Dodaj do ulubionych

co kupic - pomocy!!

14.05.07, 16:15
witam
chcialbym kupic niedrogie uzywane auto, takie ktorym w 4 osoby mozna sie
wybrac na wakacje
moimi typami sa Scenic, Xsara Picasso, Focus, C3 - C3 ciut maly, ale za to
jaki fajny:)
chce kupic uzywanego diesla, najlepiej do 15tys, ale z tego co widzialem do 15
tys da sie czasem trafic scenica, inne to juz nie ma szans, wiec daje sobie
max 20-23...
moze ktos cos polecic?:)
nie musi byc to cos z wyzej wymienionej czworki, moze byc rowniez jakis
japonczyk:)
jakis czas myslalem o fiacie - jakis stary marea, brava itp, ale jakos ludzie
nie polecaja....
pomocy...:)
Obserwuj wątek
    • qamillo dlaczego??? 14.05.07, 17:17
      fiat ma też swoje zalety,kupa włoskiej fajnej techniki,taniość w
      zakupie,podobno nowoczesne kształty..Moja propozycja;najpierw zechciej ustalić
      na czym najbardziej Ci zależy hierarchie ważności:moja sugestja
      1.rocznik
      2.wygląd optyczny (szacunek/prestyż)
      4.wielkość pojazdu

reszta egal-zgadza sie?
      • zeddo no to sprawa wyglada tak: 14.05.07, 17:28
        rocznik chcialbym powyzej 99,nie wiem czy mi sie uda:)
        wyglad - no mi najbardziej podoba sie c3 i xsara, pozniej nie mam preferencji
        zadnych
        wielkosc - jak napisalem, fajnie by bylo zeby dalo sie jechac na wakacje w 4
        osoby (czy w c3 sie bedzie dalo - sprawa dyskusyjna:) )

a tak serio to pojecia nie mam co kupic...
        • qamillo Re: no to sprawa wyglada tak: 14.05.07, 17:38
          heh,wszystko jest kwestją targetu.jeśli w istocie rocznik ,wygląd (to
          subiektywne-nie wypowiadam sie),pochodzenie??(południowe) cena to szczerze
          napisze,ze nie mam pojęcia co Ci doradzić.Podświadomie przyjmowałem zawsze ,ze
          istotna (może najistotniejsza) jest bezawaryjność,trwałość,prowadzenie ,walory
          użytkowe,parametry silnika,koszt zakupu padła, serwisu i paliwa ..w tej
          kolejności - tym sie sam sugeruje przy kupnie
    • iberia.pl Re: co kupic - pomocy!! 14.05.07, 17:24
      polecam wygodna, maloawaryjna i tania w eksploatacji :
      hopka.pl/z8a5
      • rdebiec Nubira 15.05.07, 21:15
        Też bym to bral i sie nie szczypal opiniami innych.
        Co to za prestiż 8 letni samochód (przynajmniej z tych co wymieniałeś)?
        • lukasz.kozik Re: Nubira 15.05.07, 22:07
          nie kupuje samochodu dla prestizu
          chce kupic taki ktory mi sie podoba i dodatkowo ni ebedzie sie psul co chwila
    • deevil555 Re: co kupic - pomocy!! 14.05.07, 17:50
      Witam!!
      zeddo wszystkie auta które wymieniłeś, powiedzmy sobie są kiepskie:)
      Francuzy i Fiat to kiepskie auta. Polecam Niemieckie, dlaczego?
      Najbardziej trwałe, dostępność części, w miarę niskie koszty części zamiennych.
      Ewentualnie Japany z tym ,że części drogie, ale podobnie (choć gorzej)
      przyzwoite samochody. Z tych co wymieniłeś jest "Niemiecka" marka -FORD, ogólnie
      to złomy ,ale akurat Focus to najbardziej udany samochód spod tej marki, więc
      może....
      Pozdrawiam
      • zeddo Re: co kupic - pomocy!! 14.05.07, 19:11
        no wlasnie ludzie mowia tak jak Ty:) auta na F sa kiepskie:)
        czyli fiaty nie, fordy nie a francuskie to juz w ogole nie:)
        tylko dlaczego tyle ich jezdzi na naszych drogach?:):)P:)
        • deevil555 Re: co kupic - pomocy!! 15.05.07, 18:46
          zeddo hmm...dlaczego jeżdzą?Są znacznie tańsze niż Niemieckie (pomijam
          Ford-a)czy japońskie i są ludzie którzy wolą nowe lub 3 letnie auto to kupują
          np. Peugota a inni wolą 5 czy 10 letnie dobre niemieckie i myśle że dłużej im
          poslużt niż nowszy francuz. Oczywiście gdy mamy do wyboru 3 letnie Reno i 10
          letniego VW, trzeba się też zastanowić za jaki czas zmienimy na kolejne
          auto?Jeśli to okres 2-3 lat to lepsze młodsze. Odnośnie Forda to naprawde złomy,
          wystarczy spojrzeć na ceny, jaka różnica?Ale Focus jest naprawdę chyba
          najbardziej udanym modelem Forda. Tyle mogę powiedzieć , są to doświadczenia i
          opinie znajomych odnośnie trwałości i niezawodności marek> Na pewno słyszysz
          wiele różnych opinii, wiem jak jest:)Ale jeśłi kupisz zadbane starsze niemieckie
          auto (VW, Seat<BMW, Audi, Mercedes) to nie pożałujesz:)Jeśli chodzi o japany to
          Honda, Toyota, Mitsubishi.
          Pozdrawiam
          • lukasz.kozik Re: co kupic - pomocy!! 15.05.07, 22:06
            tylko wiesz co, ja nie przecze z ete niemieckie sa niezawodne, moze i sa...
            ale wygladaja jak bryly wyciosane tepa siekiera...
            a japonczyki jak najbardziej fajne sa, tyle ze tez za tanie nie sa...
      • cctwins Re: co kupic - pomocy!! 16.05.07, 12:10
        piszesz ze fiat i francuskie to kiepskie auta ? znasz nie kiepskie ? bo ja nie.
        no moze poza Maybachem i RR. kazde sie psuje - nie ma bata na to. tylko jedno
        ale .... ile kosztuja czesci i jakiej sa jakosci tzw zamienniki. ja
        przerabialem ten temat. wiem jedno - albo oryginalne albo zamienniki z
        najwyzszej polki. reszta to smieci i szkoda pieniedzy. bo po co wsadzac
        koncowke ukladu kierowniczego za 20 PLN ktora wytrzyma 5 tys. km ???.
        ja jezdze fiatem i powiem tyle - owszem psuje sie tak jak kazdy. ale prze 160
        tys km wymienilem sprzeglo, przeplywomierz (jezdze dieslem JTD) z
        powazniejszych rzeczy. co roku niestety co rok wymieniam whacze ale to raczej
        wina polskich drog a nie samochodu. co do reszty samochodu to owszem troche
        piszcza plastiki. ale samochod ma juz 6 lat. reszta rzeczy to materialy
        eksploatacyjne filtry, olej itp od przeladu do przegladu. aha i jeszcze jedno -
        serwisuje w ASO. nie oplaca mi sie u domoroslych "zlotych raczek" - za duzo
        elektroniki do zepsucia.
        Jak znajdziesz samochod serwisowany z pierwszych rak to nie masz sie czego
        obawiac ze bedzie to padlina. a jezdzic bedziesz tak samo jak inni. :)))
        PS brat ma VW Golfa III 1.6 - nie jezdzi do mechanikow - bo sa naprawia w nim
        wszystko - zna go jak wlasna kieszen - a ponoc to niemieckie i sie nie psuje ...
        hehehehehhe . mit niemieckiej niezawodnosci to skonczyl sie z VW II
        PS II - ostatnio w okolicach bloku mojem mamy uradli 3 VW Passaty - znam 2
        gosci - prawie plakali - nie mieli autocasco, wiecej nie kupia VW ....
        a moja Bravka jezdze i stawiam ja gdzie chce i nie biore do bani - ale i tak
        place autocasco
    • antek991 Re: co kupic - pomocy!! 15.05.07, 09:39
      Tzn miałem do czynienia z REnault i powiem ze jest to wygodny i fajny
      samochodzik, dobrze sie tym jedzie, silnik 1.9dT, czy 1.9dci jest dynamiczny i
      solidny, ale potrafi siadac elektronika i to w najmniej odpowiednim momencie,
      naprzykład w połowie drogi nad morze to dla Renault nie problem sie zepsuć.
      • aneta362 Re: co kupic - pomocy!! 15.05.07, 21:01
        ja nie wiem co wy chcecie od tych francuzow! u mnie na uczelni jest tak:rektor
        reaulto megane II sedan, jak ja w tym samym czasie kupilam hatchbacka, to
        rektor powiedział mi , że tez taki chciał, ale jest już chyba za stary na takie
        ekstrawagancje (a poprzednie auto jego to też meganka), dziekan jeździ
        scenikiem, dr matematyki kupil lagunę, a moja córka jak przychodzi do mnie do
        pracy to mówi, że to salon renault. Ale dalej na f, pani kwestor - peugeot 607,
        kanclerz - peugeot 407 (po prostu śliczny! czarny, a jakie ma piękne zegary!),
        mamy jeszcze wśród pracowników pare meganek, a ostatnio zapanowała moda na
        cytryny, też ładne skubane.ale mój stary jak pojeździł ostatnio zkupioną 13
        letnią beemką coupe, to powiedział, że to auto przeżyje 3 letnią megankę i że
        już więcej nie chce nic na fe :((( Ale scenik to jest ok, mozesz kupowac.
    • swoboda_t Re: co kupic - pomocy!! 15.05.07, 21:11
      Nubira kombi z gazem lub Marea Weekend JTD - 15 tysięcy starczy na auto od 1-
      ego właściciela z klimą i pierdołami. Ta pierwsza będzie mniej awaryjna i
      pewnie ciut tańsza w utrzymaniu, ta druga bardziej estetyczna i ze świetnym
      dieslem.
      • brittanic Re: co kupic - pomocy!! 15.05.07, 21:20
        ktos ci powiedzial,ze fiaty to nie ,bo sa awaryjne itd...a tym czasem wsrod
        czterech wymienionych przez ciebie,sa trzy francuskie. To dlaczego niby fiat
        nie,a francuz tak ? To jest akurat ten sam poziom trwalosci i niezawodnosci
        czyli kiepski.
        • lukasz.kozik Re: co kupic - pomocy!! 15.05.07, 22:04
          widzisz tamte przynajmniej sa ladne:)
          a fiaty to chyba tylko nowy bravo:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka