IP: 10.0.215.* 04.12.01, 17:15
Pojezdzilem sobie dzisiaj Laguna II 1,9 dCi. Zupelnie nie rozumiem dlaczego
samochodem roku zostala 307. Widac Renault bardzie zajal sie samochodem niz
dziennikarzami. Wszystkim milosnikow WV Passat lub jego pseudo klonu Octavii
radze przejechac sie tym autkiem zeby sie przekonac jak kiepskie maja autko.
Nie wypowiadam sie na temat awaryjnosci ale pozostale rzeczy sa naprawde super.
W srodku gdyby nie efekt odciecia przy ok 4500 obr/min to nie mozna poznac, ze
to ropolek. Wyposazenie i rozne bajery naprawde jak w luksusowych samochodach.
Trzeba bacznie obserwowac predkosciomierz bo cisza i komfort zawieszenia daja
wrazenie zupelnie inne niz jego wskazania. Za te pieniadze chyba nie ma nic
lepszego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: Laguna II IP: *.baplc.com 04.12.01, 17:24
      Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Pojezdzilem sobie dzisiaj Laguna II 1,9 dCi. Zupelnie nie rozumiem dlaczego
      > samochodem roku zostala 307. Widac Renault bardzie zajal sie samochodem niz
      > dziennikarzami. Wszystkim milosnikow WV Passat lub jego pseudo klonu Octavii
      > radze przejechac sie tym autkiem zeby sie przekonac jak kiepskie maja autko.
      > Nie wypowiadam sie na temat awaryjnosci ale pozostale rzeczy sa naprawde super.
      > W srodku gdyby nie efekt odciecia przy ok 4500 obr/min to nie mozna poznac, ze
      > to ropolek. Wyposazenie i rozne bajery naprawde jak w luksusowych samochodach.
      > Trzeba bacznie obserwowac predkosciomierz bo cisza i komfort zawieszenia daja
      > wrazenie zupelnie inne niz jego wskazania. Za te pieniadze chyba nie ma nic
      > lepszego.

Zgadzam sie calkowicie!
      Mam Lagune Grandtour 1.9dCi i faktycznie, jest to wspanialy samochod.
      Ani przez chwile nie zalwalem, ze nie wybralem Mondeo, C5 czy Passata.
      I w dodatku ten niedoscigniony poziom bezpieczenstwa...

P.S.
      Laguna zostalaby samochodem roku ale jury zdecydowalo sie uhonorowac
      tym tytulem 307 gdyz jest bardziej dostepnym samochodem.
      W ostatnich latach plebiscyt wygrywaja raczej samochody kompaktowe
      niz klasy sredniej wlasnie ze wzgledu na ich pulap cenowy.

Pozdrawiam
      Wojtek
      • Gość: Krzysiek Re: Laguna II IP: 10.0.215.* 04.12.01, 17:29
        Musze sie przyznac, ze zazdroszcze Ci tego autka. W tej klasie cenowej reszta
        zostala daleko z tylu.
        • Gość: Duk Re: Laguna II IP: *.rsk.pl 04.12.01, 17:31
          • Gość: Duk Re: Laguna II IP: *.rsk.pl 04.12.01, 17:37
            Idąc tokiem rozumowania niektórych z tutaj goszczących...możnaby powiedzieć, ze
            laguna i tak jest...bo to w końcu francuz.
            A tak poważnie.Wspaniałe auto, jest czego zazdrościć i mozna smiało powidzieć ze
            wyprzedza swoją konkurencję jeśli nie o całą to napewno pół dekady.Pozdrawiam
            serdecznie.

• Gość: Krzysiek Re: Laguna II IP: 10.0.215.* 04.12.01, 20:48
      Cos zwolenicy jedynie slusznych samochodow zamarlii.
      • Gość: bazi Re: Laguna II IP: 212.106.160.* 04.12.01, 21:12

> Cos zwolenicy jedynie slusznych samochodow zamarlii.

zwolennicy jak ty to nazwałeś "jedynie słusznych samochodów" wiedzą poprostu co
        mają i nie muszą się dowartościowywać wysuwając tak kretyńskie i prowokacyjne
        argumenty:-)))

• Gość: Krzysiek Re: Laguna II IP: 10.0.215.* 04.12.01, 21:16
          Kretynem to jestes ty
          • Gość: bazi Re: Laguna II IP: 212.106.160.* 04.12.01, 21:24

> Kretynem to jestes ty

:-)))

• Gość: Krzysiek Re: Laguna II IP: 10.0.215.* 04.12.01, 21:35
              A moze uwazasz inaczej to napisz co jest wedlug Ciebie lepsze.
              • Gość: bazi Re: Laguna II IP: 212.106.160.* 04.12.01, 21:37

> A moze uwazasz inaczej to napisz co jest wedlug Ciebie lepsze.

to nie ma sensu, ja wiem swoje, ty wiesz swoje i niech już lepiej każdy zostanie
                przy swoich racjach

• Gość: Krzysiek Re: Laguna II IP: 10.0.215.* 04.12.01, 23:04
                  Ale ja nie znam Twoich racji
    • Gość: Mar dlaczego żabojady nie lubią sedanów??? IP: 213.25.197.* 04.12.01, 21:18
      Nowa Laguna jest rzeczywiście ładna, ale dlaczego te cholerne żabojady nie
      lubią klasycznych sedanów? Taki samochód MUSI być dostępny w wersi sedan. Oni
      tymczasem zrobili megane classic (nawet niczego sobie, ale są ładniejsze) no i
      thalię (bez komentarza).
      Myśle, że bardzo okazale prezentowałaby się też Laguna w wersji coupe. Odnoszę
      też inne wrażenie: Renault, jako firma państwowa, uprawia troche
      "proletariacką" politykę. Oczywiście trudno nazwać Lagunę czy Safrane autem dla
      proleytariusza, ale np. peugeot 607 czy wczesniej 406 były jakby "elegantsze".
    • goocio Re: Laguna II 05.12.01, 11:32

(..)Wszystkim milosnikow WV Passat lub jego pseudo klonu Octavii (..)

mała uwaga - jak juz coś piszesz, to zastanów się co:
      Octavia nie jest żadnym klonem Passata, należy bowiem do segmentu C, czyli jeśli
      już to została "sklonowana" z Golfa, poprzez dodanie większego bagażnika (tak
      samo jak Bora i Toledo);
      czyli jej odpowiednikiem u Renaulta, z którym mozna ja porównywać, jest Megane
      Classic, a na pewno nie Laguna
      • Gość: marcin Re: Laguna II IP: 62.148.83.* 05.12.01, 12:18
        Muszę przyznać , żę Laguna II to nawet całkiem ładny samochód, ale nie rozumiem
        gdzie jest powód do zachwytu. Mam ponad 1.90 wzrostu i stwierdzam, że napewno
        nie jest to samochód dla ludzi o wzroście powyżej 1.90, jest po prostu ciasna
        wewnątrz, jak na swój segment to jest to chyba najmniejsza wewnątrz. Trochę
        jeździłem wersją 3.0 z salonu i musze powiedzieć, że nie rzuciła mnie na
        kolana, gdyby to nie był automat to nie wiem jak bym obsługiwał sprzęgło
        przymaksymalnie odsuniętych fotelach? W porównaniu do Audi A6 2.5TDI 180KM,
        którym również troche jeździłem to Laguna II 3.0 to słabiutki samochód,
        gdybysmy porównali wnętrza to juz w ogóle nie ma o czym mówić. Kto teraz
        projektuje nowy samochód nmiejszy do poprzednika? Światowa tendencja jest
        odwrotna, no i jeszcze ta nieszczęśliwa karta.
        Jeśli ktoś porównuje Octavie do Megane to chyba nie widział tych samochodów.
        Megane to również ciasnota i tandeta , że aż przykro.
        • Gość: piotr Re: Laguna II IP: *.orlen.pl 05.12.01, 12:29
          Wersja GrandTour załatwia ten problem. (mam 190cm, miejsca wystarczająco dla
          kierowcy i pasażera z tyłu. jedynym autem, które pod tym względem spełniało
          swego czasu moje oczekiwania, był nowy mondeo kombi)
          • Gość: toot 192 (cm) IP: 212.244.170.* 05.12.01, 12:59
            Wzrost jak wyżej i też mam kłopoty, dlatego odpuściłem Lagunę, za ten prawie
            sam pieniądz (L II 3,0) będzie safrane. Obszerny, pojemny a lagunie daleko do
            jego komfortu. I ten wygląd -Laguny naturalnie - z przodu źle umalowana dziwka,
            z tyłu baba z garbem. Fuj!
            • Gość: piotr safrane IP: *.orlen.pl 05.12.01, 13:35
              to chyba jakiegoś używanego?
              Bo Safrana już w ofercie nie ma.
              Avantime'a sobie weź
              • Gość: toot Re: safrane IP: 212.244.170.* 05.12.01, 13:54
                1. Kto mówi o krajowej ofercie?
                2. Nawet używany dwulatek może być jak nowy.
                3. Avantime - jeszcze gorzej.
                • Gość: piotr Re: safrane IP: *.orlen.pl 05.12.01, 14:14
                  używany...
                  i wszystko jasne.
                  • Gość: toot Re: safrane IP: 212.244.170.* 05.12.01, 14:35
                    Gość portalu: piotr napisał(a):

> używany...
                    > i wszystko jasne.

Niekoniecznie. Poczytaj sobie, choć nadal podtrzymuję,co pisałem poprzednio:
                    www.adamowscy.com.pl/safrane.html

• Gość: piotr Re: safrane IP: *.orlen.pl 05.12.01, 15:13
                      poczytałem...
                      no cóż, postęp technologiczny robi swoje...
          • Gość: atomski Re: Laguna II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.12.01, 13:08
            Czu grandtour ma większy rozstaw osi ??
            W dobie unifikacji zrobiono dwie różna płyty podłogowe ?
            Nie !!
            Poza tym Laguna ma z 2,70 m między osiami.To musi oznaczać,że miejsca jest
            dość nawet dla dwumetrowca !!
            Jeśli jest inaczej ,to coś zostało spieprzone (np za mała regulacja
            kierownicy ,czy foteli,kształt deski,pedały zyt wysunięte do kabiny ??

Ja mam Octavię i chętnie bym zamienił na Lagunę II ,ale ceny używanych aut są
            tak niskie,ze będę jeździł tym co mam.Szkoda,ze Laguna II nie istniała jak
            kupowałem Octavię .
            Z drugiej strony sporą niesprawiedliwością jest -oprócz różnicy klas -
            porównywanie myśli technicznej z 1997 roku (Octavia) i z 2001 (Laguna II )
            • Gość: bazi Re: Laguna II IP: 213.186.69.* 05.12.01, 13:40
              Gość portalu: atomski napisał(a):

> Czu grandtour ma większy rozstaw osi ??
              > W dobie unifikacji zrobiono dwie różna płyty podłogowe ?
              > Nie !!
              > Poza tym Laguna ma z 2,70 m między osiami.To musi oznaczać,że miejsca jest
              > dość nawet dla dwumetrowca !!
              > Jeśli jest inaczej ,to coś zostało spieprzone (np za mała regulacja
              > kierownicy ,czy foteli,kształt deski,pedały zyt wysunięte do kabiny ??

niestety to prawda, rozstaw osi wynosi dokładnie 2,74m i nie musi wcale oznaczać
              ze miejsca jest dość nawet dla dwumetrowca, ja mam 180cm i możesz mi wierzyć że
              siedząc na tylnym siedzeniu dotykałem głową o podsufitkę!!! z przody miejsca jest
              niewiele więcej:-( w porównaniu do mondeoII (2,7m) to wnętrze laguny jast
              ciaśniutkie:-)))
              chyba rzeczywiście coś zostało spieprzone:-(

>
              >
              > Ja mam Octavię i chętnie bym zamienił na Lagunę II ,ale ceny używanych aut są
              > tak niskie,ze będę jeździł tym co mam.Szkoda,ze Laguna II nie istniała jak
              > kupowałem Octavię .

ale istniał passat:-) a to na prawde obszerne autko:-)

> Z drugiej strony sporą niesprawiedliwością jest -oprócz różnicy klas -
              > porównywanie myśli technicznej z 1997 roku (Octavia) i z 2001 (Laguna II )

• Gość: A Re: Laguna II IP: 62.231.143.* 05.12.01, 14:16
                Mam 184cm wzrostu i na miejscu kierowcy zawadzilem w nowej lagunie glowa o
                sufit nawet po maksymalnym opuszczeniu fotela. Z tylu nie sprawdzalem bo tam i
                tak bym nie jezdzil ale prawdopodobnie tez do dupy.
                Trzeby byc debilem, zeby tak zaprojektowac wnetrze samochodu. Kiedys mialem
                Suzuki Swifta i naprawde nawet w tym malym samochodzie czulem sie bardziej
                komfortowo na miejscu kierowcy (spory luz do sufitu a po odsunieciu fotela do
                tylu prawie nie siegalem do pedalow).
                No ale Japonczycy produkuja samochody dla ludzi do uzywania a nie na pokaz.
                Zreszta juz chyba wszyscy producenci poza Renault zauwazyli, ze isnieja
                kierowcy wyzsi niz 175cm.

Pozdrawiam

P.S. Kiedys jechalem jako pasazer laguna I i nie pamietam, zebym zawadzal o
                sufit. Czyli mozna zrobic nowa wersje samochodu gorsza od starej.
              • Gość: zs Re: Laguna II IP: 212.160.128.* 05.12.01, 14:27
                Moze bazi i toot sa osobnikami o jakiejs bardzo nieproporcjonalnej budowie.
                Ja mam 185 cm i miejsca w Lagunie II jest wystarczajaco.Laguna II jest moim
                zdaniem ciekawym stylistycznie i ladnm samochodem,a dziwka nawet zle umalowana
                moze byc urodziwa i pociagajaca.Uwazajcie na swoje glowy przed uderzeniami
                o podsufitki,to moze wam bardzo zaszkodzic.
                Bazi dzisiaj widzialem nowego passata /chodzi o tyl/ze spolerem...
                A l p t r a u m!!!!!!!!!!
                Pozdr
              • Gość: szatan bazi kosmitą??? IP: 10.128.128.* 13.12.01, 10:30
                Gość portalu: bazi napisał(a):

> niestety to prawda, rozstaw osi wynosi dokładnie 2,74m i nie musi wcale oznacza
                > ć
                > ze miejsca jest dość nawet dla dwumetrowca, ja mam 180cm i możesz mi wierzyć że
                >
                > siedząc na tylnym siedzeniu dotykałem głową o podsufitkę!!! z przody miejsca je
                > st
                > niewiele więcej:-( w porównaniu do mondeoII (2,7m) to wnętrze laguny jast
                > ciaśniutkie:-)))
                > chyba rzeczywiście coś zostało spieprzone:-(

gratuluje bazi..ciekaw jestem jakie masz proporcje głowa tułuw i nogi bo jeśli
                dotykasz głową do podsufitki to albo się naprężyłeś(z pewnością nie siedziałeś
                swobidnie)...albo nóżki masz jak kurak długi tułuw a łeb tak wielki że do
                bagażnika Laguny by się nie zmieścił

bazi...jak słucham takich bredni że ty..koleś o wzroście marne 180cm nie mieści
                się w Lagunie bo mu ciasno...dziesięciu takich jak ty by się tam upchało..

• Gość: bazi Re: bazi kosmitą??? IP: 213.186.69.* 13.12.01, 10:46
                  Gość portalu: szatan napisał(a):

> Gość portalu: bazi napisał(a):
                  >
                  > > niestety to prawda, rozstaw osi wynosi dokładnie 2,74m i nie musi wcale oz
                  > nacza
                  > > ć
                  > > ze miejsca jest dość nawet dla dwumetrowca, ja mam 180cm i możesz mi wierz
                  > yć że
                  > >
                  > > siedząc na tylnym siedzeniu dotykałem głową o podsufitkę!!! z przody miejs
                  > ca je
                  > > st
                  > > niewiele więcej:-( w porównaniu do mondeoII (2,7m) to wnętrze laguny jast
                  > > ciaśniutkie:-)))
                  > > chyba rzeczywiście coś zostało spieprzone:-(
                  >
                  > gratuluje bazi..ciekaw jestem jakie masz proporcje głowa tułuw i nogi bo jeśli
                  > dotykasz głową do podsufitki to albo się naprężyłeś(z pewnością nie siedziałeś
                  > swobidnie)...albo nóżki masz jak kurak długi tułuw a łeb tak wielki że do
                  > bagażnika Laguny by się nie zmieścił
                  >
                  > bazi...jak słucham takich bredni że ty..koleś o wzroście marne 180cm nie mieści
                  >
                  > się w Lagunie bo mu ciasno...dziesięciu takich jak ty by się tam upchało..

:-))))))) moge cię szatanku zapewnić, że z moimi proporcjami jest wszystko ok,
                  no i z pewnością siedziałem swobodnie, nie naprężałem się. Wnętrze w lagunie II
                  jest poprostu klaustrofobiczne:-))))) I nie jest to tylko moje spostrzeżenie, ale
                  również wielu osób (moich znajomych),które miały już okazję zetknąć się
                  z tym samochodem:-)
                  pozdrawiam

>
                  >
                  >

• Gość: szatan Re: bazi kosmitą??? IP: 10.128.128.* 13.12.01, 11:10

> > gratuluje bazi..ciekaw jestem jakie masz proporcje głowa tułuw i nogi bo j
                    > eśli
                    > > dotykasz głową do podsufitki to albo się naprężyłeś(z pewnością nie siedzi
                    > ałeś
                    > > swobidnie)...albo nóżki masz jak kurak długi tułuw a łeb tak wielki że do
                    > > bagażnika Laguny by się nie zmieścił
                    > >
                    > > bazi...jak słucham takich bredni że ty..koleś o wzroście marne 180cm nie m
                    > ieści
                    > >
                    > > się w Lagunie bo mu ciasno...dziesięciu takich jak ty by się tam upchało..
                    >
                    > :-))))))) moge cię szatanku zapewnić, że z moimi proporcjami jest wszystko ok,
                    > no i z pewnością siedziałem swobodnie, nie naprężałem się. Wnętrze w lagunie I
                    > I
                    > jest poprostu klaustrofobiczne:-))))) I nie jest to tylko moje spostrzeżenie, a
                    > le
                    > również wielu osób (moich znajomych),które miały już okazję zetknąć się
                    > z tym samochodem:-)
                    > pozdrawiam

mój brat ma 185cm i siedział w Lagunie swobodnie...i miał jeszcze duży zapas
                    miejsca....

pzdr

• Gość: bazi Re: bazi kosmitą??? IP: 213.186.69.* 13.12.01, 11:23

>
                      > > > gratuluje bazi..ciekaw jestem jakie masz proporcje głowa tułuw i nogi
                      > bo j
                      > > eśli
                      > > > dotykasz głową do podsufitki to albo się naprężyłeś(z pewnością nie s
                      > iedzi
                      > > ałeś
                      > > > swobidnie)...albo nóżki masz jak kurak długi tułuw a łeb tak wielki ż
                      > e do
                      > > > bagażnika Laguny by się nie zmieścił
                      > > >
                      > > > bazi...jak słucham takich bredni że ty..koleś o wzroście marne 180cm
                      > nie m
                      > > ieści
                      > > >
                      > > > się w Lagunie bo mu ciasno...dziesięciu takich jak ty by się tam upch
                      > ało..
                      > >
                      > > :-))))))) moge cię szatanku zapewnić, że z moimi proporcjami jest wszystko
                      > ok,
                      > > no i z pewnością siedziałem swobodnie, nie naprężałem się. Wnętrze w lagu
                      > nie I
                      > > I
                      > > jest poprostu klaustrofobiczne:-))))) I nie jest to tylko moje spostrzeżen
                      > ie, a
                      > > le
                      > > również wielu osób (moich znajomych),które miały już okazję zetknąć się
                      > > z tym samochodem:-)
                      > > pozdrawiam
                      >
                      > mój brat ma 185cm i siedział w Lagunie swobodnie...i miał jeszcze duży zapas
                      > miejsca....
                      >
                      A może to on charakteryzuje się cechami, którymi raczyłeś mnie obdarzyć?:-)))))))
                      >
                      >
                      >
                      >

• Gość: szatan Re: bazi kosmitą??? IP: 10.128.128.* 13.12.01, 12:11

> >
                        > > mój brat ma 185cm i siedział w Lagunie swobodnie...i miał jeszcze duży zap
                        > as
                        > > miejsca....
                        > >
                        > A może to on charakteryzuje się cechami, którymi raczyłeś mnie obdarzyć?:-)))))
                        > ))

niestety nie :))))

jakbym nie był jego bratem to bym tego nie pisał

• Gość: bazi Re: bazi kosmitą??? IP: 213.186.69.* 13.12.01, 12:31

>
                          > > >
                          > > > mój brat ma 185cm i siedział w Lagunie swobodnie...i miał jeszcze duż
                          > y zap
                          > > as
                          > > > miejsca....
                          > > >
                          > > A może to on charakteryzuje się cechami, którymi raczyłeś mnie obdarzyć?:-
                          > )))))
                          > > ))
                          >
                          > niestety nie :))))

niestety??????:-)))))
                          >
                          > jakbym nie był jego bratem to bym tego nie pisał
                          >

• Gość: szatan Re: bazi kosmitą??? IP: 10.128.128.* 13.12.01, 12:46
                            dobra bazi ja kończę już tą gatkę... :))

tak jak mówiłem poza paroma postami w których się z kims ewidentnie
                            przekomarzasz nie widzę w tobie takiego buraka jak inni pisali :)))

PZDR
                            • Gość: bazi Re: bazi kosmitą??? IP: 213.186.69.* 13.12.01, 12:53

> dobra bazi ja kończę już tą gatkę... :))
                              >
                              > tak jak mówiłem poza paroma postami w których się z kims ewidentnie
                              > przekomarzasz nie widzę w tobie takiego buraka jak inni pisali :)))

dziękuję za uznanie:-)))

pozdrawiam
                              > PZDR

• Gość: marcin Re: Laguna II IP: 62.148.83.* 06.12.01, 08:55
              Gość portalu: atomski napisał(a):

> Czu grandtour ma większy rozstaw osi ??
              > W dobie unifikacji zrobiono dwie różna płyty podłogowe ?
              > Nie !!
              > Poza tym Laguna ma z 2,70 m między osiami.To musi oznaczać,że miejsca jest
              > dość nawet dla dwumetrowca !!
              > Jeśli jest inaczej ,to coś zostało spieprzone (np za mała regulacja
              > kierownicy ,czy foteli,kształt deski,pedały zyt wysunięte do kabiny ??
              Kierownica jest za blisko drzwi,na których, rączka do zamykania drzwi jest jakoś
              śmiesznie ukształtowana i za grosz nie ma tam miejsca na nogę.
              >
              > Ja mam Octavię i chętnie bym zamienił na Lagunę II ,ale ceny używanych aut są
              > tak niskie,ze będę jeździł tym co mam.Szkoda,ze Laguna II nie istniała jak
              > kupowałem Octavię .
              > Z drugiej strony sporą niesprawiedliwością jest -oprócz różnicy klas -
              > porównywanie myśli technicznej z 1997 roku (Octavia) i z 2001 (Laguna II )

• Gość: Gordi Re: Laguna II do Marcina IP: *.zigzag.pl 05.12.01, 17:28
          Gość portalu: marcin napisał(a):

> Muszę przyznać , żę Laguna II to nawet całkiem ładny samochód, ale nie rozumiem
          >
          > gdzie jest powód do zachwytu. Mam ponad 1.90 wzrostu i stwierdzam, że napewno
          > nie jest to samochód dla ludzi o wzroście powyżej 1.90, jest po prostu ciasna
          > wewnątrz, jak na swój segment to jest to chyba najmniejsza wewnątrz. Trochę
          > jeździłem wersją 3.0 z salonu i musze powiedzieć, że nie rzuciła mnie na
          > kolana, gdyby to nie był automat to nie wiem jak bym obsługiwał sprzęgło
          > przymaksymalnie odsuniętych fotelach? W porównaniu do Audi A6 2.5TDI 180KM,
          > którym również troche jeździłem to Laguna II 3.0 to słabiutki samochód,
          > gdybysmy porównali wnętrza to juz w ogóle nie ma o czym mówić. Kto teraz
          > projektuje nowy samochód nmiejszy do poprzednika? Światowa tendencja jest
          > odwrotna, no i jeszcze ta nieszczęśliwa karta.
          > Jeśli ktoś porównuje Octavie do Megane to chyba nie widział tych samochodów.
          > Megane to również ciasnota i tandeta , że aż przykro.

Zaczne od końca.Porównanie Megane do Octavii to nic szczególnego.Siedziałem w
          Octawii i jestem posiadaczem Megane-miejsca w środku jest więcej w Megane i
          Renault jest o wiele,wiele wygodniejsze.Deska rozdzielcza nie jest smutna i
          wykuta w marmurze tak jak w skodzie,a co do jakości wykonania to w fazie II
          Megane (od 99r)producent rzeczywiście dał ciała i zaczął oszczędzać(w starszych
          modelach wykonanie jest więcej niż dobre).Octavia to Golf IV z dużym workiem,za
          duże pieniądze,z kiepskim wyposażeniem więc nie rozumiem tej apoteozy Skody.
          Dziwie się,że jako fan Audi wspomniałeś o przestronności.Porównywanie A6 do Laguny
          (wogóle Audi jako marki do Renault-nie te ceny,Renault nie jest dla Audi
          konkurencją tylko takie marki jak BMW,Merc,Volvo,Saab)jest jakimś
          nieporozumieniem.A6 to klasa E,a Laguna D czyli powinieneś porównać A4 do
          Laguny.Nowe A4(z resztą stare też)ma przestronność wnętrza na poziomie auta klasy
          C,więc to by było na tyle jeśli chodzi o przestronność Audi i Laguny.Silnik 2.5
          Tdi w A6 to marzenie,moment obr jak w ciężarówce-niedziwne,że subiektywnie mogło
          ci się wydać,że 3000 Laguny jest przy nim ospałe("osiągi na papierze"lepsze ma
          Laguna).

• Gość: ARAFAT Herrn Bazi Toot und Marcin IP: 10.10.10.* 05.12.01, 22:15
            Passat nicht nur ein Alptraum sondern auch ein Panzerwagen also zwei in
            einem... Panowie, w Lagunie Grandtour z tyłu mieści się mój znajomy który ma
            prawie 2 metry. Podejrzewam was że jeżdzicie jeszcze w fotelikach dla dzieci
            dlatego brakuje wam miejsca nad głową. Ja mam Grandtour i jestem zadowolony.
            Oczywiście też mozna sie przyczepić do paru spraw, ale po co. Lubicie inne auta
            niz francuskue śietnie wasze prawo. Ja lubię i te i te z wyjątkami. Zostańcie
            przy passacie i mondeo viel gluck. A propo passata to model W8 okazał się
            straszną kichą vide AMS niemiecka wersja w której porównywany jest z C320T i C
            do 100 robi 8.1 a Passat 8.7 mając 275 koni! 85 tyś DM za W8 to przesada C
            klasa kosztuje 81, A lepiej hamuje jest cichsza i i i. polecam
            www.autouniversum.de Nie jestem oszołomem i doceniam Audi BMW Mercedesa.
            Zamierzam już niedługo zamówić Audi Bmw lub Volvo a Renaulta dalej będę miał i
            jeżdził (tu cenię komfort)
            Pozdrawiam
            • Gość: szatan Re: Herrn Bazi Toot und Marcin IP: 10.128.128.* 13.12.01, 10:50
              Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

Panowie, w Lagunie Grandtour z tyłu mieści się mój znajomy który ma
              > prawie 2 metry.

święta racja

> Podejrzewam was że jeżdzicie jeszcze w fotelikach dla dzieci
              > dlatego brakuje wam miejsca nad głową.
              DOBRE :))))))) ALBO JAK JUŻwspomniałem są kosmitami z wielkimi głowami długimi
              tułowiami i krótkimi nóżkami :))

> A propo passata to model W8 okazał się
              > straszną kichą vide AMS niemiecka wersja w której porównywany jest z C320T i C
              > do 100 robi 8.1 a Passat 8.7 mając 275 koni!

to ciekawe bo Omega 3L którą jeździłem miała 210 koni i miała 8.7 do setki...

pzdr

• Gość: bazi Re: Herrn Bazi Toot und Marcin IP: 213.186.69.* 13.12.01, 11:39

> Passat nicht nur ein Alptraum sondern auch ein Panzerwagen also zwei in
              > einem... Panowie, w Lagunie Grandtour z tyłu mieści się mój znajomy który ma
              > prawie 2 metry. Podejrzewam was że jeżdzicie jeszcze w fotelikach dla dzieci
              > dlatego brakuje wam miejsca nad głową. Ja mam Grandtour i jestem zadowolony.
              > Oczywiście też mozna sie przyczepić do paru spraw, ale po co. Lubicie inne auta
              >
              > niz francuskue śietnie wasze prawo. Ja lubię i te i te z wyjątkami. Zostańcie
              > przy passacie i mondeo viel gluck. A propo passata to model W8 okazał się
              > straszną kichą vide AMS niemiecka wersja w której porównywany jest z C320T i C
              > do 100 robi 8.1 a Passat 8.7 mając 275 koni! 85 tyś DM za W8 to przesada C
              > klasa kosztuje 81, A lepiej hamuje jest cichsza i i i. polecam

Oj ARAFAT, i znowu siejesz jakieś bzdurki:-))) W8 z automatyczną skrzynią
              przyspiesza nie w 8.7 s do 100 ale dokładnie na odwrót (7.8s):-))) a ze skrzynią
              manualną 6 biegową w 6.5s!!! Pozatym, nie zapomnij że jest on dostępny tylko z
              napędem na obie osie (4 Motion), co (zakładam że wiesz) ma również wpływ na
              osiągi:-)))

> www.autouniversum.de Nie jestem oszołomem i doceniam Audi BMW Mercedesa.
              > Zamierzam już niedługo zamówić Audi Bmw lub Volvo a Renaulta dalej będę miał i
              > jeżdził (tu cenię komfort)
              > Pozdrawiam

Wiesz co, kup ty sobie lepiej mesia , a nie jakies volvo czy audi. Może dopiero
              wtedy zrozumiesz co to znaczy komfort:-)))

pozdrawiam
              • Gość: ARAFAT Bazi bazi bazi bazi bazi IP: 10.10.10.* 13.12.01, 17:41
                Ok przytaczasz dane fabryczne. ja testowe i jeśli Niemcy piszą że to wynik
                wiarygodny to coś w tym jest. 4 motion to pic na wodę C klasa bez 4x4 ma lepsze
                czasy przejazdów ( iso wedeltest, handling, Elchtest) To po łysy czort mi
                takie 4 motion? Najlepszy wynik passata w8 to 8.3 z automatem (zmierzony)
                Pozdrawiam
                • Gość: bazi Re: Bazi bazi bazi bazi bazi IP: 212.106.160.* 13.12.01, 18:46

> Ok przytaczasz dane fabryczne. ja testowe i jeśli Niemcy piszą że to wynik
                  > wiarygodny to coś w tym jest. 4 motion to pic na wodę C klasa bez 4x4 ma lepsze
                  >
                  > czasy przejazdów ( iso wedeltest, handling, Elchtest) To po łysy czort mi
                  > takie 4 motion? Najlepszy wynik passata w8 to 8.3 z automatem (zmierzony)
                  > Pozdrawiam

Jeżeli zachwalasz tek tego C320 to dlaczego sobie nie kupisz?

P.S
                  nie wedeltest (bo to nie czekoladki) tylko wendeltest:-))))))))
                  pozdrawiam
                  • Gość: ARAFAT Re: Bazi bazi bazi bazi bazi IP: 10.10.10.* 13.12.01, 20:45
                    Oj bazi z niemieckim masz na bakier. Sprawdziłem jak byk jest napisane ISO -
                    wedeltest no chyba że lepiej znasz niemiecki niż nasi zachodni sąsiedzi...
                    Podejrzewam że jesteś także taką alfą i omegą w furach i żadne argumenty do
                    ciebie nie przemawiają.
                    respect dla germanisty
                    • Gość: bazi Re: Bazi bazi bazi bazi bazi IP: 212.106.160.* 13.12.01, 21:02

> Oj bazi z niemieckim masz na bakier. Sprawdziłem jak byk jest napisane ISO -
                      > wedeltest no chyba że lepiej znasz niemiecki niż nasi zachodni sąsiedzi...
                      > Podejrzewam że jesteś także taką alfą i omegą w furach i żadne argumenty do
                      > ciebie nie przemawiają.
                      > respect dla germanisty

a gdzie jest tak napisane? no a jak się już tak upierasz to może mi to
                      przetłumaczysz co?:-)) bo ja takiego słowa ie znam
          • Gość: marcin Re: Laguna II do Marcina IP: 62.148.83.* 06.12.01, 08:59
            Gość portalu: Gordi napisał(a):

> Gość portalu: marcin napisał(a):
            >
            > > Muszę przyznać , żę Laguna II to nawet całkiem ładny samochód, ale nie roz
            > umiem
            > >
            > > gdzie jest powód do zachwytu. Mam ponad 1.90 wzrostu i stwierdzam, że nape
            > wno
            > > nie jest to samochód dla ludzi o wzroście powyżej 1.90, jest po prostu cia
            > sna
            > > wewnątrz, jak na swój segment to jest to chyba najmniejsza wewnątrz. Troch
            > ę
            > > jeździłem wersją 3.0 z salonu i musze powiedzieć, że nie rzuciła mnie na
            > > kolana, gdyby to nie był automat to nie wiem jak bym obsługiwał sprzęgło
            > > przymaksymalnie odsuniętych fotelach? W porównaniu do Audi A6 2.5TDI 180KM
            > ,
            > > którym również troche jeździłem to Laguna II 3.0 to słabiutki samochód,
            > > gdybysmy porównali wnętrza to juz w ogóle nie ma o czym mówić. Kto teraz
            > > projektuje nowy samochód nmiejszy do poprzednika? Światowa tendencja jest
            > > odwrotna, no i jeszcze ta nieszczęśliwa karta.
            > > Jeśli ktoś porównuje Octavie do Megane to chyba nie widział tych samochodó
            > w.
            > > Megane to również ciasnota i tandeta , że aż przykro.
            >
            > Zaczne od końca.Porównanie Megane do Octavii to nic szczególnego.Siedziałem w
            > Octawii i jestem posiadaczem Megane-miejsca w środku jest więcej w Megane i
            > Renault jest o wiele,wiele wygodniejsze.Deska rozdzielcza nie jest smutna i
            > wykuta w marmurze tak jak w skodzie,a co do jakości wykonania to w fazie II
            > Megane (od 99r)producent rzeczywiście dał ciała i zaczął oszczędzać(w starszych
            >
            > modelach wykonanie jest więcej niż dobre).Octavia to Golf IV z dużym workiem,za
            >
            > duże pieniądze,z kiepskim wyposażeniem więc nie rozumiem tej apoteozy Skody.
            > Dziwie się,że jako fan Audi wspomniałeś o przestronności.Porównywanie A6 do Lag
            > uny
            > (wogóle Audi jako marki do Renault-nie te ceny,Renault nie jest dla Audi
            > konkurencją tylko takie marki jak BMW,Merc,Volvo,Saab)jest jakimś
            > nieporozumieniem.
            W porównaniu Laguny do A6 chodziło mi o silniki, że wersja 3.0 jest wg mnie
            słabsza niż 2.5TDI Audi .
            >A6 to klasa E,a Laguna D czyli powinieneś porównać A4 do
            > Laguny.Nowe A4(z resztą stare też)ma przestronność wnętrza na poziomie auta kla
            > sy
            > C,więc to by było na tyle jeśli chodzi o przestronność Audi i Laguny.Silnik 2.5
            >
            > Tdi w A6 to marzenie,moment obr jak w ciężarówce-niedziwne,że subiektywnie mogł
            > o
            > ci się wydać,że 3000 Laguny jest przy nim ospałe("osiągi na papierze"lepsze ma
            > Laguna).
            >

• Gość: szatan Re: Laguna II IP: 10.128.128.* 13.12.01, 10:11
          Gość portalu: marcin napisał(a):

> Muszę przyznać , żę Laguna II to nawet całkiem ładny samochód, ale nie rozumiem
          >
          > gdzie jest powód do zachwytu. Mam ponad 1.90 wzrostu i stwierdzam, że napewno
          > nie jest to samochód dla ludzi o wzroście powyżej 1.90, jest po prostu ciasna
          > wewnątrz, jak na swój segment to jest to chyba najmniejsza wewnątrz.

ty chyba jesteś jakiś nieproporcjonalny albo nie potrafisz zająć prawidłowej
          pozycji za kierownicą......swego czasu(nie wiem czy obecnie też) Laguną jeździła
          koszykarka najwyższa na świecie Małgosia Dydek która ma 213cm wzrostu.....

pzdr
      • Gość: Krzysiek Re: Laguna II IP: 10.0.215.* 06.12.01, 09:44
        Dlatego napisalem pseudo bo tak sie niektorym wydaje.
    • Gość: Mirek Ja też nie rozumiem. IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 05.12.01, 23:17
      Ja też zupełnie nie rozumiem, że samochodem roku został 307. Ale Laguna II też
      nie powinna, bo oba samochody nie wnoszą nic nowego do motoryzacji. Samochodem
      2002 powinien zostać MB SL, niezależnie od lewicowych poglądów jurorów.
      Jak w przyszłym roku nie wygra BMW 7 to będzie wreszcie całkowicie jasne, że to
      nie technika a polityka.
      • Gość: Duk Re: Ja też nie rozumiem. IP: *.rsk.pl 07.12.01, 00:01
        Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Ja też zupełnie nie rozumiem, że samochodem roku został 307. Ale Laguna II też
        > nie powinna, bo oba samochody nie wnoszą nic nowego do motoryzacji. Samochodem
        > 2002 powinien zostać MB SL, niezależnie od lewicowych poglądów jurorów.
        > Jak w przyszłym roku nie wygra BMW 7 to będzie wreszcie całkowicie jasne, że to
        >
        > nie technika a polityka.
        Mirku, poczytaj sobie jakie krytera bierze sie pod uwage przy wyborze samochodu
        roku i nie pisz więcej takich bzdur.
        ps.Pan Gienio uważa, że samochodem roku powinien zostać Polonez Truck bo ma dużą
        pakę i przejechał juz nim 200000km.I jak za rok Polonez Truck nie zostanie
        samochodem roku, to Pan Gienio stwierdzi,że to juz jasne,że to nie cośtam a
        polityka.

• Gość: Krzych O czym wy mowicie IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.01, 16:54
          Od lat mieszkam w Niemczech i przez ten czas jezdzilem
          juz roznymi samochodami. Czytajac wasze opinie musze
          wtracic swoje trzy grosze dotyczace Laguny. Po raz
          pierwszy zetknalem sie z nia w 1996 roku. Zrobilem w
          tym czasie jazdy probne wszystkimi dostepnymi autami
          tej klasy i zdecydowalem sie na Renault. Nie zalezy mi
          na szpanowaniu niemcem ( passat, vectra, bmw 3-er,
          audi,ford) azjaci sa dla mnie bez klasy, kto wiec -
          Fiat? Nie dziekuje, 406, citroenß. Wypadlo ze
          wielkoscia, stosunkiem ceny do tego co jest oferowane
          nie ma jak Laguna. Teraz stoje ponownie przed wyborem
          i chyba znowu zdecyduje sie na Lagune. Jedyne nad czym
          sie caly czas zastanawiam to czy nowa Laguna bedzie
          lepiej wykonana niz ta stara a przyznam ze reperowalem
          juz wiele ( klimaanlage, wymiana pompy wodnej, fotel
          kierowcy sie zarwal, wymiana drazkow poprzecznych z
          przodu, ciagle rozpadajace sie gumowe oslony itp). To
          jest niestety ciemna strona. Jasna to nieprawdopodobny
          komfort jazdy (do scigania sie inne marki) porownywalny
          tylko z autami oberklasse, przestronnosc wnetrza ( mam
          194 cm i zadnych klopotow jak na przyklad w audi czy
          bmw) no i cena. Laguna II 2.0 IDE Initiale kosztuje
          niecale 52000 DM. A4 w tej cenie nie ma nawet klimaanlage!
          • Gość: Mirek Re: O czym wy mowicie IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 10.12.01, 19:40
            Gość portalu: Krzych napisał(a):

> A4 w tej cenie nie ma nawet klimaanlage!
            W Polsce w sieci VW-Audi każde A4 ma klimatyzację w serii. Przynajmniej tak było
            latem, jak się interesowałem. A poza tym to się cósik ta renówka sypała?

• Gość: Krzych Re: O czym wy mowicie IP: *.M1.srv.t-online.de 12.12.01, 15:51
              Sprawdzalem Od modelu 2.0 audi ma klimatyzacje seryjnie. Niemniej roznica w cenie
              LagunaII/audi,passat wynosi grubo ponad 15000DM. Oj posypala sie renowka. Pytanie jest tylko: czy
              one tak wszystkie czy tylko ja mam pecha
          • Gość: piotr 2,0 IDE IP: *.orlen.pl 11.12.01, 07:51

Jasna to nieprawdopodobny
            > komfort jazdy (do scigania sie inne marki) porownywalny
            > tylko z autami oberklasse, przestronnosc wnetrza ( mam
            > 194 cm i zadnych klopotow jak na przyklad w audi czy
            > bmw) no i cena. Laguna II 2.0 IDE Initiale kosztuje
            > niecale 52000 DM. A4 w tej cenie nie ma nawet klimaanlage!

sugerowałbym rozważenie innego silnika - 2,2dCi (ew. 1,9dCi 120KM lub 3,0
            benzyna). 2,0 benzyna na auto o takiej masie to trochę bezpłciowa jazda.
            Zrób jazdę próbną kilkoma wersjami i dobierz sobie najbardziej odpowiedni dla
            swoich potrzeb.
            • Gość: Krzych Re: 2,0 IDE IP: *.M1.srv.t-online.de 12.12.01, 15:48
              Dzieki za rade. Jezdzilem dieslem o ktorym mowisz. Cudenko! Moj problem polega na tym ze na
              diesla zbyt malo jezdze. Wie mam tabeli pod reka ale sadze ze musialbym rocznie robic okolo
              40000km aby koszta diesla zrownaly sie z benzynowcem. Pozdrowienia
              • foxx Re: 2,0 IDE 12.12.01, 16:47

> Dzieki za rade. Jezdzilem dieslem o ktorym mowisz. Cudenko! Moj problem polega
                > na tym ze na
                > diesla zbyt malo jezdze. Wie mam tabeli pod reka ale sadze ze musialbym rocznie
                > robic okolo
                > 40000km aby koszta diesla zrownaly sie z benzynowcem. Pozdrowienia

Ja mam 1.9dCi Grandtour - jazda pierwsza klasa.
                O ile sie nie myle to 1.9dCi jest drozszy o PLN5000.00 od 2.0IDE.
                Przy spalaniu: 7l diesel i 10l benzyna to roznica niweluje sie po ok. 30000 km.
                Potem juz oszczedzasz. Diesel ma przeglad co 30.000 km lub co 2 lata.
                Ja nie jezdze duzo, ale wybralem silnik diesla(elastycznosc!).

Czy utrzymanie diesla bedzie drozsze (pomijam cene paliwa) niz samochodu
                z silnikiem benzynowym?... Czy przeglady sa drozsze?

Moze czegos nie przewidzialem?...

Pozdrawiam
                Foxx
                • Gość: Krzych Re: 2,0 IDE IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 02:09
                  Nie bardzo wiem jak przedstawia sie kwestia kosztow w
                  Polsce. Nie chodzi tylko o paliwo czy przeglady. W
                  Niemczech w koszta nalezy rowniez wliczyc zwolnienia z
                  podatku dla samochodow spelniajacych normy czystosci
                  spalin D4 na okres 3 (chyba) lat. Wszystkie silniki
                  benzynowe Laguny spelniaja oczywiscie to kryterium.
                  Diesle zwolnien tych nie maja.Poza tym roznica w cenie
                  miedzy np 1.9 dCi Initiale i 1.8 16V Initiale (obie
                  Limuzyny) wynosi ponad 4500 DM.Moge sobie wyobrazic ze
                  koszta serwisu sa tez rozne na niekorzysc diesla .
                  Jesli mowisz ze po 30000 km zaczynasz juz oszczedzac to
                  rozumiem masz na mysli w skali roku.

Pozdrowienia Krzych
              • Gość: piotr Re: 2,0 IDE IP: *.orlen.pl 13.12.01, 09:41
                przy takim wydatku liczysz aż takie drobiazgi...? Łłooojjjjjjjj....
                Podaruj sobie odrobinę luxusu.....
                • Gość: Krzych Re: 2,0 IDE IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 02:14
                  Jakie drobiazgi masz na mysli? Bo chyba nie koszty
                  utrzymania. A jesli chodzi o luksus to rzeczywiscie
                  wersja Initiale jest bezkonkurencyjna. Za niecale
                  50000DM (1.8 benzyna) oprocz Schiebedach i
                  Nvigationsystem masz wszystko. Kto daje wiecej ?

Pozdrowienia Krzych
        • Gość: Mirek Re: Ja też nie rozumiem. IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 10.12.01, 19:29
          Gość portalu: Duk napisał(a):

> Gość portalu: Mirek napisał(a):
          >
          > > Ja też zupełnie nie rozumiem, że samochodem roku został 307. Ale Laguna II
          > też
          > > nie powinna, bo oba samochody nie wnoszą nic nowego do motoryzacji. Samoch
          > odem
          > > 2002 powinien zostać MB SL, niezależnie od lewicowych poglądów jurorów.
          > > Jak w przyszłym roku nie wygra BMW 7 to będzie wreszcie całkowicie jasne,
          > że to
          > >
          > > nie technika a polityka.
          > Mirku, poczytaj sobie jakie krytera bierze sie pod uwage przy wyborze samochodu
          >
          > roku i nie pisz więcej takich bzdur.
          > ps.Pan Gienio uważa, że samochodem roku powinien zostać Polonez Truck bo ma duż
          > ą
          > pakę i przejechał juz nim 200000km.I jak za rok Polonez Truck nie zostanie
          > samochodem roku, to Pan Gienio stwierdzi,że to juz jasne,że to nie cośtam a
          > polityka.
          >

Nie zaperzaj się tak! Podkreślam - ani jedno ani drugie auto nie w noszą nic
          nowego do motoryzacji. Czy to zdanie jest zrozumiałe? A co mnie obchodzą
          kryteria. Jak sam napisałeś pan Gienio też może sobie wymyśleć kryteria wg
          których wygra Poldek. Jakie są te kryteria wystarczy przejrzeć listę aut, które
          dotychczas zwyciężały. 90% to przyzwoite i ciekawe samochody, ale absolutnie nie
          zasługujące na miano przełomowych lub chociaż nowatorskich.
    • probowka Re: Laguna II 3.0 16.12.01, 17:13
      Od kilku miesiecy jezdze lauguna II 3.0 i jestem b.zadowolona, 210 km,mmmmmm...
      popieram- laguna II samochodem roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka