Dodaj do ulubionych

Minivan do 20 -22 tys. zł

14.06.07, 08:40
Witam i poradę pytam:-)
Chcemy kupić używane autko do 20-22 tys zł. Pierwszy wybór dotyczył Zafiry i
Reanult Scenic. Moja opinia jest z zakresu wyglądu i wygody (kobieta:-)) -
mąż patrzy okiem faceta (sprawy technicze - sami najlepiej wiecie jakie).
Oglądaliśmy Zafirę rok 2000 i Scenica 2001 a w międzyczasie Xara Picasso
2001.
Poniżej zamieszczam moje odczucia (zaznaczam, że osobiste - a wiadomo gusta
są różne):
Zafira
- fajna z zewnątrz
- środek raczej ubogi
- fotele w miarę wygodne
Scenic (wersja przejściowa)
- wygląd zewnętrzny jako taki
- fotele wygodne tylko przednie - z tyłu koszmar (mamy małe dziecko i
perspektywa jeżdżenia na tylnym siedzeniu na takiej twardziźnie po prostu
mnie zraziła)
- środek bardzo ładny - tapicerka ok
Picasso
- z zewnątrz trochę autobus ale mnie się podoba
- fotele miodzio - baardzo wygodne zarówno z przodu i z tyłu
- środek też ładny
Ja bym wybrała Picasso ale mąż nie jest przekonany bo ponoć Citroeny były
bardzo awaryjne (przynajmniej w przeszłości).
Stanęło na tym, że zobaczymy jeszcze tego nowszego Scenica - może znajdzie
się używany w troszkę wyższej cenie.

Czy ktoś może nam coś doradzić?? Zaznaczam, że interesują nas tylko minivany
(rodzinka się powiększa:-))
Obserwuj wątek
    • chris62 Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 09:05
      Jako użytkownik Scenica ze stażem powyżej 7 lat (rocznik 2000 wersja RXI 2,0
      16V) mogę polecić to auto - oczywiście jezeli trafisz coś w stanie technicznym
      do przyjęcia.
      Te auta głównie były kupowane "na firmę" i majączęsto duże przebiegi.
      Twardszym fotelikiem z tyłu się nie przejmuj - auta niemieckie nawet z przodu
      mają takie twarde :P.
      Niemniej osoby wożone z tyłu mojego auta na fotele nie narzekają.
      Ważne, że można regulować kąt oparcia i przesuwać wzdłużnie lub szybko wyjmować
      cały fotel.
      Gabarytowo te fotele sąodpowiednie dla dzieci właśnie dla Ciebie jest przedni a
      temu nie ma co zarzucić - twierdzę tak po przebyciu wielu długich tras znacznie
      powyżej 1000 km.
      Pozostałym minivanom nie mam nic do zarzucenia wszystkie te auta mają podobne
      zalety a Zafira nawet ma fajny patent na skłądanie tylnych foteli.
      Niemniej trzeba też popatrzeć pod kątem cena/osiągi/wyposażenie a przede
      wszystkim stan techniczny bo auto używane wymaga dodatkowych nakładów po zakupie
      i na to trzeba zostawić fundusze.
      Ja kupowałem nówkę i mój wybór podyktowany był prostą chciwością - dostać
      najwięcej za jak najmniej - oczywiście miałem swoje wymagania typu klimatyzacja
      moc silnika, ABS itp.
      Kolejna rzecz - możliwości serwisowania poza ASO tj mechanik + koszty części
      zamiennych - dla mnie Renault miało najlepsze - do dziś nie mam jeszcze ochoty
      na zmianę auta i moja rodzina również.
      Właśnie - klimatyzacja i silnik od około 120 KM wzwyż to rzeczy niezbędne dla
      takiego auta.
      • gagula97 Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 09:20
        Piszesz, że w Scenicu fotele są niezłe. Wczoraj pierwszy raz wsiadłam do tego
        autka i miałam koszmarne odczucie. Jestem osobą wysoką - ponad 1,70 zm i
        oparcie tylnego fotela wpijało mi się w plecy. W naszym przypadku niestety tak
        będzie, że więcej czasu spędzę z tyłu. Naszy synek ma chorobę lokomocyjną i
        muszę jeździć z nim - więc tylny fotel jest niestety dla mnie bardzo ważny :-(((
        Zaczęliśmy teraz myśleć o tym nowszym modelu - znajoma ma taki - jeździłam tym
        i jest ok. Nie pamiętam tylko co z tylnym siedzeniem:-)) Choć kojarzę, że jej
        synowie (duże chłopaki) narzekali kiedyś własnie na wygodę foteli.
        Pewnie z punktu widzenia faceta, musi to brzmieć śmieszne:-)) Wy patrzycie na
        to co naistotniejsze - technika. Kobiece fimerie na temat wygody hihi.
        Dzięki za podpowiedzi
        pozdrawiam
        aga
        • dolbi Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 10:12
          Ja polecam Ci Picasso
          duże wygodne auto. Sam miałem takie kupić, ale w końcu postanowiliśmy za namową
          żony kupić 307 SW też wygodne auto a w dodatku lepiej wykonane niż scenic czy
          picasso no i ten szklany dach robi potworne wrażenie. Ale mieliśmy kupić
          własnie picasso nawet naszemu synowi i żonie bardzo dobrze się siedziało na
          tylnej kanapie.
        • pizza987 Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 11:33
          gagula97 napisała:

> Piszesz, że w Scenicu fotele są niezłe. Wczoraj pierwszy raz wsiadłam do tego
          > autka i miałam koszmarne odczucie. Jestem osobą wysoką - ponad 1,70 zm i
          > oparcie tylnego fotela wpijało mi się w plecy.

Spróbuj wysunąć zagłówek, zapewne wpijanie się fotela w plecy ustąpi. Mam scenika i 195 cm i z tyłu bywam nim wożony i nigdy nie narzekałem na fotele (może w minimalnie na szerokość środkowego). Moja żona też najpierw stwierdziła że tylny fotel jest niewygodny. Po ustawieniu zagłówka (który nieużywany ładnie i nisko chowa się w oparcie) temat znikł.
          • gagula97 Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 11:46
            Podnosiłam zagłówek z Scenicu - owszem było lepiej ale nadal czułam boki tego
            kubełkowego fotela. Wydaje mi się, że na dłuższą trasę nie będzie dobrze:-(
            Nie siedziałam w tym nowszym modelu - może tam jest lepiej?
            • pizza987 Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 11:47
              Jeżdżę i nowym i starym ;) W obydwu jest podobnie.
              • gagula97 Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 12:01
                No to znowu mamy problem:-))) Bo już po cichu myślałam, że nowszy model załatwi
                sprawę. Mąż nie chce Picasso a ten mi bardzo pasował:-)) Zostaje
                znowu "filować" na Zafirę.
                Ale nadal czekam na pomocne opinie:-)
                aga
                • st1545 Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 15:47
                  > Mąż nie chce Picasso a ten mi bardzo pasował:-))
                  >> Ja bym wybrała Picasso ale mąż nie jest przekonany bo ponoć
                  >> Citroeny były bardzo awaryjne (przynajmniej w przeszłości).
                  Jakie Citroeny, w jakiej przeszłości???
                  Zmień męża, bo jego argumenty (szczególnie, że niby "patrzy na sprawę od strony
                  technicznej") są _beznadziejne_, na poziomie guseł i zabobonów typu "nie kupuj
                  na F". Zresztą, on chyba na tyle się _nie_zna_, że nawet o tym nie słyszał -
                  Scenic też jest na "f" ;-P (a Ople zżera ruda :-D)
                  pozdrawiam, tomek
    • iberia.pl Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 12:30
      ja bym wziela zafire.
      • kubik_cdti Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 15:32
        Ja z tych wszystkich,to wybierałbym pomiędzy Zafirą ,a Xasarę Picasso.Zafirą
        przejeździłem bezawaryjnie 171ts.km,jest cicha,komfortowa,przestrona i pozwala
        szybciej pojechać.Picasso jest ciche,jeszcze bardziej komfortowe,troche
        mniejszy bagażnik no i ostrzejsza jazda nią nie wskazana.
    • trug Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 16:23
      Ktoś wcześniej zasugerował, byś zmieniła mężą. To jest bardzo dobra propozycja.
      A co statystyk, które tak na tym forum uwielbiają poniektórzy, to wejdź na
      dekr'ę chociażby i popatrz. Albo podrzuć mężowi, niech popatrzy na zafirę i
      opla wogóle. Picasso jest wyżej, a to oznacza wg forumowych "znafcuw", mniejszą
      awaryjność picasso.
      A opel to taki niemiecki, jak polskie deawoo, albo francuska dacia:):):)
      • kubik_cdti Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 18:53
        Trzeba,być debilem,żeby w te statystki wierzyć,wszystko zależy od właściciela.
    • gagula97 Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 20:26
      Co do zmiany męża to nie pytałam nikogo o zdanie w tej kwestii!!! Każdy ma
      swoje upodobania i nie to chcę oceniać! A poza tym nigdy nie mówił, że nie chce
      nic na F - tylko że nie przepada akurat za citroenami - a to różnica - także
      proszę nie stawiać niczym nie uzasadnionych tez!
      To było tyle na temat męża:-)
      A wracając do tematu - jeśli wybierzemy Picasso to lepiej disel czy benzyna?
      Nasz obecny samochód (seat cordoba) jest benzyniakiem i ma założoną instalację
      gazową - myślimy właśnie o kolejnym ale większym benzyniaku i założeniu takiej
      instalacji ponownie.
      To samo Zafira - ma ktoś na gaz?
      Z góry dzięki za podpowiedzi
      pozdrawiam
      aga
      • st1545 Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 14.06.07, 20:43
        > Co do zmiany męża to nie pytałam nikogo o zdanie w tej kwestii!!! Każdy ma
        > swoje upodobania i nie to chcę oceniać! A poza tym nigdy nie mówił, że nie chce
        > nic na F - tylko że nie przepada akurat za citroenami

>> mąż patrzy okiem faceta (sprawy technicze - sami najlepiej wiecie jakie)

Właśnie. Patrzy okiem faceta - czyli to co mu się podoba jest dobre, a to za
        czym "akurat nie przepada" - absolutnie odpada ze względu na "sprawy techniczne" :-P
        Oczywiście ze zmianą męża to żartowałem - zwykle łatwiej zmodyfikować nieco
        poglądy obecnemu mężczyźnie niż zmienić go na lepszego.

Co do dylematu gaz/benzyna to się nie wypowiem, bo wg mnie to kwestia bardziej
        gustu niż ekonomii czy techniki. I nie uważam jakiegokolwiek gustu za coś
        nagannego; gorzej gdy czyjeś "niepodobanie się" robi się ważniejsze od wygody
        drugiej osoby.
        pozdrawiam, tomek
      • straser1 Re: Minivan do 20 -22 tys. zł 15.06.07, 13:19
        Przed trzema laty miałem ten sam problem. Kupiłem używanego Picasso z silnikiem
        HDI i jestem bardzo zadowolony. Żadnych problemów i napraw oprócz wymiany oleju
        i filtrów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka