twardyharry 10.07.07, 16:11 Zamierzam kupić Opla Vectre B. Zachęcacie czy odradzacie...? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie... Słyszałem, że lecą progi... Auto do 15 tys. Jakieś inne propozycje co do zakupu auta...? Link Zgłoś Obserwuj wątek
glide22 Re: kupno Opla 11.07.07, 15:54 www.forum.vectra-unlimited.pl/ Sam kiedys jeździłem VB 2,0 DTI. Generalnie polecam, całkiem przyzwoite auto za małe pieniądze. pozdr Link Zgłoś
meps3 Re: kupno Opla 11.07.07, 18:05 podobno dobre auto, ja jednak nie polecam.Nawet w relatywnie młodych autach pojawia się rdza i to nie tylko na progach,podobno są tanie części ale ja zupełnie nie wiem gdzie je kupują ci którzy tak piszą,mnie siedzi się w nim bardzo niewygodnie ale to już jest kwestia indywidualna,moje auto pokonało właśnie dwa specjalistyczne warsztaty i nikt nie wie co mu jest.Być może moja niechć do Vectry jest spowodowana moimi problemami z tym konkretnie moim okazem ale jeśli dzisiaj miałbym kupować nie nowe auto byłby to zdecydowanie japończyk Link Zgłoś
sven_b Re: kupno Opla 11.07.07, 18:20 Przez pewien okres mialem podobny dylemat: skąd części i gdzie serwisowac. Poczatkowo mialem pecha i jezdzilem do ignoranta, ktory polowe rzeczy olewal. Zorientowalem sie troche pozno wiec mialo to swoje konsekwencje. Na szczescie pasek rozrzadu nie zdążył strzelić, natomiast mialem sporo problemow z przegrzewaniem. Po poszukiwaniach znalazlem rzetelny serwis. Mam VB z 99 (X18XE1 po fejsie). Rdzy nie widze. Co do dojscia do czesci mam kilka miejsc w zal. od tego co autu dolega. Link Zgłoś
mat2807 Re: kupno Opla 15.07.07, 23:27 W vectrach jest rdza ale tych sprzed faceliftingu (chyba do 99 roku ale nie jestem pewien dokladnie roku) - wynika to z braku ocynku karoserii. Sam mam 2.0 16 v z 97 i progi oraz kazde odpryski np gdy uderzysz w cos drzwiami przy otwieraniu szybko bierze rdza. Silnik bardzo dynamiczny, pali ok 10 litrow a jesli o niego dbasz nie wymaga jakis wielkich wkladow finansowych. Zawieszenie dobre (mam 130 tys i caly czas jezdze na oryginalnych amorkach, jedynie gumy stabilizatorow z tylu wymienialem i nic nie stuka). Moze brac olej ale to kwestia indywidualna. Ogolnie chyba najlepszy wybor za te pieniadze jesli szukasz rodzinnego auta. Link Zgłoś
reservoir_dog Re: kupno Opla 16.07.07, 12:45 słabym punktem może być elektryka/elektronika. W moim egzemplarzu zaliczylem pad alternatora, sterownika silnika oraz czujnika poduszki powietrznej. Poza tym większych problemów nie stwierdzam, oprócz korozji oczywiście. Tylne nadkola i klapa bagażnika (kombi) od wewnątrz. Auto jest całkiem wygodne, dobrze wyposazone i dobrze wykonane - w porównaniu do słuzbowego Focusa II w wersji podstawowej Opel bardzo dobrze wychodzi w kwestii jakości wykonania i spasowania plastików. Są dobrej jakości i trwałe. Aha, z pewnością spotkasz się ze znikającymi literkami wyświetlacza TID/MID. Naprawa nie jest kosztowna, ale troche się trzeba namęczyć aby to wyciągnąć. Zawieszenie OK, silnik OK (1.6 16v). Konsumpcja oleju w normie, spalanie przyzwoite - max 9 w mieście (Warszawa). PS. Jest do sprzedania za dobrą cenę ;) Link Zgłoś
asiab_2004 Re: kupno Opla 17.07.07, 19:12 ja sprzedaję swoją vectre po faceliftingu z 99 r. bynajmniej nie dlatego ze cos jej dolega. zwyczajnie wchodzi w lata. Joanna Link Zgłoś
mag1974 Re: kupno Opla 19.07.07, 10:20 Vectra dla mnie też wchodziła w grę, ale niezależnie dwóch mechaników doradziło Astrę, jako znacząco mniej awaryjny (w Vectrze B m.in. problemy z sondą lambda). Astra była super, do 160k km tylko przeglądy. Za 15k PLN znajdziesz Astrę właśnie z takim przebiegiem. Auto nieistotnie mniejsze, a podobno dużo mniej awaryjne. M. Link Zgłoś
ultravox5 Re: kupno Opla 19.07.07, 10:44 pomyśl o Fordzie Mondeo: moto.gratka.pl/szukaj/ford-mondeo-1-1-16000-c_1-m-n-r-k-cd-sr.html Link Zgłoś