mi wystarcza. Plus to, że mało pali. Na razie 900 km to jazda miejska i średnie zużycie to 6,4 l/100km. Jeżdżę delikatnie, ale myślę, że przy intensywniejszej eksploatacji silniczka zużycie w mieście będzie około 8l/100km. Zobaczymy jak będzie dalej. Znajomy ma Fabię 2 lata, przejechał 38 tys. km i do tej pory żadnych problemów. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Pap Re: fabia skoda IP: *.globalintech.pl 29.05.03, 09:23 Witam, Mam fabie kombi sdi. Przejechalem na razie jakies 25 tys (troche ponad pol roku uzytkowania) Do pierwszego przegladu (olejowy) musialem dolac litr oleju, ale wyglada na to ze to byl ostatni litr na dlugi czas (po wymianie oleju po 15 tys przestal brac) - za 5 tys przeglad a olej jest prawie na max. Zero usterek jak na razie (no, w drzwiach kierowcy cos chrzesci czasem - to raczej sprawka domontowanych w servisie elektrycznych okien - jak cos nie jest fabrycznie zrobione to zazwyczaj jest zle zeobione :( ). Silnik nie jest moze jakas rakieta ale do miasta w zupelnosci mi wystarcza, na trasach nie jezdze czesto wiec jest super. Nie powiem, tdi by sie przydalo :) ale nie jest tez tak zle z wolnossakiem. Rewelacyjna skrzynia biegow i wspomaganie. Ogolnie polecam. Pozdrawiam, Pap P.S. Jesli masz zylke "sportowca" to SDI jest za slaby, ale jak zalezy Ci na spokojnej jezdzie i malym spalaniu to jest bardzo dobry. Link Zgłoś
Gość: marco Re: fabia skoda IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 09:31 Auto do kitu.Taki jeżdżący kufel piwa.Słabe silniki , wykonanie przeciętne. VW Polo dla "ubogich". I jeszcze na dodatek napędzacie kniunkturę "pepiczkom". Link Zgłoś
Gość: Pello Re: fabia skoda IP: *.internet.radom.pl 29.05.03, 09:39 Gość portalu: marco napisał(a): > Auto do kitu.Taki jeżdżący kufel piwa.Słabe silniki , wykonanie przeciętne. > VW Polo dla "ubogich". I jeszcze na dodatek napędzacie kniunkturę "pepiczkom". Na ogół ludzie lubią piwo. A koniuknktra czeska, japońska, czy niemiecka jest im także na ogół obojętna. A co do Fabii, dziasiaj jadę na przegląd, bo coś mi się po 22k km. telepie pod samochodem, zamek się zacina i lampka kontroli elektroniki silnika "nie gaśnie". Ciekawe, czy zmienię zdanie o Skodzie, bo na razie jest rewelacyjnie (to moja druga Skoda). Link Zgłoś
Gość: marco Re: fabia skoda IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 09:59 Pewnie nigdy oprócz skody i F126 nic innego nie miałeś. Zresztą większość klientów skody to panowie z brzuszkami zakochani jeszcze w skodzie 105 i ładzie 2105. No cóż na tle tamtych aut ta dzisiejsza wydaje się Wam rewelacyjna. Mam znajomych którzy jeżdż skodą , co prawda Oktawią (no ale ta chyba powinna być jeszcze lepsza) , skusiła ich cena . Ale wszyscy twierdzą w tej chwili , że jest to ich ostatnia Skoda. Co chwilę jakieś "pierdoły" uprzykrzające eksploatację psują się w tych autach. A to teleskop pokrywy bagażnika , a to awaria licznika , łożyska w kołach !!!!!! itp.I są to obiektywne Ich opinie , bo przeważnie jest tak , że każdy chwali to co mam. Link Zgłoś
Gość: Pello Re: fabia skoda IP: *.internet.radom.pl 29.05.03, 10:08 Gość portalu: marco napisał(a): > Pewnie nigdy oprócz skody i F126 nic innego nie miałeś. Zresztą większość > klientów skody to panowie z brzuszkami zakochani jeszcze w skodzie 105 i ładzie > > 2105. No cóż na tle tamtych aut ta dzisiejsza wydaje się Wam rewelacyjna. > Mam znajomych którzy jeżdż skodą , co prawda Oktawią (no ale ta chyba powinna > być jeszcze lepsza) , skusiła ich cena . Ale wszyscy twierdzą w tej chwili , że > > jest to ich ostatnia Skoda. Co chwilę jakieś "pierdoły" uprzykrzające > eksploatację psują się w tych autach. A to teleskop pokrywy bagażnika , a to > awaria licznika , łożyska w kołach !!!!!! itp.I są to obiektywne Ich opinie , > bo przeważnie jest tak , że każdy chwali to co mam. Chyba chciałeś powiedzieć - subiektywne opinie. Pisząc odezwy nie uzyskasz wrażenia obiektywizmu. Choćbyś nie wiem jak bardzo nie lubił Skody. I tylo. Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: fabia skoda IP: *.ces.clemson.edu 29.05.03, 17:50 Gość portalu: marco napisał(a): > Pewnie nigdy oprócz skody i F126 nic innego nie miałeś. Zresztą większość > klientów skody to panowie z brzuszkami zakochani jeszcze w skodzie 105 a zakochani w 1000MB co kupuja ? >i ładzie > > 2105. No cóż na tle tamtych aut ta dzisiejsza wydaje się Wam rewelacyjna. > Mam znajomych którzy jeżdż skodą , co prawda Oktawią (no ale ta chyba powinna > być jeszcze lepsza) , skusiła ich cena . Ale wszyscy twierdzą w tej chwili , że > > jest to ich ostatnia Skoda. Co chwilę jakieś "pierdoły" uprzykrzające > eksploatację psują się w tych autach. A to teleskop pokrywy bagażnika , a to > awaria licznika , łożyska w kołach !!!!!! itp.I są to obiektywne Ich opinie , > bo przeważnie jest tak , że każdy chwali to co mam. Link Zgłoś
Gość: marco Re: fabia skoda IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 10:03 Gość portalu: Pello napisał(a): > Na ogół ludzie lubią piwo. A koniuknktra czeska, japońska, czy niemiecka jest > im także na ogół obojętna. No i bardzo żle . Trzeba patrzeć też pod kątem ,która koniunktura będzie korzystniejsza dla Polski , a co za tym idzie dla nas wszystkich Życzę smacznego przy jedzeniu francuskiej wołowiny , czeskich knedliczków , holenderskich pomidorów i popijaniu jakąs tam finlandią . Link Zgłoś
Gość: Pello Re: fabia skoda IP: *.internet.radom.pl 29.05.03, 10:15 Gość portalu: marco napisał(a): > Gość portalu: Pello napisał(a): > > > Na ogół ludzie lubią piwo. A koniuknktra czeska, japońska, czy niemiecka j > est > > im także na ogół obojętna. > > No i bardzo żle . Trzeba patrzeć też pod kątem ,która koniunktura będzie > korzystniejsza dla Polski , a co za tym idzie dla nas wszystkich > Życzę smacznego przy jedzeniu francuskiej wołowiny , czeskich knedliczków , > holenderskich pomidorów i popijaniu jakąs tam finlandią . Te dylematy na ogół zostawiam politykom. Oni to rozkminią perfekcyjnie. A za życzenia dziękuję. Link Zgłoś
Gość: hip Re: fabia skoda IP: *.pgi.waw.pl 29.05.03, 10:16 Gość portalu: marco napisał(a): Trzeba patrzeć też pod kątem ,która koniunktura będzie > korzystniejsza dla Polski hip: kup więc sobie polski samochód... Link Zgłoś
Gość: Sherlock Holmes Re: fabia skoda IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 29.05.03, 11:18 Tak jest, oczywiscie mozesz sie zaslaniac patriotyzmem. Ale jesli myslisz,e jak kupisz Fiata albo Daewoo, to bedziesz wspieral polski przemysl, to sie grubo mylisz. W Polsce sa tylko fabryki,a kasa i tak idzie za granice. Swoja droga,to jednym z najwiekszych inwestorow motoryzacyjnych w Polsce jest koncern VW, do ktorego nalezy Skoda. W zeszlym roku skonczono montaz Skod w systemie CKD w Poznaniu, teraz produkuje sie tam dwie wersje VW Transportera T5. Od razu dodam,ze montaz CKD to nie SKD, czyli to,co robilo Daewoo- "montowalo" w Polsce samochod z 6 kompletow montazowych sprowadzonych ze Slowenii albo Korei. Piszesz tez, ze Skoda to Polo dla ubogich i ze ma slabe silniki. Od razu widac,ze jestes dyletantem. Silniki w Fabii sa takie same jak w Polo, malo tego- w Fabii stosuje sie silnik 2.0 115KM i 1.9 TDI 130KM, ktorych nie ma w Polo. Poza tym-chociaz siedziales w obu samochodach? Czy moze twierdzisz,ze VW jest dobry,bo to VW? Tak sie sklada,ze jezdzilem dwiema Fabiami, Polo i Ibiza. Roznice sprowadzaja sie do nastawow zawieszenia i ksztaltu deski rozdzielczej. Prawde mowiac, najgorzej wypada wlasnie Polo-zawieszenie zupelnie niedopasowane do polskich dziur (za miekkie,samochod sie buja i dobija na nierownosciach), w srodku wszystko sie tlucze,a szczeliny miedzy plastikami to raczej otchlanie - w paru miejscach wchodzi palec. Do tego dochodza jakies chore standardy wyposazenia-w Comfortline nie ma kieszeni na oparciach siedzen, komputer pokladowy dopiero w Trendline, brak wspomagania kierownicy 1.2 54KM Basis i zaglowki regulowane tylko w jednej plaszczyznie (basis). Do tego waskie opony 165/70 (185/60 dopiero w Highline). Link Zgłoś
Gość: Miki Re: fabia skoda IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 11:33 Myślę, że większość tych dyletantów nie siedziała w Fabii. Ja siedziałem w autach konkurencji i muszę stwierdzić, że Fabia pod względem jakości użytych materiałów to czołówka w swojej klasie. Co do designu to można się sprzeczać, to jest kwestia gustu. Francuzy mają większy polot i wnętrze P206, czy Clio może jest ciekawsze niż bardzo prosta linia deski rozdzielczej Fabii. Słabe silniki to bzdura. Kto chce może kupić benzynę 100 lub 115 KM, lub diesla 100 KM (taki sam montują w VW Passacie), a ostanio w Fabii RS montują 1.9 TDI 130 KM. Te silniki zapewniają znakomite osiągi. Natomiast słabsze jednostki 1.2 HTP - 65KM są odpowiednikami słabych silników konkurencji (1.2 60 KM - P206, 1.2 60 KM Punto), które występują w podstawowych wersjach tych samochodów. A zasłanianie się patriotyzmem wzbudza uśmiech politowania na mojej twarzy. Proszę podać mi polską alternatywę dla Fabii Kombi - po prostu nie ma ! Seicento, Agila, czy techniczny wrak Opel Astra I to nie to czym chcę jeździć, a Daewoo odpada ze względu na to, że oferuje u nas przestarzałe modele (Matiz oferowany w Czechach jest modelem po face- liftingu). Gadanie takich bredni, że kupujący Fabie kierują się sentymentem do Skody 105, czy Łady nie pokrywa się z prawdą. Ludzie znają wartość swoich pieniędzy, dlatego wybierają auta dobre i sprawdzone, i oczywiście na ich kieszeń. Pozdr. Link Zgłoś
adek. Re: fabia skoda 29.05.03, 14:32 Rozumiem , że patrząc na tytuł tego wątku zaglądają tu głównie zwolennicy tego auta.Ale naprawdę jestem bardzo zdziwiony Waszym samozachwytem nad tym autkiem. Jest to naprawdę przeciętne auto , niczym szczególnym się nie wyróżniającym w swojej klasie.A kombi moim zdaniem jest małym nieporozumieniem. Trzeba wybrać. Albo kupuje się mały samochód (takim jest fabia), albo o numer większy z pojemnym bagażnikiem(kompakt kosztujący tyle co fabia kombi)a nie małe autko kombi. Jaką pojemność ma ten bagażnik w kombiku ?? Czy warto za to płacić. Link Zgłoś
Gość: Miki Re: fabia skoda IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 15:41 To zaproponuj mi auto za 40000 (nowe) z bagażnikiem 426L, 4 poduszkami powietrznymi, ABS, centralem i el. szybami o klasę większe. Bo ja takiego nie znalałem. Najbliżej był Ford Focus (ok 50000, ale kuferek 320 L). Link Zgłoś
Gość: Sherlock Holmes Re: fabia skoda IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 29.05.03, 17:52 Troche sie mylisz. Nie jestem szczegolnym fanem Skody, nie jestem tez posiadaczem Fabii. Natomiast nie mam nic przeciwko tym samochodom, zreszta w technikum mialem praktyki w Polmozbycie (Fiat, Polonez), potem w serwisie Skody i tam sie przekonalem, ze nie jest to zly samochod i potrafi wytrzymac wiecej niz sie wydaje :-) (Polmozbyt daje jako przyklad kontrastu-a propos-w tym wlasnie Polmozbycie teraz jest afera :-) ). Draznie mnie posty w stylu "Skoda to szajs bo szajs". Jelsi przestaniemy reagowac na zachowania dalekie od normalnosci, moze sie stac tak,ze zostana przyjete za regule... Co do Fabii kombi-idz do salonu i zobacz ten bagaznik. Liczby to nie wszystko. Niby jest raptem pare litrow wiekszy niz w Xsarze (410l),ale za to duzo dluzszy i ustawniejszy-nie zawsze liczby sa pelnym odwzorowaniem mozliwosci przewozowych samochodu. Link Zgłoś
Gość: jarek Re: fabia skoda IP: *.fastres.net 29.05.03, 17:54 Ja majac Fiat Punto 1 seria i Skode Fabia, moge powiedziec z przekonaniem ,ze chyba Fiat bede unikal kupic. A co do tego Marco, to on chyba brat Tomsona, niwazne o czym mowi ,wazne ze cos powie. Link Zgłoś
Gość: Pello Re: fabia skoda IP: *.radom.pl 29.05.03, 15:16 No i jestem po przeglądzie Fabii w ASO. Po 22kkm wymienili mi coś, co tajemniczo brzmi: wymiana łączników drążka stabilizatorów oraz kostki świateł stopowych. No i zamek przesmarowali. Dzięki temu że Skoda jest na gwarancji było gratis. Ale nie wiem, czy to w porządku, że po takim przebiegu wymienia się coś więcej niż filtry i olej. Co o tym myślicie? Link Zgłoś
Gość: micky Re: fabia skoda IP: *.bremultibank.com.pl 29.05.03, 16:02 a ja myslalem, ze skoda to niezawodne auto i ze 150 000 km bez problemu nia przejade.. Link Zgłoś
Gość: Ben Re: fabia skoda IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 17:28 Witaj Mam też Fabkę i podobny przebieg.Do 50tys. nie powinieneś nic robić poza wymianami filtrów i oleju. Łącznik stabilizatota to podobno mankament Fabii. Grzechocze mi i szlak człowieka trafić może. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Ben Re: fabia skoda IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 17:52 Witam Większość dyletantów na forum nie odpowiada na pytania zadane tylko rzucają stereotypowe teksty typu "Skoda to VW dla ubogich, złom itd...." Zapewne większość nie siedziała, bądź jeździła tymi autami ale powodów do krytyki mają mnóstwo !!! Ciekawe jakimi autami oni jeżdżą ? Pewnie na naszych drogach są bezawaryjne w 100 % Link Zgłoś
Gość: Andre Re: fabia skoda IP: *.pcplus.com.pl 29.05.03, 17:46 Re: fabia skoda Autor: Gość: marco IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl Data: 29-05-2003 09:31 I jeszcze na dodatek napędzacie kniunkturę "pepiczkom". I tu Cię boli. Napędzać koniunkturę możemy wszystkim lepszym od nas, Szwabom, Żabijadom, Żółtkom, Makaroniarzom i komu tam jeszcze ale Pepikom?!?!?! O nie !!! Tego Polak patriora nie zniesie!!! Przecież od nich przynajmniej powinniśmy być lepsi!! ALE NIE JESTEŚMY!!! ;-( Link Zgłoś
krzysztof_bursiak Re: fabia skoda 30.05.03, 14:52 Fakt alternatywy cenowej nie ma, ale: - odbylem jazde probną z silnikiem 1.2 (nie pamietam ktory dokladnie z nich to był) ale silnik jest za głosny, przyspieszenie OK - w salonie po otwarciu klapki wlewu paliwa nie mozna jej bylo zamknąć (wersja wyposażona w centralny zamek)- sprzedawca tez nie mogl na to nic poradzic - jechałem fabia z silnikiem 1.4 75 KM ale tylko po placyku (chyba nigdzie nie maja do jazd probnych z tym silnikiem) i pierwsze na co zwrocilem uwage to to, ze gaz dziala z duzym opoznieniem (ok 0,5 sekundy- czy to normalne?), a przy pokonywaniu belki na ok. 10cm wysokiej cos zadzwonilo glosno w przednim zawieszeniu, Moze sie czepiam, ogladalem inne auta w okolicach cenowych 45 000 zl i zdecydowanie postawilem na fabie combi comfort 75KM, inne samochody mam wrazenie, ze oferuja gorsza jakosc jesli chodzi o plastiki, wykladziny itp. Jezdzilem jeszcze Fusionem Fiesta Corsa i Astra w zadnych z wymienionych nie odczulem opoznienia w dzialaniu gazu ani niepokojacych stukow i chyba tez wszystkie z wymienionych z wyjatkiem Fiesty (1,3 i 1,4TDCi) mie byly tak głosne jak Fabia, Chyba mimo wszystko zamowie.. Dobrze zrobie? K. Link Zgłoś
Gość: Miki Re: fabia skoda IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.03, 15:36 Ja mam 1.2 65 KM, trochę mułowaty przy starcie, ale dosyć elastyczny. Na głośność nie narzekam, w porównaniu z poprzednim autem nie jest gorzej. Jakość montażu dobra, nic nie trzeszczy, nic nie grzechocze. 1.4 75 KM do dobry wybór. Pozdr i życzę szerokiej drogi. Link Zgłoś