15.05.07, 23:50
Chcę kupić taki samochód z silnikiem diesla 1,9 TDIS. Proszę o wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • 7martius Re: Saab 9-3 16.05.07, 00:09
      za auto silnikiem fiata to bym nie dał 100.000 zł
    • marekatlanta71 Re: Saab 9-3 16.05.07, 04:02
      Od kilku miesiecy jezdze Saabem 9-3 Aero V6. Psuje sie to jak cholera.
      Zdecydowanie odradzam.
      • ten_tego_no Re: Saab 9-3 16.05.07, 06:58
        marekatlanta71 napisał:

> Od kilku miesiecy jezdze Saabem 9-3 Aero V6. Psuje sie to jak cholera.
        > Zdecydowanie odradzam.

<ironia>Od kilku miesiecy jezdze Saabem 9-3 Aero V6. Fajny jest jak cholera.
        Zdecydowanie polecam</ironia>

A moze tak wiecej szczegolow?
        • marekatlanta71 Re: Saab 9-3 17.05.07, 04:06
          Ponizej.

Aha - z pozytywow, to 2.8L turbo ma naprawde sporo momentu obrotowego, choc
          niestety dusi sie na wyzszych obrotach.
      • przemekthor Re: Saab 9-3 16.05.07, 15:14
        marekatlanta71 napisał:

> Od kilku miesiecy jezdze Saabem 9-3 Aero V6. Psuje sie to jak cholera.
        > Zdecydowanie odradzam.

Coz no sie takiego stalo? Z ciekawosci, bo mam taki bolid w kregu
        zainteresowania?
      • fretless Re: Saab 9-3 16.05.07, 20:01
        Ja też z ciekawości zapytam co się zepsuło?
        • marekatlanta71 Re: Saab 9-3 17.05.07, 04:04
          Najpierw pekl zbiorniczek wyrownawczy plynu chlodzacego. Zmienili na gwarancji.
          Potem byl recall jakis kabli do ABS'u. Potem wysiadla kompletnie pompa ABS'u.
          Potem szlag trafil ten zawor co puszcza nadmiar powietrza z turbo. Potem szyba
          pasazera uznala ze nie bedzie sie zamykala. Jak na 16'cie tysiecy KM to chyba
          wystarczy zeby miec zle zdanie o Saabach? Do tego na kazda czesc sie tygodniami
          czeka. Dobrze ze na gwarancji daja samochod zastepczy...
          • przemekthor Re: Saab 9-3 17.05.07, 13:59
            Faktycznie sporo jak na pol roku. Mozna sie obrazic na auto.

Zaczynam wychodzic z zalozenia, ze powinno sie kupowac podstawowe, najslabsze
            i najprostsze wersje aut - w swoim juz dwuletnim, ponoc megaawaryjnym volvo,
            przez dwa lata mialem dokladnie zero problemow.
            • marekatlanta71 Re: Saab 9-3 18.05.07, 05:22
              Ja to mam jakis brak szczescia do samochodow nowych. Kuppie uzywany - jezdze 6
              lat bez zadnych napraw. Kupie nowy - wszystko sie sypie. W super-niezawodnej
              nowej Hondzie po tygodniu wysiadl komputer, po dwoch miesiacach tarcze hamulcowe
              sie zwichrowaly, po roku szlag trafil radio, po dwoch latach plastiki zaczely
              sie rozlazic a jeden plastik to do dzis dealer nie moze naprawic pomimo kilku
              wymian. Wiele lat temu kupilem nowego Fiata Brava w PL i przez pierwszy rok
              samochod spedzil wiecej czasu w serwisach niz jezdzac.
              • drpawelek Re: Saab 9-3 18.05.07, 22:27
                To chyba rzeczywiscie kwestia szczescia. Moj pierwszy 9-3 arc byl bezawaryjny,
                9-3 aero jest ostatnio w porzadku - tylko poczatki byly trudne, ale nie w sumie
                tylko drobiazgi wymagaly poprawy. A Accordem przejechalismy 250k mil. Fabryka
                wymienila tylko skrzynie biegow w ramach recall.
                • marekatlanta71 Re: Saab 9-3 19.05.07, 05:24
                  W sumie to moje narzekanie na Saaba jest troche przekolorowane - w koncu ani
                  razu nie stanal na drodze - wszystkie te usterki nie powodowaly zatrzymania sie
                  samochodu, ale jakas mniejsza lub wieksza degradacje ktoregos z jego systemow.

Aha - najnowsza usterka - wysiadl mechanizm samopoziomowania swiatel. Samochod u
                  dealera, ma byc naprawiony we wtorek.
                  • bevote Re: Saab 9-3 20.05.07, 21:16
                    No ale przynajmniej zaplaciles za ten badziew tylko grosze wiec nie narzekaj.
                    Jak to mowia inne narody: you got what you paid for!
                  • marekatlanta71 Re: Saab 9-3 25.05.07, 12:38
                    Naprawili - w notatkach serwisowych taki tekst: kontroler świateł raportuje
                    uszkodzony czujnik. Wymieniono czujnik. Kontroler nadal raportuje uszkodzony
                    czujnik. Wymieniono kontroler.
                    • robert888 Re: Saab 9-3 25.05.07, 13:34
                      jeździ się OK, zwłaszcza automatem. Mi w tych upałach zaczęło coś trzeszczeć w
                      słupkach w okolicach mocowania pasów bezp (po obu stronach). Trza będzie w
                      wolnej chwili dać to mojemu Heniowi niech rozbierze i potraktuje to jak passaty
                      he he:) Kitem go, kitem.
                      • bevote Re: Saab 9-3 23.06.07, 02:23
                        Saab to badziew i do tego baaardzo drogi badziew!
    • karakalla Re: Saab 9-3 16.05.07, 09:26
      Całkiem przyjemne auto, komfort OK, jeździ dobrze, osiągi na poziomie, tylko
      silnik hałaśliwy, praca nierównomierna i w ogóle. No i chyba cena nowego, jak
      na Saaba przystało, dość absurdalnie zawyżona.
    • fretless Re: Saab 9-3 16.05.07, 20:01
      Mam już drugiego 93. Obecnie vector 2.0 175km podciągnięty do 195km.
      Przejachałem już 70.000 i powiem Ci tak: Auto bardzo wygodne, do używania na
      trasie super, świetnie się trzyma drogi. Miałem też okazję przejechać się
      testowym 1.9 dieslem i jeśli chodzi o silnik to byłem rozczarowany. Głośny ,
      słychać klekot diesla, którego ja osobiście nie znoszę i co najgorsze, jak
      wszystkie (prawie) diesle przy starcie od zera ma dziurę. Jedzie dopiero
      powyżej 2.000 rpm. Nie wiem jak z awaryjnością tych silników. U mnie przez 2
      lata zepsuły się tylko wycieraczki, co w porównaniu z poprzednikiem jest
      niczym. Tam obruciło paneki na wale i silnik musiałem wymieniać, ale to był
      jeszcze poprzedni model, więc nie można porównywać. Ogólnie jestem bardzo
      zadowolony. Jeszcze raz mówię; auto wygodne szybkie i ładne, a co do silnika to
      już twoja decyzja. Najlepiej się przejechać.

Pozdrawiam F
    • fretless Re: Saab 9-3 16.05.07, 20:08
      ... I jeszcze coś, jeśli chcesz kupić nowego to nie kupuj w Polsce bo ceny są
      absurdalne. Ja kupiłem w salonie w Austri, ale najtanie jest w Estonii, nawe ok
      20%, dokiczając akcyzę.
    • al9 Re: Saab 9-3 17.05.07, 14:52
      pomysl o 1,8T
      to lepszy wybór niz diesel
      Aha!
      w salonie BARDZO twardo negocjuj cenę
      :-)
      Pozdra
      al
    • henryk245 Re: Saab 9-3 18.05.07, 07:55
      33kk napisał:

Chcę kupić taki samochód z silnikiem diesla 1,9 TDIS. Proszę o wasze opinie.

Ponoc najlepsza szkola zycia sa nasze bledy,-kup SAABa a bedziesz mial
      jeden fakultet wiecej.
      Pozdrawia byly budowniczy SAAB´ów.
      • fretless Re: Saab 9-3 18.05.07, 12:58
        ....a jakieś konkrety z tej budowy?
        • henryk245 Re: Saab 9-3 19.05.07, 18:04
          fretless napisał:

....a jakieś konkrety z tej budowy?

Konkrety;

z czasow przed GM´owskich:
          1)psujaca sie man.skrzynia biegow
          2)----"----
          • fretless Re: Saab 9-3 20.05.07, 16:50
            Dzięki za informację, ale czy Volvo są takie bezawaryjne? też się psują
            zwłaszcza nowe i to też są składanki. Dziś już nie ma aut takich jak kiedyś,
            które robiły po 500.000km bez niczego. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony ze
            sportsedana, mam go już 2lata, 80.000 i jest bardzo ok. Serwis mamy tylko do
            d.., bo jak sę połączyli z GM to ci od opla się na tym kompletnie nie znają i
            jest to dla nich przykry obowiązek że muszą to robić.

Pozdrawiam
            F
            • kra29 Re: Saab 9-3 21.05.07, 14:59
              Na temat 9-3 nie wypowiem sie natomiast jazdze ju 4 saabem. 2x9000 i 2x9-5.
              poprzednio mialem, areo teraz dla odmiany 1,9 TiD. Nigdy nie mialem zadnych
              prolemow z samochodem, wszystkie byly bezawaryjne. Wyglada na to, ze na temat
              awaryjnosci Saabow wypowiedaja sie na ogol ludzie, ktorzy nie mieli tego
              samochodu. Obecnie producent awaryjnych samochodow po prostu wylatuje z rynku.
              A usterki zdarzaja sie we wszystkich samochodach. Nawet w Lexusach
              Za dwa lata pewnie zmienie znow na nowego Saaba. Co do 1,9 - w miare przyzwoity
              silnik, ja mam podciagniety do 175KM. Spalanie autostrada 5,6l miasto 7,5l.
              Wystarczajaco mocny i szybki. Szybko traci max. moment obrotowy powyzej 3,5
              obrotow. Ale w zasadzie wszystkie diesle tak maja. Do jazdy agresywnej sie nie
              nadaje, ale przy spokojnym (czy tez "normalnym")stylu jazdy sprawuje sie
              przyzwoicie. Ale nastepnego Saaba chyba kupie benzynowego. Wroce do Areo.
              • przemekthor Re: Saab 9-3 21.05.07, 15:54
                Z tego, co zaobserwowalem "w sieci", saaby katastrofalnie traca na wartosci,
                szczegolnie 9-5. Mniemam, ze nie bez powodu. Natknalem sie juz na dwa
                przypadki, gdzie trzylatki mialy wymieniane cale silniki (!) - dotyczy 3.0 TiD.
                • al9 Re: Saab 9-3 21.05.07, 16:26
                  saaby katastrofalnie traca na wartosci,
                  > szczegolnie 9-5. Mniemam, ze nie bez powodu
                  -------
                  zgadujesz?
                  chciałem kupic kilka miesiecy temu saaba 93 3 latka, miałem na ten cel 80 tys i
                  NIC nie kupiłem! Nie było!
                  a katastrofalny spadek wartosci? nie na kazdym rynku: w angli volvo jest
                  traktowane jako auto dla emeryta i szybciej traci na wartosci niz saab
                  al
                  • robert888 Re: Saab 9-3 21.05.07, 16:41
                    hehe ciekawe. Mój znajomy (z dilerni Saaba) kupił 93 175KM Linear z 2003 roku
                    za 44 tys. Jemu sie udało a tobie nie? Chcesz to ci sprzedam mojego 93 1,5
                    rocznego za 87? Pasuje?
                    Tylko ty pewnie chciałbys "kupionego w Polsce". No to musisz długo szukac
                    frajera, co kupi w Polsce 93 za 170-180k aby po 3 latach wyrzucić do kosza
                    100k, bo "ktoś szuka salonowego". Takich to pewnie nie idzie znaleźć hehe:)
                    Chyba że w salonie.....
                  • przemekthor Re: Saab 9-3 21.05.07, 16:47
                    al9 napisał:

> NIC nie kupiłem! Nie było!

Eee tam, w Niemczech mozna przebierac, 9-3 4 latki w dyzlu i we wzorowym stanie
                    mozna upolowac za mniej niz 15 tys. ojro.
                    A ze w Polsce nie bylo? A kto w Polsce kupuje nowe saaby? Kto da 150 tys. za
                    arca z zaledwie dwulitrowym silnikiem i siedmioma glosnikami?
                  • black_code oj all znowu jestes zabawny 22.05.07, 10:55
                    miales 80 tys i nie udalo ci sie kupic 3 latka ? ,to chyba w Norwegii
                    szukales a i tam pewnie bys kupil za tyle
                    Nie rozsmieszaj mnie takich aut jest w D na peczki i to juz za 50
                    tys przebierasz ile wlezie . Jestes zupelnie oderwany od
                    rzeczywistosci ,ktos jednak mial racje ze jestes tylko smiesznym
                    trollem z forum nieruchomosci .

• al9 oj all znowu jestes zabawny - do black code! 22.05.07, 11:19
                      jestes tylko smiesznym
                      > trollem z forum nieruchomosci .
                      ------------------
                      mozemy sie nie zgadzac. mozemy miec inne zdanie. ale po co mnie obrazasz? czemu
                      nazywasz trolem? bo twierdze ze fajnego saaba w Polsce za 80 tys nie mozna
                      kupic? W przeciwienstwie do ciebie podjąłem próbę kupna. A do niemiec mnie nie
                      wysyłaj.... sam tam sobie kupuj auta.

black code - przykro mi, ze ci lecę na nerwy, ale mam prawo do wyrazania swojej
                      opini tak samo jak ty. Nie zrobiłem nic, zebys miał prawo nazwac mnie trolem..
                      szkoda, ze inna opinia skutkuje obrażaniem interlokutora...
                      po co zatem te forum?
                      al

• black_code Re: oj all znowu jestes zabawny - do black co 22.05.07, 11:41
                        al9 napisał:

> jestes tylko smiesznym
                        > > trollem z forum nieruchomosci .
                        > ------------------
                        > mozemy sie nie zgadzac. mozemy miec inne zdanie. ale po co mnie obrazasz?
                        czemu
                        >
                        > nazywasz trolem? bo twierdze ze fajnego saaba w Polsce za 80 tys nie mozna
                        > kupic? W przeciwienstwie do ciebie podjąłem próbę kupna. A do niemiec mnie
                        nie
                        > wysyłaj.... sam tam sobie kupuj auta.
                        >
                        > black code - przykro mi, ze ci lecę na nerwy, ale mam prawo do wyrazania
                        swojej
                        >
                        > opini tak samo jak ty. Nie zrobiłem nic, zebys miał prawo nazwac mnie trolem..
                        > szkoda, ze inna opinia skutkuje obrażaniem interlokutora...
                        > po co zatem te forum?
                        > al
                        >

stwierdzam fakty przyjacielu , mam normalna alergie na wypisywanie glupot
                        a tak sie sklada ze wiem za ile mozna kupic taki samochod poniewaz po
                        czesci tym sie zajmuje .Chociaz z drugiej strony ladne 3-4 letnie saaby
                        93 kosztuja okolo 9- 14 tys euro wiec przyznaje mogl byc problem z
                        kupieniem takiego za ponad 20 tys euro .

skocz.pl/dxpg

nie ma ani jednego za wiecej niz 20 tys , zwracam honor moglo sie nie
                        udac
                        • al9 Re: oj all znowu jestes zabawny - do black co 22.05.07, 11:53
                          o akcyzie i podatku vat słyszałeś kiedyś?
                          eot
                          al
                          • black_code Re: oj all znowu jestes zabawny - do black co 22.05.07, 11:55
                            al9 napisał:

> o akcyzie i podatku vat słyszałeś kiedyś?
                            > eot
                            > al

ja tak ale widze ze ty nie .
              • fretless Re: Saab 9-3 22.05.07, 10:33
                Stare 9000 i 900 były nie do zdarcia. Moim zdaniem SAAB miał najgorszy okres
                kiedy przechodził do GM. W autach z tego okresu psuło się wszystko. Wiem bo
                takiego miałem. Nowy 93 jest bardzo fajnym autem i jeździ bardzo bardzo godnie,
                a co do utraty wartości to faktycznie ceny nowych w Polsce są z kosmosu, więc
                dużo tracą, a pozatym to nie jest auto pospolite.
                • black_code Re: Saab 9-3 22.05.07, 10:56
                  Gdzies czytalem ze 80% Saabow w PL jest kupowana przez firmy
                  • fretless Re: Saab 9-3 22.05.07, 12:42
                    Jak wiekszość drogich aut. Kiedy robią Ci koszty to się opłaca. W normalnym
                    kraju nikt nie kupuje drogich samochodów za gotówkę, chyma że jest mofiozem
                    albo cinkciarzem. Ja za kilka miesięcy będe się przmierzał do zmiany i
                    zastanawiam się czy wziąć następnego SAABa czy wejść w bmw czy jakąś inną markę.
              • henryk245 Re: Saab 9-3 24.06.07, 07:34
                Autor: kra29
                Data: 21.05.07, 14:59

Na temat 9-3 nie wypowiem sie natomiast jazdze ju 4 saabem. 2x9000 i 2x9-5.
                poprzednio mialem, areo teraz dla odmiany 1,9 TiD. Nigdy nie mialem zadnych
                prolemow z samochodem, wszystkie byly bezawaryjne. Wyglada na to, ze na temat
                awaryjnosci Saabow wypowiedaja sie na ogol ludzie, ktorzy nie mieli tego
                samochodu. [ ... ].

wypowiadaja sie rowniez ci ktorzy ten samochod buduja,jezdza tym bo upusty
                cenowe dla pracownikow,po roku zmieniaja na nowy SAAB i tez nigdy zadnych
                problemow ...

Trafiles na dobry eqzemplarz,czasami trafia sie bezproblemowy Vauxhall rowniez .

• przemekthor Re: Saab 9-3 25.05.07, 13:14
      Wczoraj rozmawialem z facetem, ktory jezdzil przez 3 miechy takim saabem - auto
      bylo z wypozyczalni, ale dostal je nowe, bez przebiegu. Twierdzil, ze w ciagu
      12 tygodni auto zepsulo sie 6 razy, za kazdym razem jakies pierdoly z
      elektryka. Twierdzil jednak zarazem, auto bylo tak wygodne i jezdzilo sie nim
      tak genialnie, ze wyrazal sie o tym aucie z duzym uznaniem. Konkluzja - jakby 9-
      3 nie bylo takie awaryjne, to bylby jeden z najlepszych wozow w ogole.
      • belus77 Re: Saab 9-3 23.06.07, 20:30
        przemekthor napisał:

> Konkluzja - jakby 9-3 nie bylo takie awaryjne, to bylby jeden z najlepszych
        > wozow w ogole.

Tak mozna by powiedziec o bardzo duzo wuzkach!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka