Dodaj do ulubionych

trwałość xenon'ów

02.06.07, 12:47
Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące trwałości żarówek xenonowych w Waszych
samochodach. Teoretyczny czas życia lampy to jakies 2000 godzin, później
zaczyna zmieniać temperaturę światła i staje się niestabilna.
Ale jakie Wy macie doświadczenia, jak z trwałością i kosztami ew. wymiany.
Może ktoś ma doświadczenia z Zafirą II, bo wiem, ze klasyczne światełka ma
raczej słabe, więc może warto dorzucić jeszcze 5 kPLN na xenony.

Dzięki za uwagi
Obserwuj wątek
    • uki145 Re: trwałość xenon'ów 02.06.07, 14:02
      Witam! w VW passacie B5 wytrzymały mi 8 lat/150 tys km ,przy czym raczej
      niekorzystne warunki eksploatacji(czeste zapanie i gaszenie swiateł).wymiana
      300zł/za sztuke (wymieniłem sam, wiec bez robocizny ;-) ).Czy dopłata ma
      sens ,hmm kazdy przypadek nalezy rozpatrywac indywidualnie ,czasem zdarza sie
      bowiem ,ze w danym modelu zwykłe lampy swieca lepiej niz wyładowcze .(tak było
      np w volvo s80 na poczatku produkcji). Pozdrawiam Łukasz
      • bojakk Re: trwałość xenon'ów 02.06.07, 14:13
        Dzieki za uwagi uzytkownika, ale wymieniles bo bylo juz zle, czy dopiero
        zaczynalo byc zle.
        Ja staralem sie przeliczyc to mniej wiecej tak 60kmh x 2000h, a wiec jakies
        120tkm, ale jesli uzywac swiatel do jazdy dziennej mozna ten wynik poprawic.

Jeszcze jedno pytanie jaki byl proponowany koszt wymiany w ASO, jesli wogole
        pytales i gdzie dostales zarowki, tzn np przez importera Osram, czy tez np
        Allegro. A skoro piszesz, to pewnie nie wybuchly w trakcie wymiany :).

Dzieki, pozdro
        • uki145 Re: trwałość xenon'ów 02.06.07, 17:22
          Witam! wymieniłem bo przestały w ogóle swiecic (najpierw lewa ,za pół roku
          prawa),sama róznica w oswietleniu miedzy stronami po wymianie jednej była
          niezauwazalna, (stad wniosek ,ze skutecznosc wzgledem fabryki sie nie
          pogorszyła po tych 8 latach). Lampy dostepne sa w kazdym szanujacym sie sklepie
          motoryzacyjnym,cena sklepowa, dotyczyła modelu D2S firmy Osram .Proponuje
          unikac allegro ,bo tam zwykle towar jest uzywany,albo kradziony . w ASO VW
          taka przyjemnosc kosztuje 700 zł za sztuke ,plus ewentualne załozenie ;-
          ) .Wymiana jest dziecinnie prosta i bezpieczna ,trzeba tylko rozebrac
          zewnetrzne "opakowanie" .Pozdrawiam Łukasz
    • bojakk Re: trwałość xenon'ów 07.06.07, 00:09
      I co, juz nikt nie ma nic do dodania z wlasnych doswiadczen?
      Cos malo jak na takie forum.
      • kubik_cdti Re: trwałość xenon'ów 11.06.07, 15:44
        Co prawda nie mogę się wypowiedziec co do trwałości bixenonów bo zrobiłem
        Zafirą dopiero 1,5k.km.Ale musze powiedziec jedno gdyby nasi wspaniali kierowcy
        potrafili ustawiac światła,nocna jazda byłaby marzeniem.Świecą pięknie
        równomiernie,światło wręcz białe i doświetlanie zakrętów też extra.Teraz może
        nie poczujesz ich dobroci bo dzień długi,ale zimą czy jesienią
        oczywiście.Polecam światła jak najbardziej.Mają jeszcze kilka zalet oprócz
        światła,auto wygląda lepiej,i nie wiem czy to przypadek,ale jak jest droga z
        poboczem asfaltowym ludzie automatycznie zjeżdżają mimo,że ich nie popędzam.A
        jaki chcesz silnik brac?Ja mam CDTi-8v-120km,byłaby 150km,ale słyszałem,że ma
        ze sobą problemy,tak jak dotre furę to podjadę na chiptuning,silnik daje
        radę,ale jak miało byc 150km to chcę miec trochę więcej pod nogą.A co z opcji?
        Ja mogę polecic Sportową zawiechę z CDC i sportswitchem.Troche twardsza
        maszyna,ale jak jest odcinek to lepiej się wkręca na obroty i jedzie jak
        przyklejona.Fotele w Cosmo bardzo fajne.odradzam klimę elektroniczną,jest
        zagmatwana,a automatyczna wystarczy.
        • bojakk Re: trwałość xenon'ów 11.06.07, 23:22
          Dzieki za posta, znam dobrodziejstwa xenonow, ale zastanawiam sie nad
          eksploatacja, zwlaszcza jak samochod pojdzie dla pracownikow.
          Silnik ma byc 150km, wersja Cosmo. Na pewno rezygnujemy z nawigacji, bo 7kPLN,
          to przegiecie no i nie wiem jak z tymi xenonami? Jesli idzie o sportswitch, to
          sobie odpuscimy, wolelibysmy raczej pakiet na bezdroza, ale nie wiemy nawet jak
          on w Oplu wyglada, zakup jest w fazie wstepnej. A moze powiesz cos o radiu, czy
          dorzucic tylko 400PLN do ciut lepszego, czy koniecznie 2000PLN za lepsze
          glosniki. Mamy Vectre C i w porownianiu z Pioneerem w poprzedniej jest fatalne
          :/, potrafi stracic sygnal w miescie, nie mowiac o glosnikach.
          Ale caly czas bierzemy pod uwage Vectre kombi z tym samym silnikiem, cena
          podobna, a samochod juz dobrze znamy i nie narzekamy, choc ostatnio cos jest
          niedobrze z klima i wspomaganiem, wyraznie sobie przeszkadzaja :/.
          • kubik_cdti Re: trwałość xenon'ów 12.06.07, 08:03
            Hmm,jeżeli chodzi o radio to wziąłem CD30 MP3- 7 głośników jeden w desce,gra
            dośc przeciętnie,poprzednio miałem Zafirę A i miałem 8-głośników i jakby lepiej
            dla mnie grało,szczególnie z tyłu bo tam teraz tylko 2 głośniki.Z radiem
            40Opera nie miałem styczności jednak pamiętaj,że tam w standardzie masz
            zmieniarkę na 6 płyt i mocniejsze głośniki,stąd może i warto dopłacic
            2tys.zł.Co do nawigacji też nie brałem bo mam z palmptopem.Xenony polecam jak
            najbardzej,ja to traktuje jako element bezpieczeństwa a na tym się nie
            oszczędza.Odnośnie samego samochodu jest bardzo cichy ostatnio jadąc sobie
            spokojnie po Autostradzie na 6 gaz lekko wciśnięty,jest cicho,auto nie dostaje
            wibracji od powietrza,patrze na obrotomierz 3,4tys. spoglądam na
            prędkościomierz,a tam już do 200km/h dochodzi :D
            • kubik_cdti Re: trwałość xenon'ów 12.06.07, 14:56
              Tak trochę nie doczytałem,dla pracownika to nie za duże luksusy ?:D.Jak mówiłem
              120km,wystrczy(ew.po dototarciu do dobrego tunnera i za ok.1,5tys.zł robi 140km
              i 320Nm co jest bardzo delikatnym programem,można więcej),tym bardziej,że
              prawie zawsze ten motor ma gifty,a poza tym w 16v są(przynajmniej były może już
              nie ma) problemy,z wałkami rozrządu i dwumasą.Spalanie jakie mi wyszło:przy
              maksymalnie nie ekonomicznej jezdzie z włączoną klimą na trasie 7,7,a przy w
              miare spokojniej(100-130km/h)z klimą 6,5l.
              • bojakk Re: trwałość xenon'ów 12.06.07, 18:08
                Pracownicy ew dostana ten samochod za 4, 5 lat. A jak bedzie w rzeczywistosci,
                to sie okaze.

Przegladam rozne fora i szukam informacji na temat, ktory poruszyles. Ale jakos
                ostatnio nikt nie marudzi z tego powodu. A wiem, ze problemy z tymi jednostkami
                byly i serwisy mialy co robic. Przy tej cenie moznaby pomyslec o S-maxie,
                samochod wiekszy, co jest niekoniecznie zaleta, ale przeglady miedzyokresowe
                krotsze, co troche zniecheca :/.

Dzieki za info, wezme pod uwage.
                • kubik_cdti Re: trwałość xenon'ów 12.06.07, 22:18
                  Tak jak mówiłem,wiem,że były,a czy są dalej nie mam pojęcia.S-Maxa to Ja
                  skreśliłem za sam wygląd przód ma jak morda zezowatej mureny.Jedyną furę jaką
                  rozważałem obok Zafiry była nowa CR-V.2,2 i-CTDi W pakiecie Elegance Sun&Light
                  (wyposażanie xenony,dach panoramiczny(takie pakiety)) kosztuje
                  ca.130tys.zł.Warto więc ją rozważyć.3 lata gwarancji też plus.
                  • 50m Re: trwałość xenon'ów 12.06.07, 23:21
                    Mysle ze w razie czego nie ma co leciec do salonu i kupowac u nich za
                    przesadzona kase, allegro nie jest najlepszym wyjsciem ale pisanie ze sa tam
                    zeczy wylacznie kradzione to chyba gruba przesada.

Heh rozbawila mnie wypowiedz kolegi o chipowaniu, masz ty jakies pojecie o tym
                    wogole? chcesz jezdzic szybko kupuj benzyne a nie chipuj wyzylowanego juz
                    diesla..
                    • kubik_cdti Re: trwałość xenon'ów 13.06.07, 07:50
                      Może i nie wiem,tylko tak się składa,że podróżowałem szybko benzyną i jakoś
                      mnie to nie kręci.Bo ile razy przegonie maszyne w roku?Dosłownie kilka razy,a
                      tak to potrzebuje momentu obrotowego przy wyprzedzaniu,którego benzyny nie mają
                      za dużo.Patrze,że kolega chyba nigdy nowoczesznego diesla nie użytkował.A
                      jeżeli uważasz,że zrobienie ze 120km na ok.140km jest żyłowaniem to nie mamy o
                      czym rozmawiać.
    • bojakk Re: trwałość xenon'ów 13.07.07, 14:35
      I co nie ma juz nikt nic do dodania w tej kwestii, czy wszyscy jezdza poki
      swieca, niewazne ile daja swiatla?
      Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka